Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Grava
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.01.2026 17:21з рідним лінуксом
Ось це якраз проблема що немає повноціннї підтримки "не рідних"
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

dext: 03.01.2026 23:36
ronemun: 03.01.2026 20:00 Я не за Apple тяну, мені х86 дуже подобається, але АМД/Інтел друть сильно ціни за те що ARM вже за копійки віддає
Давайте ATX-плату під ARM з підтримкою UEFI, PCIE5, SATA/RAID, DRAM - скільки коштувати буде? Гадаю, що значно дорожче x86 :rotate:
Amazon/Microsoft/google/facebook/nvidia і інші давно роблять материнки собі під себе згідно стандарту OPen за копійки у відомих OEM-виробників в Китаї і Тайвані. Хто хоче може в них теж купити готові.
як приклад звичайних є Asrock материнки і сервери, старі Ampere Altra ще на ddr4 і нова під AmpereOne з PCIe v5 i ddr5
Gigabyte їх ще з часів ddr3 продає, тут новітні окремі плати і сервери на Nvidia Grace, Ampere Altra i AmpereOne
Nvidia сама на ARM сидить, тож має всі драйвера і софт на ARM, а всім іншим хто не хоче залежати від її проців і материнок/серверів/формфакторів чи /має свої перетягує даючи все необхідне під їхні сервери/проци ARM - софт/драйвера/підтримку
Головне їх в хмарах повно за копійки можна потестити, самі нові, і в неті повно тестів від солідних ресурсів, 2

Я писав про дешеву саму Архітектуру ядра, а материнки хто хоче може замовити на любий смак не переплачуючи в 10ки разів баригам.
ще більше мене мене дивує що зараз всі сокети по суті на 99% мають однакові контакти - заземлення, живлення, ddr/PCIe, а зараз навіть міжсокетні лінки/відеосигнали/USB/sata-sas виводяться через тіж дифпари що PCie, а в серверах взагалі + немає чіпсетів ні в АМД, ні в Інтел, ні в Ampere і т.п теж. По суті всі платять за інший сокет хоча могли б просто вставити проц в любу наявну плату. :-P
tornadox
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 04.01.2026 18:43Ну подумаєш прибрехнув що система споживає лише 3вт, хоча на ділі трошки більше і можна сказати що не суттєво але є одне "але" - в черговий раз Юра був спійманий на брехні.
Юра вже настільки заплутався у власних свідченнях, що будь-яка адекватна людина давно втратила лік його пристроям та сценаріям їх використання. То він розповідає, як щодня "живе" на макбуці від батарейки, то заявляє, що його Мак Міні постійно в айдлі і він заходить туди лише через консоль. При цьому в "нього купа" х86-заліза по 128гб оперативки яке простоює в айдлі і споживає сотні ват. Фактично він сам підтверджує, що Мак для нього — це просто дорогий елемент декору, який викликає емоційне піднесення, а "реальна робота" все одно лишається на х86. Це звичайна маніпуляція поняттями, де споживання системи плутають зі споживанням окремого SoC.

Останній і справді в простої може споживати пару ват, оскільки macOS жорстко лімітує частоти. Але реальність інша: при навантаженні споживання CPU миттєво стрибає з 6 Вт до 32 Вт, а загальний пік разом із GPU сягає 52 Вт. Звичайні "показометри" просто не встигають фіксувати ці мікроімпульси, тому й створюється ілюзія "святого духу", на якому нібито працює Apple Silicone. Питання практичне: навіщо потрібен ПК, головна перевага якого — стояти в простої?

Наприклад, свої x86-системи я просто вимикаю, коли не користуюся. Wake-on-LAN дозволяє миттєво розбудити будь-який сервер чи NAS.

Z440_User
До речі, днями зібрав міні-NAS на базі Android TV Box (S905X2) зі стеком Servarr та USB-HDD, який засинає без активності. Це зручно, але лише підкреслює обмеженість платформи.

