Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Свегер
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 31.12.2025 15:10 Пока народ перейдёт со своих TP-Link 741/841 на Wi-Fi 6, пройдёт ещё лет десять.
А мы тут уже Wi-Fi 8 обсуждаем.
Такое ощущение, что человек на Марс прилетит быстрее 😄

Отправлено спустя 3 минуты 15 секунд:
Ради смеха зашёл почитать отзывы на TP-Link 841 и нашёл там такие чудеса:
«Работает прекрасно уже 10 лет, поэтому, когда понадобился для другой квартиры, не раздумывая купил такую же модель — аппарат проверенный».
А вы тут про Wi-Fi 8 и какие-то ядра A73.
Я так розумію, що і на Wi-Fi 7 людям, поки що, можна не поспішати переходити. Стандарт придумали, а реалізація лише на 1/3 працює. Хіба що, швидкість по частотах збільшилась.
Востаннє редагувалось 31.12.2025 16:42 користувачем Свегер, всього редагувалось 1 раз.
Scoffer
Member

Повідомлення

U6 pro жере 13 Ватт, U7 pro жере 21 Ватт. U8 pro з аішечкою менше 50 точно не буде. А то може і сотню штурмонути.
Smok
Member

Повідомлення

єдине, чим будуть займатись "нейронки" то це Hardware-Accelerated Telemetry для збору статистики та заробітку грошей
все інше може бути вирішено та оптимізовано звичайним софтом

але виробники будуть розповідати про чудодійний AI та налаштування саме під вас, за ваші гроші
vdemeshko
Member

Повідомлення

Smok
Hardware-Accelerated Telemetry для збору статистики та заробітку грошей
:gigi:

Отправлено спустя 3 минуты 12 секунд:
Scoffer: 31.12.2025 16:25 U6 pro жере 13 Ватт, U7 pro жере 21 Ватт. U8 pro з аішечкою менше 50 точно не буде. А то може і сотню штурмонути.
я вот тоже думаю что в этом стандарте уже не будет энергоэффективного оборудования (ну как мы привыкли что до 10Вт - уже не много кушает), но то наша специфика и мы на это смотрим во время блекаутов. Хотя на западе (в США) тоже много юзеров роутеров со старлинками в трейлерах и тд и они как бы обращают внимание на потребление - на экофолу\блюэти тоже там сидят солнечными панелями.

Отправлено спустя 5 минут 27 секунд:
Свегер
там скорее основной смысл, что при переходе на 2.5Гбит (в EU кстати 2\1 Гбит по оптике распространен - скорее всего медиаконверторы просто что были уже от провайдера тянут такой ассиметричный режим и проапгрейдили тариф с 1\1 симметричного) тарифы - "относительно" массовые (70-100$, даже ASUS WiFi7 на Али чуть дороже 100$, не говоря про более доступные бренды) роутеры могут по воздуху раздавать этот тариф - просто (относительный) масс маркет домашнего сетевого догнал по возможностям уже текущие тарифы (2.5Гбит порты даже в относительно массовых материнках и ноутах присустовать стали). Я не вижу для себя прям какой то острой необходимости менять нормальный WiFi6 роутер на WiFi7 (учитывая, что мой Flint 2 вполне потянет раздачу 2.5Гбит по воздуху тоже :) ). Но если кто то будет переходить с WiFi5 и уже будет брать WiFi7 скорее всего (например сосед купил ASUS WiFi7 BE6500 на 15$ дороже Flint 2, просто потому что решил что раз уже беру в этом ценовом диапазоне - пусть будет более нового стандарта).
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Scoffer
Ну якщо такий напрямок розвитку оцінять як прибутковий та перспективний то так і зроблять, я про додавання "фіч AI" і під цим приводом зростання енергоспоживання.
MSiAventador
Member

Повідомлення

ASUS TUF Gaming BE3600 7-8Вт споживає. Дуже прийнятно при роботі від miniUPS.
vdemeshko
Member

Повідомлення

MSiAventador: 01.01.2026 21:48 ASUS TUF Gaming BE3600 7-8Вт споживає. Дуже прийнятно при роботі від miniUPS.
но это почти в 1.5 раза больше чем Linksys E8450 c PoE инжектором суммарно :) 6-7Вт по мониторингу UPS, из которых на оптику 1-2Вт примерно :) но да - это не много в целом все равно для актуальных моделей роутеров.
Bruno Banani
Member

Повідомлення

Linksys E8450, Xiaomi AX3000T, Xiaomi BE5000 отлично показывают себя в плане энергопотребления во время отключений электроэнергии.
LESHIY_ODESSA
Member

Повідомлення

Я вот сильно задумался об покупке отдельного (второго) роутера с малым потреблением.

