Така самовозка, що якби не Себ, то він взяв би лиш 4?MSiAventador: ↑ 01.12.2025 18:18 6 титулів Льюїса Хемільона на самовозці Мерседес якби натякають куди пійшли ті гроші.![]()
Новини
Останні статті і огляди
Стрімке зростання цін на оперативну пам’ять спричинило падіння продажів материнських плат
-
Барбарис
Member
-
VladimirV
Member
Ну і правильно. Хай далі хайпоменеджери парять вк/озп втричі дорожче їх минулої ціни, наче щось сильно змінилось. Чи пісок подорожчав, чи лінії виробництва якісь не такі стали, що були рік тому. Я взагалі не розумію цієї "змови" виробників, ну підняв умовний "самсунг" ціну на чіпи, але куди ділись інші виробники? Чому б не скористатись можливістю і не піти на "договорнячок", а залишити ті самі ціни, що й були, і відхапати на цьому більшу долю ринку і вигідні контакти? Той же Мікрон/Хайнікс/Самсунг могли б конкурувати по-справжньому, а не так, як воно є. Якщо не хочуть, то може китайці займуть їх нішу, бо вже дістали, таких коливань взагалі не має існувати на ринку.
Я б радив по можливості взагалі нічого без крайньої необхідності з завищеними цінами не збирати. Якщо десь для себе, я би шукав щось б/в, якщо пам'ять справна і працювала в належних умовах, то вона майже вічна.
Я б радив по можливості взагалі нічого без крайньої необхідності з завищеними цінами не збирати. Якщо десь для себе, я би шукав щось б/в, якщо пам'ять справна і працювала в належних умовах, то вона майже вічна.
-
ronemun
Advanced Member
через копійчану мережу 2х56Гбіт підключаєтесь до копійчаного LGA2011/2011v3 і маєте 4-8 каналів планками 32 Гбайт ddr3 reg по 600 грн, 256 Гбайт за 5к, 512 за 10к
затримка RDMA 300-500 нс в 30 меньша за флеш SLC/память Optane, такий собі CXL на софті
Кому тре швидше - на лінукс є копійчані прискорювачі Intel 100 Гбіт/с з затримкою 100нс
швидкість впиратиметься в PCie v3 x8/16, тобто 15/30 Гбайт/с сумарно на вхід/вихід, що достатньо для заміни 85% трафіку оперативи.
Головне що це додатковий контролер памяті, а не заміна основного, тобто сумарна швидкість виросте.
Ще є tesla m10 32 ГБ відеопамяті за 75 usd, є драйвера для спільної памяті.
як приклад, в Radeon 6900 кількість iops в 1 потік в 200 раз вище відносно ssd Samsung 980pro
затримка RDMA 300-500 нс в 30 меньша за флеш SLC/память Optane, такий собі CXL на софті
Кому тре швидше - на лінукс є копійчані прискорювачі Intel 100 Гбіт/с з затримкою 100нс
швидкість впиратиметься в PCie v3 x8/16, тобто 15/30 Гбайт/с сумарно на вхід/вихід, що достатньо для заміни 85% трафіку оперативи.
Головне що це додатковий контролер памяті, а не заміна основного, тобто сумарна швидкість виросте.
Ще є tesla m10 32 ГБ відеопамяті за 75 usd, є драйвера для спільної памяті.
як приклад, в Radeon 6900 кількість iops в 1 потік в 200 раз вище відносно ssd Samsung 980pro
-
Inqizitor2022
Member
Самсунг просто сумасшедшие, это будет крах айти индустрии.bclogin: ↑ 01.12.2025 17:52Вже активно дорожчає NАND Flash, бо Samsung переорієнтовує виробництво:DDt: ↑ 01.12.2025 16:43 alexeygalas
я думаю подорожает всё что производится на оборудовании для производства памяти, имхоhttps://www.fudzilla.com/news/memory-an ... ting-worseКомпанія Samsung почала перерозподіляти частину свого виробництва NAND-пам'яті в Кореї назад на DRAM. Офіційно компанія називає це «коригуванням використання». Неофіційно це найчіткіша ознака того, що Samsung змінює свої пріоритети, щоб задовольнити ненажерливий ринок серверів штучного інтелекту, який поглинає DRAM та HBM рекордними темпами. NAND зараз просто не є зіркою шоу.
