Новини
Останні статті і огляди
NVIDIA припиняє програмну підтримку відеокарт GeForce GTX 10 та GTX 900 для Linux
-
vamic
Junior
Підтримка була фактично припинена ще з релізу відкритих модулів ядра для драйвера, і переходу майже всієї підтримки саме на цю версію.
Пропоную обговорити NVIDIA припиняє програмну підтримку відеокарт GeForce GTX 10 та GTX 900 для Linux
Пропоную обговорити NVIDIA припиняє програмну підтримку відеокарт GeForce GTX 10 та GTX 900 для Linux
-
Kanjo
Member
А пишут что линукс встаёт с колен)))))
-
Grava
Member
І як це пов'язано?Kanjo: ↑ 03.12.2025 13:36пишут что линукс встаёт с колен
-
vamic
Junior
Потужна перемога Вінди в додатковому місяці підтримки
Kanjo: ↑ 03.12.2025 13:36 А пишут что линукс встаёт с колен)))))
-
Mozdev
Member
+1vamic: ↑ 03.12.2025 12:54 Підтримка була фактично припинена ще з релізу відкритих модулів ядра для драйвера, і переходу майже всієї підтримки саме на цю версію.
Останній драйвер в мене був v535 для 1080ti( в мене була поки не відійшла у кращій світ
Поставити можна було і 570, але не на будь-який дистрибутив( це за принципом тицув воно встановилося, або 2 команди у терміналі).
На сайті Nvidia останній це 580.105.08.
-
proos
Member
Пожалуй самая удачная линейка у нвидии была это 10
F
F
-
Z440_User
Member
Ну таке...
Якщо що, GTX 460 на 768мб чудово працює як з nouveau драйвером, так і legacy драйвером 390.157 на останньому ядрі 6.17 (6.18 ще не ставив).
Правда для роботи legacy драйвера від невідії треба використати патч з репозитарію Arch Linux.
Тож GTX10хх сімейство ще декілька років точно буде працювати без питань.
П.С. Можна із цікавості перевірити як там справи будуть з GT9400 в сучасному дістрі... Ще древніше карти немаю...
Якщо що, GTX 460 на 768мб чудово працює як з nouveau драйвером, так і legacy драйвером 390.157 на останньому ядрі 6.17 (6.18 ще не ставив).
Правда для роботи legacy драйвера від невідії треба використати патч з репозитарію Arch Linux.
П.С. Можна із цікавості перевірити як там справи будуть з GT9400 в сучасному дістрі... Ще древніше карти немаю...
-
nazar-pc
Member
GTX 9xx/GTX 10xx на відміну від попередніх поколінь не підтримувало зміну частоти ядра, тому продуктивність там була ніяка через те що GPU працював на мінімальних частотах.Z440_User: ↑ 03.12.2025 14:15 Ну таке...
Правда для роботи legacy драйвера від невідії треба використати патч з репозитарію Arch Linux.![]()
Тому не треба порівнювати з GTX 460, ситуація там не еквівалентна.
-
Z440_User
Member
nazar-pc, я не порівнюю карти, я констатую що без питань працюють такі динозаври, то ж і більш свіжі теж декілька років будуть працювати.
-
nazar-pc
Member
Динозаври працюють, а GTX 1080 Ti не працюють нормально. Там продуктивність нижче GTX 7xx карт через те що вони працюють на мінімальних частотах.Z440_User: ↑ 03.12.2025 14:29 nazar-pc, я не порівнюю карти, я констатую що без питань працюють такі динозаври, то ж і більш свіжі теж декілька років будуть працювати.
Так, зображення буде показувати, але використовувати для ігор чи обчислень по суті безглуздо без пропрієтарного закритого драйвера.
-
Z440_User
Member
nazar-pc хто вам забороняє використовувати останній існуючий пропрієтарний закритий драйвер?
Я GTX460 не просто так привів як приклад. З передостаннім ядром 6.17 на сучасному свіжому дістрі (в моєму випадку Gentoo на старому гаражному ПК), після того як підкинув патчі з Арча, чудово збирається та ставиться останній існуючий пропрієтарний закритий драйвер 390.157 який не знаю скільки років тому було видано.
