Ігрові підсумки: найкращі ігри 2025 року

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
proos
Member

Повідомлення

Геральт: 30.12.2025 21:44В KCD2 погано буквально все.
:lol:
какой то сюр))
бредятина что выходит за рамки адекватного восприятия происходящего.
хорошо что таких единицы, а то мы бы только и играли в дженерик набор для дошкольного возраста для которых сложно разобраться в более чем в трех разных механиках.
Востаннє редагувалось 01.01.2026 22:55 користувачем proos, всього редагувалось 2 разів.
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Clair Obscur: Expedition 33 хорошая игра, если убрать бои, добавить квестов много, загадок. Бои там вообще неуместны и только раздражают. Ближайшие аналоги - TOHU, Dreamfall - the longest journey + chapters.
Tempest rising - убогий движок и до 30- фпс падает при 6 ботах и 500 лимитов, плюс сторон всего 2 и они почти одинаковы, плюс есть убогие очки разведки, которые нужны для строительства юнитов - это просто шокирует - разве нельзя скопировать комманд один в один, если уже делаете клон очередной. Апгрейды перков бесполезны, так как стоят дорого. Мощных юнитов нет, типа мамонт-танка, Карганеша из тотал аннигилейшен и прочих подобных. Вся игра как будто сделана пьяными школьниками как контрольная работа на тему - создать какую-нибудь игру абы как.
Геральт
Member

Повідомлення

proos: 01.01.2026 22:45 сложно разобраться в более чем в трех разных механиках.
Угу, блок-удар, блок-удар. Rocket science :gigi:
AlexWest
Member

Повідомлення

proos, ну, якби ККД2 була суто симулятором фехтувань на аренах, тоді ще можна було б зрозуміти подібну критику. Але ця гра така велика, помпезна й масштабна, і при цьому кількість в ній не перебиває якість, стільки зусиль і любові в неї вкладено (це національне надбання для чехів, як і Відьмак для поляків), що критикувати якось навіть соромно, хоча є за що.
Abracadabra
Member

Повідомлення

ККД2 що RDR2 красиво помпезно атмосферно. та б :censoured: збирати по одному одуванчику за раз з анімацією :censoured: :banghead: :censoured: , друге це затягнутість при переходах й інших діях, я розумію атмосфера та можна як писав вищеГеральт зробити кнопку вкл викл, так само в свій час купив рдр2 не дивися ютуб просто купив і б :censoured: це звиздень, кіно їдеш на коні перестрілка 5хв+5хв+2хв і так по кругу, встиг вернути в ЕГС(ще щоб 5 хв побігав то не вернув би :gigi: )ну реально ставиш коня на автопілот а сам сидиш книжку в планшеті читаєш, ну його, вже краще відьмак 2 з його маленькими локаціями з його QTE боями на кулаках і горою цікавих діалогів приколів і всього іншого, бо в ККД І РДР2 треба часу на переміщенні і всі інші другорядні монотонні дії більше потратити ніж пройти другого відьмака

І взагалі часи масс ефекту, Драгон ейджу, борди 1-2, вольфштенів коли невиликі локації пророблені основні епізоди без навязування всіх інших активностей були золотою порою, а зараз 150-200-300часів щоб пройти гру це божевілля, притому на біготню більшість часу, того самого відьмака 3 я пробіг перший раз за 72 год і гуд, через роки добіг доповнення і гуд і фаст тревел там адекватний і ніхто не заважав зберігатись майже на кожному крокові, а ккд світло вимкнули і п :mad: пів години вступу коту під фаберже.
ВСіх зі святами мирного неба і тільки приємних несподіванок у житті :rotate:
AlexWest
Member

Повідомлення

Abracadabra, а як тоді грати в стелс-екшени, де часто доводиться сидіти по 2-3 хв в кущах/тіні, щоб не попастися вартовим? Коли нема терпіння, до деякі ігри і навіть жанри краще оминати. Хоча погоджуся в тому, що відкриті світи зараз пхають куди треба й не треба, ще й роздувають їх до божевільних розмірів. Якби вони були компактними і чергувалися з лінійними відрізками, то всі ці елементи і деталі не встигали б набриднути. Але ігри, на жаль, це не лише мистецтво, але й бізнес: відкритий світ зробити легше, ніж зрежисовану лінійність, і цінник можна вліпити вищий, бо ж гра на 100500 годин.
А щодо безлімітних сейвів, то це зручно, але це все одно зло, бо зводить нанівець всю складність і челендж. Он в Сталкер 2 додали режим, де можна зберігатися лише в хабах – оце вже зовсім інші відчуття від Зони будуть.
fizik419
Junior

