Опубліковано перший огляд флагманської відеокарти ASUS ROG Matrix GeForce RTX 5090

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Vpupkin
Member

Повідомлення

leif: 25.11.2025 23:38в цілому, питання вподобань: комусь трохи халявної продуктивності, комусь на 117рпм менше кулер крутить і на двадцять гримень в платіжці менше
Маячня, +100W це як ще одна людина у кімнаті, енергія не є безкоштовною, а ті оберти це лише те що встигло накрутитися між скрінами далі буде гірше.
Той ваш оверклокінг видно лише за умов його пошуку, вимикаєш оверлей і толку зеро, а зайве тепло і шум мені і справді зайві, вуха чують, козюльки сохнуть.
Я б може вас зрозумів якби мова йшла про жирну кастомну воду, аде в мене її більше немає.
А оті ващі бенчі зроблені з усіма вертушками на 100% при 53с на гпу це лише циферкі.
leif
Member

Повідомлення

Vpupkin
Мої бенчі зроблені зі штатним профілем управління вентилями, просто зараз не літо, і карта не встигає прогріватись аж так сильно за 1хв бенч. 3д Марк, якщо ви не помітили, показує середню температуру, максимальна була вище.

Щодо 1 людини в кімнаті яка сидить/лежить/не рухається і не споживає кисень при цьому, то це треба бути ще тендітнішим щоб це розрізнити ніж у випадку 1640 Vs 1757rpm, це Ви вже потужно загоняєте :lol: Або у вас кімната 4 квадратних метри :)

Відправлено через 4 хвилини 19 секунд:
Той мій оверклокінг просто один раз налаштував і забув про нього назавжди, я нічого ніде не вишукую, що ви вигадуєте. Просто ж треба обирати в якому режимі карту юзати. Я обрав цей і пояснюю чому. Для тих кому 100вт темпла це багато а 117rpm це велика різниця по шуму я не засуджую. Ну бувають такі люди. Андервольте раді бога :yes:
Vpupkin
Member

Повідомлення

leif
100w це середне виділення тепла від людини.
А про 117обертів маячня, бо ті данні не коректні.
leif
Member

Повідомлення

Vpupkin
Я знаю, від людини яка не рухається. Але ж відеокарта і не споживає кисень від чого присутність іншої людини може бути більш помітною ніж теплова, особливо якщо кімната невелика.я про це.
Vpupkin: 26.11.2025 00:24 117обертів маячня, бо ті данні не коректні.
Та що ж таке :laugh: 1% low – некоректно, тепер і тут некоректно, добре шо хоч 203 vs 213 це супер точно :D
Vpupkin
Member

Повідомлення

leif: 26.11.2025 00:30Та що ж таке 1% low – некоректно, тепер і тут некоректно, добре шо хоч 203 vs 213 це супер точно
Фпс буде рівний, а оберти і 1% змінюються з часом, чи я брешу?
Я ж не грів картудля тестування, то якісь проміжні значення, я взагалі не знаю скіки воно нагріє при 600w на постоянку.
leif
Member

Повідомлення

Vpupkin: 26.11.2025 00:34
leif: 26.11.2025 00:30Та що ж таке 1% low – некоректно, тепер і тут некоректно, добре шо хоч 203 vs 213 це супер точно
Фпс буде рівний, а оберти і 1% змінюються з часом, чи я брешу?
Я ж не знаю, яка там у вас була методика тестування, що я можу сказати. Може якби ви подовше потестили то розрив по обертах став би менше а по 1% тільки збільшився, як і по avg :D . От тому я і пропонував 3дмарк, там все просто і немає ніякого простору для двоякого трактування, коректно/не коректно, подивився в небо чи ні тощо
Vpupkin
Member

Повідомлення

leif
Я порівнював жор/фпс у одній сцені, у тих умовах у яких юзаю залізо, а результати з марку це діаметр сферичного коня який не знаю шо означає.
Марк корисний для порівняння лоб в лоб, але ж ми тут про користь оверклоку говоримо, а не піпками міряємося.
denizen
Member

Повідомлення

leif
Безпредметна розмова, покажіть ваші результати бенчу з андервольтом, у стоці, та з розгоном. Тоді буде щось цікаве.
Нехай буде один тест, то що я показував з андервольтом.
leif
Member

