Новини
Останні статті і огляди
Прогрес ARM процесорів
-
tornadox
Member
AntonyKandaurov
Барбарис
я думаю все простіше, нема там ніякого тренування моделі, можливо деякі коментарі шліфуються якимось локальним опенсорсним ШІ, але загалом це більше про раціоналізація власного вибору: він доводить іншим, а в першу чергу, собі, що його вибір був єдино правильним і технологічно виправданим у його конкретних, нестандартних умовах. Таким чином старається уникати прямої відповіді на аргументи щодо переваги х86 в плані сумісності, ремонтопридатності, модернізації(апгрейди) та універсальності. Також цілком очевидно що це була дороговартісна покупка, адже ставиться з презирством до власників макбуків, як людей які необґрунтовано багато переплатили за наявність клавіатури, дисплею та акумулятора. Хоча зі всього кола айтішниким з яким я працював, макміні був лише в одного девопса який ще мав старий чорний макбук.
Барбарис
я думаю все простіше, нема там ніякого тренування моделі, можливо деякі коментарі шліфуються якимось локальним опенсорсним ШІ, але загалом це більше про раціоналізація власного вибору: він доводить іншим, а в першу чергу, собі, що його вибір був єдино правильним і технологічно виправданим у його конкретних, нестандартних умовах. Таким чином старається уникати прямої відповіді на аргументи щодо переваги х86 в плані сумісності, ремонтопридатності, модернізації(апгрейди) та універсальності. Також цілком очевидно що це була дороговартісна покупка, адже ставиться з презирством до власників макбуків, як людей які необґрунтовано багато переплатили за наявність клавіатури, дисплею та акумулятора. Хоча зі всього кола айтішниким з яким я працював, макміні був лише в одного девопса який ще мав старий чорний макбук.
-
AntonyKandaurov
Member
tornadox
багато вже таких тут було нєтакусіків які розповідали про різні речі які вони класні і всі ці нєтакусі так само раптово зникли як і з'явились. Чому? Тому що перестали реагувати і собачитись із ними витрачаючи дорогоцінний час на чєла який просто прийшов патраліравать. Ось і все.
багато вже таких тут було нєтакусіків які розповідали про різні речі які вони класні і всі ці нєтакусі так само раптово зникли як і з'явились. Чому? Тому що перестали реагувати і собачитись із ними витрачаючи дорогоцінний час на чєла який просто прийшов патраліравать. Ось і все.
-
Gold_Star
Member
Лише не вистачає щиросердого визнання від Юрія і можна цей балаган завершувати
-
tornadox
Member
AntonyKandaurov
Навіть упереджені і тролі часто можуть видати цікаву інформацію в тематичних вітках.
Тут ж не троль, покупка мак міні стала частиною особистості, і це старанно маскується під "технологічну ідеологію" і місіонерство.
Фанати епл вони геть інші, з іншими мотивами. Там більше про екосистему, простоту, преміальність бренду.
Техногіки знають що в еплі завжди посереднє залізо на долар вартості, люблять хакінтош, надихаються Возняком, Джобсом і NeXTSTEP.
Відправлено через 10 хвилин 31 секунду:
Gold_Star
Пропонуєте визнати що ту суму міг якось краще витратити, ніколи.
Цим мала би адміністрація займатися, все таки для чогось є рейтинг, а то так конференція лише деградує.
Навіть упереджені і тролі часто можуть видати цікаву інформацію в тематичних вітках.
Тут ж не троль, покупка мак міні стала частиною особистості, і це старанно маскується під "технологічну ідеологію" і місіонерство.
Фанати епл вони геть інші, з іншими мотивами. Там більше про екосистему, простоту, преміальність бренду.
Техногіки знають що в еплі завжди посереднє залізо на долар вартості, люблять хакінтош, надихаються Возняком, Джобсом і NeXTSTEP.
