Чутки: наступного року Samsung припинить випуск накопичувачів з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
n6407
Member

Повідомлення

ronemun: 13.12.2025 21:37 dreikk91
falameezaar
Mozdev
Олег Мандріаник

я не проти sata загалом, я ж чітко написав : "тратити потенціал сотень міліонів блоків флеша в кожномі чіпі на ATA протокол це абсурд"
я проти того щоб супершвидку память flash на міліони IOps і 10ки GB/s підключати через sata, який ріже потенціал флешу в сотні раз, за туж ціну що nvme. Флеш на великих блоках/чергах давно догнав швидкість планки ddr4@3200 (4 лінії PCIe v5 це 32 Гбайт/с), і якщо додати більше ліній PCIe то може ще більше. Ви б підключали планку ddr4 через sata? Це ж явна глупість!
старі ноути/компи з SATA це окрема тема - нових і б/у sata ssd хватить ще на 20 років, + їх ще довго викидатимуть на ринок
також є minipcie/m2, а зараз і nvme через usb
про hdd і так ясно, я ж незаставляю йти на флеш, мова зовсім про інше. 1 лінія PCie це 2/4/8 Гбайт/с для версій 3/4/5 відповідно, тож через простеньку платку/чіп можна 10ки sata/sas підключити, ці контролери зараз примітивізм 90х років.

Відправлено через 11 хвилин 24 секунди:
n6407: 13.12.2025 19:10 вижу не мало "людей из будущего" отметилось :lol: у меня для вас 3 новости:
1.не всем нужно иметь огромную скорость- не все играют на ПК(и даже не всем кто играет нужна большая скорость)
2.(частично продолжение первой) огромное число рабочих компов просто не имеют м2 разьема и не столько из за бедности, а от того что рабочий софт в большинстве контор, за глаза работает на ссд, простеньких ссд.
3. еще и ХДД не умерли, а тут уже сата ССД заупокойную поют :lol:
поздравляю Самсунг, смотрят в будущее, часть сата ссд маркета не пропадет, "знамя подхватят" другие
що ви тільки той sata, вклеїлись чи що? та вони вже зараз тільки з бракованих флешчіпів роблять, або б/у.
візьміть за копійку перехідник pcie x1 на m2, проста платка, або навіть підключайте через usb3 шнур як раніше міліони відях під час майнінгу.
1 лінія PCie v3/4/5 це 1/2/4 Гбайт/с відповідно в одну сторону (зчитування чи запис), а nvme знааачно краще працює з дисками без кешу що зараз найкраще для бідних, і надійніші через відсутність глючного sata.
:lol: :lol: :lol: Для того что бы не давать дурных и ненужных советов нужно внимательно читать комментарий и смотреть профиль пользователя перед отправкой ему сообщений :-/

1. Про САТА я писал в разрезе РАБОЧИХ ПК и нетребовательных пользователей (не про себя)

2. На моём ПК есть современный скоростной накопитель и городить адские колхозы нет потребности.

Всё мимо кассы :rolleyes:
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.12.2025 10:54
daesz: 14.12.2025 03:42Думаю, що 3 світова настане швидше, ніж він вичерпає свій ресурс
Може і наступить, але ссд по ресурсу дохнуть не так як ви собі тут уявляєте. По ресурсу це коли на новий ссд записав інфу, вимкнув, і вона там мінімум рік лежить. А на старому тиждень.
І, як на мене, найбільше ресурсу жере регулярний трім, але без нього ніяк.
Мій 990 PRO 1ТБ, який в мене, як диск С: та диск для ігор за 2+ роки має 47ТБ запису при гарантованих виробником 600ТБ та 5 років гарантії. Ці переживання на рахунок того, скільки можна записати, сильно перебільшені, в більшості випадків дохне контролер, який до об'єму запису відношення не має.
Scoffer
Member

Повідомлення

kairo
Цей вбудований папугомір ресурсу абсолютно нічого не значить. У мене якийсь час був доступ до статистики збоїв робочих станції по великій корпорації, і ссд там займали перше місце. На другому було "розлили каву на системник і його чомусь закоротило". Всі інші причини на рівні погрішності вимірів.
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.12.2025 12:52У мене якийсь час був доступ до статистики збоїв робочих станції по великій корпорації, і ссд там займали перше місце.
Ми ж говоримо про персональне користування, а не корпоративне. І чим саме погана статистика TBW? У вас є дані, що вона невірна?
Scoffer
Member

Повідомлення

При чому вичерпання ресурсу по типу "вимкнули системник/ноут на два тижні і більше не вмикається" зустрічалось багатократно. Звідти ж я про такі цікаві розвитку подій і дізнався.

Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
kairo: 14.12.2025 12:59І чим саме погана статистика TBW?
Тим що немає гарантованого терміну зберігання даних. Якщо ссд ніколи не вимикати, то тбв захмарний і придратись ні до чого. В іншому випадку все не так радісно.
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.12.2025 13:01Тим що немає гарантованого терміну зберігання даних. Якщо ссд ніколи не вимикати, то тбв захмарний і придратись ні до чого. В іншому випадку все не так радісно.
Нічого не зрозумів. Якого гарантованого терміну зберігання даних? Типу без живлення? Так HDD аналогічно втратять дані через певний час. В мене цей SSD практично ніколи й не вимикається, бо це системний диск і TBW маленький.
Scoffer
Member

Повідомлення

kairo
Так, без живлення. Шо, і в відпустку ніколи не їздиш? Отак поїдеш в Карпати, приїдеш, а дані щезли.
ХДД також втрачають дані, так, але за роки, а не за дні. Навіть коли вони вже сильно поюзані.
Echo_Night
Junior

Повідомлення

dreikk91: 13.12.2025 15:05
ronemun: 13.12.2025 14:56 Пропоную обговорити Чутки: наступного року Samsung припинить випуск накопичувачів з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с

нарешті, навіть wifi вже швидший :lol:
кому тре є повно копійчаних мостів на USB/PCIe, в десктопи б/у sas
тратити потенціал сотень міліонів блоків флеша в кожномі чіпі на ATA протокол це абсурд
Зазвичай на мат платах портів сата більше аніж m2, чому так, якщо сата нікому не потрібен?
А харды вы тоже через м.2 подключаете? Вот для них эти САТА разъёмы и делают в таком количестве на мамках. Я б с удовольствием перешёл на хранение тех же торентов на ссд, поскольку хард в системе самый большой источник шума у меня в простое, но цена за 4тб ещё год назад была неадекватной, а сейчас и подавно.
IvanCh
Member

Повідомлення

я ось недавно відкрив вінт якому років 15, а ост раз перед цим я там щось дивився 5 років тому, а записував дані ще давніше.
і все працює.
Filabatya
Member

Повідомлення

почитав вас і перепудився, підскажіть який сучасний вінч 4тб топовий ціна якість зараз? надійність і тишина, швидкість я так розумію 5400 і виробникик вд чи сігейт
wd purple на моно в 11 платежів, щось нормальне?
той ваш айрон то типу серверний моща :up:
Востаннє редагувалось 14.12.2025 13:39 користувачем Filabatya, всього редагувалось 2 разів.
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.12.2025 13:06Так, без живлення. Шо, і в відпустку ніколи не їздиш? Отак поїдеш в Карпати, приїдеш, а дані щезли.
По JEDEC, гарантоване утримання даних персональних SSD без живлення не менше року, ентерпрайз - 3 роки.

Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:
Filabatya: 14.12.2025 13:26підскажіть який сучасний вінч 4тб топовий ціна якість зараз? надійність і тишина, швидкість я так розумію 5400 і виробникик вд чи сігейт
Я дивився спеки, огляди, радився із ШІ, взяв - Seagate IronWolf 8TB 5400 і тепер слухаю, як він гуде. Із 4ТБ ситуація повинна бути краща.
Scoffer
Member

Повідомлення

Краще подивись по даташину ссд. Там не буде жодної подібної гарантії в межах цільового TBW.
До того ж рік може бути сумнівно навіть для нових якщо це QLC
IvanCh: 14.12.2025 13:24я ось недавно відкрив вінт якому років 15, а ост раз перед цим я там щось дивився 5 років тому, а записував дані ще давніше.
То в старих винтах так. У мене десь валяється самс на 20 гіг ще з першого компа, йому ще більше років, теж все зберігає. В нових, на жаль, вже ні. Я не пам'ятаю скільки у мене реди в шухляді лежали, може роки 4, і фс з файлами частково побились на цілій стопці. Після форматування винти як нові.
Так що пристроїв для реально довгострокового зберігання більше не залишилось, і, наприклад, наробити кілька копій, запхати по сейфам в різних локаціях і на пенсії відкрити подивитись фоти вже не варіант :-/
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.12.2025 13:39Краще подивись по даташину ссд. Там не буде жодної подібної гарантії в межах цільового TBW.
Samsung 990 PRO підпадає під:
JEDEC JESD218 / JESD219 (Client SSD)
Гарантований retention: 1 рік
tablestikus
Member

Повідомлення

kairo: 14.12.2025 12:49
Scoffer: 14.12.2025 10:54
Може і наступить, але ссд по ресурсу дохнуть не так як ви собі тут уявляєте. По ресурсу це коли на новий ссд записав інфу, вимкнув, і вона там мінімум рік лежить. А на старому тиждень.
І, як на мене, найбільше ресурсу жере регулярний трім, але без нього ніяк.
Мій 990 PRO 1ТБ, який в мене, як диск С: та диск для ігор за 2+ роки має 47ТБ запису при гарантованих виробником 600ТБ та 5 років гарантії. Ці переживання на рахунок того, скільки можна записати, сильно перебільшені, в більшості випадків дохне контролер, який до об'єму запису відношення не має.
У мене пару місяців назад в одному сервері якийсь майже десятирічний самсунг здається ще 850ево таки помирати став по запису бо пішли проблеми з записом і читанням, я подивився його стан, а там wear out 6663%