Max power consumption 5 W — 3.5 W — 8 W.
tablestikus
Member

Повідомлення

Scoffer: 31.12.2025 16:25 U6 pro жере 13 Ватт, U7 pro жере 21 Ватт. U8 pro з аішечкою менше 50 точно не буде. А то може і сотню штурмонути.
У мене U7 Pro в роботі жере 6-9Вт.
vdemeshko
Member

Повідомлення

LESHIY_ODESSA: 02.01.2026 12:59 Я вот сильно задумался об покупке отдельного (второго) роутера с малым потреблением.

Max power consumption 5 W — 3.5 W — 8 W.
https://www.reddit.com/r/GlInet/comment ... ess_power/
SashkoS
Member

Повідомлення

LESHIY_ODESSA: 02.01.2026 12:59 об покупке отдельного (второго) роутера с малым потреблением.
Тут не вистачає додаткових даних. Як носимий роутер мАР не має рівних. Якщо потрібно більше 100 Мбіт, тоді Хап ах лайт. Для зниження споживання можна зменшити частоту процесора.
Rasha_Parasha
Junior

Повідомлення

Усім привіт.
Допоможіть порадою про вибір роутера в квартиру.
Маю бюджет 3-4 тисячі.
Більшість приладів (кілька ноутбуків, кілька телефонів, телевізор, камери) підключені по WiFi. Єдине що - ПК підключений по шнурку.
Не розбираюсь від слова зовсім в ваших інтернет технологіях, мені просто треба щось надійне, що можна втикнути в ДБЖ для роутерів (немає обмеження по споживанню, але хотілось би чим менше ват тим краще), і полетіли. Аби воно тримало 1гб по шнурку.
До цього були archero ax23, і він мене усім влаштовував (аж два цих роутера різних ревізій), але через проблему з ним (скоріше за все з ним, я не впевнений до кінця) прийдеться замінити.

Про проблему:
Коротше, десь через рік використання ах23 почав вимикати мені інтернет раз на кілька годин буквально на 5 секунд. Виглядає це так - я граю в шось, мене викидує в сервера, згортаю гру і дивлюсь, що значок інтернету змінився (намальований земний шар зачеркнутий, але через 5 секунд все фікситься). Я дивився логи роутера - але там лише про:
2025-12-18 00:02:43 Led Controller INFO [1308] Start to run WAN1_ON
2025-12-18 00:02:43 Led Controller INFO [1308] Start to run WAN0_OFF
2025-12-18 00:02:43 Led Controller INFO [1308] Start to run LAN_ON
2025-12-18 00:02:33 Led Controller INFO [1308] Start to run WAN1_ON
2025-12-18 00:02:33 Led Controller INFO [1308] Start to run WAN0_OFF
2025-12-18 00:02:33 Led Controller INFO [1308] Start to run LAN_OFF

Я мучався, замінював усе що можна - онушку, упси, кабелі якими підключені роутер-ону, оптика перевірялась 3 рази майстрами. Перший раз проблема пофіксилась заміною роутера на аналогічний (іншої ревізії), а офіційний СЦ признав проблему і повернув бабки за роутер. Але через 3 місяці проблема повторилась. Я грішу на старі УПСИ до яких я підключав роутери, можливо через мертві батареї вони пошкодили і старий і новий роутер. Зараз замінив упс на новий\більший\кращий, і буду знову міняти роутер, бо проблема бісить.

