ASUS випустила професійний 8K-монітор ProArt PA32KCX з підсвічуванням Mini-LED

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Kassatka
Member

Повідомлення

Filabatya: 22.01.2026 20:17 що для вас іграбельний експіренс, 30 фпс?
Для стратегій та РПГ із видом зверху - 15 FPS, якщо без відчутних просадок. 30 FPS - це вже суперкомфортний. Для гоночок/автосимуляторів більші вимоги - 30 FPS норм, 40 FPS - супер.

Ну і якщо трапляться окремі дуже вибагливі ігри, які не тягнутиме в 8K, то це не причина, щоб відмовлятися від 8K у всіх інших іграх. Вибагливі ігри можна запустити з агресивним апскейлом Performance/Ultra Performance (а в таких іграх майже напевно буде доступний апскейл в налаштуваннях) або й в 4K-режимі на крайній випадок. Хоча особисто мені цей крайній випадок на далеку песпективу, якщо не хочеш оновлювати відяху в найближчі роки. А nVidia ще й зробила мега подарунок у вигляді DLSS 4.5, який найкраще розкриється саме в на 4K-8K дисплеях, а не при апскейлі з 240p до 720p.
Toster
Junior

Повідомлення

Kassatka: 22.01.2026 20:13
Filabatya: 22.01.2026 02:29 Kassatka
є одна дрібничка в цій кулсторі 50 дюмів 8К перед лицем, це відуха, яка таке потяне :gigi:
У найгіршому випадку б/в RTX 3090 за 30K у магазині/продавана з гарними відгуками буде предостатньо. Серед нового бажано мінімум RTX 5070 Ti, яка на жаль різко втрачає доступність у продажу :( .
Виходячи з того, що моя нинішня RX 6800 у 4K без рейтрейсингу для більшості ігор надмірна рази в два. З того, що перехід з 4K до 8K згідно тестів просаджує FPS приблизно втричі. І з того, що необов'язково все на ультра виставляти, лише текстури на ультра - це суперкритично.
А для робочого столу або фоток взагалі достатньо будь-якого відео з HDMI 2.1: хоч RTX 3050, RX 6400 хоч інтеграшки останніх поколінь проців.
На 32" 4к якщо ближче 50 см зникає "ретина" умовний ефект поліграфії, дивишся на пікселі, хоча сиджу звичайно 50-70 см, то ок. Але досі треба головою крутити по інтерфейсу, хоча в цілому терпимо. Більше, то ж ТЕЛЕвізор (і в тому сенсі, що треба відсісти добряче). Був колись досвід з 42" фулхд :lol: , треш звичайно, але з 3д окулярами в Скайрім, технологія. Все звичка. Але 4к 32" це дійсно ванлав... Звичайно 8к, можливо й олед, буде взагалі новий рівень...Чи вже якась доповнена реальність, з легкими окулярами 4к, 8к... :insane: Даний сабж по темі - сумнівний інструмент в студію з оверпрайсом
DuckRider
Member

Повідомлення

Filabatya: 22.01.2026 02:29 Kassatka
є одна дрібничка в цій кулсторі 50 дюмів 8К перед лицем, це відуха, яка таке потяне :gigi:
хіба в 2к перемикатися для ігор, коли зявляться фільми тоді вже буде цікаво, на 42ці це вже буде 207ррі замість 107ррі :up:
Какая видюха? Тут даже графику в фотошопе под это разрешение геморно создать.
Kassatka
Member

Повідомлення

Toster: 22.01.2026 21:02Більше, то ж ТЕЛЕвізор (і в тому сенсі, що треба відсісти добряче).
Відсідати треба, якщо більше 50 дюймів. Якщо ж 43-50 дюймів, то відсідати не обов'язково. Можна трохи відсісти, якщо читаєш (по центру екрана) чи дивишся відео й навпаки не відсідати, якщо активно користуюся клавою/працюю з дрібними об'єктами. 50 дюймів трішки забагато, в ідеалі десь 46-47 дюймів.
DuckRider: 22.01.2026 21:25 Какая видюха? Тут даже графику в фотошопе под это разрешение геморно создать.
Регулярно фотошоплю у Corel Photo=Paint та Adobe Photoshop зображення від 10Kx10K пікселів і аж до 20Kx20K. Corel трохи заглючує в певних нюансах, які я вже знаю й звик, а Photoshop працює стабільно, лише не варто багато зображень тримати відкритими водночас, щоб оперативку не переповнювати.
DuckRider
Member

Повідомлення

Kassatka: 23.01.2026 01:55
Toster: 22.01.2026 21:02Більше, то ж ТЕЛЕвізор (і в тому сенсі, що треба відсісти добряче).
Відсідати треба, якщо більше 50 дюймів. Якщо ж 43-50 дюймів, то відсідати не обов'язково. Можна трохи відсісти, якщо читаєш (по центру екрана) чи дивишся відео й навпаки не відсідати, якщо активно користуюся клавою/працюю з дрібними об'єктами. 50 дюймів трішки забагато, в ідеалі десь 46-47 дюймів.
DuckRider: 22.01.2026 21:25 Какая видюха? Тут даже графику в фотошопе под это разрешение геморно создать.
Регулярно фотошоплю у Corel Photo=Paint та Adobe Photoshop зображення від 10Kx10K пікселів і аж до 20Kx20K. Corel трохи заглючує в певних нюансах, які я вже знаю й звик, а Photoshop працює стабільно, лише не варто багато зображень тримати відкритими водночас, щоб оперативку не переповнювати.
Изображений много не открывать, всякие редакторы перспективы не юзать, слоёв много не плодить, особенно смарт, блендов много не использовать. Я ж говорю: геморно
Відповісти