Windows 10 набирає популярність, тоді як частка Windows 11 потроху знижується

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
vladka767
Member

Повідомлення

MqM: 29.01.2026 07:51
Ekz0rcyst: 28.01.2026 20:45 bes
Windows defender є і на Windows 10, і теж не безкоштовно по ресурсам працює, і copilot теж є, як і onedrive як і ms store. І те, що ви не користуєтесь ними не означає, що цього немає або ці речі непотрібні. Та якщо для вас це кращий вибір, то не бачу проблеми.
А де опція вимкнень? Без всяких консольних методів?
От постійно процес One Drive висить, хоча я там навіть нн реєструвався :facepalm:
І так з усім безліч процесів запускається, навіть, якщо юзер тим ніколи не користувався
Де він у вас висить? І скільки ресурсів жере?
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

MqM
Як намене ви задаєте дивні питання. Ви в Android сервіси google теж вимикаєте? Риторичне питання.
tornadox
Member

Повідомлення

Беремо скрипт (або готову збірку) від NTDEV Tiny11 https://github.com/ntdevlabs/tiny11builder, отримуємо iso, встановлюємо і користуємося.
Win11 все ж таки краща для ігор, вона підтримує всі нові фічі DX12, DirectStorage, там кращий планувальник задач, є підтримка гібридних процесорів, Game Mode покращений. ШІ слоп з 11 видаляється.
Wanek Petrowsky
Junior

Повідомлення

Геральт: 28.01.2026 19:22 6 років з виключеними оновленнями :-/
Зображення
Оце так співпало :facepalm:
спойлер
Зображення
Трохи не там дивишся
спойлер
Зображення
Z440_User
Member

Повідомлення

ще команда в CMD: systeminfo | find "Original Install Date"
Mozdev
Member

Повідомлення

Earanak: 29.01.2026 07:24 waryag, у меня на 192GB оперативки Win11 25H2 жрет 7GB.
Видимо где то после 64GB, на вскидку - перестает больше резервировать :think:
спойлер
Untitled.png
Перезавантажився у 10-ку, подивився що там, бо на лінукс в мене 400 мб.
64GB оперативки.
спойлер
w10m1.png
щось вона у вас забагато жре. :gigi:
Earanak
Member

Повідомлення

Mozdev: 29.01.2026 14:35 щось вона у вас забагато жре. :gigi:
Да, на целых 1.5% получается у меня будет больше памяти на Windows 10, не знаю как теперь буду с этим жить дальше.
Придется ставить васянские урезанные LTSC/LTSB сборки с вырезанным Copilot-ом через скрипт с гитхаба :pray:
Shandor1982
Member

Повідомлення

:rotate: :rotate:
Аціо: 29.01.2026 05:59 Earanak
Shandor1982
Взагалі не розумієте що мільйони, мільярди людей не хочуть їсти варену картоплю, а хочуть їсти Київський торт, не хочуть носити смугастий одяг, а хочуть у кліточку, не хочуть їздити на власному авто, а хочуть на байку?
Так от це воля обирати, і ваші патерналістичні та навіть шовіністичні вислови у стилі "Взагалі не розумію вашого смаку чи та як почитаю складається уявлення" - вам і не треба розуміти і складати, це ВОЛЯ ОБИРАТИ.
Людині не має подобатись, і як показує факт мільйонам не подобається і крапка.

А то я вже бачу недалеке майбутнє нових країн та їх конституцій, у дусі
- людина зобов'язана любити що наказав старший брат,
- людина зобов'язана розуміти так як наказав старший брат,
- людина повинна складати уявлення як уявлення старшого брата!
- Або смерть.
:rotate: Що це в біса таке :rotate:
яка картопля, який київськи торт...
патерна ШО? шовіні ХТО? святий Петро, це такі дикі висновки з якоїсь фрази...
Хтось Орвела перечитався :lol:
Ви що магістр якогось таємного ордену? :laugh:
Sergey Lander
Junior

Повідомлення

Теперь даже установка Windows 11 Enterprise LTSC может не спасти от кривых обновлений, поскольку Microsoft и на корпоративные версии выкатывает откровенно сырые обновления. У меня, например, нашумевшее обновление KB5063878 безвозвратно вывело из строя практически новый накопитель Samsung 9100 Pro. Судя по жалобам на зарубежных форумах, ситуация хоть и не массовая, но далеко не единичная...
DuckRider
Member

