А я сразу сказал что не нужно.leif: ↑ 12.12.2025 23:33і не дуже треба плейт церакотити
Новини
Останні статті і огляди
Выбор клавиатуры под все нужды и направления
-
StTechnik
Member
-
leif
Member
по мірках гмк це дуже масовий сет, адже наштампували їх аж 2066 бейс кітів. це дофіга, чимало гмк сетів виходять тиражем кількасот штук.7mindfields: ↑ 12.12.2025 23:48Класні кейкапи, хоч і не дуже популярні
але тираж тиражем, а сет справді крутий.7mindfields: ↑ 12.12.2025 23:48Класні кейкапи
тим не менше...
я його зняв і поставив назад MTNU. з кількох причин:
- дольч краще виглядає з цим кольором корпусу, на мій смак
- сам профіль кейкапів краще пасує до ретрофутуристичного вигляду норби
- пбт матеріал мтню краще звучить з топре, поза будь-якими сумнівами. він доповнює оцей благородний thock, обрамляє цей звучок, все як має. абс пластик тут недоречний, занадто різкий, занадто високий пітч
¯\_(ツ)_/¯
так що доведеться перефарбовувати, або користуватись з підсвіткоюStTechnik: ↑ 12.12.2025 23:54А я сразу сказал что не нужно.
Відправлено через 1 хвилину 28 секунд:
з.і.
про підсвічування, я, звісно, жартую
-
StTechnik
Member
Не знаю почему, но мне это напоминает в конце 80х мой Спектрумleif: ↑ 13.12.2025 13:54так що доведеться перефарбовувати, або користуватись з підсвіткою
спойлер
Відправлено через 1 хвилину 28 секунд:
з.і.
про підсвічування, я, звісно, жартую
-
leif
Member
ще кілька фоток з процесу збірки, хоча ті, хто слідкує за топіком давно , тут нічого нового для себе і не побачать
проклеїв тефлонові наліпочки біля місць прикручування плейту до корпусу, щоб зменшити передачу вібрацій. можливо, не найгарніше виконання, але роботу свою виконає: прикручуємо: уважний читач помітить, що будь-яка помилка зі стабом чи ще чимось в випадку цієї клавіатури черевата розкручуванням як мінімум 50 гвинтів туди-назад для того щоб її виправити, не рахуючи решти маніпуляцій
Закладаємо лист шумки: після того як войлочний килимок який я зараз використовую остаточно втомиться -- я його поріжу по розміру і покладу замість оцього простяцього фоаму його, а може навіть приклею на дно кейсу. мало б стати незначно, але краще
закручуємо нецеракоченою кришкою-дніщєм кейсу, яку, як я писав раніше, не видно при використанні, тому вона залишиться оригінального білого кольору то вже після свят перецеракочу плейт, а, можливо, і ще щось придумаю пофарбувати до того часу
Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
Відправлено через 4 хвилини 59 секунд:
з.і.
додав фотку з нижньою кришкою, пропустив її
Відправлено через 29 хвилин 44 секунди:
Kosdnepr
До речі, на цій клавіатурі я вперше на стабах зробив демпфер апстроуку. на жаль, стаби такої конструкції, що по вашому рецепту не вийшло: стем не дістається, а підлізти всередині пінцетом не зручно зовсім. тим паче ці виступи на стемі, які обмежуть його рух вгору, на цих ультра-пропрієтарних ріалфорс стабах менші за розміром ніж на МХ стабах. довелось клеїти демпфер не на стемі, а на елементі хаузінга в який вони б'ються. результатом дуже задоволений. оце думаю може на акко спробую зробити за вашим рецептом, щоб була тотальна сайлентнійсть, хоча з ТХ стабами воно не так і критично як з цими ріалфорсівськими, які ще й стоять в сталевому плейті.
