Мобільні процесори AMD Ryzen AI 400-ї серії принесуть приріст частот x86-ядер та вбудованого GPU

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
yurius_r
Member

Повідомлення

Який сенс? Невже вкладання в маркетинг старих проців з новою назвою відіб'ється?
alexeygalas
Member

Повідомлення

yurius_r,
Зараз це вже ніякої ролі не грає, якщо лептопи непристойно подорожчають через RAM
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

alexeygalas
дорога память заставить їх стимулювати покупку/оновлення збільшенням кількості ядер проца/відеокарти, і знижувати ціни на компонентах-паразитах: платах, RGB підсвітці і т.п.
АМД/Інтел тре піти шляхом Нвідія - самому породавати готові плати/системи/консолі, а не віддавати 2/3 прибутку виробникам корпусів/плат
По суті зараз все в одному чіпі, інші лише на плату ліплять, а в десктопах навіть памяті немає
waryag
Member

Повідомлення

ronemun: 06.12.2025 19:27дорога память заставить їх стимулювати покупку/оновлення збільшенням кількості ядер проца/відеокарти, і знижувати ціни на компонентах-паразитах: платах, RGB підсвітці і т.п.
Ні. :laugh:
alexeygalas
Member

Повідомлення

ronemun
Ага аж бігом )) вони підвищать і ти всеодно купиш, якщо різко стане необхідність у лептопі )
unique-neon
Member

Повідомлення

Поки АМД рефрешам незламні 100 МГц накидує, Panther Lake Arc B390 вже його в бенчах обходить :super:
От так цій АМД
waryag
Member

Повідомлення

unique-neon: 06.12.2025 22:26Поки АМД рефрешам незламні 100 МГц накидує, Panther Lake Arc B390 вже його в бенчах обходить :super:
От так цій АМД
Навіть трохи дивно, чому АМД так тягне з виходом АПУ з РДНА4. При тому, що номрально підтримувати РДНА3 вони не хочуть.
daesz
Member

Повідомлення

Мб зіб'є трохи ціни на попереднє покоління :D
alexeygalas
Member

Повідомлення

daesz: 07.12.2025 00:24Мб зіб'є трохи ціни на попереднє покоління
Я думаю, до того часу вже всі залишки лептопів із поточними моделями будуть розпродані

Відправлено через 7 хвилин 15 секунд:
Мені навіть не стільки RDNA скільки VCN цікавить, щоб дав бій Intel QuickSync і з*явилась альтернатива у виборі для Home LAB серверів. Бо інтеграшка у AMD під лінухом все ще кодить дуже в*яло (AMF взагалі не юзабельний а через VA-API fps уступає навіть стареньким T400 на Turing архітектурі). І щоб вони нарешті пофіксили ось це
https://gitlab.freedesktop.org/mesa/mes ... te_1954937
https://gitlab.freedesktop.org/mesa/mes ... te_1954319
Востаннє редагувалось 07.12.2025 10:52 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
daesz
Member

Повідомлення

alexeygalas: 07.12.2025 10:49всі залишки лептопів
Мене більше цікавлять дошки під десктопи із розпаяними процами :shuffle:
alexeygalas
Member

Повідомлення

daesz: 07.12.2025 10:51дошки під десктопи із розпаяними процами
А ну цього на алі завжди навалом буде мені здається ))
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 06.12.2025 21:38 Ага аж бігом )) вони підвищать і ти всеодно купиш, якщо різко стане необхідність у лептопі )
все більше буде причин перейти на макбуки, особливо коли Епл представить модель за $500
Eduard1980
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 07.12.2025 11:21
alexeygalas: 06.12.2025 21:38 Ага аж бігом )) вони підвищать і ти всеодно купиш, якщо різко стане необхідність у лептопі )
все більше буде причин перейти на макбуки, особливо коли Епл представить модель за $500
Як ти вже всіх задовбав, дядько, своїм огризком. Може зміниш платівку :banghead:
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd
А типу apple пам'ять з марсу замовляє.
Смоктатиме бібу разом з усіма

