Выбор материнской платы для платформы AMD

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Відповісти
Автор
Повідомлення
Qntality
neadekvato nachalnego

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD

Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ

Так же рекомендуются к прочтению:

процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 08.08.2013 19:31 користувачем ukrtel, всього редагувалось 4 разів.
Yurius
Member

Повідомлення

Lorichic: 16.11.2025 11:34просто асус могли бы стартовое напряжение на разъёмах сделать 7v, как у асрок. а не 12v
А скільки V у Гіги,чи МСІ? Бо в мене була Аурус Б650Е айс і там кулера не вили при старті.
Filabatya
Member

Повідомлення

в мене на хабі корпусних стоїть перехідник для всіх вентилів на 5в чи шо, міняти мамку через такі дрібниці кучеряве життя
daesz
Member

Повідомлення

sensey: 16.11.2025 09:39Всі десь вилітають при не правильному використанні.
Я дивлюсь https://www.youtube.com/@northwestrepair
Там без контексту і не десь. В умовного вікоффа (якого тут в темі якийсь час дуже рекламували) відео із aoz'едками були чуть не через день.
sensey: 16.11.2025 09:39 Тому це знову із розряду десь чув дзвін та не зна де він.
А я допускаю, що ви уявлення не маєте про що говорите :rolleyes:
vikpvv
Member

Повідомлення

vdemeshko: 15.11.2025 16:31 vikpvv
На редите статистика плачевна именно в теме ASRock )) я давно слежу за редит и там есть так же в общей статистике платы других производителей, но там разница на порядок примерно с ASRock..
Таке відчуття щл для стін пишу... Ще раз, для танкістів. Заходите на реддіт, пишете в пошуку любий 3д проц і приписуєте слово dead ,і дивитеся результати ))І ви можете собі фантазувати, що проблеми тільки на асрок, бо на цьому хайпили блогери,а більшість людей не перевіряє, а сліпо вірить ,але факт залишається фактом, 3д каміння горить, і на всіх виробниках плат, ну хіба що не горить на хуанжи або джингах, бо туди його ніхто не ставить
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Lorichic: 16.11.2025 11:34Можно ли с помощь этого реобаса задать кривую для одного вентилятора в зависимости от температуры процессора, для другого в зависимости от температуры МП, а помпе задать постоянные к примеру 50% оборотов?
Можно. В UEFI / софте.
Для плат подороже есть температура VRM и / или поддержка внешнего датчика (можно прицепить на ВК / ещё куда).
А для ВК ASUS в софте (для мам) ASUS сразу видна её температура, которую там можно внедрять в алгоритм (для корпусных вентилей).
Зображення
Lorichic: 16.11.2025 11:34Эти кривые работают до входа в винду?
Делали в софте - работает в винде. Делали в UEFI - работает после POST.
У ASUS и не только у ASUS.
Боги, 2025 на дворе, где был народ ... всё это время? Или обзоры уже настолько деградировали, что про такое там ничего нет? :-/
Lorichic
Member

Повідомлення

acm_fan: 16.11.2025 21:40Делали в UEFI - работает после POST
Ты не понял в чём проблема у асус, маслают вентиляторы на 100% до прохождения post, несколько секунд после нажатия кнопки включения компа, потом всё ок, применяются настройки биос и работают согласно выставленому, вот эти первые секунды и надо настроить, у асрок стартовое напряжение на разьёмах ниже и соответственно тишина
Yurius
Member

Повідомлення

Lorichic: 16.11.2025 21:53Ты не понял в чём проблема у асус, маслают вентиляторы на 100% до прохождения post, несколько секунд после нажатия кнопки включения компа, потом всё ок,
Десь до 10 секунд і при перезавантаженні теж .
Lorichic
Member

Повідомлення

acm_fan
Спрашивали вот о чём
Yurius: 07.11.2025 23:48Ще одне питання , як прибрати старт кулерів разом з ПК на повних обретах, в мене всі кулери залочені по кривій на 900-1200 обертів у біосі , яле при старті/перезавантаженні воно сек 20 оре шо дурне
Я и написал, что лечится такое только понижающим резистором если хочется иметь управление вентиляторами от МП