Повідомлення

Геральт: 01.01.2026 23:41
Якщо 1 геральту не сподобається, зате іншим 10 "менш скіловим" зайде - ніхто нічого не втратить, крім тебе.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

як 99% ігор в жанрі? наче твій відьмак 3 - це апогей ідеальної бойовки :lol:
розумію, це все суб'єктивщина, але той хейт до рдр2 і ксд2, це вже інше) є речі, які можливо оцінити об'єктивно у порівнянні, але не у таких я гервант. в них експедиція - рпг року, ксд2 - це длс, а рдр2 погана гра
Востаннє редагувалось 02.01.2026 08:32 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
Геральт
Member

Повідомлення

AlexWest: 01.01.2026 23:52 Але ця гра така велика, помпезна й масштабна,
В грі немає помпезності від слова зовсім. Звичайна пічочниця з неоднозначними, м'яко кажучи, механіками. Велика вона здається тільки через відсутні швидкі переміщення і норм мінікарту/компас. Аж 11 дрібних містечок на всю карту то не є щось "помпезне".
AlexWest: 02.01.2026 00:34 відкритий світ зробити легше, ніж зрежисовану лінійність,
Маячня. Ви хоч масштаби тестування приблизно прикинути можете? Коридорки типу Індіани і відкритого світу (нехай буде Хорайзон.)
AlexWest: 01.01.2026 23:52 А щодо безлімітних сейвів, то це зручно, але це все одно зло, бо зводить нанівець всю складність і челендж. Он в Сталкер 2 додали режим, де можна зберігатися лише в хабах – оце вже зовсім інші відчуття від Зони будуть.
Як зроблено в Gordian Quest: гра автозберігається на початку бою (а там весь геймплей на боях базується). І це все, фініш. Або виграєш бій без втрати персонажів, або втрачаєш персонажів (а на певних рівнях складності смерть перманентна), або взагалі починаєш гру спочатку (якщо втратив всіх). І оце є челендж. Бо можна вийти в меню, прибити задачу через Alt+Tab, але після рестарту все одно той самий бій буде. А в KCD я чи так чи сяк буду абюзити save/load при грі в кості чи взломі замків, бо гра дає таку можливість без всяких модів.
Оць це - челендж, а не відсутня мінікарта чи нікчемна однокнопочна бойовка. Але любителі "челенджів" з цим не будуть грати, бо...

До речі, почав Khazan, чимось на Е33 подібний: коридори, в яких зустрічаєш ворогів. Але, на відміну від Е33, можна впасти і розбитись. Воно не дає нічого, крім додаткової витрати часу. Ніякого занурення чи чогось подібного. Штучне затягування. А хтось же це челенджем захоче обізвати :D
І як же добре, що в Е33 такого нема.

А щодо Сталкера, то якщо там мене змусять перегравати не тільки перестрілки, а ще й "добирання" до них, то це такий самий маразм. Є місця, де шотають дуже швидко і без перегравань просто не пройти
proos
Member

Повідомлення

Ты бы хоть дальше пролога поиграл чтобы так не позориться
Геральт
Member

Повідомлення

proos
Перша пройдена на харді. В 2й бойовка особливо не змінилась. Ну, але може і там побігаю "далі пролога", при нагоді. Головне знайти Кота (чи як там його), який майстерний удар дає. А це аж пару годин від початку гри :D
AlexWest
Member

