Новини
Останні статті і огляди
Оголошено номінантів ігрової премії The Game Awards 2025
-
Kypatop01
Member
Экспедиция GOTY
Кто бы мог подумать что Jrpg будет на вершине игропрома, но дождались.
Пусть один год и, скорее всего, в ближайшие года мы больше такого не увидим, но приятно что игра заслуженно получит свою награду.
да да, я знаю, ещё не получила, но мы же все всё понимаем...
Пусть один год и, скорее всего, в ближайшие года мы больше такого не увидим, но приятно что игра заслуженно получит свою награду.
-
Liam
Member
Взагалі, не має значення, яку гру оберуть мільйони. Я зараз граю у свою рідненьку POE, трохи пізніше буду проходити Little Nightmares 2 та 3, ближче до нового року будемо з дружиною знов проходити Stray та It Takes Two. Вже втретє. Грайте, насолоджуйтесь, вболівайте, голосуйте, поважайте, один одного.
Усе одно, грою року буде GTA VI, а десятиріччя Half-Life 3... Будьмо.
-
Skiff93
Member
Отож бо, грають на іззі ще й моди для слоупоків понасталять і їи нецікавоГеральт: ↑ 18.11.2025 20:37Раджу виставити складність "виклик" і вимкнути автоматичне QTE, одразу стає цікавіше.Барбарис: ↑ 18.11.2025 19:33 Мені просто 33 не подобаються покрові бої в реалтаймі - нудно та нецікаво. Але якщо така дивна механіка комусь подобається, то хай грають.
До гри робив 2 підходи, перший раз дропнув після першого ж навчального бою.
Зараз вирішив спробувати знову та так залип, що аж взяв в стімі.
Отой "рваний" темп бою, коли є час подумати і є моменти, коли під таймінги треба підлаштовуватись - цікава фішка.
Крім того є поле для експериментів з синергією білдів чи комбо. А ще ж ті пікси. І то я тільки в першому акті борсаюсь.
З недоліків - не очевидне меню, відсутність мінікарти з коробки (є на нексус), локалізації (також є на нексус і досить добротна)
Відсутність карти не сильно заважає, як на мене... А якщо достатньо часу потрати на відточку парировання - ще більший кайф ловиш. Я спочатку активно лише увороти юзав. Потім нарвався на одного боса і відточив до ідеалу скіл.
З задоволенням перепройду ще раз.
Бо Сіель і Моноко (я взагалі рідко імена якихось персонажів з ігор запам'яти можу, а тут усіх) в паті і не брав майже ніколи, хоч і них досить цікаві бойові механіки.
Ну і прокачка прикольна, інколи по годині ті піктоси перед якимось складним боєм підбираєш. Все тут по геймплею норм, як на мене.
Жаль не дали допройти злі ТЦКашники
На на Стім Деку яка вона йде взагалі хтось підкаже.
-
Georgin
Member
Блін, скільки не дивлюся - при всій моїй прихильності до серії ніяк не заходить ця Donkey Kong Bananza. У старі двомірні Donkey Kong для SNES та 3DS часто граю, все весело та цікаво і челендж є.
А ця щось занадто примітивна - деякі рівні взагалі на раннер з мобілок схожі. Мабуть, розрахунок робили суто на дитячу аудиторію.
А ця щось занадто примітивна - деякі рівні взагалі на раннер з мобілок схожі. Мабуть, розрахунок робили суто на дитячу аудиторію.
-
Geinz21
Member
Если GOTY дадут, то это жёсткий удар под дых разным ААА-поделиям за поллярда баксов. Да и KCD2 в принципе тоже заслуживает GOTY, хотя излишние упарывание Вавры реализмом набило оскомину ещё в первой Мафии с её дурацкой гоночной миссиейKypatop01: ↑ 18.11.2025 20:53 Экспедиция GOTY
-
ArmagedoonZergs
Member
Split fiction не зайшла?Liam: ↑ 18.11.2025 21:01 Взагалі, не має значення, яку гру оберуть мільйони. Я зараз граю у свою рідненьку POE, трохи пізніше буду проходити Little Nightmares 2 та 3, ближче до нового року будемо з дружиною знов проходити Stray та It Takes Two. Вже втретє. Грайте, насолоджуйтесь, вболівайте, голосуйте, поважайте, один одного.