Відправлено через 10 хвилин 31 секунду:
Gold_Star
Пропонуєте визнати що ту суму міг якось краще витратити, ніколи.
Цим мала би адміністрація займатися, все таки для чогось є рейтинг, а то так конференція лише деградує.
-
Барбарис
Member
tornadox, та ну, адміністрація. Вона навіть рускіх консерв не трогає, а Юра створює актив, він же в кожній темі здатен прив'язати перевагу арм. Хай потішиться людина.
-
yuriy_dd
Member
ця технологія не рідна для МакОС, можливо що і в Андроїда є проблеми, чи були раніше
це ви трохи погано знаєте БД, якщо що БД теж має кеш - що нівелює затримки IOAlexsandr: ↑ 30.11.2025 22:31БД и куча софта работающего с ним не особо нуждается в быстрых ядрах, простого ARM достаточно. Медленная файловая система виновата.
ну принаймі один білд вони зроблять, і він має працювати на самих старихAlexsandr: ↑ 30.11.2025 22:31Еще раз. Никто не мешает иметь билды под разные ЦП, никто не мешает делать софт с поддержкой нескольких архитектур. Но это чуть сложнее. Но куча разрабов просто забила на это
у АРМ ситуація інакша - просто не треба підтримувати старе лайно
а у Гугл, Амазон, Майкрософт - теж малий набір серверного софту?Alexsandr: ↑ 30.11.2025 22:31 Вы юморист. У нас стоит своя купленная софтина, линукс, виндовс, но не ARM. У вас видать просто набор серверного софта очень мал.
мій монітор - Dell U2715H, споживає 13 ВтAlexsandr: ↑ 30.11.2025 22:31Угу, а теперь включите HDR и видос под 120фпс HDR. Все еще 3Вт? Или дисплей дохлый или фантастика
нема де не можна unlock bootloader, певні проблеми є з процами від MTK, але з Квалком - повний порядок і прошивок дуже багатоpelia: ↑ 30.11.2025 22:47але подивіться на ті ж кастомні андроїди, можна дуже сильно здивуватися, що на девайси з SoC від певних виробників немає нічого, бо нічого немає у відкритому доступі
я вже відповідав - для більшості краще БЖ в пристрої - а не ще один - так само як БЖ в моніторах. Ви ж не скаржитесь що БЖ у моніторах?Gold_Star: ↑ 30.11.2025 22:53 ПК немає енергоефективності і це перекреслює всі його переваги
Так само як цього немає у вашому маку без живлення по тайп сі і з активним охолодженням
хоча для мене опція TypeC - була би краща. Я вже давав відео як можна так заживити
я особисто проводив експерименти скільки споживають різні діоди Cree - ви щось подібне робили? Ви маєте необхідні знання?Gold_Star: ↑ 30.11.2025 22:53 І в такому режимі навіть смартфон не може менше споживати за ліхтарик
я не фанат Епл. Скоріше навіть їх противник в багатьох речах. Але я фанат прогресу, і саме проци від Епл - найкращіGold_Star: ↑ 30.11.2025 22:53Чому я це читаю від заядлого фаната яблука
хочу бачити таке саме від інших виробників
у мене Xiaomi Mi WiFi Router 3G - разом з оптичним перетворювачем споживають 6.5 ВтGold_Star: ↑ 30.11.2025 22:53 в мене перепрошитий гігабітний роутер від xiaomi - споживає десь 2.5 Вт
Тепер я точно впевнений що ви брехун - роутери на MT7981 (ARM Cortex A53) з опенврт споживають не менше 5 ват без підключених клієнтів
від батареї що я сам зробив на 3-х елементах LFP по 15 Ан - тримає 22 год
а може я в окопі?tornadox: ↑ 01.12.2025 01:37він, ймовірно, живе/працює в умовах гострого енергодефіциту
це проблема конкректного проца від конкректного виробника0F: ↑ 01.12.2025 09:38стосовно проблем ARM - тикаю тобі в п'ятак ось це
ну ось коли фанати х86 - почнуть хоч трішки критично думати?