Зараз немає жодного масового ARM SoC із нативним SATA. Максимум — це PCIe, в який треба ставити зовнішню плату-контролер, де швидкість часто впирається у 80 МБ/с. Для порівняння, навіть найдешевші плати на Intel Celeron (N5105, N100) нативно утилізують повну швидкість SATA. Останніми чіпами з вбудованим SATA були старі Allwinner A10/A20, але вони були надто слабкими для чогось серйознішого за Samba-сервер. Збирати щось на ARM непрактично: на Celeron є величезна бібліотеку софту, віртуалізація та реальний апгрейд. Raspberry Pi 4 — це іграшка, бо той же N5105 швидший за неї в чотири рази.

Чому ARM - це одноразові пристрої:
1. Більшість ARM-чіпів живуть на патченому ядрі від виробника. Як тільки підтримка конкретної версії припиняється, не можливо просто поставити чистий Debian чи Windows - пристрій стає діркою в безпеці або цеглиною.
2. Виробники блокують можливість встановлення сторонніх ОС, перетворюючи залізо на пропрієтарну іграшку, яку неможливо перевикористати після завершення офіційної підтримки.
3. В x86 є BIOS/UEFI та ACPI - це дозволяє запустити будь-яку ОС на будь-якому залізі. В ARM під кожен чіп треба малювати свій Device Tree. Без документації від вендора залізо стає непотребом.
4. Нульова ліквідність на вторинному ринку. Б/У ARM-пристрої не мають цінності, бо їхній життєвий цикл жорстко обмежений софтом і закритістю платформи. Дуже прекрасно видно АРМ хромбукам, вони сміття. Хоча той же Surface Go 1/2 ще цілком підтримую Win11/Linux і буде ще радувати користувача поки не вмре ССД.

Саме тому вендори так прагнуть затягнути ARM на ринок ПК. Їм вигідно продавати одноразові лептопи, які неможливо оновити чи повноцінно використовувати через 5 років. Стаціонарних ПК на ARM у масштабах x86 не буде - у них просто немає сенсу для користувача, лише для заробітку корпорацій на запланованому застаріванні.
Зображення
Зображення

Відправлено через 7 хвилин 54 секунди:
yuriy_dd: 05.01.2026 17:21це лише початок, кому не підходить - можна не купляти, ніхто не заставляє
так ніхто й не купляє :-P

Відправлено через 2 хвилини 45 секунд:
ronemun: 05.01.2026 17:42 Я писав про дешеву саму Архітектуру ядра, а материнки хто хоче може замовити на любий смак не переплачуючи в 10ки разів баригам.
в студію інформацію як замовити рівну одну мат плату + процесор і кінцеву ціну :)
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

ronemun: 05.01.2026 17:42По суті всі платять за інший сокет хоча могли б просто вставити проц в любу наявну плату
Колись так було, але технологічний гігант вирішив закривати цю лазівку аби дехто не заробляв на його досягненнях ( і робив це краще за технологічного гіганта ). Тож комунізм в архітектурі IBM-PC помер не народившись.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.01.2026 15:44хоча з іншої сторони - поки АРМ штурмує нові висоти, АМД повертається назад і випускає нові проци на АМ4, а виробники плат - нові плати для АМ4

:lol:

Давно квалком і ко перестали випускати процесори на старих техпроцессах і архітектурах?
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

tornadox: 05.01.2026 18:45
ronemun: 05.01.2026 17:42 Я писав про дешеву саму Архітектуру ядра, а материнки хто хоче може замовити на любий смак не переплачуючи в 10ки разів баригам.
в студію інформацію як замовити рівну одну мат плату + процесор і кінцеву ціну :)
недавно вийшла Asrock AMPONED8-2T/BCM за 1020 USD в США
6 слотів повної швидкості PCie v5 x16, не обрізаних, ще 16 ліній v5 через 2 MCIO x8, M2 на 4 лінії, решту ліній - мережа 2х10G,
8 слотів ddr5 на 8 каналів
огляд тут
Можна з процом на 192ядра@3.2ГГц прямо з newegg ця ж силка на ebay за 5000
Z440_User
Member

Повідомлення

Агов, народ!
Що відбувається з ПК, коли його сунули в розетку та нажали кнопку Power? Саме між натиском кнопки і появою загрузки ОС?

