Не можу визначити чи підійде БЖ до відеокарти RX68/69

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Mirai
Junior

Повідомлення

Панове, перешерстив весь інет, так і не знайшов цілком правдоподібної відповіді. Хочу оновити відеокарту з 1660Ti до наступних варіантів: RX6800, RX6800XT, RX6900XT. Всі на 16 GB.
Не для графіки, і по більшому рахунку не для ігор в тому числі, а для AI моделей. Тому ставлю упор здебільшого на кількість RAM, але так як підвернулась можливість взяти за дешевою ціною XTшку, то не можу зрозуміти.
В мене блок живлення MSI MAG A650BN з 80+ Bronze, не можу зрозуміти, чи вистачить мені його на 6800XT, 6900XT? :-/
daesz
Member

Повідомлення

По-перше, для цього на форумі є тема : viewtopic.php?t=1398
По-друге, вистачить.
По-третє, в цю ціну є умовний голдвоий Хай Пауер https://hotline.ua/ua/computer-bloki-pi ... 00gd-f12s/ який явно краще цього барахла від мсі.
Kassatka
Member

Повідомлення

А я купив RX 6800 навіть не XT від XFX, де в офіційних вимогах 750 Вт і мені Gold блока на 650 Вт від Corsair не вистачило. Проц i7-11700 зі знятими лімітами на Z590 платі. При тому, що мені так само на цьому форумі казали, що вистачить. Комп або стартував норм, або все гудить, вінда вантажиться (через локальну мережу видно), а зображення на екрані ніякого. І так вимикай вмикай заново, поки не запряцює. Але якщо вже завантажилось, то можна запускати стрес-тести на макс навантаження всього - нічо не вирубає. А от при увімкненні чи виході з режуму вимкненого екрана зображення може не з'явитись. Один раз тягав відяху на діагностику - нічого не виявили. Потім ніби було трохи ліпше, а через рік повний триндець уже зовсім не дає зображення ніколи. При цьому вставляєш RX 580 - усе норм. А 6800 скільки не пробуєш перевставляти - не бере зображення. Знову тягав на діагностику - знову проблем з відяхою не виявили і порадили таки замінити БЖ мінімум на 750 Вт. Я назбирав 10 тищ гривень, купив БЖ на 1000 Вт з моднявим розємом з розрахунку на майбутні апгрейди - і все запрацювало. Хоча чорний екран після сплячки чи при увімкненні до перезапуску іноді разок на місяць все ж буває. У мене не монік, а 4K 120 Гц телевізор по хдмі. А той Corsair Gold на 650 Вт я поставив у ретро комп з i7-3770 + GTX 960.

Відправлено через 2 хвилини 33 секунди:
Отже дуже зрідка і новому БЖ 1000 Вт проблема з чорним екраном проскакує, але на старому БЖ було зовсім відмовило показувати зображення, поки не замінив БЖ 650 Вт Голд на потужніший.
Барбарис
Member

Повідомлення

Mirai, погано шерстив. Блок може видати 648 по 12в, але лише карта може мати стрибки споживання до 600 Вт. Офіційно амд рекомендує 850 для 6900. І хай пауер не варто. Бюджетна платформа сіртека - таке ставлять в чіфи, діпкули.

Kassatka, ну так карта в піку може споживати до 500. І в блоку може стояти доволі агресивний захист від перенавантаження, тому навіть не досягаючи піку може вирубитись. А кабеля 2 було чи перехідники з одного?
В темі є такі рекомендатори, особливо любителі чіфів та всякої дешманщини.
Artem_K
Member

Повідомлення

Барбарис
Карта то може споживати що захоче, проблема там одразу при старті. І з новим БЖ нікуди не ділася, а час від часу проскакує.

В мене така мутна історія була зі зв'язкою Монітор АОС - Gigabyte 1660 - плата Gigabyte Z68. При підключенні через DP (перепробувано купу кабелів) комп впадав у циклічний перезапуск. По HDMI все ОК. Якщо одночасно підключити монітор до карти двома кабелями (HDMI + DP), то все ОК. Пройшло при заміні материнської плати.
Барбарис
Member

Повідомлення

Artem_K, до речі аос і бенк'ю в мене теж страждали чорним екраном, але на 1080ті та 3600, на голдовій квітці 750 в 1080. ЛГ 2к на тому ж бж ні.
Kassatka
Member