крім того дуже мало хто собі ставить Лінукс як основну систему з UI. Я користуюсь Лінукс - Дебіан, але там навіть монітору нема, і лише консольний доступ.
На свому основному я користуюсь Лінукс у віртуальних машинах - інші роблять так само. Це вже є і підтримується.
Відправлено через 7 хвилин 5 секунд:
так я визнаю це. Але це є недолік, а не перевага.tornadox: ↑ 01.12.2025 13:36старається уникати прямої відповіді на аргументи щодо переваги х86 в плані сумісності, ремонтопридатності, модернізації(апгрейди) та універсальності
це ще одне що зупиняє прогрес х86
але підтримка старого софта - це основна перевага х86
мені більше подобається ідея Gentoo - коли софт компілюється під конкретну машину з максимальними оптимізаціями та конфігурацію. Визнаю - що я ще маю замало знань для цього, але це куди я би хотів розвинутись
Я звик від кожного заліза витискати максимум. Я вмію програмувати, конфігурувати, навіть відчувати систему.
-
pelia
Member
Юра напевно не в темі про складності і неможливість анлокнути бутлоадер на багатьох девайсах
-
yuriy_dd
Member
вас ж бісить що по суті ви нічого сказати не можете, не вистачає знаньAntonyKandaurov: ↑ 01.12.2025 13:43багато вже таких тут було
псилогічно люди ставляться погано до тих хто відрізняється, мені це не вперше
Відправлено через 42 секунди:
звичайно що в курсі, саме тому я купую ті смарти де це можливо зробитиpelia: ↑ 01.12.2025 17:55Юра напевно не в темі про складності і неможливість анлокнути бутлоадер на багатьох девайсах
і всі мої смарти - перепрошиті
-
pelia
Member
Так стоп, вище тобою ж написано що це можна зробити скрізьyuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:57вас ж бісить що по суті ви нічого сказати не можете, не вистачає знаньAntonyKandaurov: ↑ 01.12.2025 13:43багато вже таких тут було
псилогічно люди ставляться погано до тих хто відрізняється, мені це не вперше
Відправлено через 42 секунди:звичайно що в курсі, саме тому я купую ті смарти де це можливо зробитиpelia: ↑ 01.12.2025 17:55Юра напевно не в темі про складності і неможливість анлокнути бутлоадер на багатьох девайсах
і всі мої смарти - перепрошиті
-
yuriy_dd
Member
знайдете де я таке написав?pelia: ↑ 01.12.2025 18:01 Так стоп, вище тобою ж написано що це можна зробити скрізь
історично я обираю HP, олед - мені не подобається, я люблю райзениGold_Star: ↑ 01.12.2025 18:04Просто заради цікавості - ви би як досвічений користувач мак міні м4 обрали ось таку конфігурацію ноутбуку, якби потрібно було обирати між маком чи пк?
-
pelia
Member
Ось же. Хоча це, напевно, я не так зрозумів. Однак це все ще фігня, тому що на левовій частині девайсів неможливо анлокнути бут, а там де навіть можливо - не завжди вистачає ентузіастів, а якщо вистачає, то не завжди вони з прямими руками і маємо лайно, а не кастоми. Плюс і дров то толком немає і кастомів на новіші версії можна не отримати. Я якраз трішки варюсь в цьому, тому в темінема де не можна unlock bootloader
-
yuriy_dd
Member
нормальні прошивки, все стабільно працюєpelia: ↑ 01.12.2025 18:21і маємо лайно, а не кастоми
я 15+ років ставлюpelia: ↑ 01.12.2025 18:21Я якраз трішки варюсь в цьому, тому в темі
-
tornadox
Member
pelia
як зараз справи після анлоку на кастомах з Google Pay, NFC та банківськими додатками? Колись пригадую були Magisk Xposed модулі які приховували це від додатків, але розробники активно протидіяли цьому. Останній смартфон які прошивав для себе був Nubia Z17 Lite з китайською прошивкою. Модифікований сток
. Lineage
- забавка для гіка де частина ф-алу не працює, частина через одне місце. Батарея сідає швидше.