-
kairo
Member
На ринку купа материнок в бомж-виконанні.VRoman: ↑ 01.12.2025 19:52Пусть начинают вырезать ненужное: 20 фаз питания, 8 портов Сата, 20 портов USB для большинства покупателей не нужны.
-
Nekros
Member
Ти зараз порівнюєш енергозалежну памʼять з енергонезалежною?ronemun: ↑ 01.12.2025 20:29 в Radeon 6900 кількість iops в 1 потік в 200 раз вище відносно ssd Samsung 980pro
Що буде з даними у 6900 коли компʼютер вимкнеться?
-
waryag
Member
Ну снизят они цену на 10, пусть даже 20-30% (не факт, потому что при падении обьемов себестоимость растет), это не перекроет кратного подорожания памяти.VRoman: ↑ 01.12.2025 19:59Проблема в итоговой стоимости, в которую входит материнка. Цены на память производители плат не могут контролировать, но цену на материнки они спокойно могут снизить, чтобы стоимость всей сборки оставалась на прежнем уровне.
Відправлено через 5 хвилин 16 секунд:
VladimirV: ↑ 01.12.2025 20:20Чи пісок подорожчав, чи лінії виробництва якісь не такі стали, що були рік тому. Я взагалі не розумію цієї "змови" виробників, ну підняв умовний "самсунг" ціну на чіпи, але куди ділись інші виробники? Чому б не скористатись можливістю і не піти на "договорнячок", а залишити ті самі ціни, що й були, і відхапати на цьому більшу долю ринку і вигідні контакти? Той же Мікрон/Хайнікс/Самсунг могли б конкурувати по-справжньому, а не так, як воно є. Якщо не хочуть, то може китайці займуть їх нішу, бо вже дістали, таких коливань взагалі не має існувати на ринку.
Вони і конкурують - за гроші, що бігтех кидає в ШІ. Бо вони незрівняно більші за те, що можуть запропонувати споживачі. З часом побудують достатньо нових ліній (або бульбашка ШІ лопне) і почнеться відкат цін на переповненому ринку. Але не зараз.
-
Vlaad13
Member
Samsung отказался продавать память… Samsung.
Мобильное подразделение, которое делает Galaxy, попыталось выбить у полупроводникового отдела годовой контракт на чипы HBM и LPDDR, но им отказали даже после жалоб топ-менеджерам. Причина проста — кризис и рост цен на оперативку: она уже подорожала больше чем в 2 раза, спрос взлётный из-за ИИ, и теперь никто не понимает, сколько ОЗУ будет стоить через пару месяцев.
Мобильное направление хочет фиксированные цены, чтобы посчитать себестоимость будущих Galaxy S26, а отдел памяти старается заработать по максимуму и не подписывает долгосрочные договоры.
До релиза Galaxy S26 осталось около 2.5 месяцев, и если ОЗУ ещё подорожает, разницу заложат в ценник — смартфоны могут стать дороже сразу на несколько сотен долларов.
Мобильное подразделение, которое делает Galaxy, попыталось выбить у полупроводникового отдела годовой контракт на чипы HBM и LPDDR, но им отказали даже после жалоб топ-менеджерам. Причина проста — кризис и рост цен на оперативку: она уже подорожала больше чем в 2 раза, спрос взлётный из-за ИИ, и теперь никто не понимает, сколько ОЗУ будет стоить через пару месяцев.
Мобильное направление хочет фиксированные цены, чтобы посчитать себестоимость будущих Galaxy S26, а отдел памяти старается заработать по максимуму и не подписывает долгосрочные договоры.
До релиза Galaxy S26 осталось около 2.5 месяцев, и если ОЗУ ещё подорожает, разницу заложат в ценник — смартфоны могут стать дороже сразу на несколько сотен долларов.
