Новости
Последние статьи и обзоры
Три роки ChatGPT — цікава статистика та короткі підсумки буму ШІ
-
st0k
Member
Нещодавно була необхідна інфа про наявний центробіжний насос (був знятий з іншої установки). Шильдик був ледве читаємий, сфоткав, загрузив і попросив знайти даташит. Знайшло все за 30 сек - і виробник, і криві і даташит на необхідній мові.
Якщо володієш темою, правильно ставиш питання і розумієш про що мова - ідеальний економайзер часу
Якщо володієш темою, правильно ставиш питання і розумієш про що мова - ідеальний економайзер часу
-
Scoffer
Member
Не знаю як там з ттх колон, а щодо інших ттх він безсоромно бреше. Точніше компілює дані з багатьох ттх "схожих" пристроїв. Схожих на його думку звісно, а не в реальності. Так що я б не був таким оптимістични.nochnik89: ↑ 01.12.2025 11:51ттх ректификационных колонн
Последний раз редактировалось Scoffer 01.12.2025 12:16, всего редактировалось 1 раз.
-
KimRomik
Member
використовую Чатжпа виключно як "гугл на стероїдах", тому що значно економить час, ну і ще іноді змушую грати роль доктора якоїсь там науки, щоб "адекватно і по людськи" пояснив мені якісь там теорії/формули, як це не змогли зробити горе-доктори мого університету де колись навчався
-
Tiufin
Member
Мені здається, найкращий варіант використання ШІ для пошуку якоїсь інформації - це перехід по ключовим лінкам, які він приводить та швидке прочитання інформації там. Тобто, використовувати його як швидкий пошуковик, який ще приводить контекст по кожному лінку. Це швидше, ніж самому вбивати в гуглі декілька запитів та вишукувати там надійні джерела, а потім їх вивчати.Georgin: ↑ 01.12.2025 11:01 Scoffer
Так, оце саме воно, саме оця поведінка мені просто душу вивертає коли працюю с ШІ.
Відправлено через 4 хвилини 6 секунд:
Була десь місяць-два новина щодо цього із коментарями якогось топ-інженера опенаі. Так от, навчити його менше вигадувати можна, але тоді на кожну відповідь буде йти набагато більше ресурсів, тож вона буде значно дорожче. Скоріш за все це означає зникнення безкоштовного доступу та значне підвищення цін на платний.1234waltz: ↑ 01.12.2025 11:37 Здавалось би, невже важко було приділити увагу якісному тренуванню власної мовної моделі по власним матеріалам - але ні, простіше ж скрапити хаотично матеріали з інтернету і подавати людям якись шлак на основі галюцінацій з помилкових тверджень.
-
Scoffer
Member
Не можна. Щоб навчити його менше вигадувати треба для початку знайти джерело завідомо вірної інфи, а вони і так увесь інет з усіма гімнами випилососили, а тепер ще й засрали нагенереним і пилососять по якомусь надцятому колу ще гіршу інфу ніж вперше. Це тупікова технологія.Tiufin: ↑ 01.12.2025 12:44Так от, навчити його менше вигадувати можна
-
Tiufin
Member
https://openai.com/index/gdpval/Scoffer: ↑ 01.12.2025 12:56Не можна. Щоб навчити його менше вигадувати треба для початку знайти джерело завідомо вірної інфи, а вони і так увесь інет з усіма гімнами випилососили, а тепер ще й засрали нагенереним і пилососять по якомусь надцятому колу ще гіршу інфу ніж вперше. Це тупікова технологія.Tiufin: ↑ 01.12.2025 12:44Так от, навчити його менше вигадувати можна
Ось тест 2-місячної давнини, і тут видно, що відповіді однієї із моделей були такими ж повними, як і відповіді людей, працюючих в певних галузях- у 47,6% експерти, які всліпу порівнювали відповіді чатботів та професіоналів, обирали відповіді чатботу Клод опус 4.1. тобто, навіть публічні моделі вже наблизились до рівня людей у певних сферах діяльності.
-
Georgin
Member
Це якщо просто використовувати ШІ як агрегатор. У моєму випадку його задача - ревізія та рефакторинг коду і там так не працює.Tiufin: ↑ 01.12.2025 12:44Мені здається, найкращий варіант використання ШІ для пошуку якоїсь інформації - це перехід по ключовим лінкам, які він приводить та швидке прочитання інформації там. Тобто, використовувати його як швидкий пошуковик, який ще приводить контекст по кожному лінку. Це швидше, ніж самому вбивати в гуглі декілька запитів та вишукувати там надійні джерела, а потім їх вивчати.Georgin: ↑ 01.12.2025 11:01 Scoffer
Так, оце саме воно, саме оця поведінка мені просто душу вивертає коли працюю с ШІ.
