Вибір HDD

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Radio Bay
Member

Повідомлення

destructX: 05.12.2025 17:52фіксив у себе підставляючи під ніжки шось, або регулюючи затяг винтів бокової кришки
Механіка цього дуже проста. Вібрації передаються через прямий контакт. Тому, якощо ми пирикрутили гвинтом до корпусу, та навіть через шайбочку, то лише вилядає красиво, усі вібрації пердаються HDD → гвинт → корпус → співаємо разом.

Простіше для розуміння:
- кладемо ХДД на корпус → співаємо разом
- будуємо бутерброд ХДД → паралон → корпус → не співаємо разом

Навіть колись отфоткав
Оце реальна вібророзв'язка
Зображення
Зображення
Зараз інший корпус, отак все панелями і переставив

Я колись задався цією темою, багато передівівся, тут був здивований, що от зроблено, як треба за копійки.
kairo
Member

Повідомлення

destructX: 05.12.2025 17:52підтверджую слова вище, в мене теж наче і лоток відокремлений, і 4 шайби по кутам, все рівно віддає кудись
фіксив у себе підставляючи під ніжки шось, або регулюючи затяг винтів бокової кришки
Треба буде погратись. Але в цілому результатом заміни взагалі не задоволений. Якщо запущений торрент, то диск постійно тарабанить, я вже встиг відвикнути від такого. Навіть розглядав варіант поставти десь NAS, щоб не чути того диска, але це знову ж таки додаткові витрати.

Відправлено через 5 хвилин :
Radio Bay: 05.12.2025 18:38- будуємо бутерброд ХДД → паралон → корпус → не співаємо разом
Паралон і тому подібні рішення шкідливі для диску. Має бути жорстке кріплення, інакше коливання корпусу HDD будуть погіршувати роботу системи позиціонування, диск коливається разом з головками - точність падає.
OldGoodGames
Member

Повідомлення

є шум пошуку,
є шум/вібрації від мотора,
усе це нормально особливо на 7200, бо це норм для механіки вона має видавати такі шуми бо працює,
головне щоб кріплення було жорсте, краще вссього як у старих корпусах на чотирьох гвинтах
Radio Bay
Member

Повідомлення

kairo: 05.12.2025 18:44Паралон і тому подібні рішення шкідливі для диску
То лише приклад для розуміння, я сам такого ніколи не зроблю
Avenger80
Member

Повідомлення

Навіть жорсткі диски у ціні піднялися... :(
Radio Bay
Member

Повідомлення

OldGoodGames: 05.12.2025 18:55головне щоб кріплення було жорсте, краще вссього як у старих корпусах на чотирьох гвинтах
Я написа вище, як ліпше, щоб було тихо (не на паралон)
Scoffer
Member

Повідомлення

Щоб тихо і щоб винт передчасно не сдох це два взаємовиключних методи фіксації.
kairo
Member

Повідомлення

Вирішив провести експеримент. Зняв хард та поклав окремо на шумку. Нажаль, дива не сталось, гул шпинделя чути навіть за п'ять метрів від диску. І це 5400 rpm варіант, я навіть через CrystalDiskInfo ще раз перевірив. Побачу, або зберу NAS(який мені в принципі не треба) та заховаю в коридорі біля роутера або продам диск та візьму SSD, якщо ціни дивом стабілізуються. Сам диск IronWolf 8TB 5400 rpm не рекомендую. Мій попередній WD Blue 2TB, хоч і був SMR, відслужив років 7, якщо не більше та працював тихенько. Ironwolf, навіть, якщо в домашній NAS ставити, то треба щоб твін був добре захований. :-/
Radio Bay
Member

Повідомлення

kairo: 06.12.2025 18:05 Сам диск IronWolf 8TB 5400 rpm не рекомендую
Прийнято, бо мої Тоші дуже тихі на 5400, але одна посипалась, зараза 😊
OldGoodGames
Member

Повідомлення

kairo: 06.12.2025 18:05 Вирішив провести експеримент. Зняв хард та поклав окремо на шумку. Нажаль, дива не сталось, гул шпинделя чути навіть за п'ять метрів від диску. І це 5400 rpm варіант, я навіть через CrystalDiskInfo ще раз перевірив. Побачу, або зберу NAS(який мені в принципі не треба) та заховаю в коридорі біля роутера або продам диск та візьму SSD, якщо ціни дивом стабілізуються. Сам диск IronWolf 8TB 5400 rpm не рекомендую. Мій попередній WD Blue 2TB, хоч і був SMR, відслужив років 7, якщо не більше та працював тихенько. Ironwolf, навіть, якщо в домашній NAS ставити, то треба щоб твін був добре захований. :-/
може це для них "норма"?
увімкніть на телефоні вимірювач шуму і подивіться скільки покаже db у спокої,
або ще можна почитати може у нього можна настроїти APM через той же crystal disk,
взагалі як кажуть про механіку - якщо шумить, то значить працює(звісно коли це не дратує) :)
ось тест iron wolf pro 8tb так він судячи з тестів на відео також не тихий,
Scoffer
Member

