Q3 2026Vlasov_s: ↑ 15.11.2025 02:07 Через какой период можно надеяться на стабилизацию цен?
Новини
Останні статті і огляди
Память для AMD Ryzen
-
Megaclite
Member
-
sensey
Member
Але це не точноMegaclite: ↑ 15.11.2025 04:21Q3 2026Vlasov_s: ↑ 15.11.2025 02:07 Через какой период можно надеяться на стабилизацию цен?
-
Neuromantic
Member
-
vdemeshko
Member
я неделю назад купил комплект 64Гб за 13.7К - сегодня в телемарте такой 23-25К (в зависимости от модификации схожие комплекты IRDM Black)Vlasov_s: ↑ 15.11.2025 02:07 Через какой период можно надеяться на стабилизацию цен?
-
XXXshadyXXX
Member
Я тут пару недель назад ухватил за 100$ б.у. кит на 64GB DDR4 2х32 Corsair Vengeance LPX 3200 cl16. Вот думаю норм инвестиция 
-
pawn
Member
Не буде ніякою стабілізації. Може ви ще й на зниження курсу USD та тарифів надієтесь?) Беріть зараз.Vlasov_s: ↑ 15.11.2025 02:07Через какой период можно надеяться на стабилизацию цен?
-
vdemeshko
Member
XXXshadyXXX
через год продашь за 1 биткоин
через год продашь за 1 биткоин
-
XXXshadyXXX
Member
vdemeshko
Надеюсь
Надеюсь
-
Perfecthd
Junior
всім привіт
допоможіть вибрати хорошу озу 32гб для 7500ф, б850 чіпсет. Приорітет під ігри. Бюджет в мене обмежений, прям 7-7100 край
знайшов декілька варіантів. чат жпт мало що каже(
Пам'ять 16Gb x 2 (32Gb Kit) DDR5, 6400 MHz, Crucial Pro, White (CP2K16G64C38U5W) - чіпи micron
Пам'ять 16Gb x 2 (32Gb Kit) DDR5, 5600 MHz, Kingston Fury Beast, White (KF556C36BWEK2-32) - походу hynix
Оперативна пам'ять Lexar 32GB (2x16GB) DDR5 6000 MHz Thor RGB (LD5U16G60C38BG-RGD) - тут не знаю
Оперативна пам’ять G.SKILL Aegis 5 Black DDR5 2x16GB (F5-6000J3636F16GX2-IS) - чіпи самсунг
Модуль пам`яті DDR5 2x16GB/6000 Patriot Viper Venom (PVV532G600C36K) - тут теж не знаю які
або киньте шось своє толкове, олх кожен день моніторю , ніфіга нормального нема
допоможіть вибрати хорошу озу 32гб для 7500ф, б850 чіпсет. Приорітет під ігри. Бюджет в мене обмежений, прям 7-7100 край
знайшов декілька варіантів. чат жпт мало що каже(
Пам'ять 16Gb x 2 (32Gb Kit) DDR5, 6400 MHz, Crucial Pro, White (CP2K16G64C38U5W) - чіпи micron
Пам'ять 16Gb x 2 (32Gb Kit) DDR5, 5600 MHz, Kingston Fury Beast, White (KF556C36BWEK2-32) - походу hynix
Оперативна пам'ять Lexar 32GB (2x16GB) DDR5 6000 MHz Thor RGB (LD5U16G60C38BG-RGD) - тут не знаю
Оперативна пам’ять G.SKILL Aegis 5 Black DDR5 2x16GB (F5-6000J3636F16GX2-IS) - чіпи самсунг
Модуль пам`яті DDR5 2x16GB/6000 Patriot Viper Venom (PVV532G600C36K) - тут теж не знаю які
або киньте шось своє толкове, олх кожен день моніторю , ніфіга нормального нема
-
AndP
Member
я бы, из твоего списка, брал бы "Kingston Fury Beast, White (KF556C36BWEK2-32) - походу hynix"Perfecthd: ↑ 19.11.2025 17:38Kingston Fury Beast, White (KF556C36BWEK2-32) - походу hynix
-
Шаженла
Member
Удалось разобраться с подменным комплектом. Тайминги те же самые, напряжения те же в сравнении с поменянным бракованным/ Хорошо бинят в G.Skill.
