Та все просто, пікселі змінюють свій тан вічність, а ви простите їх знову змінитися ще до того як вони закінчили, тому з підвищенням частоти зменшується гостінг, але всеодно мило замість картинки.
FirstTDM: ↑
19.11.2025 00:49kairo: ↑ 19.11.2025 00:34
Я з якогось моменту задовбався постійно перемикати той HDR. Особливо, коли запустив гру, зрозумів, що забув увімкнути HDR і треба виходити і заново заходити, бо гра не перемикається автоматично.
Есть такая проблема... иногда забываю переключить - повесил прогу в трей HDRTray for Windows - теперь почти не забываю и видно какой режим включен...
kairo: ↑ 19.11.2025 00:34
А потім ще у Вінді перенасичений SDR поки не перезавантажиш, також відомий косяк.
У меня нормально... только иногда, после глючных игр ломается цветовое пространство - пару раз переклацал в трее SDR-HDR-SDR и опять всё нормально и перезагружать не надо...
Можна знаходити рішення, але блін, HDR вийшов 10 років тому на ТВ та моніторах, воно просто має працювати, а не махатись з тими перемиканнями і тому подібним. Як мінімум, зробити режим, де Вінда автоматично переводить зображення в HDR при запуску ігор та фільмів, а в інший час сидить в SDR.
kairo: ↑
19.11.2025 01:08Можна знаходити рішення, але блін, HDR вийшов 10 років тому на ТВ та моніторах, воно просто має працювати, а не махатись з тими перемиканнями і тому подібним. Як мінімум, зробити режим, де Вінда автоматично переводить зображення в HDR при запуску ігор та фільмів, а в інший час сидить в SDR.
19.11.2025 01:08Можна знаходити рішення, але блін, HDR вийшов 10 років тому на ТВ та моніторах, воно просто має працювати, а не махатись з тими перемиканнями і тому подібним. Як мінімум, зробити режим, де Вінда автоматично переводить зображення в HDR при запуску ігор та фільмів, а в інший час сидить в SDR.
Согласен! Все немного страдают и жалуются на это... ждем - может в 12-й винде смогут автоматику сделать SDR-HDR-SDR
Не 100% работает Auto-HDR в винде и часто косячит - поэтому и не рекомендуют его включать... если юзать минимальный набор софта/игр и не ставить обновы, ремастеры и т.д. то, наверное, можно добиться правивльной работы, но у большинства юзеров это не получается...
FirstTDM: ↑
19.11.2025 01:05
Да, это так - потому и комфортно играть на QD-OLED при 120, 165, 240... Гц в ААА синглы - уже обсуждали, что это не касается киберкотлет...
Головне те що на олед можна нормально грати при 60фпс бо гостінг на нижчих фпс значно менший ніж на VA та IPS. Бо для мене на VA коли менше 100фпс це буквально біль для очей які і так втомлені
Как бы логично - пошли массово мониторы на 3-м поколении QD-OLED и уже на рынке 4-е поколение WOLED... народ присмотрелся к качеству/скорости и начал покупать... давно уже не было такого красивого перехода на новую технологию... в свое время с TN на IPS впечатляюще было, но на олед переход еще более заметен...
Nekros: ↑
18.11.2025 21:58через 2 години відвалюються очі від гостінгу та починає боліти голова. І це на 100фпс+, а якщо у тебе 60фпс то взагалі ховайся і скажи своїм очам допобачення.
Як тільки буде можливість то одразу перейду на ОЛЕД
От чего? Что за гостинг? Только VA пользуюсь с 2007 года - не видел и не слышал про такое.
Не розумію, чому так хейтять за VA?
Невже він такий поганий для ігор через гостінг або це міф?
Ось бачу такий прошарок моніторів
~10к грн, 32", VA, curved, 2k, 180гц
Як воно у швидких FPS?
Дякую. Так у VA ніби тільки чорний колір глибокий, але не загальна яскравість\контраст, або я не так це розумію?
Ще стосовно HDR, я навпаки де можу звикнути до нього саме через темноту картинки, і був дуже радий коли знайшов як відключити HDR на телевізорі.
Мені не подобається глоу та hdr, але звичайніше ефект "легкої білизни" картинки ніби коли на неї накрадений білий фільтр це стосується тільки телевізора.
OldGoodGames: ↑
19.11.2025 04:24
Ось бачу такий прошарок моніторів
~10к грн, 32", VA, curved, 2k, 180гц
Як воно у швидких FPS?