-
Liam
Member
Ще не грали в неї, але дивився декілька хвилин геймплею. На перший погляд - вдалий клон It Takes Two, а тому поганою бути не може, хіба що іншою.ArmagedoonZergs: ↑ 19.11.2025 01:58 Split fiction не зайшла?
Голос віддам за Expedition 33. Так хочу відзначити, що подібні проекти потрібні людству, особливо зараз. Вони дійсно можуть позитивно впливати на ментальний стан, то нехай.
-
Graveworm
Member
Геральт
Спойлер - це все сон собаки
Спойлер - це все сон собаки
-
Enjthesilence
Member
клон лише роздільним екраном, коопом на двох і студією)) раджу гру, деякі моменти геймдизайну ще в жодній грі не бачив)Liam: ↑ 19.11.2025 06:42Ще не грали в неї, але дивився декілька хвилин геймплею. На перший погляд - вдалий клон It Takes Two, а тому поганою бути не може, хіба що іншою.ArmagedoonZergs: ↑ 19.11.2025 01:58 Split fiction не зайшла?
Голос віддам за Expedition 33. Так хочу відзначити, що подібні проекти потрібні людству, особливо зараз. Вони дійсно можуть позитивно впливати на ментальний стан, то нехай.
-
ArmagedoonZergs
Member
Ну то зіграйте в неї. І це не клон it takes two. Розробники ті самі, але там зовсім інший тон і багато інших механік.Liam: ↑ 19.11.2025 06:42Ще не грали в неї, але дивився декілька хвилин геймплею. На перший погляд - вдалий клон It Takes Two, а тому поганою бути не може, хіба що іншою.ArmagedoonZergs: ↑ 19.11.2025 01:58 Split fiction не зайшла?
-
GreenMile
Member
Клер обскьюр - цікава гра, але явно не гра року, хоча на хайпі мабуть візьме. По суті, гра року - це КСД2.
В Обскьюр у мене награно 93 години і 51 з 55 ачівок, треба ще Сімона з@дрoчити у другий фазі, але тут як раз ДЛЦ для КСД2 вийшло, то ж відклав.
В КСД2 награно 420 годин і зараз 64 з 83 ачівок (нові з ДЛЦ додали, а так у мене не було лише 2 чи 3).
Отже, Клер обскьюр.
Слабкі сторони:
- Сюжет і лор. Задумка цікава, але дуже слабко пророблені взагалі, лору нуль. Виносиш локу на 25 боїв і в результаті - один журнал на 5 рядків з якого нічого зрозуміло не стає. Самі журнали - ні про що, не розркривають ігровий світ жодним чином. 90% боїв - банальний грінд ресурсів, для сюжету не потрібні і нічого не розкривають. Деякі локи типу фоготтен батлфілд або старий Люм'єр - НУДНІ ДО ЖАХУ, одні і ті самі моби, які виносяться одною і тою самою комбінацією скілів, а в результаті - нічого, ні лору, ні навіть якихось коментарів цікавих від партійців.
- Взаємовідносини з партійцями. Суто номінальні, які апаються по сюжету і за декого треба виконати один квест - примітив повний. Затравка гарна, реалізація дуже слабка. Діалоги з партійцями суто номінальні, коментарі протягом гри нечасті і скупі.
- Коридорність. Псевдо відкритий континент, проте самі локи дуже коридорні.
- Бойовка. В цілому цікава, але капець яка незбалансована і нудна, все зводиться до Маель, яка за один хід вливає дестяки лямів дамагу. Інші персонажі з нею і поряд не стояли. Власне я тому бігав з Моноко, бо він мабуть найцікавіший перс в цьому плані зі своїм колесом, яке дає елемент несподіванки і планування та невронськими скілами.
- Будь що (окрім градієнтів і смешів по землі) контриться через паррі, тобто можна ніфга не качати толком і просто заколупати будь кого якщо реакція ок. Власне були у мене битви по 20-40 хв, бо прийшов не по левелу.
- Після основного квесту не розумієш, навіщо взагалі грати далі, бо зрозуміло що сильно більше історії не стане, залишається грінд заради грінду і здобуття ачівок заради здобуття ачівок. таке.
