Новости
Последние статьи и обзоры
Lenovo Thinkpad L13 Gen 2
-
Veles7
Member
Всем привет. В моем ноуте проц i5 1135g7. Ноут постоянно шумит - даже в простое (даже когда ничего не запущено), при запуске ютуба его слышно сильнее, при тяжелый задачах типа рендеринга шумит сильнее(то есть турбина меняет режимы). И что меня пугает - при запуске винды температура проца прыгает аж до 100 градусов, шумит сильнее и потом опускается до норм значений к 50. Биос стоит последний от леново(качал на их сайте), стоит 99% процента на максимуме проца в питании. Такого чтобы была тишина, как, к примеру на т490, когда выполняешь простые вещи - нет, то есть турбина всегда шумит. Как это пофиксить?
-
AntonyKandaurov
Member
Veles7
viewtopic.php?t=236111
Купіть у Євгена ptm 7950, покладіть замість того майонеза котрий там лежить на чіпах і насолоджуйтесь.
Відправлено через 1 хвилину 50 секунд:
Мій профільний ноут в іграх смажився до 96 градусів, ревів як літак. Замінив заводську пасту на фазовий перехід і тепер 80-82 в іграх а в idle взагалі вимикає пропелери.
viewtopic.php?t=236111
Купіть у Євгена ptm 7950, покладіть замість того майонеза котрий там лежить на чіпах і насолоджуйтесь.
Відправлено через 1 хвилину 50 секунд:
Мій профільний ноут в іграх смажився до 96 градусів, ревів як літак. Замінив заводську пасту на фазовий перехід і тепер 80-82 в іграх а в idle взагалі вимикає пропелери.
-
Klon
CG graphikos fan
Veles7
дивитись огляди - якщо у віх шумить, то знизити ТДП процессора\відключити турбо буст (прівязати його до синього режиму ноута)
Якщо у всіх окей а у вас в браузері\ютубі шумить = то вже лізти всередину і дивиться що там з СО.
На рендер\іграшки не дивиться = бо там так і треба.
п.с. = подивиться є лі у вас на моделі в Леново Вантаж кастомна модель роботи ноута (це де переключаються через леново тихий\баланс\ігри і там є кастом). У мене в Леново Лог можто там подкрутити проц та вентілятори.
дивитись огляди - якщо у віх шумить, то знизити ТДП процессора\відключити турбо буст (прівязати його до синього режиму ноута)
Якщо у всіх окей а у вас в браузері\ютубі шумить = то вже лізти всередину і дивиться що там з СО.
На рендер\іграшки не дивиться = бо там так і треба.
п.с. = подивиться є лі у вас на моделі в Леново Вантаж кастомна модель роботи ноута (це де переключаються через леново тихий\баланс\ігри і там є кастом). У мене в Леново Лог можто там подкрутити проц та вентілятори.
-
Veles7
Member
В биосе нету возможности регулировать кривую куллера, из режимов только максимум производительности и сбалансированный. Пробовал оба - не помогло. Фишка в том, что турбина слышна даже когда у проца температура 48) То есть перегрева нет, проц холодный, а она шумит.
-
Klon
CG graphikos fan
Veles7
а хто вам писав про біос = в ноутах він в 90% залоченний, та кривих СО там вже давно нема, все через софт
Шукайте в Леново Вантаж (якщо він є в цій моделі ноута) кастомний профіль.
Або погуглить щось по типу Леново Фан Контрол (на він 11 кстаті він не паше із-за доступа к ядру)
Покопайтесь на русневском 4пда = може там щось є.
а хто вам писав про біос = в ноутах він в 90% залоченний, та кривих СО там вже давно нема, все через софт
Шукайте в Леново Вантаж (якщо він є в цій моделі ноута) кастомний профіль.
Або погуглить щось по типу Леново Фан Контрол (на він 11 кстаті він не паше із-за доступа к ядру)
Покопайтесь на русневском 4пда = може там щось є.
-
w i z a r d
Member
У мене X13 gen2 на 1145g7. Але ноут безшумний. Була проведена заміна термоінтерфейсу на ptm7950, встановлений throttlestop з обмеженням до 20вт pl1 та pl2, а також встановлена та налаштована програмуліна для контроля обертів вентилятора (tpfc 0.63). Тепер в простої 38 градусів, в звичайній до 45-50, вентиль не крутиться. В важкій роботі до 70, вентиль максимум до 2300 об/хв розкручується, що дуже тихо. Якось так.
P. S. На reddit все знаходиться на раз-два.
-
Veles7
Member
Дело не в перегреве, проц в просто показівает 42 градуса, а tpfc не видит обороты куллера (показывает о), ставил в manual 0 - куллер не отключался и шумел.w i z a r d: ↑ 05.12.2025 15:22 У мене X13 gen2 на 1145g7. Але ноут безшумний. Була проведена заміна термоінтерфейсу на ptm7950, встановлений throttlestop з обмеженням до 20вт pl1 та pl2, а також встановлена та налаштована програмуліна для контроля обертів вентилятора (tpfc 0.63). Тепер в простої 38 градусів, в звичайній до 45-50, вентиль не крутиться. В важкій роботі до 70, вентиль максимум до 2300 об/хв розкручується, що дуже тихо. Якось так.
-
w i z a r d
Member
Спробуй інші версії програми. Їх багато. Ну і головне - заміни термоінтерфейсу на фазовий.