Хтось із вас мацав PowerPC Mac? А всяке залізячча з нього в х86 пхав? І залізячча з х86 в PowerPC? Ну слоти ж що там РСІ що там РСІ, а також РСІе ж наче як однакові.
А щось інше на нього окрім MacOS хтось ставив?

А в брендові материнки Workstation'ів чи RACK'ові сервери пхали якісь карточки в слоти на матерях?

Як? Все працювало? Стикались що запхана карта не працює та не приймаються ще навіть на етапі uefi/bios? Або ініціюється лише як базовий функціонал, навіть з дровами (наприклад nvidia gt240 в pci-e слоті 1u сервера dell змогла лише vesa навіть після встановлення дров для неї)

Ви гадаєте оті брендові матері , особливо серверні, дозволять пхати що попало в слоти? Або навіть наявність PCI-E x16 v4 буде гарантувати повноцінну роботу сунутої в нього відеокарти?

Стосовно Амперів, економічні в idle 80-120Вт і average під 250вт. Ага, енергоефективність! Відкрийте datasheet на них та подивіться.
А ще 3,0ггц і робота з пам'яттю ддр4-3200.
А ще є така штука на десктопу як latency, з якою у серверів біда, бо вона їм нафіг не потрібна.
Десктоп на Амперах (System76) по суті теж серверне залізо яке вміє дуже добре рахувати але має поганий відгук на типові дії десктоп-користувача у відповідних суто десктоп задачах.
Nvidia Grace та AWS Graviton це теж стосується. В тому числі і енергоефективність. Взагалі RACK'ові сервери то не про 3Вт споживання, інакше там би не ставили 2кВт+ блоки живлення.

З малинку вже писали.

Apple Silicon = телевізор = ігрова консоль = смартфон = будь-який інший пристрій з закритою прошивкою. Що виробник поставив - тим і користуєшся.
Але але як залізячча - відносно цікаве.

Снапдрагон та інші кавалкоми коментувати не буду, бо це смартфони-планшети-ноути, а мене такі пристрої зовсім не цікавлять, я в цьому полі навіть на х86 не орієнтуюсь хто є хто і що до чого.

А так да, ARM цікаві проци, а RISC-V ще цікавіші. Хоча квантовий компухтер взагалі беззаперечний лідер.
Правда залишається питання практичного застосування такого залізячча звичайним хом'ячком, якому ігоря давай ввечері після роботи, да ютубчик з тіктоком і кіношечками всякими. А не оці всі ваші LLM, SQL та моделювання клімату планети до 2500року з розрахунком біохімічних сполук та радіонуклідів на додачу.

А, і що та де купити з того чудо-заліза щоб доторкнутися до величного? Щоб по ціні та потужності збірки х86 було. А не як пропозиція gigabyte у вигляді 1U сервера за 19 тис. євро.

Ну звісно що окрім продуктів Apple, вони спромоглися надати чудо-коробочки з Full-custom ARM звичайним хом'ячкам, потреби яких співпадають з функціоналом їх коробочок.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Grava: 05.01.2026 17:39 Ось це якраз проблема що немає повноціннї підтримки "не рідних"
вірю, мені не цікавий. Але комусь може бути цікавим.

