Intel приписують підготовку як мінімум двох моделей CPU Nova Lake‑S з додатковою кеш-пам’яттю

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Technocrat
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Intel приписують підготовку як мінімум двох моделей CPU Nova Lake‑S з додатковою кеш-пам’яттю

І в комплекті з топовими відеокартами підходящий блок живлення :D

Зображення
zalizo_org
Member

Повідомлення

Неймінгове прокляття продовжує переслідувати intel. А по темі, - цікаво чим завершаться потуги і під що пропущена 300-серія...
Devijack
Member

Повідомлення

Спочатку інтел розпинались розповідаючи що їх архітектура відрізняється від АМД і їм той зайвий кеш як козі баян, зрештою здалися зрозумівши що це модно. :D
Nekros
Member

Повідомлення

zalizo_org: 27.11.2025 13:49 А по темі, - цікаво чим завершаться потуги і під що пропущена 300-серія...
Під арроу лейк рефреш про який вже всі забули :gigi:
Devijack: 27.11.2025 14:07 Спочатку інтел розпинались розповідаючи що їх архітектура відрізняється від АМД і їм той зайвий кеш як козі баян, зрештою здалися зрозумівши що це модно. :D
Це не модно, це ефективно.
zalizo_org
Member

Повідомлення

alexeygalas: 27.11.2025 14:26Samsung випустить лептоп Galaxy Book 6 Pro на платформі Intel Panther Lake
про пантер пам'ятаю, але то все мобільні чіпи. мене цікавлять тільки десктопи
Agon1st
Member

Повідомлення

а для чего нужно 52 ядра ,что то я не пойму
alexeygalas
Member

Повідомлення

zalizo_org: 27.11.2025 15:39про пантер пам'ятаю, але то все мобільні чіпи. мене цікавлять тільки десктопи
Ну мабуть з Core Ultra почались прецеденти, коли все покоління віддається під мобільні/embeeded чіпи. Core Ultra 100 теж були лише мобільні. Інтел завжди усі новинки в проєктуванні відтестовує на мобільному сегменті.
Хоча був ще в історії Broadwell, який мав всього 2 десктопних моделі i5-5675c та i7-5775c. А усі інші були мобільні
Earanak
Member

Повідомлення

Agon1st: 27.11.2025 16:24 а для чего нужно 52 ядра ,что то я не пойму
Наверное что-бы конкурировать в мейнстрим сегменте с АМУДЕ, например в CPU-Софтверном рендринге (Corona/V-Ray/Maxwell/RenderMan и тд).
Не все можно рендрить видяхами, по многим причинам. А Тредриперы слишком тугие во всем что не касается рендера, и дорогие, увы :-/

Думаю на это будут делать упор, мол... Посмотрите наши процы быстрее рендрят чем АМУДЕ B-)
Ну а если вам игрульки играть, то нате вам меньше ядер но с Кэшом. Если слухи подтвердятся.
Лично меня такое разделение не устраивает. Вариант с X3D многоядерниками у АМД мне больше подходит :-/
vmsolver
Member

Повідомлення

Earanak: 27.11.2025 16:34Ну а если вам игрульки играть, то нате вам меньше ядер но с Кэшом.
В новости сказано, что в Compute Tile будет big LLC, это значит что два Compute Tile с таким кешем дадут суммарно 288 МБ bLLC, это отменяет старый слух что big LLC будет вместо одного из Compute Tile.

Такое решение более правильно и с точки зрения задержек, но опять же, это тоже слух :gigi:

Интел надоел этой своей практикой, практически всё вкусное выходит через год или где-то там в будущем. Может быть с Nova Lake будет не так, но её всё равно ждать год.
Earanak
Member

Повідомлення

vmsolver

А... О как... А я и не дочитал до этого "другого источника", интересненько.
l-m
Member

Повідомлення

Я заплутався з цими чутками. В Інтел буде вертикальний стекінг додаткового кешу як в АМД? Чи це буде окремий чиплет з кешем поруч на підкладці?
Просто раніше писали що це буде поруч окремий чиплет з кешем (таке собі рішення, вертикальне компонування значно краще по латентності), який буде заміняти один чиплет з ядрами (Compute Tile). Тобто, що будуть конфігурації або 16P+32e (два чиплети "Compute Tile" по 8P+16e), а бо 8P+16e + bLLC.
А тепер пишуть що може бути 2 чиплети 8P+16e + 2 шт bLLC, а таке наче можливо тільки якщо bLLC буде вертикально компонування і не буде займати місце одного Compute Tile :think:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Agon1st: 27.11.2025 16:24а для чего нужно 52 ядра ,что то я не пойму
хочуть М5 перемогти - помідорами ядрами закидати :lol: :lol:
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

Нарешті Інтел змусить амд збільшити кеш. А то вішають лапшу дорого/складно. Не було конкурента з кешем просто ;)
l-m
Member

Повідомлення

aaleksandrenko: 27.11.2025 23:36 Нарешті Інтел змусить амд збільшити кеш. А то вішають лапшу дорого/складно. Не було конкурента з кешем просто ;)
Може навпаки — АМД нарешті змушує Інтел збільшити кеш? :rotate:
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

l-m: 28.11.2025 01:44
aaleksandrenko: 27.11.2025 23:36 Нарешті Інтел змусить амд збільшити кеш. А то вішають лапшу дорого/складно. Не було конкурента з кешем просто ;)
Може навпаки — АМД нарешті змушує Інтел збільшити кеш? :rotate:
Може.
Інтел зробить собі кеш.
Амд зробить ще більше кешу. В 2030 році берем проц з 32гб кешу. Кеш замінює озу, яка зникне з ринку :rotate:
VRoman
Member

Повідомлення

Agon1st: 27.11.2025 16:24 а для чего нужно 52 ядра ,что то я не пойму
Как зачем? Чтобы окончательно запутать диспетчер задач: 3 вида ядер на 2х плитках, т.е. всего 6 блоков ядер! Теперь вы точно будете "в улёте" от такого!
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Devijack: 27.11.2025 14:07 Спочатку інтел розпинались розповідаючи що їх архітектура відрізняється від АМД і їм той зайвий кеш як козі баян, зрештою здалися зрозумівши що це модно. :D
Нє, ну а як?
Я згадую як інтел графіки малював і тези розписував чому його процесори краще і монолітний дизайн це "вопше" самий сік, а амд райзен зліплений із чиплетів.
Чиплети це зло і не інноваційно, чиплети це навмисне здешевлення і відсутність божественної кільцевої шини, а інфініті фабрік то такий костиль що ой мама. :laugh:
З часів кофілейка пройшло багато часу, тоді було смішно це читати від інтел. Зараз сумно згадувати бо саме тоді інтел з-за своєї пихи все проспав і просрав поки кржаничі та гєлсінгери з нього витягували гроші собі на премії і зарплатні.
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

16Р+32Е по вменяемой цене без косяков с 300 мб кэшем - единственный вариант для реабилитации Интела
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.11.2025 21:47 хочуть М5 перемогти - помідорами ядрами закидати :lol: :lol:
Можна і ядрами - епл скейлиться гірше.
Але загалом достатньо існуючих переваг х86. :idea:

Відправлено через 2 хвилини 3 секунди:
Inqizitor2022: 28.11.2025 09:3916Р+32Е по вменяемой цене без косяков с 300 мб кэшем - единственный вариант для реабилитации Интела
Смотря какую цену считать вменяемой за склейку из (фактически) двух и9 плюс внешнего кеша.
Відповісти