S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl отримав велике оновлення 1.7

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
AlexWest
Member

Повідомлення

Kib, так і налаштована система і карта на 12+ врам не рятували :laugh:
Барбарис
Member

Повідомлення

Kib, серед знайомих переважно у всіх проблем не було з грою. І на слабших системах чим у мене.
На профільній аж один виліт був через якийсь битий файл, який перекачав потім( мабуть через моди).
Enjthesilence
Member

Повідомлення

AlexWest: 18.11.2025 10:39
Kib: 18.11.2025 07:24
І тут як на зло виходить Арк рейдерз на UE5, і не пожирає, бо додумались відключити непотрібну лабуду.
Я в АРК не грав, але майже впевнений, що світ там у багатьох аспектах простіший, ніж у Сталкері. А автори Сталкера ще й нормальним листям на деревах пожертвували заради продуктивності. Заради чого – люмени, світло... Отут неясно, бо світло в Сталкері, особливо в приміщеннях, відстійне. В чому сенс тих люменів – для мене поки загадка.

Отправлено спустя 1 минуту 24 секунды:
Барбарис: 18.11.2025 09:06

І як на зло максимальна карта в Арку до 1 км², сесія 30 хв. Тобто порівнювати її з довгою грою на 64 км² Сталкера - завдання для супермізків.

Сьогодні спробував нову гру на Майстрі, щось мені мутанти не здались сильніше. Але подивимось далі, що буде. І щось з сенсою не те, рух зброї більш рваний став. Таке враження, що менше треба ставити. Але тоді інші рухи якісь повільні. Відсутність збережень така собі фішка. Як я буду лазити на Міст Смерті чи творити іншу дурню? :lol:

Почитав список правок і не розумію, де це все було. Наприклад, мітки сховків зникали як тільки їх залутав. Невже це такий поширений баг був?
Гадаю, з часом вони дозволять вирубати режим експедиції і на майстрі. Але цей режим прямо радує, дає новий досвід (все геніальне - просте).
арк - онлайн гра на 20+ рил, де обʼєкти і Ші ворогів треба прораховувати в ріалтаймі на рівні сервера , оптимізувати онлайн гру набагато складніше за сінгл. Як можна порівнювати с2 де тупо відсутній неткод з онлайн грою, яка в ріалтаймі має прораховувати купу інфи від всіх гравців на сервері, ще й видає 200+ фпс
AlexWest
Member

Повідомлення

Enjthesilence, в онлайн іграх роблять ставку не на графіку. Якщо там нема люменів, нанітів, тоді не дивно, що все ок працює.
alexeygalas
Member

Повідомлення

А тіні так і не з*явились ((
MqM
Member

Повідомлення

Kib: 18.11.2025 07:24 І тут як на зло виходить Арк рейдерз на UE5, і не пожирає, бо додумались відключити непотрібну лабуду.
І як на зло максимальна карта в Арку до 1 км², сесія 30 хв. Тобто порівнювати її з довгою грою на 64 км² Сталкера - завдання для супермізків.

Сьогодні спробував нову гру на Майстрі, щось мені мутанти не здались сильніше. Але подивимось далі, що буде. І щось з сенсою не те, рух зброї більш рваний став. Таке враження, що менше треба ставити. Але тоді інші рухи якісь повільні. Відсутність збережень така собі фішка. Як я буду лазити на Міст Смерті чи творити іншу дурню? :lol:

Почитав список правок і не розумію, де це все було. Наприклад, мітки сховків зникали як тільки їх залутав. Невже це такий поширений баг був?
А нічого, що в Анрілі вся карта не завантажується? По суті в кадрі, що в одній грі, що в іншій приблизно однакова кількість полігонів перебуває. Чи хтось справді думає, що в Сталкері більше того 1 км завантажує?))) Ну почитайте про левел стрімінг
denizen
Member

Повідомлення

арк, це унікальна гра, бо вона майже едина, яка відмовилась від софтварного люмена, замість цього користується NVIDIA hardware ray tracing
Enjthesilence
Member

Повідомлення

MqM: 18.11.2025 16:40

А нічого, що в Анрілі вся карта не завантажується? По суті в кадрі, що в одній грі, що в іншій приблизно однакова кількість полігонів перебуває. Чи хтось справді думає, що в Сталкері більше того 1 км завантажує?))) Ну почитайте про левел стрімінг
тіпи навіть не розуміють, що в С2 гравець перебуває у 100 метровій бульбашці, за межами якої нічого не існує, що є крінжем у 2025 році. а в арк на іншому кінці карти вирує життя, так. Ще в С2 найтупіший ШІ ворогів, який тільки можливо уявити, а ШІ який вчиться на патернах гравців у арк навіть порівнювати не стану, реагує на місцевість і фізику, так само як і оптимізацію неткода, коли в арк, кожна частинка робота, знаходиться в абсолютно ідентичних місцях після його знищення для всіх гравців на карті і це все при майже ідентичному рівні графіки, тільки в арк буде 200 фпс, а сталкер в Заліссі чомусь помирає до 80 в сінглі.
Барбарис
Member