Відправлено через 11 хвилин 43 секунди:
tornadox: 05.01.2026 18:45Останній і справді в простої може споживати пару ват, оскільки macOS жорстко лімітує частоти
тобто ви вже вірите в 1 Вт - чи ще ні?
tornadox: 05.01.2026 18:45Але реальність інша: при навантаженні споживання CPU миттєво стрибає з 6 Вт до 32 Вт, а загальний пік разом із GPU сягає 52 Вт
до речі - я так і не зміг заставити споживати більше 40 Вт - навіть запускаючи 2 екземпляри Cinebench 2024 - один на всі ядра, інший на ГПУ
Z440_User: 05.01.2026 22:18а RISC-V ще цікавіші
маю серйозні сумніви - архітектура безкоштовна, але реалізації нема. Навіть якщо Квалком інвестує і зробить - це буде лише його, без конкуренції.
у випадку з АРМ - відразу є все. І є конкуренція
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

Z440_User
попробую відповісти, але ваші дані явно застаріли
1. 128 ядер на 3,4 ГГц за 2300 євро (з ПДВ) в європі це думаю дешево і достатньо. Можете таке в АМД/Інтел знайти?
там є від 96@3.7ГГц до 192 ядер@3.2, але думаю цей оптимальний по ціні/продуктивність.
це проци Ampere One, дивіться на ті що назви що посинаються на A, не Q і не M. A - це нові, вони знаачно економніші, і мають підтримку ddr5 до 4 Тбайт і 120+ ліній PCIe v5. Але сам Ampere One ще 23 року, і зараз їх явно переганяють Amazon Graviton 4/5 на ядрі Neoverse v2/3
материнки є різні, наприклад вище я виклав про одну за 1000 доларів

2. споживання в Ampere One знаачно краще ніж в попередніх Altra, але все одно це 5нм. Скоро вийдуть OneMх на 3нм
3. щодо "має поганий відгук на типові дії десктоп-користувача у відповідних суто десктоп задачах" то ось тест проца AmpereOne за 4000 доларів і памяттю 512ГБ проти проців в рази дорожчих х86 з 768ГБ, що дає фору останнім, очевидно. Як видно всюди де хватало оперативи AmpereOne (чорний) лише трохи поступався найсучаснішим Інтел /AMD на 128 ядер.
Але все одно бажано перевірити ще відгуки.
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.01.2026 23:04
Z440_User: 05.01.2026 22:18а RISC-V ще цікавіші
маю серйозні сумніви - архітектура безкоштовна, але реалізації нема.
Приблизно як з ARM на десктопі.
у випадку з АРМ - відразу є все. І є конкуренція
Якщо взяти до уваги лише ПК, то півтори ноутбуки та пів десктопу - ото потужна конкуренція :laugh:

Ми ж не будемо ARM телевізора порівнювати з ARM мак міні? Чи може АRM Cortex з DVD-балалайки Sony автомобільної позмагається в конкурентній боротьбі з Nvidia Grace?

Відправлено через 6 хвилин 21 секунду:
ronemun нагадайте, в яку вартість можна зібрати бодрий десктоп на АМ5 платформі щоб ввечері після робочого дня в Steam можна було чортів поганяти в 2К з 144Hz та FPS 60+?
Враховуючи що вам треба лише системний блок на заміну старого, а краще взагалі пів старого переставити в новий.

Що ви там про Ampere з гравітоном казали? :laugh:
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

Z440_User
якщо вже критикуєте постійно yuriy_dd то самі не використовуйте його прийоми - все тільки в одну сторону
Я лише за те що ARM не гірше ніж x86 може як архітектура, а те що хтось хоче (потужні ігри/тільки х86 софт/ненавидить Apple і т.п.) мені побоку
І так ясно що на даний момент ARM іграшка для тих хто сам собі робить проци щоб не платити х10-20 Intel/AMD, + заробляє на здачі в оренду
Але дуже близький час коли хтось замовить ядра ARM v9 на 3-4нм, стандартні, кластерами по 8-12 штук на кристалі по 20-30 мм2, наліпить їх на готові кристали з кешом L3 на 32-128 МБайт + збоку або поруч опціонально контролери памяті/PCIe/відяха/відеокодер/відеовиходи і отримає повноцінні проци в 5-10 раз дешевше 12/24/36 ядерних AMD/Intel. І щоб завоювати ринок піде демпінгувати в рази.
Qualcomm вже там, до речі її 18 ядерні проци з графікою на 3 терафлопс і 8к кодеками копійчані порівняно з Інтел/АМД, це виробники ноутів друть як не в себе.
Steam вже пішла туди, хоча має ніби дешеві замовні чіпи від АМД.
Nvidia з медіатек вже зкумекали, поки що в AI за пару тисяч, зате 128 ГБ памяті що зараз недешево
бажаючих нагрітись на консолях повно, а ще є сотні міліонів/міліарди ноутів/десктопів на древніх x86
х86 нікуди не дінуться, але мінімальна ціна в пару сот доларів за мінімальний проц+відяха+материнка явно задуже для 80% світу
Z440_User
Member