У мене типа такого, 34", самсунгівська VA, 3440x1440, 144гц.
Біжиш в ігрі такой по сонячній вулиці - норм, забігаєш у темний підʼїзд і починається така мазня, такий гостінг що може укачати до тошноти через час гри
19.11.2025 04:42Дякую. Так у VA ніби тільки чорний колір глибокий, але не загальна яскравість\контраст, або я не так це розумію?
Чим темніший колір тим повільніша ВА матриця, чим темніше тим більше мила.
У якомусь овергляді буде ок за вийнятком деяких рідкісних темних елементів, у Hunt showdown буде фу.
19.11.2025 04:42
Ще стосовно HDR, я навпаки де можу звикнути до нього саме через темноту картинки, і був дуже радий коли знайшов як відключити HDR на телевізорі.
Мені не подобається глоу та hdr, але звичайніше ефект "легкої білизни" картинки ніби коли на неї накрадений білий фільтр це стосується тільки телевізора.
HDR нормально реалізований лише на ОЛЕД, то що на VA та IPS це дешева пародія, тому і глоу навколо не великих обʼєктів та курсора. Про глобальний білий ефект ви маєте на увазі гамму? Якщо її гамма крива не відповідає значенню 2.2 то глобально зображення буде світліше, разом з чорним кольором.
На сучасному IPS чорний став вже нормальним, раніше у VA була перевага. Але знову ж, усі вони з чорним ОЛЕД не зрівняються
Востаннє редагувалось 19.11.2025 05:02 користувачем Nekros, всього редагувалось 1 раз.
► Що ж, якщо це вже який-не-який тренд, а не разове явище, то - добре: десь рочків через 5 можна буде всерйоз поколупатися в тих ваших oled-моніторах. Поки що - продовжую спостерігати... В більшій мірі все своє життя чомусь віддаю перевагу в ПК-моніторах саме Асус-у...
FarCry: ↑
18.11.2025 22:04активуйте старий як світ Screensaver. Навіть в Win11 в панелі керування він ще є.
Чомусь мені здається, що з популяризацією моніторів-які-не-вигорають, його ще й оновлювати почнуть
► Пам'ятаю в кінці 2000 на початку 2010 всі ці арт-програмки для створення скрінсейверів і те як я часом десятками годин з того всього не вилазив, пробуючи створити щось толкове з того всього Наприклад, згадую, як мій товариш по роботі в офісі раз скинув мені свою пафосну фотку і такий: "Зфотошоп, ніби я цезар-Нерон, в білій тозі та вінокм на голові, а позаду - палаючий Рим. І щоб під якусь пафосну музику!" - були проги, які в базі допомагали створити видимість мнімованого полум'я, падіння снігу, який я перетворив на падаючий попіл і т.д. ото дурньою займалися. Зате - "іменний, персональний скрінсейвер!"
19.11.2025 01:08Можна знаходити рішення, але блін, HDR вийшов 10 років тому на ТВ та моніторах, воно просто має працювати, а не махатись з тими перемиканнями і тому подібним.
HDR спочатку прийшов як виключно кіношна технологія для відтворення "режисерського референсу" в домашніх умовах, при тому що спочатку вона була доступна лише супер дорогим на той час телевізорам з високою яскравістю, а вже коли маховик був запущений - хайп підхопив і Майкрософт зі своїм AutoHDR, і Нвідія з RTX HDR, і Соні для просування своєї продукції почав патчами додавати HDR в свої ексклюзиви. І якщо з відео з HDR наче все зрозуміло - контент уже відзнятий або змонтований в кольоровому просторі DCI-P3 чи BT.2020 і має метадані для тонмаппінгу, то з іграми не все так просто - наразі немає єдиного стандарту, який би дозволяв автоматично тонмапити гру під кожен екран та його налаштування, покладаючи цей квест на користувача, не кажучи про те що контент в іграх все ще створюється в sRGB, а усі хайлайти і дуже рідке розширення до DCI-P3 досягаються додатковими шейдерами
Да хотелось бы взять, но особо не играю, а фильмы на ТВ оледе смотрю... а для сценариев работы в браузере он не особо и раскроется, больше минусов по-моему.
Может когда-то и расщедрюсь на второй, но даже не знаю куда его поставить. Короче пока есть другие приоритеты.