Отправлено спустя 2 минуты 27 секунд:
Yurius: 16.11.2025 21:58Десь до 10 секунд і при перезавантаженні теж
Ну у кого как, меньше навешано девайсов на плату быстрее проходит post, у меня вся загрузка компа до рабочего стола в винду 15сек
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Lorichic: 16.11.2025 21:53вот эти первые секунды и надо настроить
Какой-то мазохизм, если "для дома, для семьи". Если бенч-стенд и 100500 перезагрузок в сутки, то да, может напрягать. Но бенчеры обычно на такое не триггерятся :gigi:
Lorichic: 16.11.2025 21:53в чём проблема у асус
Это не проблема, а уход от неё - гарантированный пуск вентиляторов, которые на заданном / установленном режиме могут не стартануть (особенно если понижают именно напряжение, а не ШИМ).
Lorichic
Member

Повідомлення

acm_fan: 16.11.2025 23:09Какой-то мазохизм, если "для дома, для семьи".
Это банально вредно, особенно для помп, она при старте может быть не полностью жижей заполнена, ну и звук помпы arctic liquid freezer iii на 100% это нечто, у меня овчарка из комнаты уходит когда я пылесошу или камп включаю

Отправлено спустя 4 минуты 14 секунд:
acm_fan: 16.11.2025 23:09гарантированный пуск вентиляторов
Я понял что это забота о потребителе, а ещё радиаторы продувает, только вентили с высоким стартовым напряжением 9 и выше вольт как правило или гуано всякое или индустриалы, которые для дома мало кому нужны
sensey
Member

Повідомлення

daesz: 16.11.2025 20:16
sensey: 16.11.2025 09:39Всі десь вилітають при не правильному використанні.
Я дивлюсь https://www.youtube.com/@northwestrepair
Там без контексту і не десь. В умовного вікоффа (якого тут в темі якийсь час дуже рекламували) відео із aoz'едками були чуть не через день.
sensey: 16.11.2025 09:39 Тому це знову із розряду десь чув дзвін та не зна де він.
А я допускаю, що ви уявлення не маєте про що говорите :rolleyes:
Так а де конкретика?... Я про те і кажу: чув десь, щось...ви практикуєте ремонти і знаний майстр? Ні. Та побалакати і подавать поради на основі слухів ви мастак. :laugh: :laugh: можливо у вас є якась статистика про відсоток браку? Звісно немає але ви розповсюджуєте брехню не тримавши навіть об'єкт обговорення в руках. Власне як і ті плати які рекомендуєте до покупки. На основі чого ви рекомендуєте? На основі якихось слухів і вигадок які сформульовані ефектом мандели...
Будь ласка посилання на конкретні відео з таймкрдом. Якщо там через день у них про альфу і омугу, їх має бути досить багато... бо я все більше переконуюсь у тому що тут роль грає ваше задіте его. Всрусь але не здамся...
daesz
Member

Повідомлення

В мене є краще способи проведення свого вільного часу, ніж сидіти і перебирати відео одне за одним, щоб "теоретику" щось там в інтернеті доказати. Назви обидвох каналів були озвучені, на один надіть дав лінк.
А аоз'едками хоч обмазуватись можете, мені пофіг, та й всім іншим думаю також. Але називати як якісними явно не від великої обізнаності цей стейтмент :insane:
Yurius
Member

Повідомлення

Lorichic: 16.11.2025 23:30arctic liquid freezer iii
А можна ще Фрізер 3 Про поставити і насолодитися 3000 обертами щей вертушок, але як каже пан то "не проблема,а уход от нее" :lol:
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Lorichic: 16.11.2025 23:30овчарка из комнаты уходит когда я пылесошу или камп включаю

Она просто умная и понимает, что прогулка не скоро, и время ей никто сейчас не уделит - идёт заниматься своими делами :gigi: Простите за оффтоп :shuffle:
sensey
Member