Повідомлення

OldGoodGames
А нашо? Ну шумить винт у людини, буває. Він же це шумометром ніяк не виправить.
До речі це не тільки від серії винта залежить, а ще й від екземпляра.
kairo
Member

Повідомлення

OldGoodGames: 06.12.2025 19:41може у нього можна настроїти APM
Нажаль у нього заблокований. Та й взагалі, ніяких технологій зменшення шуму немає. При чому, я би ще зрозумів, якби мова йшла про IronWolf Pro чи Exos, типу робочі рішення, там шум ролі не грає, але це рішення для дому та малого бізнесу.
Це тест не Про версії. Такий самий, як в мене, тільки 7200 варіант.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

У мене в NAS стоять 2шт. по 8TB, один Seagate Ironwolf інший WD Red +. Шумні обидва, але вони в мене на горищі тому мені по цимбалах. В кімнаті таке не дуже хотів би тримати.
kairo
Member

Повідомлення

Та це я ЧатГПТ наслухався, який сказав, що мій SMR WD Blue, це для лохів і треба брати CMR Сігейт Айронвульф. Сиджу тепер, слухаю гул диска :lol:
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

kairo
Ну з HDD в будь якому випадку шум буде присутній, просто рівень буде різний. Питання в тому, що наперед і не вгадаєш наскільки шумним виявиться конкретно ваш екземпляр...
OldGoodGames
Member

Повідомлення

kairo: 06.12.2025 21:07
OldGoodGames: 06.12.2025 19:41може у нього можна настроїти APM
Нажаль у нього заблокований. Та й взагалі, ніяких технологій зменшення шуму немає. При чому, я би ще зрозумів, якби мова йшла про IronWolf Pro чи Exos, типу робочі рішення, там шум ролі не грає, але це рішення для дому та малого бізнесу.
Це тест не Про версії. Такий самий, як в мене, тільки 7200 варіант.
зрозуміло,
ось по даташиту у залізних вовків приблизно однаковий рівень шуму 25-27дб, не знаю на скільки це багато, у кожного спийняття звуків власне :)
спойлер
Screenshot_2025-12-07-15-11-31-153.jpeg
kairo
Member

Повідомлення

Зрештою зміг розв'язати проблему із шумом свого HDD. В якийсь момент навіть розглядав варіант придбати NAS і поставити в коридорі. Але, по-перше, нормальний б.в. NAS, це десятка мінімум, по-друге, з великою ймовірністю, буду слухати скарги від дружини, бо мій HDD навіть в простої добре чути за п'ять метрів.

В налаштуваннях живлення поставив роботу HDD 5 хвилин. Потім ще дві години разом з АІшкою шукав, яка падлюка постійно будить мій диск. Виявилось, що таких падлюк достатньо, починаючи від служб Вінди, закінчуючи аппкою монітора Делл, чий сервіс чомусь постійно опитував диски. Тепер, як і раніше, насолоджуюсь тишею :super:
tablestikus
Member

Повідомлення

В якійсь темі з новинами говорили за хдд, і хтось кинув лінк на акцію на ньюегг де був зовнішній сігейт на 26Тб за 250 баксів. Таки ось доїхав живий і працюючий, дуже задоволений такою купівлею, його на довго вистачить.
https://hotline.ua/ua/computer-zhestkie ... p26000400/

Зображення
sonhador93
Member

Повідомлення

Добрый день. Посоветуйте hdd для хранения документов, фото, фильмов. Будет подключатся через док станцию к ноуту (телевизору, роутеру). Я смотрел цены на 2тб за 3400 грн примерно сейчас.
Radio Bay
Member

Повідомлення

sonhador93: 15.12.2025 13:42Посоветуйте hdd для хранения документов, фото, фильмов. Будет подключатся через док станцию к ноуту (телевизору, роутеру). Я смотрел цены на 2тб за 3400 грн примерно сейчас.
Зараз я б узяв WD Red, але він поза бюджетом. Тоді WD Purple, він теж на 5400
Відповісти