Охолодження гарячих M.2 NVMe SSD (PCIe 4.0 / 5.0)

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
NST1983
Member

Повідомлення

Привіт усім. Хочу підняти тему охолодження гарячих M.2 NVMe SSD, бо сам не очікував, що з цим може бути стільки нюансів.
Нещодавно взяв Crucial T700 (PCIe 5.0) 2TB у версії з рідним радіатором. Думав, що раз є штатний радіатор, то питання закрите. Ага, як же. Під навантаженням диск реально перетворюється на “пічку”, і з’являється тротлінг. Через це швидкості можуть починати плавати від прогону до прогону, особливо на записі.
Щоб трохи покращити ситуацію, я вже зробив таке
Перевернув кріплення водянки, щоб потік повітря дув трохи нижче і менше перекривав зону M.2
Заказв у нашого форумчанина радіатор для SSD Coolleo CL-M.2 2280 V2 для NVMe, хочу порівняти по температурах і стабільності
Також для другої системи планую взяти Thermalright HR-09 2280 Pro Black, хай йому грець, теж на тест.

Як я навантажую SSD для перевірки нагріву
Найпростіше і дуже показово проганяти довгу послідовну запись через DiskSpd (можна качнути https://github.com/Microsoft/diskspd/re ... iskSpd.zip )

Код: Виділити все

diskspd -c50G -d600 -b1M -o32 -t1 -w100 -s -Sh -L F:\ssd_test_seq.dat
У мене на записі швидкість доходила до 11 ГБ/с, але при цьому SSD починає дуже сильно нагріватися, і далі вже видно, як усе впирається в температури та можливий тротлінг.
Окремо помітив ще один момент. Після твіку з іншої теми viewtopic.php?t=292747

SSD почав грітися сильніше, бо швидкості виросли, а разом з ними піднялося і тепловиділення, тому це питання стає більш актуальнішим. :shuffle:
Mike88
Member

Повідомлення

https://www.thermalright.com/product/hr-10-2280/
Найкраще, що може бути в розумних розмірах, без вентилятора :up:
daesz
Member

Повідомлення

NST1983: 27.12.2025 20:01Також для другої системи планую взяти Thermalright HR-09 2280 Pro Black
Якщо маєте вільний фен хедер - то краще hr-10 pro. Якщо ні - то hr-10 не про все ще кращий за hr-9 pro
спойлер
Зображення
Собі особисто вирішив взяти hr-10, вільний хедер поки-що ніби є, але мене більше мічить те, що якщо прийде або з бракованим пропелером, або пропелер вийде із ладу - замінити тупо немає чим. Братиму із тао, тож ні про яку гарантію мови немає..
NST1983
Member

Повідомлення

А чи треба знімати наклейку на ссд?
Доречі, у мене на асрок, коли знімав радіатор з ссд, помітив вологість. Прокладки потекли виходить? :eek:
Геральт
Member

Повідомлення

Втикнув 4,0 NVMe в слот 3,0 і забув про температури. "На око" різницю в реальних задачах і так ніхто не побачить.
FarCry
Member

Повідомлення

NST1983
Може вам буде цікаво, я піднімав рівно таку саму тему:
viewtopic.php?t=289018

В кінці кінців присобачив до SSD 40мм Noctua на стяжку. Бо великі кулери не влізають через здоровенний CPU кулер та відеокарту. Там фотка на другій сторінці.
NST1983
Member

Повідомлення

FarCry: 29.12.2025 13:06 NST1983
Може вам буде цікаво, я піднімав рівно таку саму тему:
viewtopic.php?t=289018

В кінці кінців присобачив до SSD 40мм Noctua на стяжку. Бо великі кулери не влізають через здоровенний CPU кулер та відеокарту. Там фотка на другій сторінці.

Мєга респектище! Тільки сьогодні збирався розбирати, і фєном дуть. Але У колеги на роботі знайшлась така ноктюа. Причому що Crucial T705 холодніше!
img_20251227_144015675_hdr.jpg
Кріплення водянки до проца перевернув вверх ногами, щоб трубки шли нагору - так на радіатор ssd йде хоч якесь повітря)
NST1983
Member

Повідомлення

В общем для другого ПК все тьху тьху чотко вийшло.
Там рідний радіатор від Gigabyte B650E Aorus Elite X AX ICE хоч і масивний, але при тесті відразу летів за 65 градусів і вище.. (і знову прокладки були мокрі)
Поставив Thermalright HR-09 2280 Pro Black і температура впала десь на градусів 10, причому, вона не трималась постійно гаряча, а під час тесту, коли навантаження запису падало - теж падало вниз. А ну так, я знову перевернув на проці кріплення, і кулер що має типа обдувати VRM дотягує якось до цього радіатору.
спойлер
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
daesz
Member

