Та я за CD-REktalion: ↑ 14.12.2025 22:16То ж не дискети, а блюрей диски.tablestikus: ↑ 14.12.2025 22:13 Я в 2000х писав на вербатіми, потім десь в ковід вирішив дещо скопіювати - а воно так нормально було покорьожено, десь 5% стало нечитаємого
Новини
Останні статті і огляди
Чутки: наступного року Samsung припинить випуск накопичувачів з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с
-
tablestikus
Member
-
Ektalion
Member
- спойлер
-
mrigi
Member
Та ні, цеж спеціалізовані. Кажуть 1000 років можуть зберігатись.tablestikus: ↑ 14.12.2025 22:13Я в 2000х писав на вербатіми, потім десь в ковід вирішив дещо скопіювати - а воно так нормально було покорьожено, десь 5% стало нечитаємого
Ну хай не 1000, а хочаб 50 у реальності. Вже непогано. Я навіть не знаю шо ще таку тривалість пропонує.
-
Scoffer
Member
Тільки заводського штампування. Там інша технологія запису ніж в тому що cd/dvd-r. На р-ки я вже не пам'ятаю скільки обіцяють маркетологи, але ні про які тисячу, ні навіть 50 не йдеться.mrigi: ↑ 14.12.2025 22:52Та ні, цеж спеціалізовані. Кажуть 1000 років можуть зберігатись.
-
Ektalion
Member
У мене є ігрові СD диски, яким вже 25 років, досі працюють, тому думаю М-диски можуть до правнуків дожитиmrigi: ↑ 14.12.2025 22:52 Та ні, цеж спеціалізовані. Кажуть 1000 років можуть зберігатись.
Ну хай не 1000, а хочаб 50 у реальності. Вже непогано. Я навіть не знаю шо ще таку тривалість пропонує.
Термін придатності M-DISC (архівних дисків) величезний, до 1000 років, завдяки спеціальному мінеральному шару, що робить їх ідеальними для довгострокового зберігання даних, на відміну від стандартних дисків (DVD/Blu-ray)Scoffer: ↑ 14.12.2025 22:54 Тільки заводського штампування. Там інша технологія запису ніж в тому що cd/dvd-r. На р-ки я вже не пам'ятаю скільки обіцяють маркетологи, але ні про які тисячу, ні навіть 50 не йдеться.
Чим вербатім гірші? Той самий м-диск.
Verbatim M-Disc BD має неймовірно довгий термін служби, до 1300 років, завдяки унікальному "кам'яному" захисному шару, стійкому до вологи, тепла та УФ-випромінювання, що робить його ідеальним для довготривалого архівування даних, фото та відео. На відміну від звичайних дисків, які можуть зберігати дані лише кілька років, M-Disc створений для вічності.
Термін зберігання: До 1300 років, що перевищує стандартні CD/DVD у сотні разів.
Технологія: Використовує "rock-like" (кам'яний) шар захисту даних.
Стійкість: Не боїться вологи, спеки та ультрафіолету.
Формат: доступний у форматах Blu-ray (BDXL 100GB).
Востаннє редагувалось 14.12.2025 22:59 користувачем Ektalion, всього редагувалось 1 раз.
-
mrigi
Member
З офіційного сайту дисків:Scoffer: ↑ 14.12.2025 22:54 Тільки заводського штампування. Там інша технологія запису ніж в тому що cd/dvd-r. На р-ки я вже не пам'ятаю скільки обіцяють маркетологи, але ні про які тисячу, ні навіть 50 не йдеться.
MDISC Lifetime Archival
Verbatim MDISC is the new standard in digital storage designed to preserve and protect your files by engraving your information into a patented “rock-like” layer, resistant to light, temperature, and humidity.
Industry standard ISO/IEC 10995 tests carried out by Millenniata showed the expected mean lifetime of an MDISC to be 1,332 years, with just 5% of discs showing signs of data loss after 667 years. Therefore the projected lifetime is expected to be several hundreds of years.
-
Scoffer
Member
О, вже перевірили. В 1358му Ганза диски записувала?mrigi: ↑ 14.12.2025 22:57ith just 5% of discs showing signs of data loss after 667 years.
PS: це якісь не звичайні блю-рей, звичайний різак їх не пише, треба з підтримкою. Нічо не знаю про цю технологію. Якщо там щось схоже на заводське штампування, то може щось і триматимуть. Звичайний сд/дад/блю-р - ні.
-
mrigi
Member
На розетці є їх фірмений резак, щось типу $150.Scoffer: ↑ 14.12.2025 23:13це якісь не звичайні блю-рей, звичайний різак їх не пише, треба з підтримкою.
-
Scoffer
Member
mrigi
Тут ще виникне питання чим їх прочитати через 50 років. Наприклад як зараз з умовними 5.25" дискетами. Доведеться ще зберігати компухтер всі 50 років і сподіватись шо він не здохне сам собою з неочевидних причин.
Тут ще виникне питання чим їх прочитати через 50 років. Наприклад як зараз з умовними 5.25" дискетами. Доведеться ще зберігати компухтер всі 50 років і сподіватись шо він не здохне сам собою з неочевидних причин.