Повідомлення

ronemun, я не маю нічого проти арм чи якоїсь іншої архітектури. Свого часу я навіть купив за копійки PowerPC мак коли епл вже на увесь залізли в інтел і powerpc стали нікому непотрібні.
Мені було цікаво помацати то залізо та спробувати на ньому Linux чи щось інше з *nix систем замість MacOS у використанні саме desktop сценарію (ігри-кіно-музика-інет серфінг). З MacOS X на той час я вже на Pentium 4 познайомився :gigi: .
Залізячча у того повермака мені сподобалося. Доволі довго на ньому бігала Gentoo, але з іграми була біла. Та й взагалі з wine і віндовий софт з зрозумілої причини. Навіть була думка в його корпусі потім Intel хакінтош зліпити, але він пішов далі по руках.

ARM-ом цікавився, не проти спробувати, але окрім коробочки епл з їх закритою екосистемою - звичайному користувачеві немає що запропонувати на десктопі.

Ноутбук чи інші мобільні ПК мені не цікаві і не потрібні. Я навіть не орієнтуюсь серед х86 варіантів в цьому полі, не те що ARM.

Що таке серверне залізячча і як воно товаришує з десктопом теж мав досвід.
По приколу двопроцессорний HP формату 1U на socket 771 валявся із стирчащою відеокартою деякий час біля 2010року. Були думки про HTPC в рекову стійку з аудіо апаратурою сунути. Але як почув як він гуде - повернув де взяв.
А також колись колупався з недобитим 1U від Dell на E3 якомусь. Ліпив товаришу Waves Soundgrid server на ньому.

Так що до експериментів із залізяччам я відкритий, але мій інтерес обмежено суто екосистемою домашнього розважального центру на базі ПК з відповідним набором софту. І тут сучасні АМ5 чи варіанти Intel мають значну перевагу по можливостях та вартості.

А що там діється в серверах, мейнфреймах, інших великих штуках, мене як хом'ячка неойтішнєга мало цікавлять, воно мені вдома не знадобиться.

Доречі всі тести та огляди тих амперів-гравітонів-грейсів крутяться навколо llm, хмарних сервісів, баз даних, інших розрахунків, що зовсім далеко від пересічної домашньої мультимедіа звичайного хом'ячка.

Мій нікнейм походить від z440 hp workstation. Реєструвався суто щоб у відповідній темі спитати чи не валяється у когось serial порт на цю платформу, бо воно пропрієтарне і звичайні не підходять. А тягнути за 50-100євро з закордону жаба давила. Я доску з цпу та охолодженням на olx дешевше взяв :lol: А ще мать додатковий SATA контролер не прийняла, не тієї породи він виявився. Так що знаємо ми оці проприєтарні приколи на смак. Ще з PowerPC, коли SB Live! витягнута з мака працювала в х86, а SB Live! х86 мак відмовився приймати :laugh:
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