Повідомлення

NST1983: 28.12.2025 11:22А чи треба знімати наклейку на ссд?
Ні, вона має в складі мідь, тож це не просто папір :)
NST1983: 28.12.2025 11:22Доречі, у мене на асрок, коли знімав радіатор з ссд, помітив вологість. Прокладки потекли виходить?
В мене також, але я ще поки не знімав його жодного разу :D
Евгений King
Member

Повідомлення

NST1983: 27.12.2025 20:01 Привіт усім. Хочу підняти тему охолодження гарячих M.2 NVMe SSD, бо сам не очікував, що з цим може бути стільки нюансів.
Нещодавно взяв Crucial T700 (PCIe 5.0) 2TB у версії з рідним радіатором. Думав, що раз є штатний радіатор, то питання закрите. Ага, як же. Під навантаженням диск реально перетворюється на “пічку”, і з’являється тротлінг. Через це швидкості можуть починати плавати від прогону до прогону, особливо на записі.
Щоб трохи покращити ситуацію, я вже зробив таке
Перевернув кріплення водянки, щоб потік повітря дув трохи нижче і менше перекривав зону M.2
Заказв у нашого форумчанина радіатор для SSD Coolleo CL-M.2 2280 V2 для NVMe, хочу порівняти по температурах і стабільності
Також для другої системи планую взяти Thermalright HR-09 2280 Pro Black, хай йому грець, теж на тест.

Як я навантажую SSD для перевірки нагріву
Найпростіше і дуже показово проганяти довгу послідовну запись через DiskSpd (можна качнути https://github.com/Microsoft/diskspd/re ... iskSpd.zip )

Код: Виділити все

diskspd -c50G -d600 -b1M -o32 -t1 -w100 -s -Sh -L F:\ssd_test_seq.dat
У мене на записі швидкість доходила до 11 ГБ/с, але при цьому SSD починає дуже сильно нагріватися, і далі вже видно, як усе впирається в температури та можливий тротлінг.
Окремо помітив ще один момент. Після твіку з іншої теми viewtopic.php?t=292747

SSD почав грітися сильніше, бо швидкості виросли, а разом з ними піднялося і тепловиділення, тому це питання стає більш актуальнішим. :shuffle:
Це все щоб що? Ви диск бенчі взяли ганяти, чи є реальні кейси, де треба такі швидкості? При 11Гб/с за скільки ви там півдиску запишете, за пару хвилин? :rotate:
В реальній експлуатації того радіатора достатньо. Ви як карту купуєте теж дірку в ній фурмарком випалюєте, тестами в пару діб??? :-/
Скільки PCI-E дисків юзав, для звичайних кейсів експлуатації, достатньо обдуву, навіть без радіатора. А якщо є нижня прокладка на плату - то взагалі легко. Додаєш просто будь-який радіатор, або штатний з плати і темератури взагалі вище 55-60 накастувати важко.
FarCry
Member

Повідомлення

Евгений King
А я вам скажу, що рідного радиатору для Gen5 дійсно не хватає - навіть при відносно нормальній експлуатації. Головна проблема (в моєму випадку) підкралася при грі в Ratchet & Clank: Rift Apart. Коли процессор та відеокарта до всрачки прогріваються, жар від них переходить на ССД. Добавляємо саму гру з DirectStorage, яка смокче дуже багато текстур і тд. та отримуємо дуже сильні статтери з секундними підгрузками. При досяганні якоїсть там температури - ССД починає безбожно скидувати швидкість чи навіть уходити в "таймаут". :gigi:

Зрозуміло, що я міг би просто підвищити обороти кулерів в корпусі для кращого продуву, але тиша мені набагато важливіша.
Евгений King
Member

Повідомлення

FarCry: 30.12.2025 01:15 Евгений King
А я вам скажу, що рідного радиатору для Gen5 дійсно не хватає - навіть при відносно нормальній експлуатації. Головна проблема (в моєму випадку) підкралася при грі в Ratchet & Clank: Rift Apart. Коли процессор та відеокарта до всрачки прогріваються, жар від них переходить на ССД. Добавляємо саму гру з DirectStorage, яка смокче дуже багато текстур і тд. та отримуємо дуже сильні статтери з секундними підгрузками. При досяганні якоїсть там температури - ССД починає безбожно скидувати швидкість чи навіть уходити в "таймаут". :gigi:

Зрозуміло, що я міг би просто підвищити обороти кулерів в корпусі для кращого продуву, але тиша мені набагато важливіша.
Ваш випадок бачив, ну у вас все закрито баштою, поруч ще карта і дійсно не виключаю, що без обдуву може бути скрутно
У ТС тут ситуація набагато проще і схоже він просто шукає проблему, щоб героїчно її подолати
У мене з 10ток PCI-E SSD було, 960 pro, 970 evo, всілякі гудрами, остання пара з KC3000 + Adata Legend 960 взагалі в ноуті без термопрокладок і радіаторів живе собі і не перегрівається
На хвилинку
Crucial T700 = 12W
KC3000 = 10W
Adata Legend 960 = 9W

Там рідного радіатора крізь нормальну прокладку має бути просто заочі. Якщо мало - покласти ще прокладку під і вивести тепло на текстоліт MB