Повідомлення

MqM, наскільки розумію, завантажується, але приховується. А тоді в залежності від руху гравця підвантажуються інші. Сітку(розмір комірок) та завантажені об'єкти обирають розробники. Тому, скоріше за все, вони не однакові.
В арку симуляція та розрахунки скоріше на боці сервера, а в гравця лише відмальовується комірка та синхронізується гра з сервером(за рахунок проца), і завантажується нова комірка(за рахунок оперативки).
Головні фішки арку все таки на сервері.
arme
Junior

Повідомлення

acidburn: 17.11.2025 23:30 Проходив ще на 1.6 і багів у самому геймплеї практично не помітив, може крім на Малахіті дверей, що не відчиняються і потрібно лізти через тунель.
Так в хіба то баг?
спойлер
Там же по сюжету Малахіт під Вартою стає, а в усіх гілках (крім вартівсткої) вони нам вороги.
Так що логічно що там зачинено
MqM
Member

Повідомлення

Барбарис: 18.11.2025 18:39 MqM, наскільки розумію, завантажується, але приховується. А тоді в залежності від руху гравця підвантажуються інші. Сітку(розмір комірок) та завантажені об'єкти обирають розробники. Тому, скоріше за все, вони не однакові.
В арку симуляція та розрахунки скоріше на боці сервера, а в гравця лише відмальовується комірка та синхронізується гра з сервером(за рахунок проца), і завантажується нова комірка(за рахунок оперативки).
Головні фішки арку все таки на сервері.
А який сенс завантажувати те, що не буде видно поки гравець не побачить, але висітиме у пам'яті? це щоб фпс просідав?)))
А оффлайн симуляція життя то взагалі просто симуляція на рівні тексту та графіків, який потім лише матеріалізується у результат
Барбарис
Member

Повідомлення

MqM, а де мова йшла про сенс? Лише про різницю. Ембарк це десь 290 людей, а згодом 350 які загалом працювали над декількома картами, механіками тощо. В GSC було 65, до кінця 24 стало 400+. Студія працювала над сюжетом, квестами, захопленням рухів. З цього випливає, що безпосередньо над картою працювало менше людей. Логічно що порівняно з екстракшн шутером вони мають менше людей на пропрацювання більшої площі, тому й сітка більше.
Жанр багато значить в даному випадку.
AlexWest
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 18.11.2025 17:34

тіпи навіть не розуміють, що в С2 гравець перебуває у 100 метровій бульбашці, за межами якої нічого не існує, що є крінжем у 2025 році. а в арк на іншому кінці карти вирує життя, так. Ще в С2 найтупіший ШІ ворогів, який тільки можливо уявити, а ШІ який вчиться на патернах гравців у арк навіть порівнювати не стану, реагує на місцевість і фізику, так само як і оптимізацію неткода, коли в арк, кожна частинка робота, знаходиться в абсолютно ідентичних місцях після його знищення для всіх гравців на карті і це все при майже ідентичному рівні графіки, тільки в арк буде 200 фпс, а сталкер в Заліссі чомусь помирає до 80 в сінглі.
Розкажіть про цю бульбашку NPC, які подорожують Зоною з локації в локацію. Щоправда лише після останніх патчів. Але справи не змінює.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

AlexWest: 18.11.2025 22:12

Розкажіть про цю бульбашку NPC, які подорожують Зоною з локації в локацію. Щоправда лише після останніх патчів. Але справи не змінює.
це офлайн а-лайф, почитай як він працює. ти не побачиш нпс далі ніж за 100 метрів. це легко перевіряється, господи які ж ви фанатіки бронелобі. це добре що в нпс у вигляді невидимого коду існують десь там, але я хотів би побачити когось далі ніж за 100 метрів у сучасній грі у 2025 році після року оновлень\патчів. круто бачити базу, на якій жодної живої душі, підійти до неї і через 5 секунд там вже вирує життя. Снайпінг, бінокль? нє, у нас тут 100 метрів бро, вишка оптимізації
AlexWest
Member