-
XXXshadyXXX
Member
Та просто замените термопасту хоть на что нибудь))) Эффект будет сразу. Фазовый переход, по сравнению с условной mx4, даст ещё минус 4 градуса. Так что для начала мазните хоть чем то нормальным)
-
Veles7
Member
Та менял я термуху (мх6), не в этом дело)))
-
Ekz0rcyst
Member
Veles7
Можливо проблема з самим охолодженням... Ну типу, недастатнє притискання, або пошкоджена теплотрубка? Звісно важко уявити як її можна покодити к корпусі лептопа, але все ж.
Справа в тому, що мій профільний лептоп Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 під навантаженням шумить звісно, в простої ні і не гріється. Я придбав тут на форумі ptm 7950, в системі вимкнув turboboost, - в налаштунках електроживлення максимальне значення швидкодії для cpu встановив зі 100% на 99% і хоч програю в швидкодії але ноут холодний і тихий.
Можливо проблема з самим охолодженням... Ну типу, недастатнє притискання, або пошкоджена теплотрубка? Звісно важко уявити як її можна покодити к корпусі лептопа, але все ж.
Справа в тому, що мій профільний лептоп Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 під навантаженням шумить звісно, в простої ні і не гріється. Я придбав тут на форумі ptm 7950, в системі вимкнув turboboost, - в налаштунках електроживлення максимальне значення швидкодії для cpu встановив зі 100% на 99% і хоч програю в швидкодії але ноут холодний і тихий.
-
XXXshadyXXX
Member
Ekz0rcyst
Не думаю что от фазового перехода температуры упадут на 10-15 градусов если сравнить с mx6))) Я вот на днях мазнул OEM HP RTX 3060 ti с дно охладом сначала mx6 , потом фазовым переходом и разница до 1 градуса была...
Не думаю что от фазового перехода температуры упадут на 10-15 градусов если сравнить с mx6))) Я вот на днях мазнул OEM HP RTX 3060 ti с дно охладом сначала mx6 , потом фазовым переходом и разница до 1 градуса была...
-
ddO
Member
Veles7
Він? "In idle usage, the single fan is silent, and it behaves sluggishly overall". Notebookcheck навпаки наміряли що він дуже тихий.... я не уважно читав - тому не знаю, чи вказана там версія біосу на якій вони тестували, але поведінка ноутбука сильно відрізняється він описаної Вами.
"температура проца прыгает аж до 100 градусов" - це нормально ... ну як нормально - так зараз на багатьох сучасних ноутбуках реалізований турбобуст - процесор працює на весь pl2 впираючить в температуру, і тільки по закінченні Boost Short Power Max (чи як воно по-науковому називається) переходить на pl1 і там уже нормально працює.
Можливо у Вас включений якийсь режим "підвищенної продуктивності" і тому кулер працює постійно? Я не стикався із ThinkPad_ами, але у всіх робочих станціях / мультимедійниках є керуючі програми ("power manager" чи щось подібне) де має бути вибір режимів типу баланс - продуктивний - тихий. Там же і режими зарядки батареї можна міняти.
Ви написали, що ставили на "сбалансований" - але нічого не мінялось. Оберти кулера/ поверліміти ... що, взагалі ніякої різниці між режимами? Можливо щось має більший пріоритет від тої програми де Ви міняли режими. Можливо десь в біосі є якійсь такі налаштування?
При роботі від акумулятора при включеному режимі економії заряду в віндовсі - поведінка не міняється? кулер не виключається?
Він? "In idle usage, the single fan is silent, and it behaves sluggishly overall". Notebookcheck навпаки наміряли що він дуже тихий.... я не уважно читав - тому не знаю, чи вказана там версія біосу на якій вони тестували, але поведінка ноутбука сильно відрізняється він описаної Вами.
"температура проца прыгает аж до 100 градусов" - це нормально ... ну як нормально - так зараз на багатьох сучасних ноутбуках реалізований турбобуст - процесор працює на весь pl2 впираючить в температуру, і тільки по закінченні Boost Short Power Max (чи як воно по-науковому називається) переходить на pl1 і там уже нормально працює.
Можливо у Вас включений якийсь режим "підвищенної продуктивності" і тому кулер працює постійно? Я не стикався із ThinkPad_ами, але у всіх робочих станціях / мультимедійниках є керуючі програми ("power manager" чи щось подібне) де має бути вибір режимів типу баланс - продуктивний - тихий. Там же і режими зарядки батареї можна міняти.
Ви написали, що ставили на "сбалансований" - але нічого не мінялось. Оберти кулера/ поверліміти ... що, взагалі ніякої різниці між режимами? Можливо щось має більший пріоритет від тої програми де Ви міняли режими. Можливо десь в біосі є якійсь такі налаштування?
При роботі від акумулятора при включеному режимі економії заряду в віндовсі - поведінка не міняється? кулер не виключається?
-
Veles7
Member
Да, он.ddO: ↑ 06.12.2025 15:25 Veles7
-
Ekz0rcyst
Member
Veles7
До речі ви всі необхідні драйвери встановили, що стосуються power management? Їх можна вручну завантажити та інсталювати з сайту виробника або через утиліту Vantage.
До речі ви всі необхідні драйвери встановили, що стосуються power management? Їх можна вручну завантажити та інсталювати з сайту виробника або через утиліту Vantage.
-
isusik63
Member
Фазовый переход не сразу начнет действовать , нужно время пока раздавит прокладку полностью и заполнит микро пространство.XXXshadyXXX: ↑ 06.12.2025 15:00 Ekz0rcyst
У меня разница с мх6 через месяц была 5градусов , что для ноуто очень не плохо .
-
XXXshadyXXX
Member
isusik63
Так я не спорю) Но сразу же результата не будет
Так я не спорю) Но сразу же результата не будет
-
isusik63
Member
Результат сразу будет , не хуже чем мх6 .