Повідомлення

Earanak: 29.01.2026 11:31 Аціо, у тебя какие то проблемы с восприятием того что я написал. Ну по крайней мере ты забавный, 'угнетенный Майкрософтом', за которым подсматривает Copilot воруя производительность в играх :gigi: Только мне пожалуйста не пиши больше, я видишь ли с тобой в разных палатах :lol:
Тем временем 8.1 самая быстрая ОС из существующих... Копрософт действительно выпускает кривые продукты, которые работают абы как. Например какого черта винда начиная с 10 пишет на диск 24/7, при том, что вся у меня помещается в озу? И по этой же причине все пользователи пк после выхода 10 пошли и купили ссд, чтоб сраный рабочий стол не лагал. Или какого черта експлорер.ехе привязан и к проводнику и к рабочему столу, что при сбое любого накопителя, будь то диск или юсб, ведёт к зависанию всей системы? Этот хлам буквально из года в год становится всё хуже и хуже. Сначала телеметрия, потом уведомления с новостями на рабочему столе, хбох хлам, теперь ии слоп. Некоторые мои знакомые уже из под линукса КС запускают, потому что там фпс у них больше чем на индусофтовском поделии :laugh: И буквально большинство хочет, чтоб винда ПРОСТО РАБОТАЛА, а не гадила своими офигительными идеями, на которые уходят ресурсы пк
Аціо
Member

Повідомлення

DuckRider: 29.01.2026 18:49
Earanak: 29.01.2026 11:31 Аціо, у тебя какие то проблемы с восприятием того что я написал. Ну по крайней мере ты забавный, 'угнетенный Майкрософтом', за которым подсматривает Copilot воруя производительность в играх :gigi: Только мне пожалуйста не пиши больше, я видишь ли с тобой в разных палатах :lol:
Тем временем 8.1 самая быстрая ОС из существующих... Копрософт действительно выпускает кривые продукты, которые работают абы как. Например какого черта винда начиная с 10 пишет на диск 24/7, при том, что вся у меня помещается в озу? И по этой же причине все пользователи пк после выхода 10 пошли и купили ссд, чтоб сраный рабочий стол не лагал. Или какого черта експлорер.ехе привязан и к проводнику и к рабочему столу, что при сбое любого накопителя, будь то диск или юсб, ведёт к зависанию всей системы? Этот хлам буквально из года в год становится всё хуже и хуже. Сначала телеметрия, потом уведомления с новостями на рабочему столе, хбох хлам, теперь ии слоп. Некоторые мои знакомые уже из под линукса КС запускают, потому что там фпс у них больше чем на индусофтовском поделии :laugh: И буквально большинство хочет, чтоб винда ПРОСТО РАБОТАЛА, а не гадила своими офигительными идеями, на которые уходят ресурсы пк
Трохи вам підкажу - у 10ці вимикаєте файл підвантаження і вона не пише нічого буквально на диску, з 11 це не допомагає от 11 все одно пише курва. І це я не торкаюсь ще питань хмар, метро, магазину, та кривого керування живлення яке 11 недоречно навалює повз андервольт. Палати різні це чудово - а потужна незламність одна на всіх, я зрозумів суцільна ТОЩО.
DuckRider
Member

Повідомлення

Аціо: 29.01.2026 19:26

Трохи вам підкажу - у 10ці вимикаєте файл підвантаження і вона не пише нічого буквально на диску, з 11 це не допомагає от 11 все одно пише курва. І це я не торкаюсь ще питань хмар, метро, магазину, та кривого керування живлення яке 11 недоречно навалює повз андервольт. Палати різні це чудово - а потужна незламність одна на всіх, я зрозумів суцільна ТОЩО.
Я сидел без свопа, увы, это не работает
Earanak
Member

Повідомлення

Я ни слова не говорил про производительность, качество апдейтов и все вот это вот что вы перечислили.
Я с этим всем согласен и ни слова против не говорил.

Я сам сталкивался с тем что OS постоянно будила HDD, и что то писала на Диски.
Это было и у Win XP/7/10/11. По этому поводу я себе третий комп купил куда всю пачку HDD скинул.
На основные компы просто воткнул восемь M.2 SSD дисков и забыл уже про эти беды ))

explorer.exe не помню когда у меня в последний раз зависал, но, вообще...
Есть же настройка которая дробит explorer.exe на отдельные процессы
Taskmgr_DlQHUqeVbb.png
И когда у вас зависает папка/диск - то вылетает/зависает только он.

По поводу Свопа - Некоторый софт рабочий НЕ работает с отключенным Свопом, будь у тебя хоть 768гб ОЗУ, да это тупость. Я с этим сталкивался на протяжении всей карьеры визуализатора. Так как использовал всегда максимально или около-максимально доступный объем ОЗУ на компах, и постоянно хотел отключить Своп. Но ни к чему хорошему это не приводило )) Тот же ZBrush просто слал меня нафиг. Unreal Engine Editor с Лоушанг-Бейком или стандартным Swarm-Agent тоже отлетал с ошибкой что ему нужно хотя бы 100мб подкачки. Это только пару примеров которые я вспомнил. Тут уже впрок использовать RAMDisk а они все с своей подкачкой бесячей.

