Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 04.01.2026 13:19відкрив Play Market, набрав у пошуку Google Camera. нічого. нема такого додатку. підкажіть, як він називається у маркеті?
цю велику вашу прогалину що ви навіть не знаєте як ставити АПК додатки я заповнювати не буду
artko: 04.01.2026 13:19включно з сайтом 4pda, де їх викладають
є англомовні ресурси
waryag: 04.01.2026 13:24Цей бренд практично гарантує
цей бренд в свій час зробив нормальний смартфон доступним для людей
і тому інші бренди такі як apple чи samsung були змушені теж здешевлювати свої пристрої
хоча до лайна samsung у вас претензій звичайно що не буде
Z440_User: 04.01.2026 13:25MacOS - не підходить, Mac софт мені нафіг не потрібен, іншого не сунути
є дуже багато софта для multimedia не від apple, невже ви цього не знаєте?
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 13:37цю велику вашу прогалину що ви навіть не знаєте як ставити АПК додатки я заповнювати не буду
велику прогалину у ваших знаннях - не навчили читати - я теж не буду коментувати. на жаль, читати ви не вмієте.
yuriy_dd: 04.01.2026 13:37є дуже багато софта для multimedia не від apple, невже ви цього не знаєте?
знов таки - читати не вмієте. :) про проблеми вам вже неодноразово писали, навіть в цьому топіку.
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd мені непотрібна MacOS як така.
Я нею користувався. Я хочу її знести, що можна поставити замість неї на коробочку від Apple? Щоб робило все що повинно робити і нічого не відвалилося з апаратного функціоналу.

Я знаю що в мак також можна сунути macports і зібрати 90% звичного мені лінуксового софту, зробивши пекельну суміш Linux+FreeBSD+MacOS. І то, чи можливо це сьогодні - велике питання, може там apple заблокували в системі багато чого сьогодні.

Тож, Юрій, підкажіть що ще з ARMу можна подивитися на upgrade десктопу замість варіантів на AM5 / intel 14xxx?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 04.01.2026 13:39про проблеми вам вже неодноразово писали
які проблеми? візьмемо до прикладу DaVinci Resolve
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 13:49
які проблеми? візьмемо до прикладу DaVinci Resolve
Ви картинки обрізаєте виключно в фотошопі? Чи користуєтеся більш простим редактором?
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 13:49які проблеми? візьмемо до прикладу DaVinci Resolve
подивиться нагорі сторінки - там є поле "пошук в темі". товкти одне і теж нецікаво.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.01.2026 13:49Я хочу її знести, що можна поставити замість неї на коробочку від Apple?
виробник не дає такої можливості. багато інших виробників також не дозволяють наприклад ігрові приставки смартфони деякі ноутбуки
у вас до всіх них також є претензії чи лише до apple?
Z440_User: 04.01.2026 13:49що ще з ARMу можна подивитися на upgrade десктопу
дивіться по ваших задачах. якщо вам потрібний легкий автономний швидкий ноутбук нічого кращого ніж айр нема
також є дешева версія для доступу mac mini
ну і забув додати що там найшвидший однопотік що є дуже важливим для багатьох задач
якщо не підходить сидіть і далі на x86 вас ніхто не заставляє купувати щось інше

Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
artko: 04.01.2026 13:52подивиться нагорі сторінки - там є поле "пошук
я маю досвід користування MacBook air m1 з моменту його виходу
не було жодних проблем
Z440_User: 04.01.2026 13:52Ви картинки обрізаєте виключно в фотошопі
мені все рідко треба хіба скріншоти але є вбудовані засоби в macos мені достатньо
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 13:53виробник не дає такої можливості. багато інших виробників також не дозволяють наприклад ігрові приставки смартфони деякі ноутбуки
будь ласка, прочитайте запит, перед тим як відповідати. питали щодо заміни десктопу. до чого раптом смартфон та приставку ви згадали?
Z440_User
Member

Повідомлення

Ось мій кейс:
Lirc - керування ПК пультом ДУ.
Proftpd - простий малий ftp сервер.
Samba - віндова шара (у мене в minimal conf)
MiniDLNA - сервер медіатеки для тв-фоторамок-мережевих плеєрів.

Кіно: mplayer та mpv, всеїдні легкі безкоштовні плеєри.
Музика: audacious та strawberry - всеїдні безкоштовні плеєри
Браузер: opera
Файлообмін: ktorrent, eiskaltdc++
Офіс: Writer+Calc з опен офісу.
Аудіо редактор Audacity
Відеоредактор kdenlive
Відеокодер avidemux
Pdf: okular
Картинки з примітивним редагуванням: gwenwiev
Crusader як totalcomander
Steam та standalone ігри.
Ну ще wine для запуску віндових програм якщо потрібно.