Сильні сторони:
+ Музика. Оце прям офігіть як круто, музичний супровід 100 із 10.
+ Красива графіка, дуже гарно пророблені різні локації, прям крсиво і цікво іти роздивлятись.
+ Основна Ідея гри - цікава (але непропроблена)
+ Нестандартна бойовка, задумка - дуже гарна але реалізація підвела (мінуси вище).
+ Місцями цікаві і нестандартні боси для яких треба добре подумати, щоб підібрати піктоси, скіли і правильну паті.
+ Дуже велика можливість різні бойові тактики будувати, але немає сенсу, бо є Маель-ваншотєр або безкінечне паррі.
+ Цікаві (звонішньо і різноманітно) моби.
В цілому, Оьбскьюр - крута гра, в неї обов'язково треба пограти, але це не гра року.
В Обскьюр у мене награно 93 години і 51 з 55 ачівок, треба ще Сімона з@дрoчити у другий фазі, але тут як раз ДЛЦ для КСД2 вийшло, то ж відклав.
В КСД2 награно 420 годин і зараз 64 з 83 ачівок (нові з ДЛЦ додали, а так у мене не було лише 2 чи 3).
Отже, Клер обскьюр.
Слабкі сторони:
- Сюжет і лор. Задумка цікава, але дуже слабко пророблені взагалі, лору нуль. Виносиш локу на 25 боїв і в результаті - один журнал на 5 рядків з якого нічого зрозуміло не стає. Самі журнали - ні про що, не розркривають ігровий світ жодним чином. 90% боїв - банальний грінд ресурсів, для сюжету не потрібні і нічого не розкривають. Деякі локи типу фоготтен батлфілд або старий Люм'єр - НУДНІ ДО ЖАХУ, одні і ті самі моби, які виносяться одною і тою самою комбінацією скілів, а в результаті - нічого, ні лору, ні навіть якихось коментарів цікавих від партійців.
- Взаємовідносини з партійцями. Суто номінальні, які апаються по сюжету і за декого треба виконати один квест - примітив повний. Затравка гарна, реалізація дуже слабка. Діалоги з партійцями суто номінальні, коментарі протягом гри нечасті і скупі.
- Коридорність. Псевдо відкритий континент, проте самі локи дуже коридорні.
- Бойовка. В цілому цікава, але капець яка незбалансована і нудна, все зводиться до Маель, яка за один хід вливає дестяки лямів дамагу. Інші персонажі з нею і поряд не стояли. Власне я тому бігав з Моноко, бо він мабуть найцікавіший перс в цьому плані зі своїм колесом, яке дає елемент несподіванки і планування та невронськими скілами.
- Будь що (окрім градієнтів і смешів по землі) контриться через паррі, тобто можна ніфга не качати толком і просто заколупати будь кого якщо реакція ок. Власне були у мене битви по 20-40 хв, бо прийшов не по левелу.
- спойлер
- Після основного квесту не розумієш, навіщо взагалі грати далі, бо зрозуміло що сильно більше історії не стане, залишається грінд заради грінду і здобуття ачівок заради здобуття ачівок. таке.
Сильні сторони:
+ Музика. Оце прям офігіть як круто, музичний супровід 100 із 10.
+ Красива графіка, дуже гарно пророблені різні локації, прям крсиво і цікво іти роздивлятись.
+ Основна Ідея гри - цікава (але непропроблена)
+ Нестандартна бойовка, задумка - дуже гарна але реалізація підвела (мінуси вище).
+ Місцями цікаві і нестандартні боси для яких треба добре подумати, щоб підібрати піктоси, скіли і правильну паті.
+ Дуже велика можливість різні бойові тактики будувати, але немає сенсу, бо є Маель-ваншотєр або безкінечне паррі.
+ Цікаві (звонішньо і різноманітно) моби.
В цілому, Оьбскьюр - крута гра, в неї обов'язково треба пограти, але це не гра року.