Я таких цифр запису ніколи не бачив)
Ektalion
Member

Повідомлення

Scoffer: 14.12.2025 13:06 ХДД також втрачають дані, так, але за роки, а не за дні. Навіть коли вони вже сильно поюзані.
Це цілковита не правда. Втрачаються лиші дрібні файли, які на момент запису були у кеші ХДД(і то деяких специфічних ХДД). Щоб цього не сталось - не вимикати з ходу живлення ХДД, після копіювання великої кількості дрібних файлів :insane:
Scoffer
Member

Повідомлення

kairo
Так, з ffr 3% при температурі не більше 40 градусів, навантаженню не довше 8 годин на день, після чого треба 16 годин відпочити в вимкненому стані, і це оціночна, апроксимована величина.
https://v6-file.globalso.com/upload/m/f ... method.pdf
При 55 градусах і 24 годинах в день, а сучасні ссд не те щоб відрізнялись низькотемпературністю, ця величина знижується до 3 місяців. Той, самий ентерпрайз, так. 3 місяці, а не 3 роки.

Відправлено через 1 хвилину 39 секунд:
Ektalion
Розкажи це моїй колекції музла, котра читалась, а не записувалась. А потім сама собою побилась так що 10й рейд не допоміг.
ХДД не вічні. Все що можна намагнітити, все і розмагнічується. І одна справа коли в винті було 20 гіг, то він мабуть і розмагнічуватиметься років 200, і зовсім інша справа коли 20 тер.
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer
Ви тут все на купу змішали. Години роботи, це не режим зберігання, а модель старіння. Далі, retention вимірюється при зберіганні, не під навантаженням. Якщо у вас у вимкненому ПК 55 градісув тоді термін утримання дійсно впаде до місяців. Але в нормальних умовах температура вимкненого SSD буде в районі 15-20 градусів.
Scoffer
Member

Повідомлення

kairo
Читай уважно, гарантований сценарій домашнього використання такий:
8 годин при температурі до 40, потім 16 годин відпочинку в вимкненому стані при температурі до 30. В такому випадку дається 97% шанс що данні збережуться протягом року.
Якщо в юзі у тебе більше годин або більше температура, то "ой, всьо".

Відправлено через 6 хвилин 54 секунди:
І ще раз хочу наголосити на апроксимовану оціночну величину. Безпосередні заміри проводяться лише до 1000 годин стрес-тесту. А 1000 годин це ні про що, 4 місяці при 8 годинах на день. Якщо в ссд заявляється що годин буде більше тисячі, то апроксимація нагріванням. Тобто по суті пальцем в небо.
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer
Це не “гарантований сценарій користувача”, а інженерна модель оцінки ризику.

97% шанс збереження, це не про гарантії даних. Це означає: у 3% блоків імовірні проблеми, тобто диск вже технічно зношений.

16 годин вимкненого стану - не “відпочинок”. Retention не покращується, просто не погіршується додатково від роботи.

40 °C / 30 °C - це про температуру NAND, не контролера.
Тобто по суті пальцем в небо.
Це математична модель.

P. S. Для звичайного користувача такий час утримання більш ніж достатній. Уся цінна інформація має дубюватись в хмару, в любому випадку. Локальне зберігання не може бути надійним по своїй суті.
Scoffer
Member

Повідомлення

kairo
Ти знову неуважно читаєш.
Functional Failure Requirement (FFR) The allowed cumulative functional failures over the TBW rating.
Оце є 3%.

А те про що ти говориш це Uncorrectable Bit Error Rate і окремим стовпчиком в табличці.

Відправлено через 3 хвилини 28 секунд:
kairo: 14.12.2025 14:51Retention не покращується, просто не погіршується додатково від роботи.
Тим не менш це пряма вимога стандарту, на котрий ти посилаєшся. Немає 16 годин на добу без живлення - вступає в силу пункт про ентерпрайз і 3-місячне утримення інфи замість однорічного. Це за умови що ссд в принципі допускає ентерпрайз використання.

Відправлено через 3 хвилини 59 секунд:
kairo: 14.12.2025 14:51Для звичайного користувача такий час утримання більш ніж достатній.
Тобі може і достатній, а я не згоден щоб моя інфа пропадала навіть за рік. У мене купа техніки, котра не так часто вмикається.
kairo: 14.12.2025 14:51Уся цінна інформація має дубюватись в хмару, в любому випадку.
Розкажи це австралійському пенсійному фонду, котрий ледве відновив частину інфи з локальних сховищ, в той час як амазон (чи гугл, забув вже), повністю видалил їхню підписку з усіма даними і усіма георозподіленими бекапами. :lol: "Випадково" звісно.
Відповісти