Я GTX460 не просто так привів як приклад. З передостаннім ядром 6.17 на сучасному свіжому дістрі (в моєму випадку Gentoo на старому гаражному ПК), після того як підкинув патчі з Арча, чудово збирається та ставиться останній існуючий пропрієтарний закритий драйвер 390.157 який не знаю скільки років тому було видано.
-
doc-oc
Member
RTX3000 не хуже 3080/Ti/3090 не дадут соврать
-
Mozdev
Member
Не варто забувати ще про Mesa/NVK, але то про нові карти та Вулкан, не факт що в нього буде нормальна підтримка старих карт, але пишуть що він підтримує Kepler (GeForce 600 and 700 series) та новіші GPU в тому числі Ada (RTX 4000 series), Blackwell GPUs (RTX 5000 series).
Також є ще один новий драйвер, він ще у розробці це NOVА(драйвер ядра) що пишуть на Rust, створений для NVIDIA Turing та новіших карт, тому тут GTX 9xx/GTX 10xx відпадають.
Також є ще один новий драйвер, він ще у розробці це NOVА(драйвер ядра) що пишуть на Rust, створений для NVIDIA Turing та новіших карт, тому тут GTX 9xx/GTX 10xx відпадають.
-
kairo
Member
Мали дуже гарячу пам'ять та вийшли в майнінг лихоманку.doc-oc: ↑ 03.12.2025 14:50RTX3000 не хуже 3080/Ti/3090 не дадут соврать
-
DDt
Member
гремучая смесь ))) как бы главный не зарубил идеюMozdev: ↑ 03.12.2025 14:59NOVА(драйвер ядра) що пишуть на Rust
-
Z440_User
Member
Зайшов до nvidia.com:
1.) Останній драйвер до GTX460 вийшов 22.11.2022, він досі працює в сучасних дістрах.
2.) Останній на сьогодні драйвер для GTX10xx вийшов 04.11.2025. Гадаю що як мінімум до 2028року драйвер буде працювати і є час оновити відеокарту
1.) Останній драйвер до GTX460 вийшов 22.11.2022, він досі працює в сучасних дістрах.
2.) Останній на сьогодні драйвер для GTX10xx вийшов 04.11.2025. Гадаю що як мінімум до 2028року драйвер буде працювати і є час оновити відеокарту
-
Mozdev
Member
390.157 дійсно останній пропрієтарний який можна зібрати, в мене стоїть саме gtx 460.Z440_User: ↑ 03.12.2025 14:48 nazar-pc хто вам забороняє використовувати останній існуючий пропрієтарний закритий драйвер?
Як буде бажання та можливість придбаю нову карту, там буде видно, я ще не вирішив що саме куплю, та чи буду взагалі щось купувати, бо все одно з грайок я зараз граю тільки у Heroes of Might and Magic 3(HOTA), Neverwinter Nights, Divinity - Original Sin 1-2, Dawn Of War Soulstorm (Ultimate Apocalypse Mod).
Одне погано що DXVK не працює з gtx 460, бо в жодному з драйверів для неї немає підтримки вулкану.
Востаннє редагувалось 03.12.2025 15:55 користувачем Mozdev, всього редагувалось 1 раз.
-
proos
Member
3060 разве была как 2080?doc-oc: ↑ 03.12.2025 14:50RTX3000 не хуже
-
Z440_User
Member
Може ви ще хочете щоб на GTX460, на додачу до вулкана, підтримувалось трасування променів, генерація кадрів та інші сучасні технології?Mozdev: ↑ 03.12.2025 15:48Одне погано що DXVK не працює з gtx 460, бо в жодному з драйверів для неї немає підтримки вулкану.
-
DDt
Member
О! а подскажи такой вопрос, играешь нативную сборку под линукс с OpenGL или через вайн(виндовый Direct3D в OpenGL)?Mozdev: ↑ 03.12.2025 15:48Divinity - Original Sin 1-2
спрашиваю потому как интересно как в плане производительности игрушки написанные на OpenGL