Вистачить стабілізатора напруги для пк чи потрібно купити дбж?

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Guardian123
Junior

Повідомлення

Живу на півдні країни, і в останні тижні після включення світла напруга в мережі доволі низька - 170-180в, через це постає питання: для беспечної роботи пк вистачить купити стабілізатор напруги, який буде вирівнювати її до 220в, чи краще все ж купити дбж?
Voodoo89
Member

Повідомлення

Якщо якісний БЖ - то не потрібно нічого купувати. Подивись такий параметр, як - Діапазон вхідної напруги, В:100-240
Filabatya
Member

Повідомлення

а от холодильнику і котлу не по іксу :gigi:
Барбарис
Member

Повідомлення

Guardian123, 1) бж в студію- якісному дійсно нічого не буде;
2) упс варто купити, бо навіть якщо перепади напруги не страшні, то раптові вимкнення можуть і нашкодити.
Guardian123
Junior

Повідомлення

Барбарис: 01.01.2026 19:52 Guardian123, 1) бж в студію- якісному дійсно нічого не буде;
2) упс варто купити, бо навіть якщо перепади напруги не страшні, то раптові вимкнення можуть і нашкодити.
у мене CHIEFTEC Proton BDF-500S
Сертифікація 80 PLUS: Bronze
купував в 2019 році
Reshacker
Member

Повідомлення

Guardian123: 01.01.2026 20:07
Барбарис: 01.01.2026 19:52 Guardian123, 1) бж в студію- якісному дійсно нічого не буде;
у мене CHIEFTEC Proton BDF-500S
Сертифікація 80 PLUS: Bronze
купував в 2019 році
Вхідна напруга його 115 − 230в, ось повний огляд цього Б/Ж. https://ua.gecid.com/power/chieftec_pro ... 00s/?s=all
Kassatka
Member

Повідомлення

При купівлі стабілізатора/безперебійника особливо звертайте увагу на параметр нижньої межі напруги. Бо де 170-180 вольт у мережі, там часом може бути 160 і нижче. А якщо напруга в мережі нижча нижньої межі, то стабілізатор просто припинятиме подавати живлення, а безперебійник навіть з вбудованою функцією стабілізатора переходитиме на живлення від батареї й багато хвилин роботи не витягне. Краще всього купити такий пристрій, де цей параметр скажімо 140 вольт, а не 160 вольт. І верхня напруга коли не 260 вольт, а 270+ вольт, то це теж буває корисно. Хоча безперебійник з широким діапазоном напруги мабуть важче підшукати, ніж стабілізатор.
Також дуже задовбують такі безперебійники з вбудованим стабілізатором (AVR-безперебійники), які при найменшому відхиленні вмикають не лише внутрішній стабілізатор, а і його охолодження гучним вентилятором, а задовбують у квадраті, якщо цей вентилятор то вмикатиметься, то вимикатиметься туди-сюди при неодмінних коливаннях напруги. Уже мабуть краще, щоб вентилятор як у мене зараз вмикався лише коли комп працює від батареї, заодно і на слух чути без набридливого писку, який я вимкнув, а робота внутрішнього стабілізатора вентилятор не вмикає. Правда при цьому безперебійник неслабо гріється, відповідно батареї служать менше, але все одно це ліпше, ніж жахливе завивання вентилятора слухати та його увімкнення/вимкнення туди-сюди.
Відповідно той безперебійник, що так шумів, а також для функціонування софта для якого вимагався Adobe Flash Player, я здав назад в магазин справедливо зазначивши, що Adobe Flash Player зараз встановити більше не можна, тож я не можу користуватися софтом.
У мене зараз безперебійник Powercom з нижньою межою десь 165 вольт чи більше (220 В, 230 В, 240 В ± 25%), а стабілізатор 140 вольт. То часом при низьких напругах у мережі доводиться втикати безперебійник у подовжувач із стабілізатора, бо інакше починає розряджати батарею й згодом вирубить комп. А зазвичай коли напруга більш-менш пристойна, то втикаю безперебійник безпосередньо у розетку, щоб не було зайвих перетворень. Ну а так від цього стабілізатора постійно підключений холодильник, і я стабілізатор в обхід реле напруги приєднав - реле напруги на всю мережу хати виставив спрацьовувати на 160 вольт, а от стабілізатор при цьому може продовжувати працювати не вимикаючись аж до 140 вольт.

Безперебійник терміново купував при перших обстрілах енергетики восени 2022, бо зберігаю багато різної інформації на жорстких дисках, а також з цих вінчестерів активно роздаю торенти. Тому я дуже переживаю за здоров'я своїх жорстких дисків, а раптові вимкнення електрики вони дуже не люблять. Зараз мені безперебійник допомагає з легкістю без вимкнення компа переходити на роботу від зарядної станції й назад.
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

Стаб - це стаб. ДБЖ - це ДБЖ
Барбарис
Member

Повідомлення

Guardian123, він ніби й переживе коливання напруги, але загалом краще упс мати.
waryag
Member

Повідомлення

Guardian123
Стабілізатор - безпечна робота під час коливань.
ДБЖ - захист (особливо дисків) від відключень і, залежно від типу, коливань. Але здебільшого вони розраховані на короткотривалу роботу від батареї, та й свинець живе недовго.
Ще є зарядні станції з функцією дбж.
denizen
Member

Повідомлення

ще краще, гібрідний інвертор на все помешкання
Відповісти