Зазвичай у результаті не він проводить ревізію та рефакторинг мого коду, а я проводжу ці дії щодо його витворів
-
Tiufin
Member
Цікаво. Зазвичай чую, що програмування - це та сфера, де чатботи максимально корисні.Georgin: ↑ 01.12.2025 13:29Це якщо просто використовувати ШІ як агрегатор. У моєму випадку його задача - ревізія та рефакторинг коду і там так не працює.Tiufin: ↑ 01.12.2025 12:44
Мені здається, найкращий варіант використання ШІ для пошуку якоїсь інформації - це перехід по ключовим лінкам, які він приводить та швидке прочитання інформації там. Тобто, використовувати його як швидкий пошуковик, який ще приводить контекст по кожному лінку. Це швидше, ніж самому вбивати в гуглі декілька запитів та вишукувати там надійні джерела, а потім їх вивчати.
Зазвичай у результаті не він проводить ревізію та рефакторинг мого коду, а я проводжу ці дії щодо його витворів![]()
-
mythorns
Junior
Ті, хто обсирають нейронки, просто не вміють з ними працювати, або обпікшись пару разів зробили висновок що все погано і краще вже не буде. Так, багато чатГПТ може дичини навалити, але як не крути він дуже багато в яких сутиаціях може зекономити час. Ще я знаю що нейронки багато у різних дослідженнях в області медицини і тд допомогають і не тільки
-
Liam
Member
Ну, я про таке не питаю.dead_rat: ↑ 01.12.2025 10:28 Liam
Спитав Джеміні прямо зараз
Чи є у сліпнів лічинки І те саме поганою мовою
-
Scoffer
Member
Якщо це як відповіді індусів, з котрими мені доводиться мати справу, то я згоден, вони несуть пургу приблизно одного рівняTiufin: ↑ 01.12.2025 13:26що відповіді однієї із моделей були такими ж повними, як і відповіді людей, працюючих в певних галузях
Але це лише показує наскільки недосконала сучасна hr-модель штатських контор. Раніше штати притягували до себе топові мізки, а зараз максимальне дно зато щоб подешевше.
-
AntonyKandaurov
Member
Пару разів було що відповідь на питання найбільш розвернуто знаходила саме нейронка. Хоч і скептично на все це дивлюсь але якщо треба щось знайти то допомагає.
-
vmsolver
Member
- Вам не нравятся коты?
- Да вы их просто готовить не умеете

- Да вы их просто готовить не умеете
-
dead_rat
Member
Є така категорія співробітників, котрі гірші за їхню відсутність. Таких десь половинаScoffer: ↑ 01.12.2025 13:38Якщо це як відповіді індусів, з котрими мені доводиться мати справу…Tiufin: ↑ 01.12.2025 13:26що відповіді однієї із моделей були такими ж повними, як і відповіді людей, працюючих в певних галузях
-
Liam
Member
Жодних генерацій конфігів. Наприклад - требо було створити Wi-Fi мережу на поверсі. Я надав усі данні про вимоги та на чому бажав би цю мережу будувати. Надав кількість пристроїв (приблизно), довжину коридору з офісами та інщі нюанси. Рішення було знайдене за декілька годин обговорювання. Швидко, надійно.Georgin: ↑ 01.12.2025 10:53 Liam
Я ніколи не працював сисадміном і дуже рідко з ними спілкувався. Підкажіть будь ласка, у чому саме допомагає Вам як сисадміну ШІ?
Єдине, що мені спадає на думку - це генерація конфігів для Docker і використання замість пошуковика для вирішення проблем, але ж це примітив.
Далі... Налаштування Kyocera Ecosys M2735dw у мережі для купи користувачів. Ми ж кожен тиждень їх налаштовуємо? Усе зроблено із допомогою ШІ. Налаштування TP-Link EAP610-Outdoor з її системою Omada. На ній, доречі, постійно були проблеми з смартфонами IPhone. Усі проблеми усунено та налаштовано із допомогою ШІ. Трохи вже застарілий "пошук у Google" та годинні (а то й денні) блукання по форумах мені стали незручними. Примітив? ШІ мене не навчає, не робить за мене мою роботу, не приймає остаточне рішення. ШІ - це інструмент. Не вмієте користуватись - не чепайте.
Последний раз редактировалось Liam 01.12.2025 14:12, всего редактировалось 1 раз.
-
tablestikus
Member
І слухати їх англійську страшноdead_rat: ↑ 01.12.2025 14:03Є така категорія співробітників, котрі гірші за їхню відсутність. Таких десь половина
-
Tiufin
Member
Не знаю, не спілкувався я з тими індусами (та й це лише ваше припущення-вигадка). Але маю досвід спілкування із вами тут на форумі, та знаю, які ви перли можете не лише видавати, а й наполегливо просувати. То ж, цей ваш аргумент сприймаю скептично.Scoffer: ↑ 01.12.2025 13:38Якщо це як відповіді індусів, з котрими мені доводиться мати справу, то я згоден, вони несуть пургу приблизно одного рівняTiufin: ↑ 01.12.2025 13:26що відповіді однієї із моделей були такими ж повними, як і відповіді людей, працюючих в певних галузях
Але це лише показує наскільки недосконала сучасна hr-модель штатських контор. Раніше штати притягували до себе топові мізки, а зараз максимальне дно зато щоб подешевше.
