Тобто, якщо мені непотрібен ноут чи планшет, то ARM мені не побачити? Що за дискримінація?yuriy_dd: ↑ 23.11.2025 22:52 тому що існуючим відео-картам не місце в новому енерго-ефективному світі який пропонує АРМ
не треба до швидкого і легкого кара чіпляти причім від вантажівки
Новини
Останні статті і огляди
Qualcomm заявила про підтримку більш ніж 90% ігор для Windows платформою Snapdragon X2 Elite
-
Z440_User
Member
-
1234waltz
Member
Саме тому в мене на ноуті 32 ГБ рами.yuriy_dd: ↑ 23.11.2025 11:30 до вас доходить про вимоги до сучасних сторінок? і це лише один компонент
-
yuriy_dd
Member
є мак міні, є мак студіоZ440_User: ↑ 24.11.2025 09:20Тобто, якщо мені непотрібен ноут чи планшет, то ARM мені не побачити?
ви напевно не знали
на маку оперативка значно ефективніше використовується1234waltz: ↑ 24.11.2025 10:20Саме тому в мене на ноуті 32 ГБ рами
-
Z440_User
Member
А як в них запхати 8Тб наявних дискових масивів, саморобний IR приймач на COM порт, внутрішню звукову карту з аналоговим виводом 5.1, IEEE1394 порт, дуалбут на двох окремих nvme під Gentoo Linux та win10?
Я ж цікавився саме варіантом перенести пів наявного системника на нову платформу в сформованій домашній екосистемі, а не змінити весь ПК та купу супутнього обладнання для користування с mac mini / mac studio на яких MacOS буде одразу знесено, бо вона мені непотрібна.
-
Барбарис
Member
Z440_User, який ком-порт? Яка звукова? Які диски? Правильний лише сценарій Юрка, зараз він розкаже, що все не потрібно, бо воно там не запрацює.
Але то просто фанатик, він просто не сприймає фундаментальну різницю систем та розробників, як і пояснення.
Але то просто фанатик, він просто не сприймає фундаментальну різницю систем та розробників, як і пояснення.
-
Scoffer
Member
Які-які, фірмові еплові за 2 кілобакси кожен!Барбарис: ↑ 24.11.2025 15:10який ком-порт? Яка звукова? Які диски?
-
Барбарис
Member
Scoffer, де? В міні і студіо? Я ще розумію пихнути це в тертку від прошки. Але з їх організацією простору це має бути про макс
-
Z440_User
Member
Це я ще не згадав відеокарту, бо від ПК у мене суто мультимедіа розваги потрібні...
PowerPC Mac в який пхали звичайний SB Live!5.1 не хотів працювати, а SB Live!5.1 який було вийнято з маку - нормально стартанув на х86 і визначався як SB22x OEM.
Наявність слотів на материнці не гарантує роботу обладнання яке в них втикається. Навіть за наявності дров для цього обладнання.Барбарис: ↑ 24.11.2025 15:18 Scoffer, де? В міні і студіо? Я ще розумію пихнути це в тертку від прошки. Але з їх організацією простору це має бути про макс
PowerPC Mac в який пхали звичайний SB Live!5.1 не хотів працювати, а SB Live!5.1 який було вийнято з маку - нормально стартанув на х86 і визначався як SB22x OEM.
-
1234waltz
Member
Стиснення в оперативній пам'яті працює зараз на абсолютно всіх системах (як не дивно, але в Лінуксах фрішних найгірша реалізація, бо два лісапєта), просто Apple колись на мобілках були перщі, в часи коли це були диковинкою. В реалі це в дуже обмежених масштабах працює, як тільки мова йде про великі обсяги макбук нещадно юзає своп. Як перевірити, просто, ставимо якись проект в Прєм'єрі, який гарантовано буде тільки RAM жерти гігабайт 25, при наявності вільної. Запускаємо його на Маках з 16 та 32 ГБ рами, насолоджуємось гвалтуванням свопа на першому.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 14:40 на маку оперативка значно ефективніше використовується
-
yuriy_dd
Member
через TB5 можна підєднатиZ440_User: ↑ 24.11.2025 15:02А як в них запхати 8Тб наявних дискових масивів
скільки % користувачів будуть мати такі потреби?Z440_User: ↑ 24.11.2025 15:02саморобний IR ...