Все безкоштовне і без реклами. Встановлено без зайвих рухів, командою emerge -av назва_програми

Ну і в системі я можу робити що мені заманеться при бажанні.
Apple такої свободи мені не надасть. Тому MacOS мені не потрібна.
Хоча визнаю, що дещо з переліченого можна знайти native, щось зібрати через macports, на щось доведеться шукати альтернативу.

Але ж ви так і не підказали варіантів окрім Apple та System76.
Я ж до вас як до знавця та експерта звернувся. :(

Відправлено через 8 хвилин 6 секунд:
yuriy_dd: 04.01.2026 13:54
Z440_User: 04.01.2026 13:49Я хочу її знести, що можна поставити замість неї на коробочку від Apple?
виробник не дає такої можливості. багато інших виробників також не дозволяють наприклад ігрові приставки смартфони деякі ноутбуки
Z440_User: 04.01.2026 13:49що ще з ARMу можна подивитися на upgrade десктопу
дивіться по ваших задачах. якщо вам потрібний легкий автономний швидкий ноутбук нічого кращого ніж айр нема
також є дешева версія для доступу mac mini
ну і забув додати що там найшвидший однопотік що є дуже важливим для багатьох задач
якщо не підходить сидіть і далі на x86 вас ніхто не заставляє купувати щось інше

Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
artko: 04.01.2026 13:52подивиться нагорі сторінки - там є поле "пошук
я маю досвід користування MacBook air m1 з моменту його виходу
не було жодних проблем
Мені функціоналу смартфону забагато. Я користуюся телефоном, смс, вайбер/ватсап/телеграм, chrome. Все. Мені достатньо було б і звичайного кнопкового телефону, якби не месенджери по роботі.
Ноутбук мені також не потрібен. Він буде стаціонарним десктопом з підключеною переферію, монітором та ТВ. Сенс?

Я вас саме про десктоп питав, це те що мені потрібно. Він може в собі об'єднати і домашній мультимедіа сервер і ігрову консоль і багато чого ще.

Тож що там по декстопах можна розглянути на ARM як альтернативу АМ5 / intel 14xxx ? Гугл інших варіантів окрім Apple та System76 не надає :dontknow:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.01.2026 14:16Я ж до вас як до знавця та експерта звернувся
те що я багато знаю значно більше за багатьох тут не робить мене експертом
я вам дав тести особисті приклади і так далі
якщо не підходить сидіть дальше на x86
у моєму випадку як код пишу сам компілюю сам і запускаю сам

те що я рекомендую я вже не один раз писав шукайте

Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
а то зараз розмова виглядає так:
ви кажете що ви звикли їсти лайно ложкою
а apple такої функції не пропонує
значить вам це не підходить або перестаньте їсти лайно
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Z440_User
Ні-чо-го :rotate:

Відправлено через 57 секунд:
yuriy_dd: 04.01.2026 14:30у моєму випадку як код пишу сам компілюю сам і запускаю сам
Ми, Нікалай втарой :laugh:

Відправлено через 5 хвилин 50 секунд:
yuriy_dd: 04.01.2026 14:30що я багато знаю
Знаєш лише як брехати і маніпулювати фактами. Сліпий суб'єктивний тест камер скидати і посилатись на нього як "об'єктивний" це взагалі сміхота, доросла людина а оперує типу "фактами" як 16річний якому засрали мозок "лідори мнєній" в тіктоці.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

весь час замість обговорення порівняння архітектур процесорів місцеві хочуть перевести розмову на недоліки макос
ну якщо хтось хотів почути - да однозначно не весь віндовий софт працює на макос
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 14:39 обговорення порівняння архітектур процесорів
Тут був юзернейм, який постійно щось про execution ports у штеуда задвигав, ти міг просто написати йому в особисті замість постійно робити рідким в штани публічно для всього форуму.
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 14:30
Z440_User: 04.01.2026 14:16Я ж до вас як до знавця та експерта звернувся
те що я багато знаю значно більше за багатьох тут не робить мене експертом
я вам дав тести особисті приклади і так далі
якщо не підходить сидіть дальше на x86
у моєму випадку як код пишу сам компілюю сам і запускаю сам
Тобто ринок сьогодні нічого окрім Apple та System76 сьогодні запропонувати десктопу не може?
те що я рекомендую я вже не один раз писав шукайте
Ви рекомендували смартфон, ігрову консоль, планшет, макбук, мак студіо, сервери амазон-гугл-нвідіа, System76.
Про apple та System76, я вже писав.
Все інше м'яко кажучи не десктоп.
Інших варіантів відповідно немає... Бо Гугл теж нічого не пропонує.
а то зараз розмова виглядає так:
ви кажете що ви звикли їсти лайно ложкою
а apple такої функції не пропонує
значить вам це не підходить або перестаньте їсти лайно
Коли аргументи скінчилися і відповіді немає - починаємо хамити?