Повідомлення

Геральт, світова спільнота з вами не згодна щодо помпезності й масштабів. Назвіть два, або хоча б один гідний аналог ККД, в жанрі реалістичної РПГ від першої особи (можна й не від першої, якщо дуже складно).
В ККД багато незручних речей, але це ж не привід знецінювати всю гру і зводити її в ранг третьосортних АА чи навіть А ігор. І, може, вже досить казати, що в грі немає швидких переміщень, коли вони там є.
Маячня щодо відкритого світу? Його на UE5 (і не тільки на ньому) зараз кліпають однією рукою, попиваючи каву. Відкритий світ - це слабкий підхід "розважте себе самі, гравці, бо в нас немає ідей для довгої пригоди" (не у всіх випадках). Лінійна, покадрово зрежисована пригода, потребує значно більше творчих вмінь і креативності. А щодо масштабів тестувань, ну так не роздувайте свої відкриті світи до хворих масштабів, і тестувати довго не доведеться.
Щодо Сталкера: якщо вам лінь старатися, щоб не перегравати, то не грайте, ніхто не змушує. Для когось маразм, а для когось цікавий виклик. У всій грі рівно одне місце (ок, два, але вони поруч), де швидко шотають (по сюжету). У всіх інших випадках скіл гравця рішає.
Ну й на завершення цієї безглуздої суперечки, прошу назвати гру зі складною "неоднокнопочною" бойовкою, бажано від першої особи, але можна й від інших осіб.
Востаннє редагувалось 02.01.2026 09:41 користувачем AlexWest, всього редагувалось 9 разів.
proos
Member

Повідомлення

AlexWest: 01.01.2026 23:52ця гра така велика, помпезна й масштабна, і при цьому кількість в ній не перебиває якість
Всё так, аутентичная, уникальная, иммерсивная игра. Рядом стоит только рдр2.
Ну человеку нравится хак*н*слэш-пиу-пиу. Это нормально, но не нормально на серьёзных щах брякать что в kcd2 плохо всё :lol: ещё и человеку у которого на авке ведьмак :lol:
man1242
Member

Повідомлення

Dota 2 :super:

Відправлено через 3 хвилини 55 секунд:
Inqizitor2022: 01.01.2026 22:48 Clair Obscur: Expedition 33 хорошая игра, если убрать бои, добавить квестов много, загадок. Бои там вообще неуместны и только раздражают. Ближайшие аналоги - TOHU, Dreamfall - the longest journey + chapters.
Tempest rising - убогий движок и до 30- фпс падает при 6 ботах и 500 лимитов, плюс сторон всего 2 и они почти одинаковы, плюс есть убогие очки разведки, которые нужны для строительства юнитов - это просто шокирует - разве нельзя скопировать комманд один в один, если уже делаете клон очередной. Апгрейды перков бесполезны, так как стоят дорого. Мощных юнитов нет, типа мамонт-танка, Карганеша из тотал аннигилейшен и прочих подобных. Вся игра как будто сделана пьяными школьниками как контрольная работа на тему - создать какую-нибудь игру абы как.
Я той самий кому сподобалась бойовка у експі33 ;) планування та фарм білдов на власному досвіді з парируванням на харді суцільний каєф.
AlexWest
Member

Повідомлення

proos, людина провела сотні, чи, ризикну припустити, тисячі годин в іграх з мілібойовкою, і гадає, що її скіл - це ознака примітивності гри, і що для всіх інших гравців воно теж примітивно просто.
Геральт
Member