Повідомлення

Enjthesilence, бінокль? Про x4, x8 оптичні приціли забув? Снайпінгу нема? Дивно, в мене був. Але бог з ним. Тут не тупіші люди за тебе, і розуміють до чого ти ведеш. Перечислені тобою складності АРКа обчислюються в основному центральним процесором. В Сталкері ж удар іде більше по відеокарті, по оперативці. Це видно навіть по моніторингу. Про що ми тут сперечаємось? Про крутість кодерів? Ну, так очевидно, що нова GSC – це на "третину" новачки, на "третину" – віддалена робота під обстрілами, помножена на криворукість розробників UE5. Сталкер 2 приведуть до ладу, коли кодери GSC і кодери UE5 перестануть бути новачками чи криворучками. Але й зараз всі пишуть, що в них ніколи не було проблем з грою. 200 фпс у АРКу? Чудово. Покажіть хоч одну сучасну синглову ААА, яка видає стільки ж. Це до питання, що в онлайн і в синглових проектах ставка робиться на різні речі. В онлайн якраз на кількість ФПС, ціною багатьох моментів. Пора розуміти це в 2025.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

AlexWest: 19.11.2025 07:10 Enjthesilence, бінокль? Про x4, x8 оптичні приціли забув? Снайпінгу нема? Дивно, в мене був. Але бог з ним. Тут не тупіші люди за тебе, і розуміють до чого ти ведеш. Перечислені тобою складності АРКа обчислюються в основному центральним процесором. В Сталкері ж удар іде більше по відеокарті, по оперативці. Це видно навіть по моніторингу. Про що ми тут сперечаємось? Про крутість кодерів? Ну, так очевидно, що нова GSC – це на "третину" новачки, на "третину" – віддалена робота під обстрілами, помножена на криворукість розробників UE5. Сталкер 2 приведуть до ладу, коли кодери GSC і кодери UE5 перестануть бути новачками чи криворучками. Але й зараз всі пишуть, що в них ніколи не було проблем з грою. 200 фпс у АРКу? Чудово. Покажіть хоч одну сучасну синглову ААА, яка видає стільки ж. Це до питання, що в онлайн і в синглових проектах ставка робиться на різні речі. В онлайн якраз на кількість ФПС, ціною багатьох моментів. Пора розуміти це в 2025.
маячня) який може в тебе бути снайпінг, якщо моби зникають на дистанції 101 метр і поки ти в бульбашку не зайдешь, нікого не побачиш :rotate: в сталкері, як раз таки страждає саме процесорна оптимізація, якщо мова звісно йде не за голе поле, але й там буває недовантаження гпу. в арці 20+ людей на карті, набагато більше інфи треба обробляти в ріалтаймі і так там на голову вища оптимізація за С2, ось і все. А не тому що с2 - сінгл, це не виправдання аж ніяк. Якого біса процесор задихається в Заліссі? 15 нпс по одному маршруту так сильно навантажують систему? Смішно. та в принципі, якби ти пограв в арк, побачив рівень її візуалу на максимальних налаштуваннях і який там фреймрейт, не писав таку маячню про чудову оптимізацію сталкера. В с2 - краща графіка за арк? - Так, краща. Чи краща вона більше ніж за 2х продуктивності? - абсолютно ні
Polaris
Member

Повідомлення

Купив в EGS по знижці ще й кешбек отримав)
hohlid19
Member

Повідомлення

Ещё со временем ТЧ у НПС имеется онлайн и оффлайн режим. +Вычисления ИИ НПС в Арке вычисляется на стороне сервера. В сталкере такого нету, т.к. игра оффлайновая

Відправлено через 2 хвилини 47 секунд:
Enjthesilence: 18.11.2025 23:39 але я хотів би побачити когось далі ніж за 100 метрів у сучасній грі у 2025 році
Стесняюсь спросить—зачем? Вы в игру то играли, чтоб такой бред нести?
AlexWest
Member

Повідомлення

Enjthesilence, я не кажу, що в Сталкер 2 хороша оптиізація, просто приведи приклад сучасної синглової ААА, яка видасть 200+ ФПС (навіть не на UE5). Я не спец в онлайні, але ж люди вже пояснили за обчислення на серверах. Плюс, в АРК нема люменів, нанітів, які й стопорять продуктивність. Якби їх не було в Сталкері, він би теж літав (хоч і не в 200 ФПС), ну, або натомість ми мали б нормальні дерева і нормальний Рудий ліс.
За 100 метрів, може, таке й було спочатку, та зараз, мені здається, це вже трохи неактуально: НПС подорожують Зоною, не зникають, коли ти відбіг від них на 100 метрів; я можу багато такого пригадати, але спеціально не моніторив. А-лайф зараз розвивають з кожним патчем. У будь-якій грі з відкритим світом є аналоги таких бульбашок, просто у різних варіаціях і масштабах. Зі Сталкером треба набратися терпіння. Краще б розвивали свій Іксрей, аніж брали цей проклятущий UE5.
Telcontar
Member

Повідомлення

Enjthesilence
200+ FPS в Arc на Ультрах на відкритій мапі? Яка відеокарта і роздільна здатність? DLLS + FG? :shuffle:
Відповісти