Теперь странных глюков нет. Урааа
Теперь странных глюков нет. Урааа
-
bezzeb
Junior
подскажите,что лучше выбрать для 9800х3д
1)GOODRAM IRDM 32GB [2x16GB 6400MHz DDR5 CL32 DIMM] или cl30
2)Patriot Viper Venom RGB 32GB [2x16GB 6200MHz DDR5 CL40 DIMM]
3) XPG Lancer Blade C32 32GB (2x16GB) 6400MHz
1)GOODRAM IRDM 32GB [2x16GB 6400MHz DDR5 CL32 DIMM] или cl30
2)Patriot Viper Venom RGB 32GB [2x16GB 6200MHz DDR5 CL40 DIMM]
3) XPG Lancer Blade C32 32GB (2x16GB) 6400MHz
-
Шаженла
Member
Подскажите, память вроде работает после оптимизаций. Но вот если включить ещё и курву то нет. Если снижаю курву то начинает зависать машина при длительных много суточных тестах. Ошибка иерархии кешей WHEA пишет в логах.
Кто то сталкивался с подобным? Ибо забавно что оптимизация памяти исключает курву.
И самое противное это проявляется спустя суток 7-10 непрерывной работы с разными типами нагрузок. То есть особо не поиграешься и за того что работать нужно.
bezzeb
Бери ту память у которой Hynix-A Die и тайминги низкие(например 28 и ниже). Частоты не обязательно 6400, не все контроллеры памяти тянут. 6000 гарантировано на всех процессорах работает, даже паршивых.
На 9800X3D в основном идут путем оптимизации задержек. Если конечно нет спец задач которые требуют высокую пропускную способность памяти.
Если есть деньги бери двухранговую память(не 32 а 64 GB). Тоже немного повышает скорость подсистемы памяти, но большая лотерея с разгоном.
Кто то сталкивался с подобным? Ибо забавно что оптимизация памяти исключает курву.
И самое противное это проявляется спустя суток 7-10 непрерывной работы с разными типами нагрузок. То есть особо не поиграешься и за того что работать нужно.
bezzeb
Бери ту память у которой Hynix-A Die и тайминги низкие(например 28 и ниже). Частоты не обязательно 6400, не все контроллеры памяти тянут. 6000 гарантировано на всех процессорах работает, даже паршивых.
На 9800X3D в основном идут путем оптимизации задержек. Если конечно нет спец задач которые требуют высокую пропускную способность памяти.
Если есть деньги бери двухранговую память(не 32 а 64 GB). Тоже немного повышает скорость подсистемы памяти, но большая лотерея с разгоном.
-
Cirax
Member
А как AMD работает с 4мя одинаковвми планками ddr5 по 16гигов?
Есть возможность взять 4 плашки на CL28.
64ГБ с таким CL выходит вдвое дороже.
Есть возможность взять 4 плашки на CL28.
64ГБ с таким CL выходит вдвое дороже.
-
l-m
Member
Все взаємопов'язано.Шаженла: ↑ 09.12.2025 23:57Подскажите, память вроде работает после оптимизаций. Но вот если включить ещё и курву то нет. Если снижаю курву то начинает зависать машина при длительных много суточных тестах. Ошибка иерархии кешей WHEA пишет в логах.
Якщо зробити навпаки — спочатку вичавити все з процесора, а потім почати оптимізувати пам'ять, то теж втратиться стабільність ЦПУ.
Це логічно, бо швидша пам'ять більше звантажує ЦПУ, отже треба вищу напругу для стабільності.
Ну й курва це розгін, а розгін завжди лотерея. Інколи, хоч і рідко, буває що її ще навпаки в плюс треба трохи крутити (ну або по гарантії пробувати задавати).
-
spoglyadach
Member
a_z_z_y
Повивчав тут трохи ваші пости з минулого стосовно кітів пам'яті Crucial Ballistix 2x16Gb то може ви мені допоможете розібратись.