Повідомлення

AlexWest: 02.01.2026 09:11 Геральт, світова спільнота з вами не згодна щодо помпезності й масштабів. Назвіть два, або хоча б один гідний аналог ККД, в жанрі реалістичної РПГ від першої особи (можна й не від першої, якщо дуже складно).
Де про "помпезність" від світової спільноти почитати можна?
"Гідний" це вже субєктивщина. "Реалістична" десь так само, але я розумію, про що мова. І в цьому "жанрі" в принципі не так багато забавок. Mount & Blade хіба що на думку спадає. Відсутність ельфів не робить гру автоматично "гідною" чи "помпезною". А гіршої бойовки просто не існує. Навіть соулси, в прихильності до яких мене важко запідозрити, і ті цікавіші.
Fast travel там такий самий, як і в RDR - безглуздий. Його фактично нема. Бо гравець має витрачати час на добирання, а не на ігролад. Скільки там телепортів на таку "масштабну і помпезну" гру? Ото ж бо.
Маячня щодо відкритого світу? Його на UE5 (і не тільки на ньому) зараз кліпають однією рукою, попиваючи каву.
Пан з ігродеву, я так розумію? А С2 стільки разів переносили, бо постачальник кави підвів? Ну хоч з тестуванням погодився, вже щось.
Відкритий світ - це слабкий підхід "розважте себе самі, гравці" (не у всіх випадках). Лінійна, покадрово зрежисована пригода, потребує значно більше творчих вмінь і креативності. А щодо масштабів тестувань, ну так не роздувайте свої відкриті світи до хворих масштабів, і тестувати довго не доведеться.
То ж якраз про KCD. А лінійна, покадрова - Е33. :-/ То даремно, виходить, сперечаємось.
Ну й на завершення цієї безглуздої суперечки, прошу назвати гру зі складною "неоднокнопочною" бойовкою, бажано від першої особи, але можна й від інших осіб.
Та будь-що. Всі соулси автоматом, бо убер кнопки нема. І треба крутитись вужиком, щоб і продамажити і під роздачу не попасти. А роздають там боляче. Відьмаки/асасіни в туди ж. Цусіма та ж. FarCry Primal. Ще раз: будь-що і цікавіше і різноманітніше і динамічніше.
Я одному поціновувачу KCD пропонував парі, можу й вам запропонувати, бо він щось не підтримав ідею. Ви мені сейв з KCD/KCD2 перед будь-якою сюжетною (а можна і не сюжетною) дуеллю, а я вам сейв перед сюжетним боєм з Е33. Та можу і з іншої забавки, не суть. Моя задача - виграти ту дуель з використанням найменшої кількості кнопок, ваша - аналогічно. Глянемо записи боїв і оцінимо, де примітивніше.
proos: 02.01.2026 09:12 в kcd2 плохо всё
Бойовка - погано. В дуелях. Стінка на стінку - мега погано. Карикатурно навіть. Дальній бій просто нікчемний. Бій з коня в тому ж В3 мав сенс, тут - ні. Босів нема, цікавих противників, відповідно, також
Стелс - погано. АІ сліпий, глухий і тупий в повсякденному житті і з 6м чуттям в заскриптованих епізодах.
Покер програє і собаку з зоряних війн і тим більше гвінту. Ітого, мініігри - погано. Алхімія і подібне - незвично, круто і дуже цікаво. Тільки useless.
Інтерфейс - погано. Меню перевантажене і незручне, HUD навпаки, - без потрібних елементів
Управління - погано. Коня по-людськи пришпорити не можна. Піруети мишкою під час бою - взагалі за межею.
Камера - погано, липне до ворога і забирає контроль бою в гравця. Через що бій з 1+ противниками, які стоять поруч, перетворюється на змагання з камерою.
Графіка - пейзажі ок, як тільки до чогось ближче підійдеш, велкам низькоякісні текстури.
Звук - погано. Там заснути можна під час "напруженого" бою від тих мелодій. Жодної епічності
Кат сцени/діалоги - погано. З недавніх моїх пройдених: Bloodlines 2, Е33, Mafia OC, Doom DA. Всі 4 в цій компоненті на голову розбивають сабж.
Фізики нема. В відро на землі можна залізти обома ногами і воно не зрушить з місця. Використання оточення, відповідно, не можливо. Не можна скинути мішок/камінь на болванчика. Та що там, карабкання в гору вже може бути проблемою. 2025 на дворі, герой не може лізти в гору. Згадався облівіон з отими стрибками вверх з затисненою W
і т.д. і т.п.
Це так, тільки навскидку. Якби грав прямо зараз, ще б можна було додати.
AlexWest
Member