Повідомлення

Барбарис: 11.01.2026 07:48 А кабеля 2 було чи перехідники з одного?
Так, дійсно у мене було підключено одним кабелем живлення, проте комплектним з двома роз'ємами 8 pin на кінці й без усіляких перехідників. Мені вже казали, що краще двома окремими косами підключати й у комплекті є ще одна така ж коса, але я її так і не підключав, не знав тоді, а зараз уже в падлу перевіряти.
Барбарис: 11.01.2026 07:48 Kassatka, ну так карта в піку може споживати до 500. І в блоку може стояти доволі агресивний захист від перенавантаження, тому навіть не досягаючи піку може вирубитись.
Просто чому вирубається не тоді, коли максимальне навантаження на відяху й проц стрес тестами, а при увімкненні компа не спрацьовує. :dontknow: Хіба при увімкненні компа великі піки навантаження на БЖ?
А так для конкретики у мене старий БЖ Corsair RM650x (Gold) а новий БЖ be quiet! Straight Power 12 1000W (BN338) 1000 Вт (Platinum).

Відправлено через 23 хвилини :
Дупа, заплатив 9200 грн. у вересні 2024, а мій BN338 - це виявляється ATX 3.0, а не ATX 3.1 :weep:
На сайті Телемарту по посиланню на товар з замовлення в особистому кабінеті - ні слова про версію ATX, просто написано, що відповідає стандарту ATX.
А Chat GPT каже, що це ATX 3.0
Зображення Зображення
Ну все рівно я на відяху класу 5080/5090 не зароблю ніколи, а якщо куплю колись відяху класу RTX 6070 Ti для геймінгу на 8K-телевізорі, то доведеться підключати до ATX 3.0. Чи терміново тоді продавати на барахолці і купувати ATX 3.1? :weep: :dontknow: Людина в відгуках на тому ж Телемарті пише, що у неї 5090 без проблем тягне.
Mirai
Junior

Повідомлення

daesz: 11.01.2026 03:42 По-перше, для цього на форумі є тема : viewtopic.php?t=1398
По-друге, вистачить.
По-третє, в цю ціну є умовний голдвоий Хай Пауер https://hotline.ua/ua/computer-bloki-pi ... 00gd-f12s/ який явно краще цього барахла від мсі.
Подякував :up:
Kassatka: 11.01.2026 06:55 А я купив RX 6800 навіть не XT від XFX, де в офіційних вимогах 750 Вт і мені Gold блока на 650 Вт від Corsair не вистачило. Проц i7-11700 зі знятими лімітами на Z590 платі. При тому, що мені так само на цьому форумі казали, що вистачить. Комп або стартував норм, або все гудить, вінда вантажиться (через локальну мережу видно), а зображення на екрані ніякого. І так вимикай вмикай заново, поки не запряцює. Але якщо вже завантажилось, то можна запускати стрес-тести на макс навантаження всього - нічо не вирубає. А от при увімкненні чи виході з режуму вимкненого екрана зображення може не з'явитись. Один раз тягав відяху на діагностику - нічого не виявили. Потім ніби було трохи ліпше, а через рік повний триндець уже зовсім не дає зображення ніколи. При цьому вставляєш RX 580 - усе норм. А 6800 скільки не пробуєш перевставляти - не бере зображення. Знову тягав на діагностику - знову проблем з відяхою не виявили і порадили таки замінити БЖ мінімум на 750 Вт. Я назбирав 10 тищ гривень, купив БЖ на 1000 Вт з моднявим розємом з розрахунку на майбутні апгрейди - і все запрацювало. Хоча чорний екран після сплячки чи при увімкненні до перезапуску іноді разок на місяць все ж буває. У мене не монік, а 4K 120 Гц телевізор по хдмі. А той Corsair Gold на 650 Вт я поставив у ретро комп з i7-3770 + GTX 960.

Відправлено через 2 хвилини 33 секунди:
Отже дуже зрідка і новому БЖ 1000 Вт проблема з чорним екраном проскакує, але на старому БЖ було зовсім відмовило показувати зображення, поки не замінив БЖ 650 Вт Голд на потужніший.
Коротше посидів подумав... Краще в мономаркеті в розстрочку візьму 5060Ti на 16 гіг за 25к))
Барбарис: 11.01.2026 07:48 Mirai, погано шерстив. Блок може видати 648 по 12в, але лише карта може мати стрибки споживання до 600 Вт. Офіційно амд рекомендує 850 для 6900. І хай пауер не варто. Бюджетна платформа сіртека - таке ставлять в чіфи, діпкули.

