У GOG Galaxy планують додати офіційну підтримку Linux

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Polaris
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить У GOG Galaxy планують додати офіційну підтримку Linux

Хай живе Linux
KimRomik
Member

Повідомлення

навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
Polaris
Member

Повідомлення

KimRomik: 28.01.2026 12:15 навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
Ігророби роблять ігри щоб продавати
Mozdev
Member

Повідомлення

О так це гарна новина, лінукс поступово набирає популярність, особливо на тлі того що робить майкрософт з в11.
Tetronga
Member

Повідомлення

GOG найліпший магазин ігор, з найбільш чесною політикою до користувача :super: Най буде і для Лінукс, хоча я думав він вже й так був раніше ;)
Scoffer
Member

Повідомлення

KimRomik: 28.01.2026 12:15навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
Бо немає стабільного апі. Перекомпілювати всю ігрулю коли в черговий раз зламають умовний глібс всім западло. Отак і виходить що єдиний варіант випустити гру (і взагалі будь-який софт) на лінукс і бути впевненим що через 2 роки бінарник запуститься є лише використання неемулятора вінди. А тоді чого під лінукс за 35 років не назбиралось критичної маси софту. Дійсно, в чому ж проблема?
yariksom
Member

Повідомлення

Mozdev: 28.01.2026 12:23 О так це гарна новина, лінукс поступово набирає популярність, особливо на тлі того що робить майкрософт з в11.
А що він там робить, бо я дотепер якось ставити не наважуся :shuffle:
Shpoker
Member

Повідомлення

yariksom
Судя по тому, что я в настройках где-то на португальский язык попадал (в русском пакете локализации и абсолютно оф венде), то это еще даже не бета версия
nazar-pc
Member

Повідомлення

Scoffer: 28.01.2026 12:36
KimRomik: 28.01.2026 12:15навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
Бо немає стабільного апі. Перекомпілювати всю ігрулю коли в черговий раз зламають умовний глібс всім западло. Отак і виходить що єдиний варіант випустити гру (і взагалі будь-який софт) на лінукс і бути впевненим що через 2 роки бінарник запуститься є лише використання неемулятора вінди. А тоді чого під лінукс за 35 років не назбиралось критичної маси софту. Дійсно, в чому ж проблема?
Треба просто компілювати прямими руками. В крайньому випадку статично лінкується і працює на будь-якому дистрибутиві.
Додатки для старіших версій Ubuntu на новіших версіях теж запускаються без проблем якщо не прибиті до застарілих версій бібліотек, що Steam обходить пакуючи ці самі бібліотеки в спеціальне передбачуване оточення, принаймні так було останній раз коли я туди дивився.
Проблема є, але вона не на стільки страшна як її малюють.

Вже 13 років на Linux і від "під лінукс за 35 років не назбиралось критичної маси софту" сміявся в голос :lol:
CADR
Member

Повідомлення

Давно пора.
P.S. Использую только Linux с 2003 года.
Scoffer
Member

Повідомлення

nazar-pc: 28.01.2026 13:23В крайньому випадку статично лінкується і працює на будь-якому дистрибутиві.
Ну піди статично скомплілюй прямими руками щось під ікси зі старим глібсом, котрий від ядра залежить, а потім розкажеш як воно класно завелось на новій бубунті.
Ох вже ці фантасти.
nazar-pc: 28.01.2026 13:23Вже 13 років на Linux
Я вперше познайомився з лінуксом коли мандріва ще була мандрейком. І з того часу з софтом стало тільки гірше.
white_noise
Member

Повідомлення

Mozdev: 28.01.2026 12:23 О так це гарна новина, лінукс поступово набирає популярність, особливо на тлі того що робить майкрософт з в11.
Зображення

:lol:
KimRomik
Member

Повідомлення

Scoffer: 28.01.2026 12:36
а як тоді роблять ігри на play station? Там теж лінукс
Scoffer
Member

Повідомлення

KimRomik: 28.01.2026 13:49а як тоді роблять ігри на play station? Там теж лінукс
Ну по-перше там фряха, а не лінукс, а по-друге соня там нічого не ламає. Це ж не проблема юніксів як таких, це проблема конкретно політики лінукса. Стабільність для слабаків (ц).

