Чутки: OpenAI скуповує навіть споживчу пам’ять DDR5

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
n6407
Member

Повідомлення

скоро начнут в дома юзеров, залазить ночью через дымоход и воровать оперативку из ещё тёплых системников :horror: :gigi:
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Гарна пушка - підстібнути тих, хто ще сумнівається :D . Хочуть "перебити хребта" "жабам" самих стійких "ждунів", не інакше...
► З іншого боку, якщо прикинути, що це - правда (в нашому дурнуватому сьогоденні - не здивуюся, якщо таки дійсно все якось так і виявиться), то це може бути щось покруче ситуації майнінга на відеокартах.
BoKl
Member

Повідомлення

МОНАХ: 04.12.2025 17:06 ► Гарна пушка - підстібнути тих, хто ще сумнівається :D . Хочуть "перебити хребта" "жабам" самих стійких "ждунів", не інакше...
► З іншого боку, якщо прикинути, що це - правда (в нашому дурнуватому сьогоденні - не здивуюся, якщо таки дійсно все якось так і виявиться), то це може бути щось покруче ситуації майнінга на відеокартах.
Не викупаю я гумору про "ждунів", завтра у "неждуна" зламається ссд, відеокарта чи оперативка і йому прийдеться купувати по оверпрайсу залізо. Це такі речі котрі наперед не придбаєш, а на "вирост" брати нераціонально.
Сам хотів оновитися влітку, але через незрозумілу ситуацію в країні та наявність ПК який ще може з генератором видавати середні налаштування не рішився витратити 3к+ зелені. Подумував взяти хоч відеокарту, моя викаблучується з самого придбання (2021) чорними екранами раз на місяць-два, треба драйвера перставляти, та й поки ціни не стрибнули, але її придбання немає сенсу без заміни усього іншого заліза. То я виходить "ждун"?
Vlaad13
Member

Повідомлення

Megaclite: 04.12.2025 16:45
yurius_r: 04.12.2025 16:39 Це якась маячня. Куди вони ту пам'ять будут вставлять? DDR5 REG навіть ключ інший в сокетні має. Та й немає серверних систем рівня великих Epyc/xeon з підтримкою звичайної ddr5
Вот іменно, брехня для дурачків
ці всі люди скоріше знають що буде з ринком пам'яті та скуповуть її щоб потім продати скоріше за все
звісно в ніякі дата центри ця пам'ять не піде
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

BoKl
Ну, той хто затарився влітку може вас назвати "ждуном". ;)
momart
Junior

Повідомлення

Не понятно, что вдруг такого произошло во второй половине 2025, что ТАК резко возросла потребность в памяти. LLM моделям уже три года и всем всего хватало, а тут вдруг резко стала всем нужна память в каких-то гигантских масштабах. Какой-то нереальный прорыв в модельках готовится, который перевернет все? Или вся эта хрень из-за каких-то единиц процентов прироста в некоторых бенчах?
МОНАХ
Member

Повідомлення

BoKl, не про Вас мова та і взагалі не про людей, які будуть купувати сьогодні, якщо потрібно (я сам на минулій неділі зненацька закупився на Ryzen 3 3200G і 16Гб DDR4, бо потрібно було терміново і - безвихідь... ну або довго та тяжко паяти Р-31-у "логіку" з "корою дуба" на "борту"...), тут мова про тих, хто думає перечекати до літа наступного року чи до 2027-го, мовляв, скоро все стабілізується і ще закупимося, хлопці. А з іншого боку - :D як бачите, нагнітають з усіх боків, то Колорфули - "купляй поки є, бо дуде гірше", то виробники всякого "заліза" прогнозують, що ось-ось будуть піднімати ціни, то ОпенІА - "кажуть, шо скупляють навіть споживацький сегмент... думай"... А оці ось "ждуни" так звані - все тримаються і не здаються. Я до того, що вкидують в інфо-сферу уже настільки різне з настільки дивних "кутів", що навіть отакі "моноліти оптимізму"-"ждуни" можуть не витримати і піддатися паніці :laugh: (і може й не даремно, хто-зна...) ...

