Kioxia вважає, що часи недорогих терабайтних SSD уже минули

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
S0N1C
Member

Повідомлення

Tiufin: 21.01.2026 16:32 Як страшно жити з інфляцією аж цілих 3%
це вже 3% чи ще ні? :shuffle:
спойлер
Зображення
maksim2020
Member

Повідомлення

Tiufin: 21.01.2026 16:43
dead_rat: 21.01.2026 16:35 Друже, ти вже втомив.
Інфляція, звичайно 3%, але на багато речей ціни ростуть як на раму і ссд
Ну пробач. Просто твої жахалки, про те, як все всюди погано - теж
Чєл, я тут живу B-) І повір - $6К чистими на руки вже не вистачає навіть для пейчек-ту-пейчек. Інфляція далеко не 3%, як каже найвеличніший, а усі 20%. Просто достатньо порівняти чеки з Walmart річної давнини з поточними. :spy:
dext
Member

Повідомлення

Tyler: 21.01.2026 17:14 ага, прекрасна перспектива, всі відкочуємось в кам'яний вік, а споживачів підсажуємо на оренду хмар, адже обчислювальні потужності на фоні цього лайна стануть преміум опцією, а не загальнодоступною
Mozdev
Member

Повідомлення

Непомірно жадібні падлюки, теж вирішили приєднатися до картелю який, вже прийшов час штрафонути на трильйон баксів, щоб неповадно було шахрайством займатись.
Tiufin
Member

Повідомлення

S0N1C: 21.01.2026 17:52
Tiufin: 21.01.2026 16:32 Як страшно жити з інфляцією аж цілих 3%
спойлер
Зображення
Поцікавтесь значенням слова "інфляція"
erkins007
Member

Повідомлення

Так уже. Цены на ссд щас просто дичь.
спойлер
Зображення
Зображення
dead_rat
Member

Повідомлення

Tiufin: 21.01.2026 18:30
S0N1C: 21.01.2026 17:52

спойлер
Зображення
Це порівняння ціни «кошику товарів». Проблема, що кошик спеціально складено з товарів що нікому не потрібні і ніде не продаються. Як то «шуба мєховая» чи «сапоги жіночі»

Люди десятиріччями відточували навички статистики, щоб коли пиво підвищилося з 99 центів до 1.39 то все одно виходило 3%
Tiufin
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.01.2026 17:43 Я вибачаюся перед усіма, зо зараз притягну омериканську статистику.

Але ж рожеві окуляри такі рожеві.

Беремо НьюЙорк https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/New-York

1. Середня зп не 6к, а 5200. Тобто 6к навіть у самому багатому місті америки це вже відчутно краще за середню
2. Намбео оцінює розходи на життя у 1650$ на одного без аренди.
3. Аренда однушки 2650-4500$ в залежності від району.

Тобто ми бачимо, що 6к на просто життя в однушці в хорошому районі вже чи на межі чи навіть поза бюджетом.

4. Містечко в дітсадку 3400$ за місяць на дитину.

Тож в залежності від міста, може виявитися що людина з 6к$ на місяць в Омериці не те що класно зводить кінці з кінцями. А не купує RTX 5090 щомісяця.
Наводити математику життя одинака в Нью-Йорку в хорошому районі - як приклад злиднів - ну так собі аргумент. У великих містах важко обживатись - це відомий факт. Тим паче у таких столицях світу. Але не треба видавати цю частність за загальну ситуацію. Люди можуть непогано жити в купі інших міст, окрім Нью-Йорку (знімаючі в одиночку квартиру у гарному районі)

Відправлено через 4 хвилини 53 секунди:
dead_rat: 21.01.2026 18:34
Tiufin: 21.01.2026 18:30
Це порівняння ціни «кошику товарів». Проблема, що кошик спеціально складено з товарів що нікому не потрібні і ніде не продаються. Як то «шуба мєховая» чи «сапоги жіночі»

Люди десятиріччями відточували навички статистики, щоб коли пиво підвищилося з 99 центів до 1.39 то все одно виходило 3%
Але чомусь на довгостроковому періоді (хоча б в 10 років) ці дані збігаються із практикою. Тобто якщо порівнювати вартість якогось товару n років тому та зараз, із зарплатою n-років тому та зараз, то все плюс-мінус сходиться, та часто виявляється, що зарплата ще й більше стала (приблизно на величину зростання продуктивності праці). То ж макроекономічна статистика цілком працює
Востаннє редагувалось 21.01.2026 19:01 користувачем Tiufin, всього редагувалось 2 разів.
stnl79
Member

Повідомлення

Тут би дожити до 2027, а вже там побачимо чи потрібний мені ссд на 1 ТБ.
dead_rat
Member

Повідомлення

Tiufin: 21.01.2026 18:50
Люди можуть непогано жити в купі інших міст, окрім Нью-Йорку (знімаючі в одиночку квартиру у гарному районі)
Numbeo в допомогу, оберіть місто, наведіть приклад.