-
lostsoulforever
Member
Ніколи не грав jrpg, от тупо не мій жанр, але експ33 пройшов в захльоб просто, не відриваючись.Skiff93: ↑ 18.11.2025 20:12 Об'єктивно у Expedition 33 є певні проблеми. Бойовка може бути здатися одноманітною. Хоч уже у другій половині гри навчився практично ідеально парирувати і якийсь новий кайф від боїв отримувати.
Але щось змусило просто закохатись у цю гру по самі вуха.
Як на мене - практично шедевр.
Також спочатку скептично ставився, але радий, що все таки зіграв.
Всім рекомендую.
Для мене те що закохало у гру це свіжість цієї гри у індустрії де все забито клонами, сіквелами триквелами і т.д. Цікавий і серйозний сюжет, який дарує багато емоцій, унікальний і стилістично вивірений світ і звичайно музика, це мабуть найкраща музика у грі яку я чув за багато років.
Особливо я здивувався коли мій товариш (ветеран боїв ще з 2014) написав мені величезну рекомендацію чому я маю пограти в цю гру і описав свої враження.
Цікаво що він знайшов у ній ті сенси, які взагалі там не бачив. Для нього це історія про майже безнадійну боротьбу проти набагато сильнішого воїна, про самопоржертву солдатів (експедиторів) які йдуть на війну, про втому від війни як цивільних (місто Люмьер) так і військових.
-
proos
Member
И таких миллионы, запихнут эту недо джрпг на готи. У меня тоже есть кореш, прошёл на хайпе, кричит - однозначно готи, тру джрпг!lostsoulforever: ↑ 19.11.2025 12:44Ніколи не грав jrpg
Говорю поиграй хоть финалку 12 или драгон квест 11, вот где настоящие джрпг, он - не гoвно какое то
И это печально на самом деле, что из за хайпа такие титаны как киндом кам 2, которые на много проработаннее, с кучей разных механик останутся в стороне. Как в свое время готи получила гов а не рдр2
Ну и пофиг, главное что вавры довольны продажами, а значит будет сл часть. И плевать что на хайпе продвинут дженерик фентези типо джрпг, все мы знаем кто заслуживает готи на самом деле.
-
lostsoulforever
Member
у вас все нормально? де я казав що це тру джрпг?proos: ↑ 19.11.2025 13:05И таких миллионы, запихнут эту недо джрпг на готи. У меня тоже есть кореш, прошёл на хайпе, кричит - однозначно готи, тру джрпг!lostsoulforever: ↑ 19.11.2025 12:44Ніколи не грав jrpg
Говорю поиграй хоть финалку 12 или драгон квест 11, вот где настоящие джрпг, он - не гoвно какое то![]()
![]()
де я називав фіналку і драгон квест гівном?
-
Vlaad13
Member
Голосую за королівство сперми також
-
lostsoulforever
Member
якшо ккд2 вигра теж буду радий, вони також дуже заслуговуютьVlaad13: ↑ 19.11.2025 13:24 Голосую за королівство сперми також
-
proos
Member
lostsoulforever
Де я про вас написав?
Ви написали що ніколи не грали в джрпг, та я навів приклад зі своїм другом
Де я про вас написав?
Ви написали що ніколи не грали в джрпг, та я навів приклад зі своїм другом
-
SaxOFFoN
Member
proos
Нам байдуже на ваші фіналки і дрегон квести, розслабтесь. Грайте те, що вам подобається, і отримуйте від цього задоволення.
Експедиція дала всім тим, хто зазвичай "зайшов в якусь нову гру, побув там 15 хв, вийшов і забув" те, що більшість ігор сьогодні не дає зовсім - зацікавленість. Яким чином вона цього досягла і що там погано на думку "аналітиків" які пилососять десятки тайтлів ледь не кожного місяця - не має значення, я ті ваші тайтли навіть на торенті не підібрав би. А тут кайф
Це було б велике щастя якби кожного року виходила хоч одна гра, яка здатна це дати)
Нам байдуже на ваші фіналки і дрегон квести, розслабтесь. Грайте те, що вам подобається, і отримуйте від цього задоволення.