► А з точки зору не купувати тут і зараз - то я сам той самий "ждун" (аж з 2015-го ждав :D ). Тільки окрім цього я ще й трохи дурень в "залізі", а дурням, як відомо, щастить - то ото мені, звісно, пощастило, що "роздягнувся до трусів", але взяв всі комплектуючі влітку майже одразу, а не розтягував "задоволення" до Нового року, як планувалося спочатку... Збиткуватись по такій ситуації з тих, хто все ж таки не закупив собі необхідного - я точно не стану, бо сам ще не все закупив, а з того, що закупив, коли б знав що настануть такі буремні часи, то... ще й "труси б зняв", але таки купив тоді 96Гб "оперативки" замість 64Гб.

► До речі, я якраз той, що купує "на виріст" ;) більшість комплектуючих.
► Інше питання, якщо дійсно зараз якийсь компонент "відригне", то, хоч він і на гарантії - :lol: ой, чую, доооооооооовго мені ту саму оперативну пам'ять будуть по гарантії міняти!
KimRomik
Member

Повідомлення

denizen: 04.12.2025 16:26це вже якийсь звездеж, ніколи не повірю, що для ЦОД хтось буде скуповувати не ECC пам'ять
відкрию секрет: серверні плати можуть працювати і з звичайною пам"яттю
Bukakanga
Member

Повідомлення

Олег963: 04.12.2025 16:29 Пропоную обговорити Чутки: OpenAI скуповує навіть споживчу пам’ять DDR5

Збираю другу для малого пк і плачу шо з тою оперативкою 32 гб 2 планками ще реально купити до 8к грн хто підскаже !? Якась жесть прийдеться брати 2 по вісім базовий мінімум а потім докупити чи шо бо виходжу за бюджет чере оперативку.
на розетке есть что-то такое
https://hard.rozetka.com.ua/ua/514056274/p514056274/

ваще не знаю, что это, что оно может и сколько проживет. В целом ситуация так себе - до 200 долларов в основном 5600 мгц с хреновыми таймингами. Нередко еще и без радиаторов. С другой стороны - чисто поиграться сойдет, пусть и с проигрышем процентов десяти производительности.

Из интересного - один мелкий блогер тестил всратые комплекты на 5600 цл 46 и выяснил, что схема 4х8 Гб может давать сносные результаты. Иинтересно было бы увидеть более глубокое исследование.
DDt
Member

Повідомлення

photo_2025-12-04_13-16-30.jpg
Mozdev
Member

Повідомлення

О так, я вже це бачу сервери без ECC, секас гарантовано :lol:
gregory_amd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 04.12.2025 16:50 Серіал: Як я зустрів вашу раму :lol:

в 2017 пам'ятаю були майнінг мамки з купою PCIE слотів. Чекаємо на матері з купою РАМ слотів і Intel Processor 100 розпаяним :gigi:
вы товарисч как в воду глядите. уже есть мамки на 610 чипе ШТЕУДовском с 6 рама слотами))
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

gregory_amd
Замало, треба вже хоча б 12
Demedik
Member

Повідомлення

momart: 04.12.2025 18:25 Не понятно, что вдруг такого произошло во второй половине 2025, что ТАК резко возросла потребность в памяти. LLM моделям уже три года и всем всего хватало, а тут вдруг резко стала всем нужна память в каких-то гигантских масштабах. Какой-то нереальный прорыв в модельках готовится, который перевернет все? Или вся эта хрень из-за каких-то единиц процентов прироста в некоторых бенчах?
Та просто хайп... + модели начали выдавать более-менее нормальные результаты. А дальше круговорот инвестиций(собственно сам пузырь, к примеру НВидиа инвестирует в => OpenAI покупает железки у => НВидиа). Пока края этому не видно. Тут или дойдет, что нет прибыли и ее не предвидеться(к примеру тот же OpenAI хочет закупить оборудования на 1.4 трл. баксов при выручке, т.е. не прибыли, в 13 млрд.). Ну или Китай пойдет на Тайвань и сильно сократиться производство чипов.
Astralex
Member

Повідомлення

Кто бы сомневался
waryag
Member

Повідомлення

denizen: 04.12.2025 16:26 це вже якийсь звездеж, ніколи не повірю, що для ЦОД хтось буде скуповувати не ECC пам'ять
Та навіть якщо і буде, то оптом у постачальників. Так дешевше і ефективніше.
phobosse
Member