М4 це просто приклад переваги АРМZ440_User: ↑ 24.11.2025 15:02на яких MacOS буде одразу знесено
буде все інше, не все відразу
-
Z440_User
Member
Тобто треба купити той ТВ-5 до якого я під'єднаю наявних 6 SATA дисків 3,5", який потім під'єднаю до міні/студіо?yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 15:52через TB5 можна підєднатиZ440_User: ↑ 24.11.2025 15:02А як в них запхати 8Тб наявних дискових масивів
Мені байдуже, це суто моя потреба і цього достатньо. Це моя опція за допомогою якої у взаємодії з пультом від старого VHS я керую аудіо/відео плеєрами. Вона у мене була, є зараз і вона присутня на 100% нових х86 материнок. Навіть на наявних не apple пропозиціях вона присутня.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 15:52скільки % користувачів будуть мати такі потреби?Z440_User: ↑ 24.11.2025 15:02саморобний IR ...
В чому? В іграх? В перегляді кіно (HDRip/Bluray/3DBluray) апаратними засобами відеокарти (VDPAU nvidia /???? AMD)? В прослуховуванні музики? В набиранні тексту ворд, оформленні прости табличок excel? Гортанні сторінок в Опері? Перегляді ютубчика?yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 15:52 М4 це просто приклад переваги АРМ
Багато шутерів/гоночок/бродилок окрім старого кіберпанку є щоб оцінити потужність АРМ та його відеоядра? Чи дивитися на 1,5FPS через Rosetta?
-
Барбарис
Member
Z440_User, та я не про слоти, а чисто про габарити тих девайсів 
-
Z440_User
Member
Барбарис, та я знаю їх габарити.
Але і про слоти та підтримкою обладнання теж є приколи, якось бавилися з "теркою". Я із свого ПК дістав звуковуху, ткнули в мак - не бачить, ту що дістали з мака ткнув собі, бачить, відмінність лише в останній цифрі індексу моделі карти та додано ОЕМ. Самі карти візуально однакові були.
Але і про слоти та підтримкою обладнання теж є приколи, якось бавилися з "теркою". Я із свого ПК дістав звуковуху, ткнули в мак - не бачить, ту що дістали з мака ткнув собі, бачить, відмінність лише в останній цифрі індексу моделі карти та додано ОЕМ. Самі карти візуально однакові були.
-
yuriy_dd
Member
в чистій процесорній швидкодії, в енергоефективності, ..
вас хтось заставляє відмовитись від х86?Z440_User: ↑ 24.11.2025 16:23Мені байдуже, це суто моя потреба і цього достатньо
-
SergiusTheBest
Member
Насправді, на Linux круто працює, а головне - ти сам можеш задати об'єм та алгоритм стиснення. Головне - не використовувати два рішення одночасно: zram та zswap. Прямо дуже виручало, коли були проблеми з материнкою, що тільки один слот пам'яті працював: з 8 ГБ нестиснутої пам'яті легко робиться 16-20 ГБ стиснутої. І працює доволі швидко, значно швидше ніж файловий своп на SSD.1234waltz: ↑ 24.11.2025 15:44 Стиснення в оперативній пам'яті працює зараз на абсолютно всіх системах (як не дивно, але в Лінуксах фрішних найгірша реалізація, бо два лісапєта)
Відправлено через 3 хвилини 35 секунд:
Його єдина перевага - це розпаяна пам'ять біля CPU. Завдяки чому там швидкість роботи з пам'яттю як на серверних багатоканальних процесорах. Приблизно, як 3D кеш на Ryzen дає зниження енергоспоживання і підвищує продуктивінсть. Так само і в процесорах серії М. Сам ARM тут ні до чого.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 15:52 М4 це просто приклад переваги АРМ
-
tornadox
Member
ну дивись, тут все просто і в епл про тебе вже подумали, що не влізе на той незмінний ссд, а решта в хмаруZ440_User: ↑ 24.11.2025 15:02А як в них запхати 8Тб наявних дискових масивів
а якщо серйозно то вони вважають що ти маєш ще на етапі замовлення вибрати опцію на 8/16тб, звісно це буде 1 ссд, без рейду, а резервну копію тримати в хмарі.
