Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
shatun
Member

Повідомлення

Hotspur: 02.01.2026 16:06 краще возити і мати якийсь мінімальний запас ячеек і БМС. інше можна купити на ОЛХ
Я з початку вторгнення дивувався, чому стільки битої техніки, а донорів на запчастини немає. Потім став постійно мати справу з наслідками протитанкових мін та іншої хрєні.
Згорає практично все до бурого кольору. Про АКБ також спочатку були міркування, що при пошкоджені буде щось залишатись. Типу бмс чи пара комірок.
Але практично все після ушкодження ушло в КЗ. Дивно, але при втраті однієї 8S і близько п'яти 4S - ми не маємо жодної живої запасної комірки...
І це не дивно, коли дира як кулак вздовж всієї збірки. Та частіше це якась вмятина на металевому корпусі, що змогла перебити захисні шитки і на щось там коротнула. :dontknow:
Було перейшли на інверторний генератор, та з'сувалось, що навіть при пошкодженні самої плати, коли інше ціле, ремонт виходе якийсь "космічний". Хрєн рєдьки не солодший...
Hotspur
Member

Повідомлення

shatun: 02.01.2026 16:23Я з початку вторгнення дивувався, чому стільки битої техніки, а донорів на запчастини немає. Потім став постійно мати справу з наслідками протитанкових мін та іншої хрєні.
Згорає практично все до бурого кольору. Про АКБ також спочатку були міркування, що при пошкоджені буде щось залишатись. Типу бмс чи пара комірок.
Але практично все після ушкодження ушло в КЗ. Дивно, але при втраті однієї 8S і близько п'яти 4S - ми не маємо жодної живої запасної комірки...
І це не дивно, коли дира як кулак вздовж всієї збірки. Та частіше це якась вмятина на металевому корпусі, що змогла перебити захисні шитки і на щось там коротнула.
Було перейшли на інверторний генератор, та з'сувалось, що навіть при пошкодженні самої плати, коли інше ціле, ремонт виходе якийсь "космічний". Хрєн рєдьки не солодший...
я не про те. якщо середне число ячеек які треба в місяць їх треба замовити і чекати 2 місяці. економія приблизно 2 рази. БМС чекати авіа 7-10 днів, економія 20-40%
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Hotspur: 02.01.2026 16:06купи собі пристрій 1035+ Яорея і не мучайся
Пан вполне прозрачно описывает свой опыт. Ему этот коробок ничем не поможет. К тому же подделок на него уже больше, чем оригиналов (утрирую).
Hotspur: 02.01.2026 16:16можна возити морем і робити дешевше в 2 рази.
Не будет вдвое дешевле. Там другой профицит - прямая поставка без перебора в три сита.
Наилучший вариант для пана в его ситуации это Китай-склад где-то по месту. Надо только найти подходящий (я не посоветую). Речь про Алик.

Какой бы кривой шпилька не была и какие потери на ней не были, это никак не объясняет стоп роста напряжения при заряде. Даже если это б/у и перебитый код, всё равно рост должен быть (продолжаться). Будет потеря ёмкости и прочие проблемы (резкий спад напряжения), но не отсутствие роста (напряжения) по кривой (заряда) - для б/у.
Перестановка элемента внутри батареи убирает теорию о неправильном замере (напряжения) силами BMS, ситуация воспроизводится.

Я вот не понял один момент. Если остальные три растут до условных 3,55 В и работает балансир, потом при выравнивании где энергия девается? 3,55 падают до 3,52 и ниже, а на 3,48 никаких изменений? Это тогда грандиозно разные элементы по ёмкости.
Некоторые Евы 280 умеют в 310 и больше (А*ч). Другие так не умеют (от партии к партии). Само собой, 30 А*ч разницы (или больше) качать силами 2 А балансира придётся очень долго (30 часов = 15 часов откачка энергии (из трёх) + 15 часов закачка (в одну шт)).
Логично предположить, что условно 3 шт 290 А*ч и 1 шт на 305 А*ч будут вести себя не одинаково в сборке. Как на заряде, так и на разряде.
Hotspur
Member

Повідомлення

acm_fan: 02.01.2026 16:47Не будет вдвое дешевле.
ну мені то не розказуй :rotate:. я їх вожу морем для себе не 1 рік. при замовленні 144 ячеек в рік тобі китайці і скидку зроблять. але не велику, для великої треба 1000+ замовляти

Відправлено через 40 секунд:
acm_fan: 02.01.2026 16:47Наилучший вариант для пана в его ситуации это Китай-склад где-то по месту. Надо только найти подходящий (я не посоветую). Речь про Алик.
Алік це не те. Там складно найти нормальний магазин. Треба тао бао