Ну і за злидні. Якщо з зп більшою за середню по місту все що ти можеш собі дозволити це арендувати однушку в районі з бомжами і відкладати 10% зп.
Чи поменше бомжів і не відкладати нічого.
То якось не звучить як найкращий час для життя :laugh:
Tiufin
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.01.2026 19:00Numbeo в допомогу, оберіть місто, наведіть приклад.
Перше більш-менш велике (але не розпіарене/занадто дороге) місто, яке згадалось - Бостон.
Середня зарплата після податків - 63600 в рік. Тобто 5300 на місяць.
https://www.ziprecruiter.com/Salaries/A ... -Boston,MA

Витрати на місяць - 1460 доларів
Витрати на оренду (звичайна однушка не в центрі міста. Хоча по нашим міркам це наче як 2к)- 2580 доларів
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Boston

Отже, маємо сумарних розходів біля 4000 доларів на місяць. І ще 1300 залишається.

До речі, у Нью-Йорку із такою математикою буде 4300 розходів при чистій зарплаті теж приблизно у 5300 на місяць. Але припускаю, що у Нью-Йорку життя все ж подороже, ніж у Бостоні (хоча можу й помилятися).

dead_rat: 21.01.2026 19:00Ну і за злидні. Якщо з зп більшою за середню по місту все що ти можеш собі дозволити це арендувати однушку в районі з бомжами і відкладати 10% зп.
Чи поменше бомжів і не відкладати нічого.
То якось не звучить як найкращий час для життя
Та щось ти перекручуєш. Звідки взялась зарплата більша за середню, якщо ми дивимось якраз середню?
І звідки взялись бомжі? Якщо для тебе район не в центрі міста - то обов'язково якийсь бомжатник, а в центрі - теж бомжатник, але поменше - то не дивно, що ти так пишеш і сприймаєш життя.
Ну то при такому сприйнятті треба віллу купувати десь у відповідному заповідному районі, все інше - лайно собаче та життя тлєн.
nochnik89
Member

Повідомлення

stnl79: 21.01.2026 18:54Тут би дожити до 2027, а вже там побачимо чи потрібний мені ссд на 1 ТБ.
:rotate: :super:

ничего друзья , скоро будет ставить рейды с винтов для ускорения :rotate: Вполне себе можно жить с хдд при космических ценах на ссд . Вон мессии такая ерунда как ссд в принципе не мешает играть в игры :lol:
maksim2020
Member

Повідомлення

Tiufin: 21.01.2026 18:50
dead_rat: 21.01.2026 17:43 Тож в залежності від міста, може виявитися що людина з 6к$ на місяць в Омериці не те що класно зводить кінці з кінцями. А не купує RTX 5090 щомісяця.
Наводити математику життя одинака в Нью-Йорку в хорошому районі - як приклад злиднів - ну так собі аргумент. У великих містах важко обживатись - це відомий факт. Тим паче у таких столицях світу. Але не треба видавати цю частність за загальну ситуацію. Люди можуть непогано жити в купі інших міст, окрім Нью-Йорку (знімаючі в одиночку квартиру у гарному районі)
А робота там хоч якась є, щоб непогано жити? А то, знаєте, в Техасі он теж будують будинки за $355K (доволі низька ціна в порівнянні з іншими штатами, це майже стартер-хоум - просто мрія для молодих сімей), але потім виявляється, що будують їх на кордоні з Мексикою (місто називається McAllen, TX), буквально. І роботи там нема. То для кого їх будують? Щоб що?
dead_rat
Member

Повідомлення

Tiufin: 21.01.2026 19:27
dead_rat: 21.01.2026 19:00Numbeo в допомогу, оберіть місто, наведіть приклад.
Перше більш-менш велике (але не розпіарене/занадто дороге) місто, яке згадалось - Бостон.
Середня зарплата після податків - 63600 в рік. Тобто 5300 на місяць.
Тільки от це ДО податків.
:lol:

Віддай дяді Сему 25-30%

Boston has a high cost of living, with a living wage for a single adult estimated well over $60,000 annually, according to the MIT Living Wage Calculator.
Tiufin
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.01.2026 19:46Тільки от це ДО податків.
Я ж навів посилання. Там пишуть:
"As of Jan 21, 2026, the average annual pay for an After Tax in Boston is $63,624 a year."
То чому ви вирішили, що це до податків?
dead_rat: 21.01.2026 19:46Boston has a high cost of living, with a living wage for a single adult estimated well over $60,000 annually, according to the MIT Living Wage Calculator.
Вище писали:
Numbeo в допомогу, оберіть місто, наведіть приклад.
Тепер вже numbeo не катить, бо не гарні цифри для вас показує. Ну ок, подивлюсь, що там за MIT Living Wage Calculator. Але ці викручування дивно виглядають.
rizakrko
Member

Повідомлення

dead_rat
В мене є трохи знайомих та родичів у різних країнах, і з часом я прийшов до розуміння, що бути розробником в Україні це краще, ніж абсолютна більшість комбінацій країн та робіт. Де ще можна орендувати квартиру за 300$, харчуватися за 500$, платити 5% податків, і при цьому заробляти 5+ тисяч $.
Tiufin
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.01.2026 19:46MIT Living Wage Calculator
Ок, відкриваємо той mit та вбиваємо бостон:
https://livingwage.mit.edu/metros/14460

Прокручуємо вниз та знаходимо табличку
"Typical Expenses"
Колонка 1 adult 0 children
Строка "Required annual income after taxes " має значення 53019 доларів, що на 10605 доларів менше, ніж середня зарплата after taxes. То що не так?
dead_rat
Member

Повідомлення

rizakrko: 21.01.2026 20:03 dead_rat
В мене є трохи знайомих та родичів у різних країнах, і з часом я прийшов до розуміння, що бути розробником в Україні це краще, ніж абсолютна більшість комбінацій країн та робіт. Де ще можна орендувати квартиру за 300$, харчуватися за 500$, платити 5% податків, і при цьому заробляти 5+ тисяч $.
Майже ніде, в теорії можна перебити лише українським Фопом в Таіланді.

В західному світі все чьотко урівноважено, щоб з середньою зп ти знімав собі мінімальне житло, нормально чухав і потроху відкладав на відпустку чи комп. На тому фсьо.

Відправлено через 5 хвилин 9 секунд:
Tiufin: 21.01.2026 20:05
dead_rat: 21.01.2026 19:46MIT Living Wage Calculator
Ок, відкриваємо той mit та вбиваємо бостон:
https://livingwage.mit.edu/metros/14460

Прокручуємо вниз та знаходимо табличку
"Typical Expenses"
Колонка 1 adult 0 children
Строка "Required annual income after taxes " має значення 53019 доларів, що на 10605 доларів менше, ніж середня зарплата after taxes. То що не так?
В твоїй же табличці все розписано, ну прочитай вже!

Для виживання одного треба 64к до податків. Ще й житло якесь до 2к знайшлося - супер оптимістично.

А нижче зп по профессіям, сам порахуєш у скількох профессій зп нижче цього рівня якщо відкинути манагерів(котрі своіми 160к добре підняли середню зп) і ітішників? Тобто навіть життя у зйомній однушці поза бюджетом для працюючого дорослого
Востаннє редагувалось 21.01.2026 20:24 користувачем dead_rat, всього редагувалось 2 разів.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Kassatka: 21.01.2026 16:14 Мені мого 2-терабайтного Samsung 970 Evo Plus вже конкретно бракувало, щоб тримати під рукою проінстальованими всі ігри, які хочу, тому я пару років назад докупив 4-терабайтний Samsung 990 Pro десь за усього близько 10К гривників. Добряче мені пощастило затаритись. Тепер якщо не буде ніяких ексцесів, то можна сидіти на дупі рівно хоч кільканадцять років.
А щодо дешевих терабайтників, то на SATA-інтерфейсі я два купив дітям з бідної родини як подарунок, і ще один терабайтник Samsung 870 EVO лежить у мене без діла про запас з часів 2021, коли я сидів на Core 2 Quad, тож не міг купити для нього NVME. Зараз таке провернути було б проблематично. Думаю, можливо обзаведуся стареньким б/в ноутом, то може знадобитися.
навіщо тримати одночасно ігор на 2тб?
erkins007
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 21.01.2026 20:16навіщо тримати одночасно ігор на 2тб?
У меня общего обьема ссд на 10тб (3*2 + 4) играми забито +- 7 из них. Игры щас весят по 150+гб, так что 2тб это десяток игр
Відповісти