Відправлено через 2 хвилини 16 секунд:
плюс всім любителям сайлентності категорично рекомендую використовувати не крайтокс а BDZ в якості мастила для стабів. різниця дуже помітна, якщо нанести саме правильну кількість. не забагато, але і зовсім не мало
Відправлено через 14 хвилин 57 секунд:
я вирішив не діставати всі хаузінги з плейту а змащувати прямо в ньому наступним чином:
- плейт лежить отак от як на фотці на двох коробочках зі світчами, щоб стеми не натискались а висіли собі, але при цьому висота від стола достатня, щоб можна було підлізти знизу до них і штовхнути
- змащення кожного хаузінга починається з того, що однією рукою я штовхав стем знизу вверх, а другою рукою пінцетом цей же стем тягнув вверх, щоб він вийшов з хаузінга. там є такий горбик на ньому який його притримує в хаузінгу і тому просто потягнути не виходило, тільки так
- після того як стем вийнятий з хаузінга, потрібно зняти з нього сайленсінг кільце, те яке приглушує знову ж таки апстроук (нижче поясню чому треба зняти)
- далі я брав кисточку і змащував рейли по яких стем їздить в хаузінгу всередині і круглий отвір, через який входить (і виходить) кругла частина з МХ хтестиком для кейкапа. тобто усі місця в яких пластик стему і хаузінгу контактують між собою
- далі я брав сайленсінг кільце і пінцетом прокладав його в попередньо змащеному хаузінгу. чому не можна було залишити на стемі? а тому, що кільце в одному місці має зрізаний край і важливо його саме цим зрізаним краєм покласти у відповідне місце всередині хаузінга. це особливість ріалфорсу ргб і ці сайленсінг кільця випускаються саме окремо для цієї моделі ріалфорсу! для решти ріалфорсів дейскейс робить просто круглі сайленсінг кільця і там так можна не морочитись
- після того як сайленсінг кільце прокладене, я брав стем пінцетом і також крайтоксом змащував ті частини які їздять в рейлах. круглу частину не змащував, щоб не було занадто вже ватного руху, змащення в хаузінгу достатньо. а от рейли можна змастити і там там
- останнім кроком я аккуратно вставляв стем в хаузінг, так щоб не порушити позиціонування сайленсінг кільця
- готово, переходимо до наступного перемикача!
також я змастив пружини gpl 105, але змащував не бег лубінгом а кисточкою вручну, адже бег лубінг тут не годиться: пружини ніжні і до того ж легко оверлубнути якісь.
я вам більше скажу, я навіть кисточкою оверлубнув дві пружини і дві кнопки не працювали корректно з актуацією на 1.5мм (на 2.2мм працювали норм), довелось розбирати і прибирати зайве мастило, після чого все запрацювало і на 1.5мм актуації.
отака хурма, малята
Відправлено через 3 хвилини 7 секунд:
до речі, якось останнім часом на форумі рідко можна зустріти адептів ріалфорсу і топре. років 10 тому було побільше. видно, механіка розвинулась достатньо, і вони пересіли на неї в більшості і вже не шукають "чогось ще". хоча штука дуже прикольна і оригінальна, направду.
але як же ж витратно по часу і зусиллях (та і грошах) її правильно "приготувати". але це кому як: кому мінус, а кому і плюс
Відправлено через 3 хвилини 50 секунд:
пост вийшов щось не сильно лаконічний, без чайку не обійтись, заварюйте і приємного читання
проклеїв тефлонові наліпочки біля місць прикручування плейту до корпусу, щоб зменшити передачу вібрацій. можливо, не найгарніше виконання, але роботу свою виконає: прикручуємо: уважний читач помітить, що будь-яка помилка зі стабом чи ще чимось в випадку цієї клавіатури черевата розкручуванням як мінімум 50 гвинтів туди-назад для того щоб її виправити, не рахуючи решти маніпуляцій
Закладаємо лист шумки: після того як войлочний килимок який я зараз використовую остаточно втомиться -- я його поріжу по розміру і покладу замість оцього простяцього фоаму його, а може навіть приклею на дно кейсу. мало б стати незначно, але краще
закручуємо нецеракоченою кришкою-дніщєм кейсу, яку, як я писав раніше, не видно при використанні, тому вона залишиться оригінального білого кольору то вже після свят перецеракочу плейт, а, можливо, і ще щось придумаю пофарбувати до того часу
Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
кейкапи під олдовий стиль, корпус під ретро також (втім, сам норбауер його позиціонує як ретро і футуристичний одночасно) -- тому нічого дивного, що нагадуєStTechnik: ↑ 13.12.2025 14:04Не знаю почему, но мне это напоминает в конце 80х мой Спектрум
Відправлено через 4 хвилини 59 секунд:
з.і.