Відправлено через 33 хвилини 39 секунд:
yuriy_dd: 07.12.2025 11:21все більше буде причин перейти на макбуки
Жодної
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Eduard1980: 07.12.2025 13:37своїм огризком.
правильно писати - прогрес АРМ проців
alexeygalas: 07.12.2025 15:04А типу apple пам'ять з марсу замовляє
замовлення великі на роки наперед
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd
До слова про огризок. Пробували вчора обробку у Camera RAW на мому робочому макбуку M4 PRO 48GB, щоб порівняти так би мовити. Ну пам*яті вистачає якраз - 64 не потрібно. Я це знав, якби можливо було в лептопі обрати 48 - обрав би модель із 48. Хоча 64 про запас мати добре - хто зна як софт розжиріє через 2-3 роки. Зайнято 80% під час роботи. Але відзивчивість під час обробки та накидання пресетів на 400 файлів така ж як на Lenovo Yoga PRO 9i із 255h хоча іноді і задумувався, що мене здивувало. А от швидкість експорту відчутно повільніша ніж на леново в парі з мобільною 5070. Тому що там хто не каже про божественну встройку Apple - дискретка навіть базова з GDDR краще. Ну і байки про цілий день роботи на macbook pro від тих, хто редіт гортає.
На даному темпі роботи мак показав 7:30 до повного розряду. Леново дозволяє 3-3:20 приблизно.
Тож враховуючи ціну версії 16" M4 PRO 48gb 1TB - я зробив вірний вибір і нічого не втратив.
При тому що я ще й можу дружині посидіти пару годин і андервольтнути RTX 5070 і вона на тому ж TGP буде буститись ще краще і ще пришвидшить обробку та експорт, чого не зробити на M4. Тож із маків досі сенсу мало - дуже вузько спеціалізовані залізки.

Так шо фігня ця ваша графіка, яка 5090 обганяє

P.S. що ще порадувало - в мака під час навантаження на графіку так само дзищать дроселі як і у інших лептопів :lol:

І хто робив криву вентиляторів для цих моделей. Тягне до останнього не розганяє вентилятори, обпікає ноги. Доводиться вручну оберти виставляти.
Йога хоч і розганяє вентилятори але ногам не боляче хоча б.
id3210
Junior

Повідомлення

alexeygalas: 07.12.2025 10:49 (AMF взагалі не юзабельний а через VA-API fps уступає навіть стареньким T400 на Turing архітектурі).
а що з VA-API не так?
va/api
ffmpeg/linux
ryzen 7750 -> 160 фпс fhd
ryzen hx 375 -> 400fps fhd :D
ffmpeg/windows/amf :eek:
ryzen 8845hs -> 350 fps 2k (це був h264_amf на вінді, сток дрова.)

на 3070ti повільніше йде(ffmpeg/windows/nvenc) біля 120 фпс було десь.

так, це не проф використання, але все ж.
alexeygalas
Member

Повідомлення

id3210
A source який? Дай йому hevc 70mbps hdr10/dolby vision і аудіо доріжку dolby truehd перегнати в малий h265 5-10mbit

Відправлено через 6 хвилин 55 секунд:
id3210: 07.12.2025 21:20а що з VA-API не так?
Я не стверджую що він поганий. Але якщо берем qsv то само собою через свою рідну лібу oneVPL лінуксячу він на 15% вищий fps видає ніж va-api
id3210
Junior

Повідомлення

так, інтел швидше.

50 мбіт максімум що знайшов ) в 10 мбіт
34 фпс amf на 8845hs, правда він не вміє в 10bit. va-api ще менше, біля 25 фпс, він схоже теж не вміє в 10 біт.
38 фпс qsv на вінде і7 12 покоління

Отправлено спустя 4 минуты 32 секунды:
апдейт - відключив майнкрафт)
8845HS/ AMF - 43 FPS
Stream #0:0[0x1](eng): Video: hevc (Main 10) (hvc1 / 0x31637668), yuv420p10le(tv, bt2020nc/bt2020/arib-std-b67), 3840x2160, 49596 kb/s, 60.03 fps, 60 tbr, 90k tbn (default)

fps= 43
ffmpeg -i "%INPUT_FILE%" ^
-pix_fmt yuv420p ^
-c:v h264_amf ^
-rc cqp ^
-qp_i 20 -qp_p 24 -qp_b 27 ^
-b:v 10M ^
-preset balanced ^
-c:a copy ^
"%OUTPUT_FILE%"
Відповісти