В реальності таким збоченням мало хто займається, ставиться SAN/NAS на х86 це добро ставиться в серверній, тягнуть 10гбітну мережу. В простішому випадку ставиться якийсь DAS https://www.owc.com/solutions/thunderbay-8Mac Studio can be configured with up to 8TB of storage with M4 Max, and up to 16TB with M3 Ultra
а там крім макос нічого іншого і не вийде поставити. Альтернативних ОС для актуальних SoC Apple Silicone (M3 та новіше) не існує. Віндовс АРМ там працювати не буде, хіба що через віртуалку. Asahi Linux лише для M1/M2 і то без підтримки USB/TB4Z440_User: ↑ 24.11.2025 15:02для користування с mac mini / mac studio на яких MacOS буде одразу знесено, бо вона мені непотрібн
через type-c adapter щось типу https://crumplepop.com/audio-interface-for-mac/Z440_User: ↑ 24.11.2025 15:02внутрішню звукову карту з аналоговим виводом 5.1, IEEE1394 порт
по IEEE1394 нічого не скажу, дуже старе - хіба шукати теж адаптер
це так не працює, майте прийти благословення і ти маєш переродитися для використання мака, всі твої старі зручності мають зникнути разом з гидким х86Z440_User: ↑ 24.11.2025 15:02Я ж цікавився саме варіантом перенести пів наявного системника на нову платформу в сформованій домашній екосистемі, а не змінити весь ПК та купу супутнього обладнання
Ну зараз можна встановити якийсь додаток на смартфон і він буде керувати маком, не те щоб це зручно було.Z440_User: ↑ 24.11.2025 16:23Це моя опція за допомогою якої у взаємодії з пультом від старого VHS я керую аудіо/відео плеєрами. Вона у мене була, є зараз і вона присутня на 100% нових х86 материнок. Навіть на наявних не apple пропозиціях вона присутня.
ну ти ж розбирався з хакінтошами, ти ж знаєш як треба підмінювати айдішніки в кастомних завантажувачах щоб все запрацювало.Z440_User: ↑ 24.11.2025 17:02Я із свого ПК дістав звуковуху, ткнули в мак - не бачить, ту що дістали з мака ткнув собі, бачить, відмінність лише в останній цифрі індексу моделі карти та додано ОЕМ. Самі карти візуально однакові були.
Я дивився як працює через платний Wine aka Codeweavers Crossover, воно працює.. чи вартує воно того це вже інше питання.Z440_User: ↑ 24.11.2025 16:23Багато шутерів/гоночок/бродилок окрім старого кіберпанку є щоб оцінити потужність АРМ та його відеоядра? Чи дивитися на 1,5FPS через Rosetta?
- спойлер
-
yuriy_dd
Member
а що заважає x86 зробити так точно?SergiusTheBest: ↑ 24.11.2025 18:02Його єдина перевага - це розпаяна пам'ять біля CPU. Завдяки чому там швидкість роботи з пам'яттю як на серверних багатоканальних процесорах
ви точно впевнені що 3D кеш на Ryzen покращує енергоефективність?SergiusTheBest: ↑ 24.11.2025 18:02Приблизно, як 3D кеш на Ryzen дає зниження енергоспоживання
але АРМ проци і на смартах працюютьSergiusTheBest: ↑ 24.11.2025 18:02Так само і в процесорах серії М. Сам ARM тут ні до чого
-
Z440_User
Member
А як я це можу побачити/відчути?yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 17:14 в чистій процесорній швидкодії, в енергоефективності, ..
На компі стім, іграшки, аудіо/відео плеєр, браузер, Ворд, Ексель. Більше від компа мені нічого не треба.