Один єдиний випадок у мене був, що перегрівася KC3000, ну як перегрівався, він не тротлив, просто доходив до 75 градусів. Це було ще в ITX збірці NZXT H1, він був з тильної сторони плати без прокладки і радіатора, а зверху на ньому лежала відеокарта і це пофіксилось 120мм вертушкою на видув, температури після встановлення вертушки вище 65 я не бачив. Тобто 10W SSD без радіатору, без прокладок, достатньо аби корпусі була хоч якась циркуляція повітря, а 12W SSD з радіатором і цілим відром корпусних вентилів помирає від спеки - не вірю)
DuckRider
Member

Повідомлення

Mike88: 27.12.2025 20:17 https://www.thermalright.com/product/hr-10-2280/
На сколько помню, этот имеет некую особенность: если у карты толстый бекплейт, то она может встать на место и застрять об этот охлад.
NST1983
Member

Повідомлення

DuckRider: 30.12.2025 07:50
Mike88: 27.12.2025 20:17 https://www.thermalright.com/product/hr-10-2280/
На сколько помню, этот имеет некую особенность: если у карты толстый бекплейт, то она может встать на место и застрять об этот охлад.
А чи є десь посилання на дані кейси?
daesz
Member

Повідомлення

NST1983: 30.12.2025 08:20

Це, напевно, залежатиме від кожної конкретної МП та ВК, бо у різних МП - різна відстань від нвме слоту до рсіе16, а в різних ВК - різна висота/товщина бекплейту.
NST1983
Member

Повідомлення

Розібрали Crucial T700 (PCIe 5.0) 2TB - не важко було, майже нічого не довелось гріти.
Почистив та поставив радіатор.
Ввечері буду тестити.
Вкладення
img_20251230_090547186_hdr.jpg
1000003213.jpg
DuckRider
Member

Повідомлення

NST1983: 30.12.2025 08:20

Є у мене одне таке знайоме посилання. Рік чи два тому свою 3070 не міг витягнути :lol: Там повинні фактори збігтись щоб це трапилось
NST1983
Member

Повідомлення

Евгений King: 30.12.2025 01:57
FarCry: 30.12.2025 01:15 Евгений King

Ваш випадок бачив, ну у вас все закрито баштою, поруч ще карта і дійсно не виключаю, що без обдуву може бути скрутно
У ТС тут ситуація набагато проще і схоже він просто шукає проблему, щоб героїчно її подолати
У мене з 10ток PCI-E SSD було, 960 pro, 970 evo, всілякі гудрами, остання пара з KC3000 + Adata Legend 960 взагалі в ноуті без термопрокладок і радіаторів живе собі і не перегрівається
На хвилинку
Crucial T700 = 12W
KC3000 = 10W
Adata Legend 960 = 9W

Там рідного радіатора крізь нормальну прокладку має бути просто заочі. Якщо мало - покласти ще прокладку під і вивести тепло на текстоліт MB

Один єдиний випадок у мене був, що перегрівася KC3000, ну як перегрівався, він не тротлив, просто доходив до 75 градусів. Це було ще в ITX збірці NZXT H1, він був з тильної сторони плати без прокладки і радіатора, а зверху на ньому лежала відеокарта і це пофіксилось 120мм вертушкою на видув, температури після встановлення вертушки вище 65 я не бачив. Тобто 10W SSD без радіатору, без прокладок, достатньо аби корпусі була хоч якась циркуляція повітря, а 12W SSD з радіатором і цілим відром корпусних вентилів помирає від спеки - не вірю)
В мене тут якраз не “пошук проблеми”, а вже практичний результат.

Поставив додатковий радіатор на T700, і температура стала десь на 10°C нижча. Плюс момент, який я сам не очікував. Обдув, який у Arctic зроблений під VRM від водянки, тепер краще продуває SSD саме з цим радіатором, ніж з рідним. Навіть у CrystalDiskMark під кінець прогона видно, що температура починає спадати, тобто тепло реально відводиться і не накопичується.

Раніше було інакше. Температура швидко доходила до високого значення і просто висіла там, без тенденції до зниження до завершення тесту.

Тому я і кажу. Нема нічого поганого в нормальній організації охолодження, особливо коли SSD стоїть над відеокартою і в гарячій зоні корпусу. Мені важлива стабільність, бо диск буде ще й під невелику роботу з відео. Не постійно і не “в пром”, але все одно хочу, щоб без сюрпризів по швидкостях і без тротлінгу в пікових сценаріях.
daesz
Member

Повідомлення

NST1983
Мене що реально цікавить - чи вийде цей радік поставити на райзер, ось такий
спойлер
Зображення
NST1983
Member

Повідомлення

daesz: 31.12.2025 08:30 NST1983
Мене що реально цікавить - чи вийде цей радік поставити на райзер, ось такий
спойлер
Зображення
ССД дуже швидкі - можуть глюки бути, хоча...
Відповісти