Повідомлення

daesz: 17.11.2025 00:03 В мене є краще способи проведення свого вільного часу, ніж сидіти і перебирати відео одне за одним, щоб "теоретику" щось там в інтернеті доказати. Назви обидвох каналів були озвучені, на один надіть дав лінк.
А аоз'едками хоч обмазуватись можете, мені пофіг, та й всім іншим думаю також. Але називати як якісними явно не від великої обізнаності цей стейтмент :insane:
Я просто переконуючь, що ви балабол звичайний, фанатично захищаєте свої домисли та транслюєте іншим..... І дивіться ви знову вигадуєте зручну вам брехню: я не захищаю alpha and omega а кажу що вони такі як всі інші. Це споживацьке масове рішення а не військове, тому навіть допускаю закладку на певний строк служби. Vichay тому гарний приклад. Розумію що пробивання 12В (Vin) на 5В (Vcc) вам нічого не каже. АЛЕ це жах...і зроблено навмисно, а не AOZ які глючать але залишають гпу живим...
Дивився колись вікоон чи вікофа... хороший ютубет вміє підігрівати інтерес мас до СЕБЕ але не ремонтник він там про все на світі говорить про теорії змов тощо і більше срачі з коментів розбирає ніж дає якусь корисну іформацію. Є на порядок кращі. Я би вікона розглядав виключно як лайтову говорящу голову яка інколи говорить про ремонт переважно ВІДЕОКАРТ. Єдине що мені сподобалось як він викрив махінації асоціації сервісних центрів в росії та їх програму навчання. Ось і все що варте уваги.
А той на кого ви дали посилання був вам не відомий як і більшості, до моменту статті на форумі про розєми на 5090.... ;)
на цьому закінчимо сперчатися із дурнем не вдячна справа, він нічого не зрозуміє а ти тільки час даремно витратиш
daesz
Member

Повідомлення

sensey: 17.11.2025 00:31Дивився колись вікоон чи вікофа
А я от подививися буквально відео 5-7 в 2023 і більше ніколи туди не повертався. Мені задовільнити свій інтерес в даному сабджекті і НВР каналу вистачає.
sensey: 17.11.2025 00:31А той на кого ви дали посилання був вам не відомий як і більшості, до моменту статті на форумі про розєми на 5090....
Та? А як так вийшло, що я про нього ще більше року тому згадував?
viewtopic.php?p=3823017&hilit=https%3A% ... r#p3823017
упс
Зображення
sensey: 17.11.2025 00:31на цьому закінчимо сперчатися
Я й не починав - не було із ким ;)
sensey: 17.11.2025 00:31Я просто переконуючь, що ви балабол звичайний
В точку про вас. На цьому й закінчимо.

Ох ці диванні філософи :rolleyes:
vdemeshko
Member

Повідомлення

vikpvv: 16.11.2025 20:54Таке відчуття щл для стін пишу... Ще раз, для танкістів. З
сказал vikpvv глядя в зеркало )) еще раз прочитайте написанное Вам до наступления просветления.. про процент именно таких ситуаций с платами ASRock среди общего числа.. а это Вам так сказать кадило по кумполу для ускорения наступления просветления :gigi: приятного продолжения нахождения в танке :rotate:
саммари из треда по дохлым 9800х3д на редит:Total found now potentially 157 dead 9800X3Ds, 130 on ASRock boards, 20 ASUS, 5 MSI, 2 Gigabyte.
Filabatya
Member

Повідомлення

А прості 9700 чи 7700 не горять?
Max
Member

Повідомлення

Filabatya: 17.11.2025 15:36 А прості 9700 чи 7700 не горять?
Статистики не бачив, але якщо пошукати на редіті то випадки смертей теж є, хоча не такі массові як з X3d.
П.С Там були випадки, що люди палили по 2 шт 9800X3d на одній платі)
Yurius
Member

Повідомлення

Filabatya: 17.11.2025 15:36 А прості 9700 чи 7700 не горять?
Все горить! не беріть Асрок (може вони дешевше стануть) ,я і 7700 спалив і прямо зараз в мене горить 7800х3д ,піду тушити:lol:
Відповісти