додав фотку з нижньою кришкою, пропустив її
Відправлено через 29 хвилин 44 секунди:
Kosdnepr
До речі, на цій клавіатурі я вперше на стабах зробив демпфер апстроуку. на жаль, стаби такої конструкції, що по вашому рецепту не вийшло: стем не дістається, а підлізти всередині пінцетом не зручно зовсім. тим паче ці виступи на стемі, які обмежуть його рух вгору, на цих ультра-пропрієтарних ріалфорс стабах менші за розміром ніж на МХ стабах. довелось клеїти демпфер не на стемі, а на елементі хаузінга в який вони б'ються. результатом дуже задоволений. оце думаю може на акко спробую зробити за вашим рецептом, щоб була тотальна сайлентнійсть, хоча з ТХ стабами воно не так і критично як з цими ріалфорсівськими, які ще й стоять в сталевому плейті.
Відправлено через 2 хвилини 16 секунд:
плюс всім любителям сайлентності категорично рекомендую використовувати не крайтокс а BDZ в якості мастила для стабів. різниця дуже помітна, якщо нанести саме правильну кількість. не забагато, але і зовсім не мало
Відправлено через 14 хвилин 57 секунд:
а нині я детальніше розповім про процес і чому він трохи напряжний.
я вирішив не діставати всі хаузінги з плейту а змащувати прямо в ньому наступним чином:
- плейт лежить отак от як на фотці на двох коробочках зі світчами, щоб стеми не натискались а висіли собі, але при цьому висота від стола достатня, щоб можна було підлізти знизу до них і штовхнути
- змащення кожного хаузінга починається з того, що однією рукою я штовхав стем знизу вверх, а другою рукою пінцетом цей же стем тягнув вверх, щоб він вийшов з хаузінга. там є такий горбик на ньому який його притримує в хаузінгу і тому просто потягнути не виходило, тільки так
- після того як стем вийнятий з хаузінга, потрібно зняти з нього сайленсінг кільце, те яке приглушує знову ж таки апстроук (нижче поясню чому треба зняти)
- далі я брав кисточку і змащував рейли по яких стем їздить в хаузінгу всередині і круглий отвір, через який входить (і виходить) кругла частина з МХ хтестиком для кейкапа. тобто усі місця в яких пластик стему і хаузінгу контактують між собою
- далі я брав сайленсінг кільце і пінцетом прокладав його в попередньо змащеному хаузінгу. чому не можна було залишити на стемі? а тому, що кільце в одному місці має зрізаний край і важливо його саме цим зрізаним краєм покласти у відповідне місце всередині хаузінга. це особливість ріалфорсу ргб і ці сайленсінг кільця випускаються саме окремо для цієї моделі ріалфорсу! для решти ріалфорсів дейскейс робить просто круглі сайленсінг кільця і там так можна не морочитись
- після того як сайленсінг кільце прокладене, я брав стем пінцетом і також крайтоксом змащував ті частини які їздять в рейлах. круглу частину не змащував, щоб не було занадто вже ватного руху, змащення в хаузінгу достатньо. а от рейли можна змастити і там там
- останнім кроком я аккуратно вставляв стем в хаузінг, так щоб не порушити позиціонування сайленсінг кільця
- готово, переходимо до наступного перемикача!
також я змастив пружини gpl 105, але змащував не бег лубінгом а кисточкою вручну, адже бег лубінг тут не годиться: пружини ніжні і до того ж легко оверлубнути якісь.
я вам більше скажу, я навіть кисточкою оверлубнув дві пружини і дві кнопки не працювали корректно з актуацією на 1.5мм (на 2.2мм працювали норм), довелось розбирати і прибирати зайве мастило, після чого все запрацювало і на 1.5мм актуації.