Ну ви ж кажете яке воно потужне, швидке, економне. От я і дивлюся на ARM платформу як майбутній апгрейд наявного х86.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 17:14 вас хтось заставляє відмовитись від х86?
Відправлено через 2 години 5 хвилин 41 секунду:
Я знаю як воно робиться, але ж ми по бомж-версії, купа hdd які зібралися за час користування компом, житлова площа на декілька кімнат, а не будинок із серверними, котельними, іншим...tornadox: ↑ 24.11.2025 18:08 ну дивись, тут все просто і в епл про тебе вже подумали, що не влізе на той незмінний ссд, а решта в хмару....
Щось про М-проци та ARM я наче як бачив в Gentoo, але точно бачив на ютубі знесення макосі та встановлення бубунти на М4.tornadox: ↑ 24.11.2025 18:08а там крім макос нічого іншого і не вийде поставити. Альтернативних ОС для актуальних SoC Apple Silicone (M3 та новіше) не існує. Віндовс АРМ там працювати не буде, хіба що через віртуалку. Asahi Linux лише для M1/M2 і то без підтримки USB/TB4Z440_User: ↑ 24.11.2025 15:02для користування с mac mini / mac studio на яких MacOS буде одразу знесено, бо вона мені непотрібн
Звісно що костилі/заміни можна знайти для всього, але то не є перенесення наявного конфігу, це про продажу/викидання наявного та витрат на придбання чогось нового.tornadox: ↑ 24.11.2025 18:08через type-c adapter щось типу https://crumplepop.com/audio-interface-for-mac/Z440_User: ↑ 24.11.2025 15:02внутрішню звукову карту з аналоговим виводом 5.1, IEEE1394 порт
по IEEE1394 нічого не скажу, дуже старе - хіба шукати теж адаптер
Їх поплавить після того що я зробив з божественою MacOS X на богомерзкому Pentium 4 (prescott) використовуючи macportstornadox: ↑ 24.11.2025 18:08це так не працює, майте прийти благословення і ти маєш переродитися для використання мака, всі твої старі зручності мають зникнути разом з гидким х86Z440_User: ↑ 24.11.2025 15:02Я ж цікавився саме варіантом перенести пів наявного системника на нову платформу в сформованій домашній екосистемі, а не змінити весь ПК та купу супутнього обладнання
Звісно це все робив. Але наявна в той час SB220 (SB Live! 5.1) запрацювала "ізкаропкі". У знайомого пізніше з'явився макпро powerpc, призер з-за кордону, там стирчала в pci слоті така сама sb live. Вже тоді навколо магічного мака ходили чутки що їсть він лише чистокровні залізяки, в звичайну чєрнь не визнає. Ну як тут не перевірити ці чутки?tornadox: ↑ 24.11.2025 18:08ну ти ж розбирався з хакінтошами, ти ж знаєш як треба підмінювати айдішніки в кастомних завантажувачах щоб все запрацювало.Z440_User: ↑ 24.11.2025 17:02Я із свого ПК дістав звуковуху, ткнули в мак - не бачить, ту що дістали з мака ткнув собі, бачить, відмінність лише в останній цифрі індексу моделі карти та додано ОЕМ. Самі карти візуально однакові були.
Такі да, не з'їв тоді він звичайну sb live.
-
yuriy_dd
Member
можете почати з цього - нема рівних швидкості браузера на М5Z440_User: ↑ 24.11.2025 22:49На компі браузер
так і прогресивнеZ440_User: ↑ 24.11.2025 22:49Ну ви ж кажете яке воно потужне, швидке, економне
старе лайно може не працювати
-
Z440_User
Member
Ну зараз в Gentoo у мене Опера відкривається одразу по кліку на ярлику.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 23:06можете почати з цього - нема рівних швидкості браузера на М5Z440_User: ↑ 24.11.2025 22:49На компі браузер
А на М5 відкриється ще до того як я по ньому клікну?
От реально, як я можу помітити різницю в швидкодії за допомогою браузера? Без всяких там бенчмарків та спеціальних сторінок.
Суто запуск-серфінг(умовний пошук чогось в гулі/розетці/олх)-подивився/почитав-закрив браузер.