Повідомлення

Геральт: 02.01.2026 10:40 Де про "помпезність" від світової спільноти почитати можна?
А огляди, стріми, відгуки в стімі і на цьому форумі на що?
Геральт: 02.01.2026 10:40 Fast travel там такий самий, як і в RDR - безглуздий. Його фактично нема. Бо гравець має витрачати час на добирання, а не на ігролад. Скільки там телепортів на таку "масштабну і помпезну" гру? Ото ж бо.
Але ж він там є. То нащо казати, що нема? Вводите в оману тих, хто ще не грав.
Геральт: 02.01.2026 10:40 Пан з ігродеву, я так розумію? А С2 стільки разів переносили, бо постачальник кави підвів?
В Сталкер 2 відкритий світ відтворює реальну Зону відчуження в масштабах подекуди 1:1, тому там майже повністю ручна робота. В ККД теж, до речі, йде відтворення реальних місць. Туди можна поїхати, погуляти в реальному житті... Тому відкритий світ в цих іграх є самоцінністю.
Якщо панові цікаво, окрім основної роботи я працюю у творчій сфері, хоч поки не взаємодію з геймдевом безпосередньо. Проте маю уявлення що таке творчий процес. Створювати цілі ліси, гірські системи й квартали міст у кілька кліків мишки на хорошому інструментарії - це, звісно, теж творчість... але камон.
Геральт: 02.01.2026 10:40 То ж якраз про KCD. А лінійна, покадрова - Е33. :-/ То даремно, виходить, сперечаємось.
Я вважаю обидві ці гри хорошими. Ви- лише одну з них. А суперечка, як завжди, вийшла безглуздою. Ніхто не змінив свою думку ні на краплю. Я й до вас знав, що в ККД купа незручностей і бісячих механік, проте ця гра надто хороша в загальному, щоб повністю знецінювати її. Ось і все, що хочу сказати, підсумовуючи цю тону тексту.
Геральт: 02.01.2026 10:40 Та будь-що. Всі соулси автоматом, бо убер кнопки нема. І треба крутитись вужиком, щоб і продамажити і під роздачу не попасти. А роздають там боляче. Відьмаки/асасіни в туди ж. Цусіма та ж. FarCry Primal. Ще раз: будь-що і цікавіше і різноманітніше і динамічніше.
Я одному поціновувачу KCD пропонував парі, можу й вам запропонувати, бо він щось не підтримав ідею. Ви мені сейв з KCD/KCD2 перед будь-якою сюжетною (а можна і не сюжетною) дуеллю, а я вам сейв перед сюжетним боєм з Е33. Та можу і з іншої забавки, не суть. Моя задача - виграти ту дуель з використанням найменшої кількості кнопок, ваша - аналогічно. Глянемо записи боїв і оцінимо, де примітивніше.
Дивно, я пройшов всі Асасіни, окрім кількох частин, і бойовка, починаючи з третьої - найпримітивніша, яку я бачив в іграх. Якщо ви ставите це вище ККД, тоді я явно чогось не розумію в цьому житті. Перший Відьмак - смішно.
Щодо парі: я не критикував Ех33, мені на неї байдуже. Таке парі краще влаштовувати між Відьмаком і ККД. Але то вже знайдіть когось іншого, бо Відьмака я купувати й грати не збираюся. І ще раз - не все зводиться до кількості кнопок; велику роль ще грає вправність володіння мишкою і реакція, які й потрібні в ККД 1; за ККД2 не знаю. Прив'язка камери до ворога є в більшості дуельних бойовок, в тому ж For Honor; спробуйте придумати робочу альтернативу цьому, і зрозумієте, що це не так просто.
Геральт
Member

Повідомлення

AlexWest: 02.01.2026 11:31 А огляди, стріми, відгуки в стімі і на цьому форумі на що?
спойлер
Це масштабна пригода в середньовічній Богемії та продовження історії Індржиха (Генрі), який зіштовхнеться з новими випробуваннями та старими ворогами. Разом із молодим паном Птачеком вони вирушають із посланням до пана Бергова, але стикаються з бандою розбійників. Після цього на них чекає багато пригод, включно з комедійними та кумедними ситуаціями. І все це розвивається на тлі великої війни з королем Сигізмундом. Гра насичена деталями та наративними елементами, які створюють відчуття неймовірного за глибиною занурення в середньовічний світ. А яскраві та харизматичні персонажі надовго залишаються в пам’яті. Велика кількість ігрових механік і складні битви створюють певний виклик, хоча для новачків друга частина стала легшою в освоєнні. Місцями це дуже некваплива пригода, яка відвертає вас на дрібні активності та дії. Але всі вони відчуваються частиною живого ігрового світу, у всьому цьому цікаво колупатися і вивчати кожен елемент гри. Kingdom Come: Deliverance II неймовірна за глибиною комплексна гра, яка однозначно заслуговує на звання найкращої у 2025 році.
Ні слова про помпезність. А відгуки в стімі можуть бути різними. ;)