як зараз справи після анлоку на кастомах з Google Pay, NFC та банківськими додатками? Колись пригадую були Magisk Xposed модулі які приховували це від додатків, але розробники активно протидіяли цьому. Останній смартфон які прошивав для себе був Nubia Z17 Lite з китайською прошивкою. Модифікований сток
-
0F
Member
Але при цьому працює з коробки на 80% десктопів без стороннього софту.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 ця технологія не рідна для МакОС, можливо що і в Андроїда є проблеми, чи були раніше
Покажи мені десктоп на ARM-процесорі іншого виробника, епл не рахується.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 це проблема конкректного проца від конкректного виробника
Як знайдеш - гукнеш і розповісиш як до нього прикрутити умовний Arc B580.
По-перше, не дуже мало хто, а 5%, по-друге, це не має ніякого значення. На х86 крутиш системою як хочеш: хочеш АМД, хочеш штеуд, хочеш зелена карта, хочеш червона, хочеш лінукс, хочеш фряха.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 крім того дуже мало хто собі ставить Лінукс як основну систему з UI
ARM не дає нічого з цього і не дає ніякого профіту на десктопі порівняно з х86, тому твій особистий ARM master race - це вологі фантазії, які розбиваються об блоби медіатека, спектр задач на рівні відкриття браузера і 30 ФПС в кіберпанку.
-
AntonyKandaurov
Member
Всього знати неможливоне вистачає знань
Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
Я тобі багато вже по суті говорив, просто ти нарцисс і дуболом який чує лише себе і міряє лише по своїх запитах і побажаннях.бісить що по суті ви нічого сказати не можете
Ну і висратись в кожній темі не забуваєш. То хто біситься?
-
alexeygalas
Member
Ось конкретно Yoga Slim 7i в цьому поколінні якраз не раджу. Брав 15ку нещодавно - там дроселі на платі дуже гидкий звук видають, коли вентилятори мовчать. Пишать і скрегочуть. Думаю в 14 те саме. І така проблема у всіх.Gold_Star: ↑ 01.12.2025 18:04обрали ось таку конфігурацію ноутбуку
Якщо це не турбує - у всьому іншому лептоп пушка. Але я через це повернув і взяв дорожчий брат-близнюк Thinkpad Carbon X9-15 теж на 258v 1TB. Тут все тихо і чудово. Ще й на додачу Harptic Trackpad та Finger Print Scanner. Ну і якість збірки ліпша.
Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
А я вже з цим награвся. Від початку появи Android ставив кастоми. І то в більшості задля ext2sd через брак паам*яті для прогамок. А тепер вже стомився від цього. І ціную сток із усіма системами захисту і довгою OEM підтримкою.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 18:35я 15+ років ставлю
-
Alexsandr
Member
Но очень распространенная технология. Типа автомобилем не поеду, пешком 1000км пойду, это родное? Хорошо бы перебирать все же распространенное.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 ця технологія не рідна для МакОС, можливо що і в Андроїда є проблеми, чи були раніше
Только БД легко может быть в разы больше доступной оперативки для кеша. Все в ОЗУ не загнать.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 це ви трохи погано знаєте БД, якщо що БД теж має кеш - що нівелює затримки IO
На ARM ситуация другая, проц еще бодрый, а поддержки нет никакой. пара тройка лет и ваше устройство устарелоyuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 ну принаймі один білд вони зроблять, і він має працювати на самих старих
у АРМ ситуація інакша - просто не треба підтримувати старе лайно
А типа большой? охватывают весь рынок всего софта? У них специализация своя для своего софта. Но этот кусок у них да, не малый. В любом случае софта больше чем вам кажется а вот исходников меньше.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 а у Гугл, Амазон, Майкрософт - теж малий набір серверного софту?