Відправлено через 5 хвилин 38 секунд:
acm_fan: 02.01.2026 16:47 Ему этот коробок ничем не поможет.
поможе бачити явну відбраковку. коли 3 штуки 16-17 а одна 25-50

Відправлено через 5 хвилин 39 секунд:
acm_fan: 02.01.2026 16:47Некоторые Евы 280 умеют в 310 и больше (А*ч). Другие так не умеют (от партии к партии). Само собой, 30 А*ч разницы (или больше) качать силами 2 А балансира придётся очень долго (30 часов = 15 часов откачка энергии (из трёх) + 15 часов закачка (в одну шт)).
Логично предположить, что условно 3 шт 290 А*ч и 1 шт на 305 А*ч будут вести себя не одинаково в сборке. Как на заряде, так и на разряде.
треба міряти опір. це сильно простіше ніж міряти ємність кожної ячейки
phpkiev
Member

Повідомлення

acm_fan: 02.01.2026 00:21 Дроссель, да, вероятность 99 %. Свист не означает что с ним проблемы, просто (увы) психологический дискомфорт. У меня так же на заряде - дроссель свистит как Спринтер на морозе (я не знаю что именно в последнем свистит, шум 1 в 1).
Не-не, я б не заморачивался этим вопросом, если б не плавала частота на выходе. Из-за этого весьма заметно начинают мерцать светодиодные светильники и лампы. Совершенно случайно ютюб подсунул видео, где мастер с Днепра успешно исправляет этот баг и как раз на таком-же инверторе и даже с такой-же датой выпуска, из чего я делаю вывод, что проблема в заводском браке. В теории можно и самостоятельно поменять попробовать те две микросхемы (инструментарий и расходники есть), но это надо иметь время и нет гарантии, что новые окажутся исправными. В общем пока работает, а там будет видно.
GreenMile
Member

Повідомлення

shatun: 02.01.2026 16:07 Ви другий, хто пише про це... Ну, не видкидаю подібне, але довести це, окрім як смикати за клему не вийде. А такого точно ніхто спеціально не робитиме.
Не потрібно нічого смикати, треба для початку просто заміряти опір на з'єднаннях. Якщо нема чим, безкоштовний метод теж писав вище.
shatun: 02.01.2026 16:07 Фото відламаної бачу, але є варіант, що тягли клему немов сталевий болт на 12.
Не тягали, просто докручували болти, але то таке, це була ілюстрація того, що всяке буває.

Відправлено через 21 хвилину 10 секунд:
shatun: 02.01.2026 16:23 Та частіше це якась вмятина на металевому корпусі, що змогла перебити захисні шитки і на щось там коротнула. :dontknow:
Я, звісно, не бачив ваші побиті акумулятори, але з такими ввідними треба змінювати підхід до збирання і тоді має щось лишатись. Ну, для прикладу, просто що спало на думку:
- щоб не коротило між собою комірки уламками - треба збільшити між ними відстань, наприклад робити сепаратори не з 0,5мм текстоліту, а з бакелітової фанери, наприклад або якісь порожнисті пластикові вставки легкі, головне, щоб відстань була більша за якийсь умовний уламок;
- можливо, замість з'єднувальних шин юзати запобіжники типу Mega чи ANL, так, це негативно вплине на опір збірки і фактичну ємність, але може врятувати частину комірок від КЗ.
Це все залежить від того, які найчастіші пошкодження трапляються.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Глянул видео из-под спойлера.
shatun: 02.01.2026 09:07 Не хотілося генератор 8 годин ганяти, але в очевидь доведеться.
спойлер
Для начала тут надо иметь лабораторный / регулируемый источник напряжения. А не просто генератор гонять 8 часов.
И это ещё время не считая на разборку и сборку всей батареи.
А так то способ рабочий, он настолько базовый, что и видео прикладывать не нужно было. Хотя я посмотрел. Толку от видео ноль. Замеров там нет по ходу процесса, фраза про 12 часов и всё.
Насколько я уловил, 4 шт были полностью заряжены, а 4 шт с неясным уровнем (новоприбывшие из коробки).
спойлер
Тот самый левел блогинга, на который все заслужили. Много текста, мало толку.
phpkiev: 02.01.2026 17:49если б не плавала частота на выходе
Какой у Вас режим работы инвертора выставлен? Солнце используете (панели есть вообще или нет)?
Частота плавает только в байпасе? От батареи проблем ноль (как и на видео)?
phpkiev: 01.01.2026 17:42
спойлер
Зачем Вы их под спойлер прячете? :-/
Если не включать инвертор, только подать напряжение на вход - проблема плавающей частоты есть или нет? (Anenji так умеет заряжаться - без включения).
acm_fan: 02.01.2026 00:21Дроссель, да, вероятность 99 %. Свист не означает что с ним проблемы, просто (увы) психологический дискомфорт. У меня так же на заряде - дроссель свистит как Спринтер на морозе (я не знаю что именно в последнем свистит, шум 1 в 1). Вентиляторы гудят тише, хотя их тоже слышно порядком. В общем нет смысла менять шарикоподшипниковые вентиляторы (они почти вечные) на что-то тише, если дроссель слышнее :gigi: Работает и на том спасибо :up:
Всё это я писал для случая с нормальной синусоидой на входе - без плавающей частоты.
Ruslanu4
Member