Я більше того скажу, це конкретно проблема політики того самого Лінуса. Це у нього в башкі засіла якась дивна ідея що софт і драйвери хай самі слідкують за оновленнями всіх пакетів в системі і зміни в ядрі.
Востаннє редагувалось 28.01.2026 14:06 користувачем Scoffer, всього редагувалось 2 разів.
The_Rusik
Member

Повідомлення

Mozdev
Что он делает? Что вин10, что вин11, работает стабильно, без всяких танцев. Что я делаю не так?
nazar-pc
Member

Повідомлення

Scoffer: 28.01.2026 13:42
nazar-pc: 28.01.2026 13:23В крайньому випадку статично лінкується і працює на будь-якому дистрибутиві.
Ну піди статично скомплілюй прямими руками щось під ікси зі старим глібсом, котрий від ядра залежить, а потім розкажеш як воно класно завелось на новій бубунті.
Ох вже ці фантасти.
nazar-pc: 28.01.2026 13:23Вже 13 років на Linux
Я вперше познайомився з лінуксом коли мандріва ще була мандрейком. І з того часу з софтом стало тільки гірше.
Скомпілював, версія для Ubuntu 22.04 працює на 24.04+.
Стара Glibc прекрасно працює на новішому дистрибутиві/ядрі, але не навпаки. Але то біда конкретно Glibc, а не Linux як такого.
DDt
Member

Повідомлення

nazar-pc
я уже как-то рассказывал как однажды пробовал на линуксах запускать нативные игры с того же GOGа, что-то типа Baldurs Gate 2 или подобную старую игрушку, оказалось что в нативной сборке прибита какая-то либа типа openssl старой версии, а в новых дистрибах её конечно нет, и игрушка крашиться при запуске. Не, я конечно нашёл на форуме мануал как подсунуть старую либу и запустить, но нафик оно надо такие приключения для новичка. И это не единичный случай
Scoffer
Member

Повідомлення

nazar-pc: 28.01.2026 14:12Скомпілював, версія для Ubuntu 22.04 працює на 24.04+.
Стара Glibc прекрасно працює на новішому дистрибутиві/ядрі
Цілих два роки нічого не ламали? Нічого собі, на рекорд йдуть. І ні, стара глібс в загальному випадку не працює на новому ядрі тому що апі між глібсом і ядром принципово анстейбл. Це прямо в документації описано.
nazar-pc: 28.01.2026 14:12Але то біда конкретно Glibc, а не Linux як такого.
Оскільки глібс - основоположна частина системи, базове апі для більшості інших пакетів, то це проблема лінукса як такого.
CADR
Member

Повідомлення

DDt: 28.01.2026 14:12 nazar-pc
я уже как-то рассказывал как однажды пробовал на линуксах запускать нативные игры с того же GOGа, что-то типа Baldurs Gate 2 или подобную старую игрушку, оказалось что в нативной сборке прибита какая-то либа типа openssl старой версии, а в новых дистрибах её конечно нет, и игрушка крашиться при запуске. Не, я конечно нашёл на форуме мануал как подсунуть старую либу и запустить, но нафик оно надо такие приключения для новичка. И это не единичный случай
Вряд ли на GOG есть нативные Linux игры. Скорее всего Вы использовали игру через какую-то stanalone wine-обертку. А вот она уже могла быть коряво собрана.
Scoffer
Member

Повідомлення

CADR
Чому ж, були і нативні. Вазьмак другий наприклад. Зараз він взагалі не працює на свіжих лінуксах, а коли працював, то робив це гірше ніж віндова версія в вайні :D

Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
Треба щоб нарешті хтось, наприклад Габен, прийняв вольове рішення, і завіз він апі як базове софтове апі в лінукс, раз своє тримати не осилюють. І тоді все зійдеться.
Відповісти