отака хурма, малята
Відправлено через 3 хвилини 7 секунд:
до речі, якось останнім часом на форумі рідко можна зустріти адептів ріалфорсу і топре. років 10 тому було побільше. видно, механіка розвинулась достатньо, і вони пересіли на неї в більшості і вже не шукають "чогось ще". хоча штука дуже прикольна і оригінальна, направду.
але як же ж витратно по часу і зусиллях (та і грошах) її правильно "приготувати". але це кому як: кому мінус, а кому і плюс
Відправлено через 3 хвилини 50 секунд:
пост вийшов щось не сильно лаконічний, без чайку не обійтись, заварюйте і приємного читання
-
Барбарис
Member
leif, надивлюсь такого і мені тепер хочеться щось собі зібрати. Правда, я хочу баребоун чи рсв з корпусом знайти під магнітку. Але щось під 75 не знаходжу, а хочеться з F-ками. 
-
feniks_tm
Member
Це звісно не той важкий преміум-люкс, але чисто погратись зі свічами можу сміливо рекомендувати свою Everglide SU75PRO. Мені там їде червоненька, може забереш після НР, чи коли воно там доїдеБарбарис: ↑ 13.12.2025 18:26 leif, надивлюсь такого і мені тепер хочеться щось собі зібрати. Правда, я хочу баребоун чи рсв з корпусом знайти під магнітку. Але щось під 75 не знаходжу, а хочеться з F-ками.![]()
75ки, на жаль, ніяк не уніфіковані, тому під кастом по суті маємо кучу 60ок та парочку TKL-ок від Geon'а. Ну і вутінг, як без вутінга...
-
StTechnik
Member
feniks_tm
В начале след неделе будем пробовать КАТ профиль... А все ты виноват
В начале след неделе будем пробовать КАТ профиль... А все ты виноват
-
feniks_tm
Member
Якщо тобі стане легше, то мені знову їдуть свічіStTechnik: ↑ 13.12.2025 18:54 feniks_tm
В начале след неделе будем пробовать КАТ профиль... А все ты виноват![]()
-
StTechnik
Member
Ахахахfeniks_tm: ↑ 13.12.2025 18:55Якщо тобі стане легше, то мені знову їдуть свічі
А ты кстати по прежнему на MDA?
-
feniks_tm
Member
MDA продались разом з попередньою клавою, думав покупець таки захоче свапнути на стокові чері, але сказав давай з нимиStTechnik: ↑ 13.12.2025 19:15Ахахахfeniks_tm: ↑ 13.12.2025 18:55Якщо тобі стане легше, то мені знову їдуть свічі![]()
А ты кстати по прежнему на MDA?
-
Барбарис
Member
Алюміній чи карбон?feniks_tm: ↑ 13.12.2025 18:38 Це звісно не той важкий преміум-люкс, але чисто погратись зі свічами можу сміливо рекомендувати свою Everglide SU75PRO. Мені там їде червоненька, може забереш після НР, чи коли воно там доїде
75ки, на жаль, ніяк не уніфіковані, тому під кастом по суті маємо кучу 60ок та парочку TKL-ок від Geon'а. Ну і вутінг, як без вутінга...
Мені кейс DRK-601R сподобався. І ніби воно мені не треба, але гарно.
-
feniks_tm
Member
Плейт? Наче алюм має бути, зловив на чорну п'ятницю хорошу ціну на keebforce, але відправляли жах як довго, тільки 10го числа відправили при замовленні 21го листопадаБарбарис: ↑ 13.12.2025 19:34Алюміній чи карбон?feniks_tm: ↑ 13.12.2025 18:38 Це звісно не той важкий преміум-люкс, але чисто погратись зі свічами можу сміливо рекомендувати свою Everglide SU75PRO. Мені там їде червоненька, може забереш після НР, чи коли воно там доїде
Мені кейс DRK-601R сподобався. І ніби воно мені не треба, але гарно.