Повідомлення

Ребята, немножко не по теме... Приехал с али JK BMS (Jikong) LCD дисплей (LCD-3.2-RS485) 3.2", з кнопкою активації. В комплекте с ним идет кабель 40см на нем маркировка 60227 IEC 52 (RVV) шестижильный. Может кто знает каким кабелем можно удлинить? По диаметру изоляции кабель 4мм, наверное сами жилы совсем тонкие.
Hotspur
Member

Повідомлення

Ruslanu4: 02.01.2026 21:19Может кто знает каким кабелем можно удлинить? По диаметру изоляции кабель 4мм, наверное сами жилы совсем тонкие.
в ідеалі поміряти діаметр. ну або на глаз :shuffle:
phpkiev
Member

Повідомлення

acm_fan: 02.01.2026 19:54
phpkiev: 02.01.2026 17:49если б не плавала частота на выходе
Какой у Вас режим работы инвертора выставлен? Солнце используете (панели есть вообще или нет)?
Частота плавает только в байпасе? От батареи проблем ноль (как и на видео)?
Зимой SOL когда есть Солнце и SUB в остальное время. Панельки работают. Частота плавает только есть есть сеть и идёт зарядка батареи от сети. Во всех остальных случаях - всё чОтко и стабильно. В целом - да, всё как на видео. Я уже писал автору видео, он к сожалению для меня был загружен, но надеюсь, всё сложится удачно и инвертор попадёт к нему на изучение и ремонт.

Отправлено спустя 5 минут 12 секунд:
Ruslanu4: 02.01.2026 21:19 По диаметру изоляции кабель 4мм, наверное сами жилы совсем тонкие.
Звучит фантастически :) И сам экран и кнопка - не силовые элементы и там нет ни больших токов, ни больших напряжений. У меня были и 3.2" и 4" экранчики, там самые простые провода, что-то вроде 22..24AWG сечением, и конечно же далеко не 4мм в диаметре (если что, диаметру 4 мм соотв. провод сечением 10 квадратов)
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

phpkiev: 02.01.2026 23:41Зимой SOL когда есть Солнце и SUB в остальное время.
Короче говоря это вообще не про блэкауты, расходимся :gigi:
Я у себя такое проверить не смогу при всём желании (панелей нет и не будет). Впрочем, у автора на видео нет солнца, а проблема есть :-/
Чисто для пробы включите режим Grid [01 Utility first (default)] и проверьте что получится :rolleyes:
phpkiev: 02.01.2026 23:41далеко не 4мм в диаметре
Имелся в виду весь кабель + термоусадка, такой же как на кнопку идёт (весь).
Шину с данными (RS485) было бы ОК наращивать витой парой (переплетёнными двумя проводами). Остальное - без разницы (кнопка активации и питание).
vmsolver
Member

Повідомлення

Ruslanu4: 02.01.2026 21:19Может кто знает каким кабелем можно удлинить? По диаметру изоляции кабель 4мм, наверное сами жилы совсем тонкие
Любым сигнальным кабелем с нужным количеством проводов внутри
https://www.rcscomponents.kiev.ua/catalog/kabel/685
Ruslanu4
Member

Повідомлення

vmsolver
Благодарю) :up:
Z440_User
Member

Повідомлення

Приймайте в ряди самозбірників)))
Зробив подарунок на новий рік.
спойлер
IMG20251231011202.jpg
Закинув поки так із своїм свинцевим Кулоном
IMG20251231111107.jpg
BMS такої версії
Screenshot_2026-01-03-10-56-27-06_bd59be8c3f820c1e3d6fc2892aab342d.jpg
Додаток спитав лише можливість доступу до GPS і все
Ось що маю по факту реальних можливостей мого ДБЖ:
Screenshot_2026-01-03-10-53-58-27_bd59be8c3f820c1e3d6fc2892aab342d.jpg
Після свинцевих 200А*г та тестової LiFePO4 Litokala 100А*г - це якийсь безліміт в межах 1кВт потужності ДБЖ. :rotate:

Тепер ще треба зліпити якийсь ящик із вимикачем та запобіжником і сховати в нього цей АКБ.