До речі, трохи вдався в деталі щодо опису цього тесту, так от, наскільки я зрозумів - питання та відповіді на них писали професіонали зі середнім 14-річним досвідом у своїх галузях. А потім інші експерти (нажаль, там не вказано, або я не знайшов, їхній досвід) всліпу оцінювали відповіді чатботів і тих професіоналів. Та що, то були зовсім не індуси і не стажери.
Последний раз редактировалось Tiufin 01.12.2025 14:27, всего редактировалось 1 раз.
-
Kypatop01
Member
Буквально сегодня была проблема на ПК. Предложил 4 варианта как возможно её решить: два не помогло, третий помог. Потратил отсилы 5 минут на решение, хотя решение завело в такие разделы регистра где я до этого не был.
Удобно ? Удобно!
Удобно ? Удобно!
-
Z440_User
Member
Якщо правильно поставити питання, GPT/Gemini значно скоротшують час вирішення питання. Але треба бути в темі, щоб відокремити фантазії від справжнього рішення.
Мої приклади:
1.) Після 15 років користування звуковою, вирішив витиснути з неї все можливе. Так, чисто побавитись з ШІ та якимось прикладним завданням. Ось тобі ресурс ALSA, ось тобі ісходніки ядра, ось тобі шаблон налаштувать таких карт з пакету alsa. Питання: Вивчи можливості драйвера snd_emu10k1 для максимального задіяння апаратних функцій карти та сформуй файл налаштувань на основі шаблону. Готово, а ще можна ядру дати ключ emu.das і драйвер перейде в експериментальний стан з розширеними можливостями (про що я не чув взагалі). Гуглю, читаю, активую. А ось ще такий розклад: є 7.1 звук в кіно і є використання лише 4.0 виходу, накидай блок в налаштування для ручного міксу 7.1 до 4.0 з такою розкладкою по каналах... Коротше, за 1,5години нарулив собі в лінуксі такого звуку, якого у мене до цього не було навіть у вінді.
2.) Тут ета, помилка ось така, куди копнути щоб вирішити? 10...15хв і питання вирішене, замість 1-2годин копирсання в гуглі та форумах.
3.) 12В 200А, який переріз алюмінієвої шини потрібно, та мідної? Тримай відповідь... а ще шини бувають таких типорозмірів, тому шукай такі...
4.) На ринку пропонуються виробники "А", "б", "в", "г". Знайди відгуки та ранжуй їх за наступними критеріями...
5.) Ось картинка, розпізнай, переклади ... мовою, згенеруй нову аналогічну картинку ... мовою.
6.) А ну, порахуй мені ось це...
7.) Є 3 роутери, основний роздає та по ethernet на другий роутер переходить, другий роутер по wds перекидує на третій. Між першим та другим виникає "яма". Рекомендація : розкинь перший та другий по різних каналах, або збільши відстань між ними (немає можливості). Перевів перший на інший канал - питання вирішилося.
Мої приклади:
1.) Після 15 років користування звуковою, вирішив витиснути з неї все можливе. Так, чисто побавитись з ШІ та якимось прикладним завданням. Ось тобі ресурс ALSA, ось тобі ісходніки ядра, ось тобі шаблон налаштувать таких карт з пакету alsa. Питання: Вивчи можливості драйвера snd_emu10k1 для максимального задіяння апаратних функцій карти та сформуй файл налаштувань на основі шаблону. Готово, а ще можна ядру дати ключ emu.das і драйвер перейде в експериментальний стан з розширеними можливостями (про що я не чув взагалі). Гуглю, читаю, активую. А ось ще такий розклад: є 7.1 звук в кіно і є використання лише 4.0 виходу, накидай блок в налаштування для ручного міксу 7.1 до 4.0 з такою розкладкою по каналах... Коротше, за 1,5години нарулив собі в лінуксі такого звуку, якого у мене до цього не було навіть у вінді.
2.) Тут ета, помилка ось така, куди копнути щоб вирішити? 10...15хв і питання вирішене, замість 1-2годин копирсання в гуглі та форумах.
3.) 12В 200А, який переріз алюмінієвої шини потрібно, та мідної? Тримай відповідь... а ще шини бувають таких типорозмірів, тому шукай такі...
4.) На ринку пропонуються виробники "А", "б", "в", "г". Знайди відгуки та ранжуй їх за наступними критеріями...
5.) Ось картинка, розпізнай, переклади ... мовою, згенеруй нову аналогічну картинку ... мовою.
6.) А ну, порахуй мені ось це...
7.) Є 3 роутери, основний роздає та по ethernet на другий роутер переходить, другий роутер по wds перекидує на третій. Між першим та другим виникає "яма". Рекомендація : розкинь перший та другий по різних каналах, або збільши відстань між ними (немає можливості). Перевів перший на інший канал - питання вирішилося.
-
leif
Member
взяти хоча б з недавнього вагу літію необхідного для батарейки електромобіля:Tiufin: ↑ 01.12.2025 14:10маю досвід спілкування із вами тут на форумі, та знаю, які ви перли можете не лише видавати
скуфер: чат гпт: 1:0 на користь чату гпт і таких прикладів можна навести ще