Повідомлення

Vpupkin: 26.11.2025 03:05Марк корисний для порівняння лоб в лоб, але ж ми тут про користь оверклоку говоримо, а не піпками міряємося.
ну, дивіться, за прикладом не треба далеко ходити. беремо сабжеву новину і відео з неї:

- різниця в 3дмарк speedway:

157,9фпс у матрікса проти 146,1фпс у FE, тобто у матрікса результат вище на 8,08% (викладений на 2й сторінці мій результат в спідвей, до речі -- 155.2фпс)

- різниця в асасінс крід по середньому фпс -- 5%, по 1 low -- 7,92%
- різниця в стар ворз: 10,11% по середньому фпс, 9,33% по 1 low

порахуємо середнє арифметичне цих різниць в реальних іграшках в 4к : (5 + 7,92 + 10,11 + 9,33)/4 = 32,3/4 = 8,09%

середня різниця в реальних іграшках виявилась рівною тій, яку ми побачили в спідвей.

ось вам і користь 3дмарка ;)
denizen
Member

Повідомлення

взагалі ні про що, ви порівняли зара дві карти у одної 600Вт пакет, у іншої 800Вт.
Ви можете зробити те що я вас попросив?
leif
Member

Повідомлення

denizen: 26.11.2025 09:25Безпредметна розмова, покажіть ваші результати бенчу з андервольтом, у стоці, та з розгоном. Тоді буде щось цікаве.
не маю бажання підбирати ще раз андервольт, це реально довго ганяти всі ці тести стабільності, а щось там на глазок приблизно виставити, що потім буде крашитись і не є адекватним прикладом я тестити не хочу. ви ж свою карту теж не розігнали вручну, еге ж? ;) мабуть, з тієї ж причини. що там Vpupkin нарозганяв і чи пройде цей конфіг тест стабільності типу 3дмарк портроял (20+ прогонів підряд, результат має бути вище 97%) нам також не відомо.

до того ж, ще раз вам повторю, я вже робив андервольт на своїй карті при покупці і я знаю, що там буде.

а от в стоці прогоню, це без проблем. трохи пізніше сьогодні

Відправлено через 44 секунди:
denizen: 26.11.2025 09:43взагалі ні про що, ви порівняли зара дві карти у одної 600Вт пакет, у іншої 800Вт.
яка різниця? ви предмет розмови не уловили :D це про репрезантативність 3д марку а не про ТДП, доброго ранку
denizen
Member

Повідомлення

ну ми з вами про інше говорили, про вплив андервольту. Але нехай так, перевірте, хочаб сток, та ваш розгін, вже буде набагато більше розуміння.
leif
Member

Повідомлення

denizen: 26.11.2025 09:49ну ми з вами про інше говорили, про вплив андервольту.
я писав це не вам, а Vpupkin, який з невідомих причин думає, що тести в релевантних 3д марк бенчах це сферинчі коні, а от в іграшках, там зовсім інша карта піде))

не піде. і ось пруф навіть з сабжевої новини під якою ми пишемо коментарі

Відправлено через 1 хвилину 49 секунд:
denizen: 26.11.2025 09:49перевірте, хочаб сток
зроблю обов'язково, сьогодні трохи пізніше. прямо зараз немає можливості.
denizen
Member

Повідомлення

тут немає істини, і він, і ви частково праві.
бо іграшки, зазвичай не використовують так ефективно ресурси карти, як тести.
як мінімум різні іграшки по різному, тому і не є останньою інстанцією результати тестів.
Плюс мені особисто в іграшках не потрібні всі кадри, зазвичай обмежуюсь 120fps, для мене головне стабільність (плавність).
Карта майже ніколи не завантажена на 100% в грашках, тому і не потрібен мені розгін.
Споживання теж майже ніколи не буває таким як в тестах, зазвичай десь 200-300Вт
leif
Member

Повідомлення

denizen: 26.11.2025 10:03 іграшки, зазвичай не використовують так ефективно ресурси карти, як тести.
Ну ось я буквально трохи вище навів приклад як цілком собі використовують: асасінс крід та Стар ворз, досить популярні тайтли, чи не так?