Питання наступне, я маю два кіти по 4 планки B-die та E-die сумарно це 64Gb b-die та 64Gb e-die, одноранги зараз працюють з Ryzen 3800XT на материнці X370 з частотою 3400 при 16-18-19-38 раніше стояло на 3600 але після якогось оновлення біос з 3600 почались якісь нюанси. Нажаль частоту 1900 по IF мій проц стабільно не вивозить то й туди навіть не лізу. Як ви розумієте головна трабла в моєму випадку це навантаження на контроллер пам'яті з 4 планок хоча вони і сінгл ранк.
Наразі хочу перелазити на іншу систему, материнка та ж сама Х370 але проц вже буде 5700 X3D і ось я що думаю, чи є сенс лізти в цю систему з плашками E-die яких так само маю 4 штуки, але це вже будуть двуранки і чи не скаже мені контроллер сайонара. Звісно що все це треба просто запхати в тестовий стенд і поганяти, потестувати, але ж зараз з цими відключеннями доволі складно зрозуміти як система працює в довгу, чи то реально стабільно чи це тільки видимість. Корочше може щось підкажете з особистого досвіду, чи варто копати в цей бік і які можуть бути нюанси, може просто лишити сінглранки і типу кінський кеш проца нівелює більшість нюансів не оптимальних налаштувань пам'яті
Зараз система стабільно працює на наступних налаштуваннях
Повивчав тут трохи ваші пости з минулого стосовно кітів пам'яті Crucial Ballistix 2x16Gb то може ви мені допоможете розібратись.
Питання наступне, я маю два кіти по 4 планки B-die та E-die сумарно це 64Gb b-die та 64Gb e-die, одноранги зараз працюють з Ryzen 3800XT на материнці X370 з частотою 3400 при 16-18-19-38 раніше стояло на 3600 але після якогось оновлення біос з 3600 почались якісь нюанси. Нажаль частоту 1900 по IF мій проц стабільно не вивозить то й туди навіть не лізу. Як ви розумієте головна трабла в моєму випадку це навантаження на контроллер пам'яті з 4 планок хоча вони і сінгл ранк.
Наразі хочу перелазити на іншу систему, материнка та ж сама Х370 але проц вже буде 5700 X3D і ось я що думаю, чи є сенс лізти в цю систему з плашками E-die яких так само маю 4 штуки, але це вже будуть двуранки і чи не скаже мені контроллер сайонара. Звісно що все це треба просто запхати в тестовий стенд і поганяти, потестувати, але ж зараз з цими відключеннями доволі складно зрозуміти як система працює в довгу, чи то реально стабільно чи це тільки видимість. Корочше може щось підкажете з особистого досвіду, чи варто копати в цей бік і які можуть бути нюанси, може просто лишити сінглранки і типу кінський кеш проца нівелює більшість нюансів не оптимальних налаштувань пам'яті
Зараз система стабільно працює на наступних налаштуваннях
- спойлер

-
a_z_z_y
HWBOT OC Team
"я маю два кіти по 4 планки B-die та E-die сумарно це 64Gb b-die та 64Gb e-die" як ви стіки оперативки засунули на АМ4 плату?spoglyadach: ↑ 10.12.2025 11:09 a_z_z_y
Повивчав тут трохи ваші пости з минулого стосовно кітів пам'яті Crucial Ballistix 2x16Gb то може ви мені допоможете розібратись.Зараз система стабільно працює на наступних налаштуваннях
- спойлер
- Питання наступне, я маю два кіти по 4 планки B-die та E-die сумарно це 64Gb b-die та 64Gb e-die, одноранги зараз працюють з Ryzen 3800XT на материнці X370 з частотою 3400 при 16-18-19-38 раніше стояло на 3600 але після якогось оновлення біос з 3600 почались якісь нюанси. Нажаль частоту 1900 по IF мій проц стабільно не вивозить то й туди навіть не лізу. Як ви розумієте головна трабла в моєму випадку це навантаження на контроллер пам'яті з 4 планок хоча вони і сінгл ранк.