-
waryag
Member
НВМ для мобильных устройств? Я бы тоже не поверилVlaad13: ↑ 01.12.2025 21:21Мобильное подразделение, которое делает Galaxy, попыталось выбить у полупроводникового отдела годовой контракт на чипы HBM и LPDDR, но им отказали даже после жалоб топ-менеджерам. Причина проста — кризис и рост цен на оперативку: она уже подорожала больше чем в 2 раза, спрос взлётный из-за ИИ, и теперь никто не понимает, сколько ОЗУ будет стоить через пару месяцев.
-
Tiufin
Member
Я вас розчарую, але виробникам пам'яті, слідом за виробниками відеокарт, на ринок пк вже пофіг. То ж, ваші бойкоти їм як слона дробинаVladimirV: ↑ 01.12.2025 20:20Я б радив по можливості взагалі нічого без крайньої необхідності з завищеними цінами не збирати.
Відправлено через 6 хвилин 46 секунд:
Там ще Дуров щось планує знову "майнінг на відеокартах" запустити. Якщо точніше- такий собі децентралізований дата-центр для ші. Звісно, як воно буде працювати та наскільки вигідно для власників відеокарт - це питання, але якщо буде вигідно, то їхня ціна ще значно підвищиться.
-
ronemun
Advanced Member
ви про що?Nekros: ↑ 01.12.2025 21:08Ти зараз порівнюєш енергозалежну памʼять з енергонезалежною?ronemun: ↑ 01.12.2025 20:29 в Radeon 6900 кількість iops в 1 потік в 200 раз вище відносно ssd Samsung 980pro
Що буде з даними у 6900 коли компʼютер вимкнеться?
я розповів про розширення оперативи через PCie за разунок підключеня по мережі (100ГбітIntel OmniPath, за 15 доларів), 56 Гбіт fdr за 10 дол, або буфер відеокарти.
Це як замінник переносу памяті на ssd при недостачі оперативи. Тільки через мережу класу 100-300 нс можна зробити повноцінне розширення рівня Numa, і якщо софт його підтримує можна ціну оперативи опустити в 15-20 раз
-
Enjthesilence
Member
та для того майнінга карта потрібна за 30к баксів.Tiufin: ↑ 01.12.2025 21:47Я вас розчарую, але виробникам пам'яті, слідом за виробниками відеокарт, на ринок пк вже пофіг. То ж, ваші бойкоти їм як слона дробинаVladimirV: ↑ 01.12.2025 20:20Я б радив по можливості взагалі нічого без крайньої необхідності з завищеними цінами не збирати.
Відправлено через 6 хвилин 46 секунд:
Там ще Дуров щось планує знову "майнінг на відеокартах" запустити. Якщо точніше- такий собі децентралізований дата-центр для ші. Звісно, як воно буде працювати та наскільки вигідно для власників відеокарт - це питання, але якщо буде вигідно, то їхня ціна ще значно підвищиться.
-
VladimirV
Member
waryag
Вже це чув сто разів, одне й теж друкують на цьому форумі. Скільки там на ШІ все спихуть? Що в новині скинули те й друкуємо зі дня в день, одне й те саме. Я вже впринципі форум майже не читаю, 3 або 4 повідомлення за 3 місяці.
На початку осені цієї на мікроні кінгбанки брав за 78 баксів декілька пар 6000цл36, і по 90 баксів на хайніксах 6000цл30 тіж кінгбанки.
Зараз по 220-250 баксів.
До жовня виходить ШІ не було, після жовтя ШІ взялось , ага ясно, шо ще.
Напишіть ще шо небудь по сотому разу.
Це не конкуренція це картель, і не треба споживчий сегмент і якісь корпоративні котракти все в одну мітлу гребти. Все це штучно і майже напевно по договору.
Хоча мені настільки все рівно, якщо чесно.. де-які запаси на збірки в мене маються, за 200 + баксів хай самі купують. Я точно не візьму, за свої кошти.
Вже це чув сто разів, одне й теж друкують на цьому форумі. Скільки там на ШІ все спихуть? Що в новині скинули те й друкуємо зі дня в день, одне й те саме. Я вже впринципі форум майже не читаю, 3 або 4 повідомлення за 3 місяці.
На початку осені цієї на мікроні кінгбанки брав за 78 баксів декілька пар 6000цл36, і по 90 баксів на хайніксах 6000цл30 тіж кінгбанки.
Зараз по 220-250 баксів.