Kassatka, ну так карта в піку може споживати до 500. І в блоку може стояти доволі агресивний захист від перенавантаження, тому навіть не досягаючи піку може вирубитись. А кабеля 2 було чи перехідники з одного?
В темі є такі рекомендатори, особливо любителі чіфів та всякої дешманщини.
Вже розглядаю 5060Ti на 16GB VRAM, бачу в неї енергоспоживність набагато нижча, і вони енергоефективніше будуть. Тому поки зупиняю свій вибір на цьому
Draqoon
Member

Повідомлення

Фіг знає який у мене там стоїть блок живлення, я його купив у танкіста в +-2014 році, 6800 тягне 650 бронза :shuffle:
Kassatka
Member

Повідомлення

Mirai: 11.01.2026 18:01 Краще в мономаркеті в розстрочку візьму 5060Ti на 16 гіг за 25к))
Ну 5060 Ti 16 Гб згідно тестів дає приблизно таку ж голу продуктивність, як RX 6800, але меншу, ніж RX 6800 XT/6900 XT. А стару відяху можна купити вдвічі дешевше, проте вона буде заюзана майнінгом, хоча все рівно і після цього може працювати довго. Зате RTX 5060 Ti дасть нові технології - DLSS/DLAA у тому числі новітній v4.5 з малим падінням продуктивності, а не як на RTX 2xxx/3xxx серії. Я особисто юзав би DLSS завжди, навіть коли продуктивності цілком вистачає, чисто замість мильного зглажування TAA. Якщо гра йде швидко, то DLAA, а якщо хочеться більшого FPSб то з апскейлом. Також є DLSS-фреймген та рейтрейсінг, який на останніх поколіннях nVidia цілком можна юзати, якщо не перегибати палицю з високими його налаштуваннями (знаю на особистому досвіді з RTX 4060M на ноуті), а от на RX 6xxx рейтресинг переважно вбиває FPS (знаю на особистому досвіді з RX 6800), якщо це тільки не дуже-дуже легкий рейтресинг для галочки.
А на RX 6800/6900 XT нема ні DLSS ні офіційно працюючого FSR 4.0 без нюансів.
З іншого боку, зекономивши половину суми на відясі можна без проблем купити якийсь сучасний 750 Вт ATX 3.1 БЖ, а старий продати на ОЛХ/барахолці.
Ну і якщо юзати комп від зарядної станції, то RTX 5060 Ti добряче може допомогти заощадити електрику. А ще моя RX 6800, падлюка, багато жере на звичайному робочому столі Віндовс при підключенні до неї телевізора 4K 120 Гц по HDMI 2.1. Аж до того, що я це зразу відчув по збільшенню середньомісячних показів лічильника після переходу на цю відяху, хоча я переважно не граю, а в 2D-режимі юзаю. Змушений був виставити режим 60 Гц, що економить споживання на робочому столі вдвічі.
Ну і ще RTX 5060 Ti дасть CUDA, на ній легко ганяти нейронки, а 16 Гб VRAM використовуються більш економно, ніж 16 Гб на відяхах AMD.
Барбарис
Member

Повідомлення

Kassatka, один кабель це 150 Вт + 75 по псі-е. 2 роз'єми, щоб завернути чи гарно підключити. Ну і пускові токи бж зазвичай високі, щоб зарядити конденсатори. Скільки при цьому подає на карту я не знаю. Але багато пк при запуску шумлять - всі вентилі врубаються, а тоді затихають. Цілком можливо, що навантаження тоді близьке до максимуму або понад норму.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

У мене робоча станція Lenovo P520 з голдовим БЖ на 690W, і RX6800 у виконанні Gigabyte Aorus Master, БЖ вистачає загалом хоча сумніви звісно були чи вистачить БЖ. Але під карту з таким споживанням я б брав 850W золото не менше.
SERGBILL
Member

Повідомлення

Kassatka: 11.01.2026 06:55 А я купив RX 6800 навіть не XT від XFX, де в офіційних вимогах 750 Вт і мені Gold блока на 650 Вт від Corsair не вистачило.
скоріш за все БП має якусь проблему. 6800 навряд спроможна взяти набагато більше 250 ватт навіть короткочасно у стрес тесті з задраним паверлімітом, до того ж кпд ватт/фпс у неї найкращий в 6ххх лінійці і мабуть усі вони, якщо не замайнені в хлам, ще й у даунвольт можуть.
Відповісти