Z440_User
зараз все пішло знаачно далі тому що стало дуууже мініатюрним - все необхідне є прямо в проці, навіть слабому, а шини/конектори перейшли на 32-40 ГТс, а в новітніх вже на 112-224-448 - скоро пару ліній хватить на все на світі і відповідно буде займати в простому проці ще меньше місця і виводів, цього року LPddr6 буде на 14,4 ГГц і до 20+
ядро проца займає буквально 1-4 мм2 і легко бере 5,5 ГГц, при цьому наприклад ядро AMD Zen5 дає 160 Гфлопс - як 16 ядер Core2 на 3 ГГц, а в Інтел кластер з 4 економних ядер Skymount на 4,6 ГГц буде ще в 2 рази сильніше і займає 6,5мм2 разом з 4МБ кешу L2.
Тому ядра+кеш потужного ігрового проца зараз може займати всього 31 мм2 (8 ядер Zen5с в StrixPoint) на 4 нм техпроцесі (а вже масовий 3нм і навіть 2) і ще 30-80мм2 на копійчаному 6 нм для додаткового кешу L3/контролера памяті/PCie. Ще якщо тре 50 мм2 графіка/відеокодек/відеовиходи/usb
малі кристали вже легко обєднувати, технології зєднання взагалі в космос злетіли, але часто краще ядер відразу з запасом зробити - вигідніше відбраковувати і кеш спільний
чіп LPddr5 сягає 16 Гбайт, ніби є вже на 24 і скоро LPDDR6 на 36 ГБ буде.
В результаті повноцінний потужний комп з 32 ГБ LPddr5 вміщається в 300мм2
NVIDIA ставить память новітнього мікроформату SOCAMM2 14х90мм по 128-192 ГБ аж 4 планки впритул з розпаяним чіпом проца Grace на 72 ядра ARM і все - це суперсервер з шинами в пару Терабайт/с.
чіп flash на 2 ТБайт вже норма, а деякі прямо з контролером PCIe - підєднай в проц і все. Та навіть microsd вже давно на 1 Тбайт і працює через PCIe на 1-2 лінії
AssayMAS
Member

Повідомлення

ronemun: 06.01.2026 02:28стало дуууже мініатюрним
и очень очень дорогим и для офиса (простых смертных) 2 ядра 4 гига хватает (сча наверное 8ГБ) - так что НОВОЕ ДОРОГОЕ топ железо надо сильно маленькой нише пользователей - вот все вендоры и пытаются туда влезть в сверх прибыльный рынок с своим виденьем нового топ ПК. Ибо ПО которому ТОП ПК не хватает использовать, то на арендованных серверах считают\делают... до недавно за несколько баксов в день сервер с 1ТБ ОЗУ арендовать можно было или с кучей ядер.
И всегда была куча однотипных решений в ИТ - но выживали те за которые денежкой проголосовали кучи обычных людей на рынке, а не пара корпораций с тайным железом "опередившим своё время на поколения".
dext
Member

Повідомлення

ще більше мене мене дивує що зараз всі сокети по суті на 99% мають однакові контакти - заземлення, живлення, ddr/PCIe, а зараз навіть міжсокетні лінки/відеосигнали/USB/sata-sas виводяться через тіж дифпари що PCie, а в серверах взагалі + немає чіпсетів ні в АМД, ні в Інтел, ні в Ampere і т.п теж. По суті всі платять за інший сокет хоча могли б просто вставити проц в любу наявну плату. :-P
Чудово, тож:
1) ціна питання, об'єми постачань
2) гарантійне обслуговування / перспективи апгрейду / доступність 3+ років
3) програмний стек (стандартне ядро linux/win10/win11), віртуалізація додатків x86, підтримка 5+ років?
4) де взяти workstation mb під ampere?
Бо все вищезазначене у x86 є, у ARM немає :dontknow:

Відправлено через 16 хвилин 47 секунд:
І ще цікаве спостереження: серед NAS ARM присутній лише в моделях початкового рівня ("2 диска, 2 гіга, 2 ядра"), всі топові моделі виключно на x86 - як так? :rotate:
Z440_User
Member

