Ось мій кейс:
Lirc - керування ПК пультом ДУ.
Proftpd - простий малий ftp сервер.
Samba - віндова шара (у мене в minimal conf)
MiniDLNA - сервер медіатеки для тв-фоторамок-мережевих плеєрів.
Кіно: mplayer та mpv, всеїдні легкі безкоштовні плеєри.
Музика: audacious та strawberry - всеїдні безкоштовні плеєри
Браузер: opera
Файлообмін: ktorrent, eiskaltdc++
Офіс: Writer+Calc з опен офісу.
Аудіо редактор Audacity
Відеоредактор kdenlive
Відеокодер avidemux
Pdf: okular
Картинки з примітивним редагуванням: gwenwiev
Crusader як totalcomander
Steam та standalone ігри.
Ну ще wine для запуску віндових програм якщо потрібно.
Все безкоштовне і без реклами. Встановлено без зайвих рухів, командою emerge -av назва_програми
Ну і в системі я можу робити що мені заманеться при бажанні.
Apple такої свободи мені не надасть. Тому MacOS мені не потрібна.
Хоча визнаю, що дещо з переліченого можна знайти native, щось зібрати через macports, на щось доведеться шукати альтернативу.
Але ж ви так і не підказали варіантів окрім Apple та System76.
Я ж до вас як до знавця та експерта звернувся.
Відправлено через 8 хвилин 6 секунд:
yuriy_dd: ↑
04.01.2026 13:54
виробник не дає такої можливості. багато інших виробників також не дозволяють наприклад ігрові приставки смартфони деякі ноутбуки
у вас до всіх них також є претензії чи лише до apple?
дивіться по ваших задачах. якщо вам потрібний легкий автономний швидкий ноутбук нічого кращого ніж айр нема
також є дешева версія для доступу mac mini
ну і забув додати що там найшвидший однопотік що є дуже важливим для багатьох задач
якщо не підходить сидіть і далі на x86 вас ніхто не заставляє купувати щось інше
Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
я маю досвід користування MacBook air m1 з моменту його виходу
не було жодних проблем
Мені функціоналу смартфону забагато. Я користуюся телефоном, смс, вайбер/ватсап/телеграм, chrome. Все. Мені достатньо було б і звичайного кнопкового телефону, якби не месенджери по роботі.
Ноутбук мені також не потрібен. Він буде стаціонарним десктопом з підключеною переферію, монітором та ТВ. Сенс?
Я вас саме про десктоп питав, це те що мені потрібно. Він може в собі об'єднати і домашній мультимедіа сервер і ігрову консоль і багато чого ще.
Тож що там по декстопах можна розглянути на ARM як альтернативу АМ5 / intel 14xxx ? Гугл інших варіантів окрім Apple та System76 не надає