- спойлер
Не бачу проблем за 4 сінглранками навантаження на КП. Я 4х8гб rev.E по калькулятору ставив і все їхало нормально. Трішки підшаматини вольтаж і tRFC. Рідко SCL підняти.
Є сенс ставити на гарний проц одноранки, а для старого лишати дворанк хай і на меншій частоті.
Я гоняв на 5800х і Asus B550-E Strix(написано щось про optimem-2) не самі вдалі кіти Corsair на Rev.E дворанк в конфігурації 4х16гб. Тобто найгірший варіант.
Дуже важко але 3733 в мене були умовно стабільні (тримали ТМ5 1+ години). Хоча таймінги послаблені з калькулятором були (проблеми конкретного комплету).
З іншого боку були G.Skill 2666с19 1.2v кіт 4х32gb на Hynix AJR (теж дворанк) то на стандартних 18-22-22-42 тримали 3600мгц стабільно.
Взагалі думаю 3600мгц у вас мають тримати без особливих питань. Хіба ще перші материнки на Х370 чіпсеті мають погану розводку.
При оновленні біоса ви могли щось забути виставити тому у вас розгін гірше став. Взагалі якщо все працює файно - нема чого біос оновлювати!
По скріну багато питань є чому так стоїть
tCWL=16 поставьте замість 14. vSoC=1.1v VDDG=1.05v, RTT=7/0/5, GDM=Enabled.
І взагалі калькулятор в поміч! Ставите собі частоту 3800мгц, робите скріншот на мобільний і вбиваєте звідти все в біос, але починаєте з 3600мгц.
Якщо не заводиться - знижуєете частоту, якщо все ок - піднімаєте. Як знайшли робочу частоту можете за бажання зкоригувати таймінги
-
spoglyadach
Member
В мене дві системи на АМ4
друга на 3800X працює
Материнка хоч і на X370 але типу топова MSI Titanium має там всілякі тонкі налаштування типу частоти роботи VRM навіть для пам'яті. Взагалі 4 плашки сінглранків в мене на 3800 їхали, єдине що не вийшло завести їх по калькулятору, бо на налаштуваннях запропонованих ним воно не заводилось, але вручну я підібрав все як треба. Єдина проблема була це неробоча IF проца при 1900 тому і перейшов на 3600.
Перед прошивкою я завжди роблю фото на телефон, всіх повністю налаштувань на всіх сторінках + зберігаю файл конфігу налаштувань, що б в крайньому випадку прошитись на минулу версію і застосувати його. Тому 100% все виставив як і було, можливо дійсно на новій версії щось змінилось і вже на цих налаштуваннях не їхало.
На скріні просто виставлені налаштування при яких є 100% стабільність, якось помітив що дуже сильно гріється VRM навіть враховуючи що в мене налаштований даунвольт через негативний оффсет, то я тоді добряще колупав налаштування що б знайти причину та побороти цю біду. Після усунення проблеми вже вирішив не дуже колупатись бо планувалось підкинути 5700 X3D з яким буде потрібно все заново налаштовувати. Але рекомендації прийняв, зараз спробую поміняти і може поверну 3600 заради експеременту
Відправлено через 2 години 1 хвилину 31 секунду:
a_z_z_y Встановив параметри які ви порадили, окрім RTT=7/0/5 бо в мене там взагалі інші назви пунктів і треба підбирати, залишив на АВТО. Встановив частоту 3600 підняв напругу на пам'ять до 1.4, запустив не дуже важку гру для тесту і в перші 5 хвилин почав тріщати звук USB-звукової, потім вона відвалилась взагалі, через хвилину стався ребут. Отакі ж танці з бубном я мав коли юзав калькулятор в режимі SAFE, вже не кажучи про FAST та вище
Материнка хоч і на X370 але типу топова MSI Titanium має там всілякі тонкі налаштування типу частоти роботи VRM навіть для пам'яті. Взагалі 4 плашки сінглранків в мене на 3800 їхали, єдине що не вийшло завести їх по калькулятору, бо на налаштуваннях запропонованих ним воно не заводилось, але вручну я підібрав все як треба. Єдина проблема була це неробоча IF проца при 1900 тому і перейшов на 3600.