Повідомлення

dext: 06.01.2026 11:17 Чудово, тож:
1) ціна питання, об'єми постачань
2) гарантійне обслуговування / перспективи апгрейду / доступність 3+ років
3) програмний стек (стандартне ядро linux/win10/win11), віртуалізація додатків x86, підтримка 5+ років?
Ось з цим проблеми в home-user сегменті. Для корпоративного сектору цієї проблеми не існує, але ж "хом'ячок" немає бюджетів корпорацій.
Драйвери та підтримка переферії та іншого залізячча починаючи з апаратного рівня (uefi/bios/openboot/coreboot), закінчуючи роботою пристрою в системі.
Приклади:
- Встановіть щось інше окрім MacOS на коробочку від Apple із збереженням повного функціоналу всіх блоків та пристроїв всередині тої коробочки.
- Драйвер відеокарт Nvidia, наче як відкритий, але розділений на умовно на 2 частини, відкрита частина вам лише показує картинку виконуючи software rendering на CPU, навіть інтерфейс робочого столу, а ось 3D прискорення (OpenGL/Vulkan), NVDEC/NVENC, OpenCL, CUDA та багато інших апаратних фіч знаходяться в закритому blob`і. Хто заважає NVIDIA цей блоб прив'язати до конкретної материнської плати/біоса/дистрибутива ОС і заблокувати встановлення на інші варіанти програмно-апаратних конфігурацій?

І таке виробник може зробити з будь яким залізом. Особливо той який здатен замовити під себе партію ARM процесорів з чітко визначеним тех.завданням.
4) де взяти workstation mb під ampere?
Таке є, буквально на останніх сторінках є посилання. Та той же червоно-чоний ящик від System76.
Інша справа що за ті гроші звичайний користувач візьме собі х86 або коробочку від Apple якщо вона задовольняє його потреби.

Корпоративний сектор та підприємства самі собі замовлять партію того що їм потрібно. Там інші бюджети та завдання.
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.01.2026 16:10 ще раз нагадаю - ВК типу Нвідіа - нема місця у енерго-ефективному світі АРМ, хай залишаються тільки для х86 - там ж не рахують споживання. Там прогресом є - відеокарта MSI GeForce RTX 5090 Lightning Z із двома роз’ємами 12V-2x6 :lol: :lol:
не думаю что яблоко что-то изменило в физике +- одинаковая скорость = одинаковый жор. Исключение - техпроцесс.
dext
Member

Повідомлення

Z440_User: 06.01.2026 12:54 Для корпоративного сектору цієї проблеми не існує, але ж "хом'ячок" немає бюджетів корпорацій.
Серйозно? Зможете купити 10000+ плат на ЦП ARM "на завтра", який з системних інтеграторів візметься за підтримку? :rotate:
І таке виробник може зробити з будь яким залізом. Особливо той який здатен замовити під себе партію ARM процесорів з чітко визначеним тех.завданням.
Вирахуєте вартість володіння та підтримки такого комплекса ПЗ/заліза у порівнянні з x86?
Таке є, буквально на останніх сторінках є посилання. Та той же червоно-чоний ящик від System76.
Інша справа що за ті гроші звичайний користувач візьме собі х86 або коробочку від Apple якщо вона задовольняє його потреби.

Корпоративний сектор та підприємства самі собі замовлять партію того що їм потрібно. Там інші бюджети та завдання.
Корпоративному сектору потрібна передбачуваність / volume / support в першу чергу, усілякі "емейзінг" пригоди - в останню.
Якщо є венчурний капітал і його не шкода спалити - звичайно, хоч ЦП зі спагетті будемо впроваджувати :rotate:
tornadox
Member

Повідомлення

ronemun: 05.01.2026 21:55недавно вийшла Asrock AMPONED8-2T/BCM за 1020 USD в США
6 слотів повної швидкості PCie v5 x16, не обрізаних, ще 16 ліній v5 через 2 MCIO x8, M2 на 4 лінії, решту ліній - мережа 2х10G,
8 слотів ddr5 на 8 каналів
огляд тут
Можна з процом на 192ядра@3.2ГГц прямо з newegg ця ж силка на ebay за 5000
То в тебе і Юри такі комплекти? Здається в нього самий дешевий мак міні за $600 без будь-якої можливості підключати зовнішні пристрої окрім монітора і флешки.
Відповісти