З Linux'ом з 2004р, на Gentoo Linux з 2008р по сьогодні і це моя основна ОС. Загалом з 2004р по 2012р чого тільки з *nix сімейства не було на компі, навіть екзотика типу BeOS, QNX, Solaris. Не кажучі про різновиди BSD. Навіть в PowerPC Mac потицяв і Gentoo на ньому теж поганяв

І MacOS X на Pentium 4 теж була
Все ото добро використовувалось
СУТО ЯК ДЕСКТОП для серфінгу-кіно-музика-ігри. Іноді щось "повсякдене навколо офісне" типу щось відкрити/набросати в "ворді" чи "екселі", відкрити pdf/djvu, відкрити/обрізати якусь картинку-фотку.
Жодного програмування, я механік за освітою та фахом роботи.
Windows, сьогодні 22Н2, є другою системою на ПК про всяк випадок і останній раз завантажував десь півроку тому, а може й рік.
Не мав жодних проблем із запуском старих натівних програм Linux, бувало що якась програма хотіла стару лібу в моїй системі яка "біжить попереду паравозу" в погоні за найсвіжішим софтом. Але підкинув та поїхав.
Майже жодних проблем із запуском Windows-програм. Особливо за останні декілька років величезний прогрес. Але трапляються факапи, визнаю, але особисто стикався лише із специфічним софтом. Гадаю що не дуже багато середньостатистичних home-user має потребу в SolidWorks, Autodesk Inventor, Kompas-3D, ввечері після робочого дня
Іграшки гамаються чудово. Проблему мав якось із старою Pray, точніше саморобний мод на неї. Його намертво прибили під відеокарти Nvidia.
Відеокарти/драйвери:
Дрєвні часи Ati Radeon, драйвер fgrlx - застреліть мене.
Логічний перехід з актуальної на той час Radeon x600 Pro на актуальну GeForce 8600GT. З того часу NVIDIA only та пропріетарний драйвер.
Відкритий драйвер для nvidia:
Nouveau - базовий функціонал карт, можливо навіть якесь 3Д прискорення.
Сучасний відкритий драйвер для карт від GTX1660+ це відкрита частина для базового функціоналу, а всі плюшки прискорень, включаючи OpenGL та інше - в закритому блобі який йде причіпом до відкритої частини.
Пропрієтарна частина драйверу як і повністю пропрієтарний драйвер надає nvidia з прив'язками до версій ядер. Тому воно і відвалюється при всяких оновленнях.
Після того як мене на 3ГБ версії GTX1060 задовбало відсутність Shared VRAM в драйверах під Linux, та повне ігнорування запиту користувачів зі всього світу на додавання цієї функції як воно є в іх продукті під Windows - перейшов в табір AMD та відкритий драйвер ядра.
Поки назад в табір зелених не збираюся. Пишуть наче як Nvidia нарешті розродилися підтримкою shared vram в лінуксових драйверах бо навіть ШІ-шники та всякі CUDA/OpenCL*щики почали скаржитись що на їх 8-12ГБ картах не запускається фірмове nvidia-ПЗ з-за того що йому не вистачає vram, а з ОЗУ добрати не може бо немає такої функції в драйверах...
Коротше, з 2008р. на Gentoo Linux політ швидкий та комфортний. Іграшки граються, GOG-версії також в наявності, STEAM, Native/Windows ігри - проблем не маю, що я роблю не так? Навіть зробив що в старих іграх працює EAX з OpenAL...