Але ж він там є. То нащо казати, що нема? Вводите в оману тих, хто ще не грав.
Так і в РДР він "є". Тільки толку з нього небагато. Так що ті, хто ще не грав, хай не сильно на нього розраховують. Насиджувати мозоль в сідлі доведеться довго, ду-уже довго.
В Сталкер 2 відкритий світ відтворює реальну Зону відчуження в масштабах подекуди 1:1, тому там майже повністю ручна робота. В ККД теж, до речі, йде відтворення реальних місць. Туди можна поїхати, погуляти в реальному житті... Тому відкритий світ в цих іграх є самоцінністю.
Ох ти ж як. В ETS2 реальні міста. Епічно.
поки не взаємодію з геймдевом безпосередньо.

От коли запиляєте Open Wolrd, протестуєте і релізните, то я послухаю про каву в руці. А до того часу буду вважати, що коридорка на 15год потребує на порядок менше зусиль/часу/ресурсів, ніж великий open world
Геральт: 02.01.2026 10:40 Дивно, я пройшов всі Асасіни, окрім кількох частин, і бойовка, починаючи з третьої - найпримітивніша, яку я бачив в іграх. Якщо ви ставите це вище ККД, тоді я явно чогось не розумію в цьому житті.
Щодо парі: я не критикував Ех33, мені на неї байдуже. Таке парі краще влаштовувати між Відьмаком і ККД. Але то вже знайдіть когось іншого, бо другий ККД я поки купувати й грати не планую, Відьмака тим більше, а першу ККД в падлу встановлювати.
Ок, нехай буде асасін. Там є атаки, які не блочаться. Потрібне ухиляння. В KCD такого нема. Блочиться все (мова про мілі). Висновок по 1й частині роблю, але й в2й щось не зустрів чогось іншого. В асасіні є високолевельні області, де в противника просто гора дамагу/хп. І якого без норм прокачки не візьмеш. В KCD такого нема. Прокачка як така і не потрібна. Оті всі комбо - можна спокійно ігнорити.
В асасіні дальній бій цікавіший і різноманітніший. Ваншоти зі стелсу (в тому числі зверху, вертикальна бойовка). Зброя має унікальні фішки які вливають на бій. В KCD раз щось зустрів здається на отруту, але тривало недовго. Є які не які боси. Не кажу, що там супер складно, але воно явно бадьоріше грається, ніж ота духота.
От здається перший бос, який трапився. Можна порівняти з Птачеком.
https://fex.net/uk/s/xlbtvt3
А є такий:
https://fex.net/uk/s/yxztybo
Ці 2 ніби подібні, але не зовсім, бо серія інша. І її треба зрозуміти. А тут ще інакше:
https://fex.net/uk/s/8ssvp8y (Зверніть увагу на камеру. Її контролює гравець, а не гра)

В KCD2 все просто: бачиш початок руху - туцькаєш ПКМ. Як тільки меч зустрів щит, туцькаєш ЛКМ. Профіт. В KCD1 ще простіше: бачиш рух, затискаєш (long press) ПКМ

В3 - арбалет (корисний а інколи навтіь необхідний). Блок, контр-удар, півкрок в сторону. Силова і швидка атака. 2 меча. Масла. Знаки. Середовище (бочки).
Ну, але ні, то ні.
AlexWest
Member

Повідомлення

Геральт: 02.01.2026 12:24 А до того часу буду вважати, що коридорка на 15год потребує на порядок менше зусиль/часу/ресурсів, ніж великий open world
Час\зусилля\ресурси можна пускати на різні речі. Зліпити мільйон купок з лайна потребує значно більше зусиль/часу/ресурсів, ніж гарний маленький пісочний зАмок. Удачі вам в ваших іграх, де ви хочете зручного фасттревелу, щоб скіпати ці дуже творчі квадратні мільйони кілометрів. Ви так тужитесь довести всім яке ККД лайно, що це з якогось боку навіть захоплює. Куди тільки дивилися ті всі ідіоти, які зробили цій грі такі рейтинги і славу.
Востаннє редагувалось 02.01.2026 12:53 користувачем AlexWest, всього редагувалось 1 раз.
proos
Member

Повідомлення

:lol: чудик
Это не фентези
Відповісти