Але про всякий випадок запитаю вас, може ви мені підкажете за мій бюджет шось більш солідне і надійніше.
Royter
Member

Повідомлення

Rasha_Parasha: 03.01.2026 11:24 Усім привіт.
Допоможіть порадою про вибір роутера в квартиру.
Маю бюджет 3-4 тисячі.
Більшість приладів (кілька ноутбуків, кілька телефонів, телевізор, камери) підключені по WiFi. Єдине що - ПК підключений по шнурку.
Не розбираюсь від слова зовсім в ваших інтернет технологіях, мені просто треба щось надійне, що можна втикнути в ДБЖ для роутерів (немає обмеження по споживанню, але хотілось би чим менше ват тим краще), і полетіли. Аби воно тримало 1гб по шнурку.
До цього були archero ax23, і він мене усім влаштовував (аж два цих роутера різних ревізій), але через проблему з ним (скоріше за все з ним, я не впевнений до кінця) прийдеться замінити.

Про проблему:
Коротше, десь через рік використання ах23 почав вимикати мені інтернет раз на кілька годин буквально на 5 секунд. Виглядає це так - я граю в шось, мене викидує в сервера, згортаю гру і дивлюсь, що значок інтернету змінився (намальований земний шар зачеркнутий, але через 5 секунд все фікситься). Я дивився логи роутера - але там лише про:
2025-12-18 00:02:43 Led Controller INFO [1308] Start to run WAN1_ON
2025-12-18 00:02:43 Led Controller INFO [1308] Start to run WAN0_OFF
2025-12-18 00:02:43 Led Controller INFO [1308] Start to run LAN_ON
2025-12-18 00:02:33 Led Controller INFO [1308] Start to run WAN1_ON
2025-12-18 00:02:33 Led Controller INFO [1308] Start to run WAN0_OFF
2025-12-18 00:02:33 Led Controller INFO [1308] Start to run LAN_OFF

Я мучався, замінював усе що можна - онушку, упси, кабелі якими підключені роутер-ону, оптика перевірялась 3 рази майстрами. Перший раз проблема пофіксилась заміною роутера на аналогічний (іншої ревізії), а офіційний СЦ признав проблему і повернув бабки за роутер. Але через 3 місяці проблема повторилась. Я грішу на старі УПСИ до яких я підключав роутери, можливо через мертві батареї вони пошкодили і старий і новий роутер. Зараз замінив упс на новий\більший\кращий, і буду знову міняти роутер, бо проблема бісить.

Але про всякий випадок запитаю вас, може ви мені підкажете за мій бюджет шось більш солідне і надійніше.
flint 2 на олх до 5к грн.
Bruno Banani
Member

Повідомлення

Rasha_Parasha
Xiaomi be6500, linksys mx4200, 4300, 5300, 8500.
Flint 2 в бюджет не влазит.

Можно ещё популярный тут linksys e8450 на openwrt - для отключений света идеальный вариант.
LESHIY_ODESSA
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 03.01.2026 12:10 Rasha_Parasha

Можно ещё популярный тут linksys e8450 на openwrt - для отключений света идеальный вариант.
Тогда может уже стоит переплатить за Flint 2 на вылизанной OpenWRT?
Bruno Banani
Member

Повідомлення

LESHIY_ODESSA
В моем понимании единственно правильная openwrt - та, которая официальная.
Что там воткнули в Гонконге - неизвестно.
DEVES
Member

Повідомлення

Rasha_Parasha
Без лишних слов ASUS TUF Gaming BE3600
Bruno Banani
Member

Повідомлення

DEVES
Не все любят broadcomm
Rasha_Parasha
Junior

Повідомлення

DEVES: 03.01.2026 12:50 Rasha_Parasha
Без лишних слов ASUS TUF Gaming BE3600
Оце виглядає перспективно, хоча і виглядає він якось занадто вульгарно.
Трошки лякає його блокживлення 12в2а, шо натякає на його прожорливість. Дякую - подивлюсь.
Bruno Banani: 03.01.2026 12:10 Rasha_Parasha

Linksys на скільки я розумію, це шось не масмаркет і його важко купити у нас. А по моїй ідеології - хочеться найближче до офіційного і з гарантією.
Xiaomi на бумазі виглядає потужно, мені подобається, але на скільки я зрозумів - його немає для глобального ринку, тобто тільки китай і тільки китай мова в налаштуваннях?
Відповісти