-
MqM
Member
Ще раз приводився приклад накопичувача для фільмів) Якби я його реально на повну використоував, а не для чисто оновлень Вінди, то там напорядолк більше було би) я Дивлюся сотні фільмів за рік в 4k bdripOstin: ↑ 14.12.2025 18:38Якщо ви за ТРИ роки зносили нікчемний 120 TBW на 5% - то які можуть бути питання до накопичувача з ресурсом, більшим на порядок? Адже на вашому прикладі можна припустити, що до 5 років він зноситься не більше, ніж на 10%. Тобто за час 5-річної гарантії (а всі нормальні рекомендовані ссд саме такі) ви могли б удесятеро більше його експлуатувати. А якщо б це був накопичував у 8 разів більший за об'ємом (4000\500) - то сьогоднішню експлуатацію потрібно множити на 100 (СТО!) разів, і це гарантовано пережити 5 років гарантії з гарантованим ресурсом. Ну хіба вже будуть ресурс 600 TBW (який зараз на моєму терабайтнику) писати для моделей в 2-4ТБ, але це вже якесь лайно, вибачте, а не ссд.MqM: ↑ 14.12.2025 17:29В моєму ссд на 500 гіг гарантованмй ресурс на 120 Тб
За 3 роки зношення на -5%Та загалом раніше було звичайне правило для ссд - 5 років гарантії та TBW, який вполовину менший об'єму*1000 або краще. Ну тобто терабайтник - це 600+ було нормою і так далі. Для 500-ок від 250. Це дозволяє от взагалі не паритись з жодним розрахунком ресурсу, безкінечно скачуючи ваші блюреї і все таке.MqM: ↑ 14.12.2025 17:29універсальні дані
Ну і загалом вище вже зазначили, що дохнуть ссд зовсім не від вичерпування ресурсу комірок, а зовсім з інших причин. Бо справний ссд загнати в ресурс - то треба свідомо таке робити.
-
dead_rat
Member
І мабуть же файл підкачки котрий запмсується-перезаписується дуже багато раз? Чи ви не знаєте цього?MqM: ↑ 14.12.2025 17:29
Справді то чому в мого ссд -5% за три роки?
Щось не так в розрахунках:)
І це на ньому лише Віндовс та системні програми стояли в основному:)
-
Intel74320ASuperFin+
Member
Шо случилось? Опять эй ай? Лучше обновили бы свой контроллер МКХ. Даже QLC NAND в 870 QVO может выжать гигабайт+, но упирается в тугой контроллер. 8 терабайт 870 Evo наверное уже можно не ждать.
-
den888
Member
На багатьох, але тренд вже пішов і це b850, типу середній рівень. 5 m2 і всього 2 satadreikk91: ↑ 13.12.2025 15:05Зазвичай на мат платах портів сата більше аніж m2, чому так, якщо сата нікому не потрібен?ronemun: ↑ 13.12.2025 14:56 Пропоную обговорити Чутки: наступного року Samsung припинить випуск накопичувачів з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с
нарешті, навіть wifi вже швидший![]()
кому тре є повно копійчаних мостів на USB/PCIe, в десктопи б/у sas
тратити потенціал сотень міліонів блоків флеша в кожномі чіпі на ATA протокол це абсурд
-
Filabatya
Member
Там 4 сата
-
Artem_K
Member
Зараз не пригадаю назву програми, але колись, з цікавісті помоніторив - за добу (за екстраполяцією) система до 10Гб даних пише на диск, навіть, якщо на компьютері нічого практично не робити.MqM: ↑ 14.12.2025 17:29Справді то чому в мого ссд -5% за три роки?
-
MqM
Member
Я підкачку взагалі прибрав з ссд, перкинувши на хардиdead_rat: ↑ 15.12.2025 05:07І мабуть же файл підкачки котрий запмсується-перезаписується дуже багато раз? Чи ви не знаєте цього?MqM: ↑ 14.12.2025 17:29
Справді то чому в мого ссд -5% за три роки?
-
tablestikus
Member
зробивши самовільно сповільнення частини софта-системи... дивний вибір.MqM: ↑ 15.12.2025 10:40Я підкачку взагалі прибрав з ссд, перкинувши на хардиdead_rat: ↑ 15.12.2025 05:07
І мабуть же файл підкачки котрий запмсується-перезаписується дуже багато раз? Чи ви не знаєте цього?
-
MqM
Member
Ну от, і це ще невелике використання ресурсів.Artem_K: ↑ 15.12.2025 10:13Зараз не пригадаю назву програми, але колись, з цікавісті помоніторив - за добу (за екстраполяцією) система до 10Гб даних пише на диск, навіть, якщо на компьютері нічого практично не робити.MqM: ↑ 14.12.2025 17:29Справді то чому в мого ссд -5% за три роки?
А тут люди пишуть про кіноперегляд на ссд, для реального кіномана ссд довго не проживе, щоб тут про сотні років не розписували.
А то в теоріях сотні років, а в реалі ссд в макбуках по графічній роботі за 3 роки допобачення
Отправлено спустя 1 минуту 53 секунды:
Ну так підкачка для того, що не потрапляє в оперативку:) Ну не знаю, якщо компу мало 32 гіга, щоб йому ще в підкачку залазити:)tablestikus: ↑ 15.12.2025 10:43зробивши самовільно сповільнення частини софта-системи... дивний вибір.
Проте я цього взагалі не відчув окрім нейромереж)))
Та навіть у вимогливих іграх не стало помітно
-
tablestikus
Member
Ні, це навпаки скидання з оперативки і повернення назад. І запис-читання цього з жорсткого диску дає сповільніння.MqM: ↑ 15.12.2025 10:45Ну так підкачка для того, що не потрапляє в оперативку:) Ну не знаю, якщо компу мало 32 гіга, щоб йому ще в підкачку залазити:)tablestikus: ↑ 15.12.2025 10:43
зробивши самовільно сповільнення частини софта-системи... дивний вибір.
Проте я цього взагалі не відчув окрім нейромереж)))
Та навіть у вимогливих іграх не стало помітно
Є ігри та софт що бай дезігн використовують файл підкачки по логіці своєї роботи.
-
AlienFighter
Member
SSD SATA померли, так і не витіснивши HDD. У великих об'ємах безмежно керують тільки HDD. Тому переконаний, що мамки для ПК з SATA нікуди не дінуться.