Перед прошивкою я завжди роблю фото на телефон, всіх повністю налаштувань на всіх сторінках + зберігаю файл конфігу налаштувань, що б в крайньому випадку прошитись на минулу версію і застосувати його. Тому 100% все виставив як і було, можливо дійсно на новій версії щось змінилось і вже на цих налаштуваннях не їхало.
На скріні просто виставлені налаштування при яких є 100% стабільність, якось помітив що дуже сильно гріється VRM навіть враховуючи що в мене налаштований даунвольт через негативний оффсет, то я тоді добряще колупав налаштування що б знайти причину та побороти цю біду. Після усунення проблеми вже вирішив не дуже колупатись бо планувалось підкинути 5700 X3D з яким буде потрібно все заново налаштовувати. Але рекомендації прийняв, зараз спробую поміняти і може поверну 3600 заради експеременту
Відправлено через 2 години 1 хвилину 31 секунду:
a_z_z_y Встановив параметри які ви порадили, окрім RTT=7/0/5 бо в мене там взагалі інші назви пунктів і треба підбирати, залишив на АВТО. Встановив частоту 3600 підняв напругу на пам'ять до 1.4, запустив не дуже важку гру для тесту і в перші 5 хвилин почав тріщати звук USB-звукової, потім вона відвалилась взагалі, через хвилину стався ребут. Отакі ж танці з бубном я мав коли юзав калькулятор в режимі SAFE, вже не кажучи про FAST та вище
-
spoglyadach
Member
Чарівний пєндєль та оновлений бівас дали свої плоди, вирішив знову повторити конфіг з калькулятора без своїх правок. Ну а раптом залетить, не знаю може щось у самому біосі чи може оновлена агеса дали результат, але вже пару днів ганяю з цим конфігом і все працює стабільно
Раніше коли все це вбивав із фото в телефоні, навіть бувало що система не стартувала, або переставала стартувати наступного дня
Отакі маю результати
Отакі маю результати
-
FarCry
Member
Ребята, помогите разобраться... а то я уже много всего перечитал, но всё туплю и никак не могу докопаться до истины. Вот у меня есть:
Процессор: AMD Ryzen 7 7800X3D
Материнка: Asus X670E-F Gaming
Оперативка: G.Skill DDR5-6400 CL32-39-39-102 - 48GB (2x24GB)
Всё работает на полную катушку, AMD EXPO / XMP включено, проблем нет.
Во время просмотра одного видоса от Linus Tech Tips там была сказана такая вещь:
Для AMD не нужно больше 6000MHz. Мол, 6400 может быть медленнее за 6000 так как оперативка тогда работает в режиме 1:2 вместо 1:1. (Точную формулировку уже не помню) И там были сказаны варианты решения проблемы - либо скинуть скорость до 6000, либо разогнать "что-то там" и если материнка с процессором справляться, то будут реальные 6400mhz.
Собственно, о чём там была речь и как лучше всего поступить? Или лучше вообще не трогать и забить?
Процессор: AMD Ryzen 7 7800X3D
Материнка: Asus X670E-F Gaming
Оперативка: G.Skill DDR5-6400 CL32-39-39-102 - 48GB (2x24GB)
Всё работает на полную катушку, AMD EXPO / XMP включено, проблем нет.
Во время просмотра одного видоса от Linus Tech Tips там была сказана такая вещь:
Для AMD не нужно больше 6000MHz. Мол, 6400 может быть медленнее за 6000 так как оперативка тогда работает в режиме 1:2 вместо 1:1. (Точную формулировку уже не помню) И там были сказаны варианты решения проблемы - либо скинуть скорость до 6000, либо разогнать "что-то там" и если материнка с процессором справляться, то будут реальные 6400mhz.
Собственно, о чём там была речь и как лучше всего поступить? Или лучше вообще не трогать и забить?