Відправлено через 13 хвилин 21 секунду:
Трошки не фонат цих лего під різні лейаутиБарбарис: ↑ 13.12.2025 19:34 Мені кейс DRK-601R сподобався. І ніби воно мені не треба, але гарно.
-
Барбарис
Member
feniks_tm, я інших не бачив. Просто цих 2 у виборі, але мені блакитна сподобалась.
-
feniks_tm
Member
Вони не від виробника безпосередньо, лівий продаван, який ріже під кучу різних бордів.Барбарис: ↑ 13.12.2025 19:59 feniks_tm, я інших не бачив. Просто цих 2 у виборі, але мені блакитна сподобалась.
-
Барбарис
Member
Мені Зоряні війни нагадує
-
leif
Member
ненав'язливо агітую вступати в клавіатурну сектуБарбарис: ↑ 13.12.2025 18:26надивлюсь такого і мені тепер хочеться щось собі зібрати. Правда, я хочу баребоун чи рсв з корпусом знайти під магнітку. Але щось під 75 не знаходжу, а хочеться з F-ками.
щодо бербоунів під магнітні світчі, то тут все непросто. але, якщо є трохи бюджет на це діло, то зараз вищезгаданий геон як раз продає фрог леггера чисто під магнітну пцб (яку треба купити окремо для нього, так що нехай низька ціна не вводить в оману):
https://geon.works/products/frog-tkl-leggera
125 баксів! халява!
тут, звісно, треба розуміти, що це не така дошка як "звичайні" геони. ОГ фрог вже був досить бюджетним, (за скільки він продавався, баксів 250 здається) а це ще більше спрощений фрог, суто з прицілом щоб поставити веном, набити це все діло фоамами, поставити бажано геонівські НЕ світчі (бо весь білд могли під них підганяти) і отримати собі потужний магнітний експірієнс
як на мене, то за 200 баксів за сет кейс+пцб це убер пропозиція, яка не контриться взагалі нічим на ринку зараз
Відправлено через 3 хвилини 37 секунд:
звертаю увагу, що у геона не такі великі партії того що продається ін сток, сьогодні є -- завтра немає, тому дзьобом краще не щолкать довго
Відправлено через 4 хвилини 40 секунд:
з.і.
виправив: 200 баксів за кейс (125) + пцб (75), а не плейт. HE-плейт йде в комплекті з кейсом
-
feniks_tm
Member
Купі!leif: ↑ 13.12.2025 20:33 125 баксів! халява!
як на мене, то за 200 баксів за сет кейс+пцб це убер пропозиція, яка не контриться взагалі нічим на ринку зараз
-
leif
Member
нє, кілька клавіатурних витрат вже було зроблено нещодавно і ще кілька заплановано, не влізе вже, перебор. мені направду якийсь цікавий гмк сет бажаніше купити ніж окремий геон під НЕ, який я все одно буду використовувати так само як і фан60, але менш зручно, бо великий гамінг-контролер напряжніше переставляти туди-сюди. втім, звісно, він краще буде і виглядати і відчуватись, тут поза сумнівом, це взагалі різні планети. але чи треба воно мені для ситуацій, коли я граю в якийсь мультиплеєр? скоріше ні ніж такfeniks_tm: ↑ 13.12.2025 20:38Купі!
для моїх сценаріїв покупка такого геона сильно програє альтернативним шляхам витратити ці гроші, доводиться обирати ¯\_(ツ)_/¯
а от з твоїм захопленням магнітними світчами я б направду радив розглянути
-
feniks_tm
Member
Поки не готовий, от зроблять лгбт RGB TKL pcb (а краще 75%), тоді вже можна буде подумати
-
Барбарис
Member
О, червоний, улюблений колір моєї мамиleif: ↑ 13.12.2025 20:37 ненав'язливо агітую вступати в клавіатурну секту![]()
щодо бербоунів під магнітні світчі, то тут все непросто. але, якщо є трохи бюджет на це діло, то зараз вищезгаданий геон як раз продає фрог леггера чисто під магнітну пцб (яку треба купити окремо для нього, так що нехай низька ціна не вводить в оману):
https://geon.works/products/frog-tkl-leggera