Звісно різні іграшки по різному і трьєба заміряти 1/0.1%low також для повноти картини.

Але я не настільки упоровся в цьому питанні, щоб це все робити і тому тестую і роблю висновки по 3д марку, точніше по кількох тестах в ньому бо вони трохи різні (Як і іграшки)

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
denizen: 26.11.2025 10:03 зазвичай обмежуюсь 120fps, для мене головне стабільність (плавність).
А Стар ворз і асасінс крід їх немає, цих 120кадрів, як бачите по сабжевому тесту романа

Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
denizen: 26.11.2025 10:03 зазвичай десь 200-300Вт
Щось дуже мало. Це ви рівень потужності 5080 використовуєте (якщо брати середнє значення 250вт). Цікавий сценарій, що вам сказати

Відправлено через 4 години 45 хвилин 51 секунду:
denizen: 26.11.2025 09:49перевірте, хочаб сток
сток:
спідвей -> https://www.3dmark.com/3dm/146155407?
стіл номад ->https://www.3dmark.com/3dm/146155693?
порт роял -> https://www.3dmark.com/3dm/146155862?

на скільки результат в розгоні більше:
спідвей -> на +5.32 %
стіл номад -> на +3.57 %
порт роял -> на +4.91 %

в середньому 4,6%. до цього ще як мінімум 2-3% зжирає андервольт з моїх тестів, які я робив після покупки, щоб в ньому реально був хоч якийсь помітний сенс. більш агресивний з'їсть ще більше, офк. зробити на 5090 андервольт так, щоб отримати навколо стокові значення продуктивності на моїй карті не вийшло, були проблеми з проходженням тестів на стабільність. годинку стреспортрояла, годинку стресспідвея -- так щоб результат був від 97% і вище = стабільно. решта мене не влаштовує, навіть якщо в іграшках на перший погляд все окей. знаю, що великий відсоток юзерів зі стабільністю андервольта не заморочується, поганяв трохи іграшку -- нічого не вилетіло, значить стабільно, а потім запускаєш якусь іншу іграшку, інші налаштування і...

ітого: як мінімум 6,6-7,6% різниця між даунвольтом і розгоном на окремо взятій моїй карті нехай ще більше усереднимо -- 7%. кому це мало або заважає додаткових сто ватт споживання -- юзайте андервольт. для мене ж це халявні фпс'и від яких я не бажаю відмовлятись.
denizen
Member

Повідомлення

Добре, дякую, якраз все вписується, 5% бенефіту за рахунок 9800x3D скоріше за все (можливо, ще на відеокарті стокові частоти у вас вище). Ще декілька % можна витиснути, при розгоні відеокарти.
leif
Member

Повідомлення

denizen: 26.11.2025 15:43відеокарті стокові частоти у вас вище
а яка у вас версія карти?
denizen
Member

Повідомлення

ASUS TUF
Vpupkin
Member

Повідомлення

leif
А ж 1 бенч якось схожий на аж 2 гри, ну значить результати з бенчу тепер завжди налазять на всі тисячі і тисячі ігор, от тільки я у своїх іграх так і не побачу отих ваших +10% за 100w.
leif
Member

Повідомлення

Vpupkin: 26.11.2025 16:42побачу отих ваших +10% за 100w.
я ж вам ніби пояснив про 10%, звідки вони взялись в цьому обговоренні і чому до них не варто чіплятись, а ви ніби не зрозуміли :dontknow:

Відправлено через 8 хвилин 21 секунду:
Vpupkin: 26.11.2025 16:42якось схожий
якось, ага
Vpupkin: 26.11.2025 16:42схожий на аж 2 гри
ці дві гри це зовсім не те що ваші дві гри. "неправильні" ігри, ясне діло :laugh:
Vpupkin: 26.11.2025 16:42от тільки я у своїх іграх
вам ніхто і не каже тут, що різниця між розгоном в стелю ПЛ і андервольтом буде помітна в будь якій грі і буде однаковою. ні, вона буде відрізнятись, десь її може і не бути. це як з порівнянням 4090 проти 5090, десь різниця дуже помітна, десь мінімально результати відрізняються. можна було б вже і звикнути, не розумію чому ця істина вам так складно дається
Відповісти