Ціна збірки 12В 280А*г на комірках EVE, на даному етапі вийшла 16700грн. Закупи робилися в продовж грудня 2025р.
1985god
Member

Повідомлення

Z440_User вітаю ! це круто .
Z440_User
Member

Повідомлення

1985god, дякую.
Круто не те слово.
У мене 31.12.25 по графіку було 7годин без світла серед дня, потім 3,5годин світла дали і в 22:30 вимкнули до 02:00, потім знову трохи дали і ранок 01.01.26 був у темряві.
Коротше, котел+холодос+музика+тв+світло+гірлянди = гарний настрій і пофігу що відключення світла.

Показометр споживання на дбж має 166Вт одне ділення шкали, світилося 3шт = типу 500Вт, БМС казала що кушали 380-390Вт (плавало в залежності від включеного).

А потім ДБЖ своїми 30А назад в АКБ заливав 390-400Вт, згідно того що показувала БМС :D

Коротше, я задоволений як слон B-)
1985god
Member

Повідомлення

Z440_User по БМС наскільки % чи до якої межі ( напруги ) кулон заряджає акумулятор ?
Z440_User
Member

Повідомлення

1985god 13,92-13,93В згідно мого тестеру та показань БМС.
Після чого він вимикає зарядне і АКБ "стоїть сама по собі". БМС каже 0А споживання/заряджання та 0,0Вт споживання/заряджання.

Як ДБЖ вимикає АКБ, БМС каже що набрано 98% або 273А*г.

Балансування виставив з 3,36В/комірку. Виходить десь останні 20-30хв заряджання до вимкнення АКБ кулоном. Підбирав опитним шляхом, орієнтуючись на поведінку ДБЖ і реакцію АКБ. Поки стоїть так. Може зміню старт балансування на 3,37В.

Верхня межа у мене з такою логікою: заряд вимикає ДБЖ на своїх 13,92-13,93В, якщо щось здохло в ДБЖ - на 14В з чимось (забув) вимкне БМС.

Низ стоїть дефолтний з того що пропонує сама БМС. Він нижчий за 10,5В при яких вимикається ДБЖ і стає "ждуном мережі" з автозапуском.

П.С. Є Кулон q-1000 v4.0 -02, саме під LiFePO4 з відповідними напругами та логікою зарядного під ці АКБ та відповідно без можливості працювати із свинцем. LiFePO4 пишуть обов'язково повинна мати BMS.

Відправлено через 16 хвилин 5 секунд:
Зараз вимкнення, котел + як раз диринчить холодос + гірлянди:
спойлер
Screenshot_2026-01-03-14-30-22-62_bd59be8c3f820c1e3d6fc2892aab342d.jpg
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 03.01.2026 12:32Після свинцевих 200А*г та тестової LiFePO4 Litokala 100А*г - це якийсь безліміт в межах 1кВт потужності ДБЖ.
вітаю. я ж казав

Відправлено через 3 хвилини 25 секунд:
Z440_User: 03.01.2026 14:32П.С. Є Кулон q-1000 v4.0 -02, саме під LiFePO4 з відповідними напругами та логікою зарядного під ці АКБ та відповідно без можливості працювати із свинцем. LiFePO4 пишуть обов'язково повинна мати BMS.
і цей нормально :rotate: 13.93 - все ок
Z440_User
Member

Повідомлення

Але і свинцева історія теж має право на існування.
Сходив перевірити свій "online-ups" для тирнету із свинцевою АКБ. На холоди на горищі був мінус:
спойлер
Screenshot_2026-01-03-15-09-10-08_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
Ось таке воно, ДБЖ від відеоспостереження + 2 DC-DC + AGM 9Ah
Screenshot_2026-01-03-15-09-05-91_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
Ну як би вже майже місяць там живе, зникнення тирнету ще не було. Зараз вже 2 години його їсть, 12,85В на клемах. Навколо десь +5...+6С.
Напругу на клемах АКБ виставив 14,0В. Трошки більше буферного режиму, але менше циклічного...
Вирішив не возитися з ліфером, його гріти треба для тих умов, зайвий головняк...
Відповісти