Спеціалізовані серверні процесори Microsoft Cobalt 200 отримали 132 ядра ARM

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Спеціалізовані серверні процесори Microsoft Cobalt 200 отримали 132 ядра ARM
Процесори створювалися з урахуванням типових навантажень хмарної платформи Azure, включно з вебсервісами, мережевими транзакціями, аналітикою даних тощо. На основі таких типів навантаження було розроблено внутрішній пакет оцінювання продуктивності зі 140 спеціальних бенчмарків. Цей тестовий пакет використовували на етапі проєктування для вибору оптимальної конфігурації SoC, включно з різною кількістю ядер, кешу, швидкістю пам’яті, енергоспоживанням та іншими параметрами.
Хочу зауважити що оптимальна конфігурація тут звісно для МС, а не для кінцевого юзера :D
alexeygalas
Member

Так зараз усі роблять під свої ДЦ щось кастомне. Amazon має свої Graviton, Google має свої Axion
dext
Member

Все одно безнадійно відстає від M5 Nano
Ijachok
Member

Як гарно виглядає червоний текстоліт! А не оце все чорне, як майже у всього, що зараз виходить. Так, це говорить моє старіння :gigi:
спойлер
Изображение
Последний раз редактировалось Ijachok 19.11.2025 15:15, всего редактировалось 1 раз.
WarraxUA
Member

alexeygalas: 19.11.2025 14:26 Так зараз усі роблять під свої ДЦ щось кастомне. Amazon має свої Graviton, Google має свої Axion
так на цих всіх ARM досі мало що працює,
а з MS так взагалі незрозуміло - хто цей Cobalt має використовувати в Azure, якщо вінда на ньому не працює взагалі (а не заради вінди в Azure і сенса йти немає)
Polaris
Member

Ijachok: 19.11.2025 14:45 А як гарно виглядає червоний текстоліт! А не оце все чорне, як майже у всього, що зараз виходить. Так, це говорить моє старіння :gigi:
спойлер
Изображение
А дроселі які)
1234waltz
Member

WarraxUA: 19.11.2025 14:52 а з MS так взагалі незрозуміло - хто цей Cobalt має використовувати в Azure, якщо вінда на ньому не працює взагалі (а не заради вінди в Azure і сенса йти немає)
Думаю у них вистачає власних сервісів, які можна крутити на цьому залізі, там жеж купа SaaS під ключ.
yuriy_dd
Member

ще один доказ - що АРМ дає виробникам свободу
таке в принципі не можливо на рішеннях від табору х86 - де є лише 2 повязаних між собою виробника
WarraxUA: 19.11.2025 14:52 так на цих всіх ARM досі мало що працює,
ви помилились трішки - мало що не працює
і спочатку пошукайте а потім маячню пишіть
yurius_r
Member

yuriy_dd
Розкажіть це Qualcomm про свободу. Вони тільки но від Arm Holdings відбилися в судах.
alexeygalas
Member

yurius_r
Вони завжди всі про це вигідно замовчують, як доходить до свободи.
А ще веселіше буде, коли у Apple поточні контракти завершаться. Буде цікаво.
Последний раз редактировалось alexeygalas 19.11.2025 17:25, всего редактировалось 1 раз.
VRoman
Member

"Одной из инноваций является гибкое индивидуальное управление питанием, что позволяет каждому ядру работать на разной частоте" - давно пора. Когда Интел переместила регулятор питания под крышку проца, я ещё не понимал зачем. А вот для много-много ядерных решений с индивидуальным контролем напряжения каждого ядра раздельно, эта фича бы как раз и пригодилась.
waryag
Member

yuriy_dd: 19.11.2025 17:02ще один доказ - що АРМ дає виробникам свободу
таке в принципі не можливо на рішеннях від табору х86 - де є лише 2 повязаних між собою виробника
Три. Але у ВІА своя атмосфера.
alexeygalas: 19.11.2025 17:24 А ще веселіше буде, коли у Apple поточні контракти завершаться. Буде цікаво.
З епл не буде - вони показали спроможність мігрувати з незручної платформи. Якщо АРМ буде нагліти - можуть і повторити, але швидше домовляться.
Ось квалком і ко без АРМ навряд чи вивезуть.
VRoman: 19.11.2025 17:25Когда Интел переместила регулятор питания под крышку проца, я ещё не понимал зачем.
Чтобы убрать в скайлейках! :laugh:
yuriy_dd
Member

yurius_r: 19.11.2025 17:05 Розкажіть це Qualcomm про свободу. Вони тільки но від Arm Holdings відбилися в судах.
можливість вирішити суперечки в суді - це ознака свободи та демократичності. Для бізнесу це дуже важливо.