Я відкритий до експериментів і про АРМ дивився ще до реєстрації на оверах взагалі. Навіть колись бавився з PowerPC, коли Apple перейшли на Інтел та повермаки стали нікому не потрібні, а тому можна було взяти за копійки погратися.
Тож відносно ARM то не просто заради цікавості питання. Чи з метою сказати що АРМ гівно.
Колись навіть на CELL думав що ото потужний ПК був би з таким процесором...

Реальність такова, що адекватного ARM десктопу на противагу АМ5 / Intel 14xxx збірці за можливостями та фінансами сьогодні не існує окрім виключення з правил у вигляді коробочок Apple та негуманного цінника за ящик System76.
Але і ці два виключення теж з нюансами.

Відносно Nvidia та відкритих драйверів Linux: відкритого там лише базовий функціонал карти. OpenGL, Cuda, OpenCL йдуть закритим блобом доповнюючи функціонал відкритого драйверу. Не буде блобу OpenGL в драйвері під ARM, чи дозволять його використання лише на ARM платформах від Нвідіа - буде у вас лише Software rendering інтерфейсу робочого столу, програм та ігор на 2,5FPS швидкодії.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 04.01.2026 15:21Реальність такова, що адекватного ARM десктопу на противагу АМ5 / Intel 14xxx
для моїх задач є, для ваших нема
таких як я багато таких як ви дуже мало
робіть висновки
заходьте через рік
Z440_User: 04.01.2026 15:21Відносно Nvidia та
забудьте про nvidia в середовищі енергоефективного АРМ - карта яка в стані спокою споживає більше ніж М4 в максимальному навантаженні
а мак міні М4 в стані спокою споживає 1 вт - вся коробка а не лише один проц
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 13:37цей бренд в свій час зробив нормальний смартфон доступним для людей
і тому інші бренди такі як apple чи samsung були змушені теж здешевлювати свої пристрої
хоча до лайна samsung у вас претензій звичайно що не буде
Взагалі неважливо, що було колись.
Ти ж не пропонуєш купляти нокіа чи епл за минулі досягнення? (які побільше, ніж в сяомі)
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 16:07забудьте про nvidia в середовищі енергоефективного АРМ
Так нвідія же масово переходить на арм?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 04.01.2026 16:17Ти ж не пропонуєш купляти нокіа чи епл
та я в принципі про прогрес АРМ в цій темі кажу

а минулі досягнення мене в принципі не цікавлять - до прикладу intel - дуже багато мав і де він зараз
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 16:28та я в принципі про прогрес АРМ в цій темі кажу

а минулі досягнення мене в принципі не цікавлять - до прикладу intel - дуже багато мав і де він зараз
Брехня. Знову. Не пишеш ти за прогресс. Лизання жопи еплу, постійне маніпулювання зручними фактами та ігнор незручних це зовсім про інше. А було б цікаво...

Але тобі цікавіше гратися в упоротого дурника... або не гратися... :idea:
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 09:45 багато хто на смартах створює контент - і фото і відео. я особисто досить часто працюю з документами якісь там правки
мій Поко Ф1 успішно працював десь 8 років, але екран розбив, ремонт не доцільний
хоч камера там і досі топ
робити фото + базово обробляти + викладати кудись на тікток на постійній основі це не створення контенту, а збільшення ентропії Всесвіту, цивілізація нічого не набула з появою такох осіб, тільки деградувала - внесок ARM тут беззаперечний.
Про "робити роботу на гаджеті" гарний жарт
ну на жаль від архітектури воно залежить досить сильно і є тільки єдина архітектура яка зараз доступна ця АРМ
Інтел пробував влізти - втратив 17 млрд доларів та й покинув
На жаль ви не розумієте що в real-time зробити stacking з 50 фото не може жоден ЦП, тільки ASIC/DSP, тож у вас також немає розуміння типових вибагливих обчислювальних задач на ARM SoC, а з невибагливими як от відобразити фінал на екрані - впорається будь-яка архітектура :dontknow:
ну от навіщо ви ці байки сюди тащите?
ви де працюєте, який корисний продукт виробляє ваша компанія?
Відповісти