Експедиція дала всім тим, хто зазвичай "зайшов в якусь нову гру, побув там 15 хв, вийшов і забув" те, що більшість ігор сьогодні не дає зовсім - зацікавленість. Яким чином вона цього досягла і що там погано на думку "аналітиків" які пилососять десятки тайтлів ледь не кожного місяця - не має значення, я ті ваші тайтли навіть на торенті не підібрав би. А тут кайф
Це було б велике щастя якби кожного року виходила хоч одна гра, яка здатна це дати)
-
GreenMile
Member
Просто Клер Обскьюр зробила ставку на емоції і вона зіграла якнайкраще, прям від самого початку. Молодці, рідко коли гра настільки чіпляє саме емоційно, із нещодавнього хіба що Плаг Тейл може тим самим похизуватись. І це не просто так, а розроби молодці:
- Є трагічний початок: приречений світ, який живе під гнітом невідворотної смерті, і воно давить настільки, що люди перетворили день смерті на свято.
- Люди, які поділились на два табори, одні продовжують плодитись, інші вважають, що цей світ проклятий і не варто приводити в нього дітей і обрікати їх на страждання. На фоні цього нам показують сумну історію Густава і Софі, у яких би могло все скластись зовсім інакше, але все - гомаж. Також, частина людей віддають останній рік заради "беззмістовних" експедицій, інші просто тихо доживають свій вік.
- Експедиції в один кінець, попередні 67 шт не завершились нічим, але наступні ідуть заради тих, хто прийде після. Але бажаючих все менше і менше з кожним разом.
- Є відчайдушні герої, на противагу нам дають Маель, яка ще дитина і якій ще 9 років жити, але вона обирає боротьбу, а не повільне і невідворотне наближення дня смерті (Привіт початку КП 2077: "що ти вибереш - буремне, проте коротке життя, або довге, проте сіре і нудне"?). Сильний хід.
- Все це супроводжується сумною і задушевною музикою, що сильно підсилює відчуття смутку, журби, безвиході і так далі. Дуже гарно.
- Початок експедиції, офігіння від побаченого і власне переживання і моральний вибір Густава (не буду спойлити).
От власне тому вона затягує прямо від початку, бо чекаєш на продовження емоцій, розкриття персонажів, а тут облом, насправді
Пройшовши основний квест дізнаєшся про світ дуже і дуже мало.
Короч, гра класна і емоційна на початку, але якщо проаналізувати всю гру як готовий продукт то до того ж КСД2 їй як до неба рачки. Але більшість проголосує за емоції думаю, бо, як раніше казав, такі ігри виходять не часто
- Є трагічний початок: приречений світ, який живе під гнітом невідворотної смерті, і воно давить настільки, що люди перетворили день смерті на свято.
- Люди, які поділились на два табори, одні продовжують плодитись, інші вважають, що цей світ проклятий і не варто приводити в нього дітей і обрікати їх на страждання. На фоні цього нам показують сумну історію Густава і Софі, у яких би могло все скластись зовсім інакше, але все - гомаж. Також, частина людей віддають останній рік заради "беззмістовних" експедицій, інші просто тихо доживають свій вік.
- Експедиції в один кінець, попередні 67 шт не завершились нічим, але наступні ідуть заради тих, хто прийде після. Але бажаючих все менше і менше з кожним разом.
- Є відчайдушні герої, на противагу нам дають Маель, яка ще дитина і якій ще 9 років жити, але вона обирає боротьбу, а не повільне і невідворотне наближення дня смерті (Привіт початку КП 2077: "що ти вибереш - буремне, проте коротке життя, або довге, проте сіре і нудне"?). Сильний хід.
- Все це супроводжується сумною і задушевною музикою, що сильно підсилює відчуття смутку, журби, безвиході і так далі. Дуже гарно.
- Початок експедиції, офігіння від побаченого і власне переживання і моральний вибір Густава (не буду спойлити).
От власне тому вона затягує прямо від початку, бо чекаєш на продовження емоцій, розкриття персонажів, а тут облом, насправді
Короч, гра класна і емоційна на початку, але якщо проаналізувати всю гру як готовий продукт то до того ж КСД2 їй як до неба рачки. Але більшість проголосує за емоції думаю, бо, як раніше казав, такі ігри виходять не часто
-
denizen
Member
Якщо коротко, то Клер Обскьюр емоційна, але нудна гра, яка десь на половині гри, вже набридає і залишається лише бажання її закінчити.