а в таборі х86 - новий гравець не може зявитись в принципі - це ознака тоталітаризму і мономолії. Як результат - відсутність конкуренції і росту
хоча фанати х86 - досить обмежені в критичному мисленні. І вважають що суд - це погано
alexeygalas: 19.11.2025 17:24 А ще веселіше буде, коли у Apple поточні контракти завершаться. Буде цікаво.
як? Епл один з засновників АРМ
waryag: 19.11.2025 18:21 Три. Але у ВІА своя атмосфера.
є нові ноути на її процах?
dext
Member

VRoman: 19.11.2025 17:25 "Одной из инноваций является гибкое индивидуальное управление питанием, что позволяет каждому ядру работать на разной частоте" - давно пора. Когда Интел переместила регулятор питания под крышку проца, я ещё не понимал зачем. А вот для много-много ядерных решений с индивидуальным контролем напряжения каждого ядра раздельно, эта фича бы как раз и пригодилась.
Ви плутаєте індивідуальний контроль частот з індивідуальним контролем напруг: перше з'явилося лише в Rocket Lake (не знаю про AMD), друге фізично не існує взагалі бо є лише спільний Power Plane для всіх ядер, а далі або LDO(AMD), або DLVR(Intel 15+), або нічого (Intel 14-), з відповідними і неминучими втратами
Scoffer
Member

yuriy_dd: 19.11.2025 22:34новий гравець не може зявитись в принципі
Та нічого подібного. По самий SSSE3 бери і роби хоч сьогодні без ніяких дозволів. З SSE4 - наступного року. А можна по накатаній зробити спільне підприємство з віа чи амд і робити хоч з авх512, прецеденти є, аж два нових гравці.
ronemun
Advanced Member

WarraxUA: 19.11.2025 14:52
alexeygalas: 19.11.2025 14:26 Так зараз усі роблять під свої ДЦ щось кастомне. Amazon має свої Graviton, Google має свої Axion
так на цих всіх ARM досі мало що працює,
а з MS так взагалі незрозуміло - хто цей Cobalt має використовувати в Azure, якщо вінда на ньому не працює взагалі (а не заради вінди в Azure і сенса йти немає)
виходьте з коми:
- Amazon - найбільша хмара світу - 2/3 обчислень на ARM
- в Microsoft весь софт скомпільований для ARM, навіть драйвера
- Google Android - тут і так все ясно
- основні обчислення сучасності - ШІ - для управління Nvidia перейшла тільки на ARM, замовлень міліони на сотні міліардів, 2/3 всіх чіпів світу, на роки наперед,
все тому що за 64 ядра на 560мм2 кремнію AMD дре 10 000, а аналогічний свій чіп - максимум 250.
Фактично ядра сучасні займають менше 5% пластини, 1-1,5мм2 на ядро, решту це кеші/шини/живлення/мережі і т.п. Купляєте готові IP, платите за компіляцію кристалу/чіпа, а далі плата лише за пластини - 0,3-0,4 дол. за мм2 на 3нм, тобто кристал 400мм2 за 150-160, 2х800мм2=500-600 разом зі спайкою.
yuriy_dd
Member

Scoffer: 19.11.2025 23:01Та нічого подібного. По самий SSSE3 бери і роби хоч сьогодні без ніяких дозволів. З SSE4 - наступного року
ваші уявлення дуже хибні
і я готовий посперечатись на великі гроші, що жодного нового виробника х86 не зявиться наступного року
а ви готові відповідати за свої слова?
ronemun: 19.11.2025 23:15 виходьте з коми:
ви дуже точно написали, може і в профільній темі що я створив - щось напишете?

viewtopic.php?p=4059033
Scoffer
Member

yuriy_dd
Мені пофігу що ти там думаєш і уявляєш. Не так давно створені контори zhaoxin (2013) i hygon (2016) випускають ліцензійно чисті х86 процесори.
Чи з'явиться наступного року новий гравець залежить виключно від бажання цього гравця з'явитись.
Тим часом ARM заборонила всі сторонні реалізації ARM-ядра, через що і судиться з квалкомом, і, відповідно, ніяких нових сторонніх ядер ARM не намічається, в осяжному майбутньому так точно. Та ж аплє вже продумує запасний варіант з'їжджання на ріскву, на випадок якщо не вдасться домовитись коли термін поточної ліцензії закінчиться, а нвідії вже зараз довелось з'їхати з власного ядра на стокове.
yuriy_dd
Member

Scoffer: 19.11.2025 23:31Мені пофігу що ти там думаєш і уявляєш
я не сумнівався що за свої слова ви не готові відповідати
Scoffer: 19.11.2025 23:31Не так давно створені контори zhaoxin (2013) i hygon (2016) випускають ліцензійно чисті х86 процесори
я знаю про ці контори - може щось і випускають, але воно не конкурентне
Scoffer: 19.11.2025 23:31 Чи з'явиться наступного року новий гравець залежить виключно від бажання цього гравця з'явитись.
чому Амазон, Гугл, Майкрософт - не захотіли зявитись як незалежними гравцями на ринку х86?
Scoffer: 19.11.2025 23:31Тим часом ARM заборонила всі сторонні реалізації ARM-ядра
у Епл М проців - стороння реалізація?
Scoffer: 19.11.2025 23:31через що і судиться з квалкомом
трохи не за те судиться
Scoffer: 19.11.2025 23:31Та ж аплє вже продумує запасний варіант з'їжджання на ріскву
маєте докази?
знаєте конкуручі до АРМ рішення - щоб такі ж швидкі були?
Scoffer: 19.11.2025 23:31а нвідії вже зараз довелось з'їхати з власного ядра на стокове
сильно програла?
waryag
Member

yuriy_dd: 19.11.2025 23:58 чому Амазон, Гугл, Майкрософт - не захотіли зявитись як незалежними гравцями на ринку х86?
Тому що тільки на ссе4 та інших технологіях нульових зараз далеко не уїдеш. Вranch prediction, кеш і мільйон нюансів дають різницю між кор дуо і сучасними процесорами.

І на ринку АРМ гравцями, начебто, не стали - роблять процесори для себе та продають не їх, а послуги чи готові пристої.
Ответить