Будете спорить с производителем?yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 мій монітор - Dell U2715H, споживає 13 Вт
Споживана потужність:
Номінал: 36 Вт
Максимально: 88 Вт
Да если убрать яркость герцовку... но это уже не та картинка.
Тоже нет. Часто достают драйвера из софта с других аппаратов с нужной ОС или приспосабливают старые как могут. Обновления или целиком или никак, шикарная поддержка.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 нема де не можна unlock bootloader, певні проблеми є з процами від MTK, але з Квалком - повний порядок і прошивок дуже багато
Странные опыты. Зависит от диода и сколько на него дадите, для того драйвера и придумали для диодов.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 я особисто проводив експерименти скільки споживають різні діоди Cree - ви щось подібне робили? Ви маєте необхідні знання?
В играх не лучшие. В многопотоке +-. Однопоток дает конечно отклик, и это смотрится, но универсальности нет.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45я не фанат Епл. Скоріше навіть їх противник в багатьох речах. Але я фанат прогресу, і саме проци від Епл - найкращі
хочу бачити таке саме від інших виробників
Все может быть, просто минимальное и пиковое потребление сильно отличается.yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 у мене Xiaomi Mi WiFi Router 3G - разом з оптичним перетворювачем споживають 6.5 Вт
від батареї що я сам зробив на 3-х елементах LFP по 15 Ан - тримає 22 год
С каких пор возможность отремонтировать и купить в магазине новый ПК полностью совместимый со старым софтом недостаток?yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 так я визнаю це. Але це є недолік, а не перевага.
це ще одне що зупиняє прогрес х86
але підтримка старого софта - це основна перевага х86
Думал про такое, на пробу, но что делать после апгрейда? все собирать в нуля еще раз?yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 17:45 мені більше подобається ідея Gentoo - коли софт компілюється під конкретну машину з максимальними оптимізаціями та конфігурацію. Визнаю - що я ще маю замало знань для цього, але це куди я би хотів розвинутись
Я звик від кожного заліза витискати максимум. Я вмію програмувати, конфігурувати, навіть відчувати систему.
-
yuriy_dd
Member
ніби все окtornadox: ↑ 01.12.2025 18:48як зараз справи після анлоку на кастомах з Google Pay, NFC та банківськими додатками?
бо це рідна для Віндовс файлова система. Є речі які рідні для МакОС - і не працюють на Віндовс0F: ↑ 01.12.2025 18:52 ця технологія не рідна для МакОС, можливо що і в Андроїда є проблеми, чи були раніше
Але при цьому працює з коробки на 80% десктопів без стороннього софту
але я вже показував:0F: ↑ 01.12.2025 18:52Покажи мені десктоп на ARM-процесорі іншого виробника, епл не рахується.
Як знайдеш - гукнеш і розповісиш як до нього прикрутити умовний Arc B580
а я хочу максимально швидкий одно-потік. Хочу щоб браузер максимально швидко працював. Хочу максимально довгий час автономної роботи.0F: ↑ 01.12.2025 18:52На х86 крутиш системою як хочеш: хочеш АМД, хочеш штеуд, хочеш зелена карта, хочеш червона, хочеш лінукс, хочеш фряха
х86 - за всіх своїх плюсів - цього не дасть ніколи
-
Alexsandr
Member
Есть тесты открытия в браузерах сайтов на маке и х86? На маке же в разы быстрее должно быть? Или это вопрос мимо тестировщиков и блогеров идет?yuriy_dd: ↑ 01.12.2025 22:09 а я хочу максимально швидкий одно-потік. Хочу щоб браузер максимально швидко працював. Хочу максимально довгий час автономної роботи.
х86 - за всіх своїх плюсів - цього не дасть ніколи