Повідомлення

Devijack: 04.12.2025 16:30Забавно що попри чутки дефіциту немає. Є лише цінник х3.
якщо подивитись на хотлайн, то видно, що вибір там сильно звузився і багато моделей немає в наявності. особливо дешевих. то й же зелений самсунг весь розкупили )
Tiufin
Member

Повідомлення

doc-oc: 04.12.2025 16:30 Пожелаем всем этим придурошным, чтоб их пузырь лопнул как можно быстрее и привёл к банкротству :super:
То майнинг, то NFT, то псевдо ИИ. Что угодно, лишь бы не работать, а лохов стричь :laugh:
А я побажаю їм успіху, бо у разі успіху це може бути наступний стрибок у розвитку людства - на кшталт аграрної (неолітичної) ци промислової революції. Якось для мене ця ідея більш приваблива, ніж можливість раз на 5 років потратити на кілька сотень доларів менше на компуктер щоб погратися у якусь стрілялку.

А ще мені подобається, що вже зараз я витрачаю значно менше часу на пошуки якоїсь інформації. Цей зекономлений час коштує значно дорожче, ніж умовні 100 доларів на рік переплати за розваги.

Відправлено через 11 хвилин 21 секунду:
momart: 04.12.2025 18:25 Не понятно, что вдруг такого произошло во второй половине 2025, что ТАК резко возросла потребность в памяти. LLM моделям уже три года и всем всего хватало, а тут вдруг резко стала всем нужна память в каких-то гигантских масштабах. Какой-то нереальный прорыв в модельках готовится, который перевернет все? Или вся эта хрень из-за каких-то единиц процентов прироста в некоторых бенчах?
Наприклад, новини про контракти на сотні мільярдів доларів на будівництво нових дата-центрів. Треба ж ці контракти перетворювати в реальність - тобто закупати залізо на ці сотні мільярдів.

Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
МОНАХ: 04.12.2025 18:33А з іншого боку - як бачите, нагнітають з усіх боків, то Колорфули - "купляй поки є, бо дуде гірше", то виробники всякого "заліза" прогнозують, що ось-ось будуть піднімати ціни, то ОпенІА - "кажуть, шо скупляють навіть споживацький сегмент... думай"... А оці ось "ждуни" так звані - все тримаються і не здаються. Я до того, що вкидують в інфо-сферу уже настільки різне з настільки дивних "кутів", що навіть отакі "моноліти оптимізму"-"ждуни" можуть не витримати і піддатися паніці (і може й не даремно, хто-зна...)
Ви всерйоз вважаєте, що все це, аби підзаробити на споживчому ринку пк? Поцікавтесь його обсягами для початку. Думаю, тоді такі думки одразу відпадуть.
MultiTAB
Member

Повідомлення

На днях брал.

27.11.25 G.Skill DDR5 96GB (2x48GB) 6000Mhz Flare X5 Black (F5-6000J3036F48GX2-FX5) 31600 - сегодня в среднем от 39000
29.11.25 Samsung 990 PRO 4 TB (MZ-V9P4T0BW) 14000 - сегодня в среднем от 17000

45600 VS 56000 = ~+23%

п.с. Память оплатил вечером, а уже утром была другая цена-можно сказать успел. Хотя осенью совсем другие цены были на память :rotate:

п.с.с.
28.04.2025 я купил Kingston Fury DDR4-3600 65536 MB PC4-28800 (Kit of 2x32768) Beast Black (KF436C18BBK2/64) в текущий ПК за 6185, а сейчас цена 16000+
6185 vs 16000 = +~158% Вот что надо было покупать, а не эти ваши битховены :shuffle:
МОНАХ
Member

Повідомлення

Tiufin: 04.12.2025 23:48 Ви всерйоз вважаєте, що все це, аби підзаробити на споживчому ринку пк? Поцікавтесь його обсягами для початку. Думаю, тоді такі думки одразу відпадуть.
► Звісно, що - ні. Але ж ніхто ж не заборонить, так би мовити - "з попутним вітром", і ціни піднімати на споживчому ринку, і продажі при цьому "стимулювати". Он-де сабжева новина - якраз ідеально в даний маркетинг вписується.
► Та й із розпроданими "закромами" готової продукції - воно якось простіше та оперативніше виробництво переорієнтувати на актуально-конструктивніший лад, з урахуванням таких карколомних сучасних перспектив у світлі того, що твориться.
Відповісти