Ентузіасти розблокували нативний режим NVMe у Windows 11 через редагування реєстру

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

Rucha: 25.12.2025 11:18
Inqizitor2022: 24.12.2025 22:16 Выглядит как - упоротые челы с бесконечным количеством денег на новый ссд решили его поменять после того, как винда его убьёт новым непротестированным режимом и решили хайпануть на этом.
А може навпаки, використання нативного nvme подовжує lifespan накопичувача.
Каким образом, если количество операций и скорости увеличиваются? Особенно ноутбукам будет в радость и дискам без радиатора, где чем меньше скорость и нагрев контроллера и чипов - тем лучше.
Rucha
Member

Повідомлення

Наприклад Trim виконується на рівні контролера нативно, а не на рівні ОСі.
Це все припущення. Інформації наразі немає ані в мене, а ні у вас. Тому паніку вважаю занадто передчасною.
Alexsandr
Member

Повідомлення

1234waltz: 25.12.2025 11:07 Так, правда вони це і так роблять... Під лінуксом на серверах, в тому числі у самих Майкрософт на Ажурі.
А тепрь можно будет в нативе запускать под винду и выиграть скорость в новых режимах.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Під Linux цей режим працює без редагування реєстру вже близько 10 років.
RSH
Junior

Повідомлення

Воно на це не впливає, так як файлова система та сам контроллер на нижчому рівні залишаються без змін.

Відправлено через 3 хвилини 25 секунд:
SergiusTheBest: 26.12.2025 13:44 Під Linux цей режим працює без редагування реєстру вже близько 10 років.
В січні 2012 вийшов nvme драйвер з релізом ядра :rotate:
Polaris
Member

Повідомлення

Доречі, якщо в Proxmox прокинути nvme в віртуалку з WinServer є хоть якийсь вихлоп? Чи вінда повинна бути саме хостом?
NST1983
Member

Повідомлення

Вчора поставив нову Вінду.
600 гб диск С, все остача - майже пустий діск який тестував.
Стоїть у верхньому слоті ASRock B650 STEEL LEGEND WIFI над відяхою.
Кулерів достатньо, водянка також має трохи дути.
Взяв з радіатором версію
Crucial T700 (CT2000t700SSD5) 2TB PCIe 5.0 x4
Ось тести
Це без "твіку"
01.jpg
Це з твіком 1 прогін
02.jpg
Це другий прогін
03.jpg
Мабуть перегрів. Більше тестити поки не можу, бо світло рубануть з хвилини на хвилину. Температуру не всиг перевірити також.
Rucha
Member

Повідомлення

NST1983
Окрім перегріву ще може бути фонова активність всіляких процесів.
NST1983
Member

Повідомлення

Ось типа для PCIE 4.0 різниця
Не велика, але є

Відправлено через 2 години 44 хвилини 54 секунди:
Для власників NVME 5.0 (чи як там правильно)
Є команда гарна потестити SSD

diskspd -c50G -d600 -b1M -o32 -t1 -w100 -s -Sh -L F:\ssd_test_seq.dat
у мене температура доходила до 74 градусів :rotate:
Вкладення
01.jpg
02.jpg
tornadox
Member

Повідомлення

1234waltz: 24.12.2025 14:32Через 10 років вони просто переведуть її на дороблену до тирпрайзного стану btrfs (благо через костилі воно якось вже і зараз працює), а ReFS поховають.
І коли це станеться, в мене асоціації з BTRFS на HDD максимально негативні. З ссд теж вмирала ФС, але менше піддослідних і коротший час роботи разів в 10.
1234waltz
Member

Повідомлення

tornadox: 11.01.2026 16:00 І коли це станеться, в мене асоціації з BTRFS на HDD максимально негативні. З ссд теж вмирала ФС, але менше піддослідних і коротший час роботи разів в 10.
Тут питання, коли по часу мали негативний досвід. Бо на момент, коли її включили в Федору в 2020 році, це був жах. Десь з 23-24 року можна вважати за стабільну.
tornadox
Member

Повідомлення

1234waltz: 12.01.2026 09:38Тут питання, коли по часу мали негативний досвід. Бо на момент, коли її включили в Федору в 2020 році, це був жах. Десь з 23-24 року можна вважати за стабільну.
Досить довго, точну дату не скажу, мабуть років з 10.
Буквально 2 місяці назад перевів останні HDD з цієї ОС. Зараз хіба 2 ссд в btrfs raid0 але там бакапи планові робляться. Жоден раз відновити ФС після збою не вдавалося. Головна фіча яка цікавила це дедуплікація даних і можливість робити софт рейд.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

tornadox: 12.01.2026 13:35 Головна фіча яка цікавила це дедуплікація даних і можливість робити софт рейд.
Рейд краще робити через mdadm і не залежати від певної файлової системи (бо як раз купа багів BTRFS була з його рейдом). Сам маю досвід BTRFS з 2022 року, використовую для стисненнся даних, щоб більше місця було на диску. Ну і снепшоти для бекапу стану системи. Жодних проблем не було.
tornadox
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
так, але ці знання приходять з часом, крім того раніше не було ЛЛМ який міг гарно видати потрібну інформацію в стислому форматі.
Саме на HDD там сценарій був схожий на WORM, раз записав багато читання. Але достатньо було аварійного відключення чи поганого контакту кабеля як FS портилася без активного запису.
RAID5 btrfs взагалі рекомендують обходити, але RAID0/1 вважався стабільним. Загалом проблем з рейдом в мене не було більше ніж з одинарними диски. Снепшотами ніколи не користувався, так як там медіа дані в більшості. ZFS пробував, сподобалася, але зараз поки XFS влаштовує.
Відповісти