До жовня виходить ШІ не було, після жовтя ШІ взялось , ага ясно, шо ще.
Напишіть ще шо небудь по сотому разу.
Це не конкуренція це картель, і не треба споживчий сегмент і якісь корпоративні котракти все в одну мітлу гребти. Все це штучно і майже напевно по договору.
Хоча мені настільки все рівно, якщо чесно.. де-які запаси на збірки в мене маються, за 200 + баксів хай самі купують. Я точно не візьму, за свої кошти.
-
Tiufin
Member
Ну це поки. Але там наче в планах і побутові відеокарти підключитиEnjthesilence: ↑ 01.12.2025 22:00та для того майнінга карта потрібна за 30к баксів
-
Enjthesilence
Member
ідея непогана, але якщо дійсно вийде щось нормальне з цього "кокуна", минулий майнінг-бум буде здаватись квіточками)Tiufin: ↑ 01.12.2025 22:48Ну це поки. Але там наче в планах і побутові відеокарти підключитиEnjthesilence: ↑ 01.12.2025 22:00та для того майнінга карта потрібна за 30к баксів
-
Mumik
Member
Думав як буду вільним зібрати новий системник з обмеженим бюджетом, але з такими цінами вирішив зайнятись цим зараз. Тільки вже не новий зібрав, а купив б/в комплект на ам5.
Може ще пару років назад я би купив нові комплектуючі не дивлячись на переплату, проте зараз уже немає такого бажання. А як би не побачив цікавої пропозиції на вторинному ринку, то просто купив би нову відеокарту до мого старого комплекту на ам4. Або взагалі забив на це все.
Може ще пару років назад я би купив нові комплектуючі не дивлячись на переплату, проте зараз уже немає такого бажання. А як би не побачив цікавої пропозиції на вторинному ринку, то просто купив би нову відеокарту до мого старого комплекту на ам4. Або взагалі забив на це все.
Востаннє редагувалось 01.12.2025 23:00 користувачем Mumik, всього редагувалось 1 раз.
-
Tiufin
Member
Так і історії про змови, подібні вашим, теж сто разів вже писали різні юзери за останні пару років.VladimirV: ↑ 01.12.2025 22:10Вже це чув сто разів, одне й теж друкують на цьому форумі.
-
Enjthesilence
Member
так а що зібрав?Mumik: ↑ 01.12.2025 22:59 Думав як буду вільним зібрати новий системник з обмеженим бюджетом, але з такими цінами вирішив зайнятись цим зараз. Тільки вже не новий зібрав, а купив б/в комплект на ам5.
-
VRoman
Member
Ну так а чего они тогда ноют, что продажи и прибыль падают?bes: ↑ 01.12.2025 20:02зачем им резать свою прибыль? что бы ты мог купить себе материнку а производители памяти увеличить свою прибыль ?VRoman: ↑ 01.12.2025 19:59
Проблема в итоговой стоимости, в которую входит материнка. Цены на память производители плат не могут контролировать, но цену на материнки они спокойно могут снизить, чтобы стоимость всей сборки оставалась на прежнем уровне.![]()
-
Mumik
Member
Процесор: 9600xEnjthesilence: ↑ 01.12.2025 23:19так а що зібрав?Mumik: ↑ 01.12.2025 22:59 Думав як буду вільним зібрати новий системник з обмеженим бюджетом, але з такими цінами вирішив зайнятись цим зараз. Тільки вже не новий зібрав, а купив б/в комплект на ам5.
Материнська плата: Asus tuf gaming b850m-plus
Оперативна пам'ять: G.Skill DDR5 32GB (2x16GB) 6000Mhz Flare X5
БП: be quiet! Pure Power 12 1000W
SSD: kingston nv2 1tb (але його поміняю місцями з тим, що в мене в ноуті Kingston FURY Renegade 2TB)
Корпус: Fractal Design Define 7 Mini Solid Black
Охолодження на проц якесь повітряне.
І це обійшлось мені в 29900 грн.
Тепер залишилось відеокарту нову вибрати. На вибір 5070 sff, так як корпус маленький і вона буде виглядати там гармонічно. Ну або 9070xt, якщо знайду за привабливу ціну.