Впервые слышу про уведомления на рабочем столу с новостями. У меня такого не было. А то что в пуске было просто отключил. Прост непонятно на кой вы цитируете мое сообщение. Я ведь ни слова про все эти моменты в теме не писал ! И в целом мне эти вопросы не особо интересны к обсуждению. Я писал только про Copilot, ну и немного про потребление ОЗУ системой. На этом все, сидите себе тут обсуждайте все это, я почитаю все это со стороны, меня не трогайте ;)

А сколько там у меня FPS в CS на Линуксе будет - уж простите, не интересно со всей силы прям :lol:
MqM
Member

Повідомлення

vladka767: 29.01.2026 12:42
MqM: 29.01.2026 07:51

А де опція вимкнень? Без всяких консольних методів?
От постійно процес One Drive висить, хоча я там навіть нн реєструвався :facepalm:
І так з усім безліч процесів запускається, навіть, якщо юзер тим ніколи не користувався
Де він у вас висить? І скільки ресурсів жере?
Висить у запущених процесах очевидно, що помітно у Диспетчері завдань)
Мало, поки щось потужне не запущене і кожна така хрінь набирає вже більш суттєву масу

Отправлено спустя 1 минуту 38 секунд:
Ekz0rcyst: 29.01.2026 13:25 MqM
Як намене ви задаєте дивні питання. Ви в Android сервіси google теж вимикаєте? Риторичне питання.
Дивні ці люди оптимізатори, вимикають те, чим вони взагалі не користуються) Дійсно нехай процеси, які ніяк і ніде не використовуються накопичуються та забирають потудності в тих процесів, які дійсно нагальні)
пс в мене немає зараз Андроїд системи окрім телевізора, якщо вам так цікаво) Благо, якраз для телевізорів там все оптимізовано)
Аціо
Member

Повідомлення

DuckRider: 29.01.2026 22:05
Я сидел без свопа, увы, это не работает
Тоді в пошуку через адміна запустить оптимізацію дисків, встановите раз на місяць та підтвердьте.
Після чого спробуйте через командний рядок від адміна

1 dism.exe /online /cleanup-image /analyzecomponentstore
2 dism.exe /online /cleanup-image /startcomponentcleanup /resetbase

powercfg -h off

dism /online /set-reservedstoragestate /state:disabled

10 точно не буде нічого зайвого писати, а от 11 продовжить писати.

Ну лишень якщо у вас Дефендер не вимкнено, то тоді так він пише сам собі постійно, поставте краще сторонній антивірус та вимкніть Дефендер, забороніть його завантаження.
Truchmann
Member

Повідомлення

Sergey Lander
Я теж маю проблеми із оновленням до Windows 11, котрий є до того но IoT, тобто мусе мати мовляв лише перевірені оновлення:
2026-01 Sicherheitsupdate (KB5074109) (26100.7623)
Alexsandr
Member

Повідомлення

Gelonyrum: 28.01.2026 17:09 Надіюсь не виправляться, вінда загнеться з кінцями разом з майкрософтом і деви почнуть робити нативні порти під опенсорс ОС.
Под зоопарк? Пока не будет 1-2 основных ОС это будет сложно. Бывает пакеты под дебиан не ставятся на линь собранные на основе дебина и т.п. А установить софт без инета вообще весело.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Alexsandr: 05.02.2026 21:31 Под зоопарк? Пока не будет 1-2 основных ОС это будет сложно. Бывает пакеты под дебиан не ставятся на линь собранные на основе дебина и т.п. А установить софт без инета вообще весело.
Достатньо зробити під саму попуряну: Ubuntu. А далі вже кому треба, запакує в flatpak чи appimage, щоб працювало всюди.
Alexsandr
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 05.02.2026 21:57 Достатньо зробити під саму попуряну: Ubuntu. А далі вже кому треба, запакує в flatpak чи appimage, щоб працювало всюди.
Решения не без серьезных минусов. Варианты автономного дистрибутива сколько лет так остаются где-то там.
tablestikus
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 05.02.2026 21:57
Alexsandr: 05.02.2026 21:31 Под зоопарк? Пока не будет 1-2 основных ОС это будет сложно. Бывает пакеты под дебиан не ставятся на линь собранные на основе дебина и т.п. А установить софт без инета вообще весело.
Достатньо зробити під саму попуряну: Ubuntu. А далі вже кому треба, запакує в flatpak чи appimage, щоб працювало всюди.
Тобто ми повертаємось до моменту що ти юзаєш або бубунту або в стані як зараз сам собі щось ковиряй? далеко з таким не поїдеш, особливо фраховуючи як в бубунту пхають все підряд і воно стає від рока до року все більше франкенштейном яке наче живе, але краще не тикати в нього палкою.
Відповісти