Выбор материнской платы для платформы AMD

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Ответить
Автор
neadekvato nachalnego

Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD

Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ

Так же рекомендуются к прочтению:

процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось ukrtel 08.08.2013 19:31, всего редактировалось 4 раза.
Patruletz
Member

Yurius: 09.11.2025 18:05у тій клятій Аурі.
спробуй openRGB може через неї щось вийде зробити
Lorichic
Member

Yurius: 09.11.2025 18:05А підкажи по ргб,я так не зрозумів,як налаштувати окремі елементи
Не подскажу, подсветкой не пользуюсь и Armoury Crate не утанавливал никогда, многие пишут что глючная тема и удалить потом сложно, у меня была ранее мысль на асрок перейти, если бы не история с горящими x3d, всё сделано по уму в отличии от асус
acm_fan
HWBOT OC Team

vikpvv: 06.11.2025 17:48Asus TUF Gaming B650M-E
https://www.asus.com/motherboards-compo ... NG-B650M-E
ASUS AI Suite 3
Без Armoury Crate тоже есть софт. Покрутить вентиляторы там можно. А ещё их можно покрутить сразу в UEFI (внезапно, да). Было бы желание :rolleyes:
https://www.asus.com/motherboards-compo ... /techspec/
Fan Xpert 2+
Что-то в стиле внешних термодатчиков ноль (кроме CPU и MB), поэтому алгоритмы замедления будут базовыми. Но до них ещё нужно добраться :rolleyes:
vikpvv
Member

acm_fan: 09.11.2025 20:00
vikpvv: 06.11.2025 17:48Asus TUF Gaming B650M-E
https://www.asus.com/motherboards-compo ... NG-B650M-E
ASUS AI Suite 3
Без Armoury Crate тоже есть софт. Покрутить вентиляторы там можно. А ещё их можно покрутить сразу в UEFI (внезапно, да). Было бы желание :rolleyes:
https://www.asus.com/motherboards-compo ... /techspec/
Fan Xpert 2+
Что-то в стиле внешних термодатчиков ноль (кроме CPU и MB), поэтому алгоритмы замедления будут базовыми. Но до них ещё нужно добраться :rolleyes:
Дякую.Правда замовив собі на пробу ASRock B650 Pro RS була така ціна, що не міг втриматися , завтра мали б вислати з Польші ,якщо не відмінять звмовлення ,Розетка ЄС таке також може вчудити, не зважаючи що вже оплачено. Якщо не приїде , або приїде з дефектом, то замовлю собі Туфа ,бо також люблю ці плати
vdemeshko
Member

vikpvv
там есть "дефолтный" дефект в сочетании с 9800х3Д :)
vikpvv
Member

vdemeshko: 11.11.2025 13:36 vikpvv
там есть "дефолтный" дефект в сочетании с 9800х3Д :)
Зараз він у всіх вендорів, почитайте реддіт плач )) У Асроків було менше обмежень ,за що і поплатилися
https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/ ... h_9800x3d/ https://www.reddit.com/r/buildapc/comme ... pen_to_me/
https://www.reddit.com/r/AMDHelp/commen ... d_9800x3d/ https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/ ... 0x3d_died/ https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/ ... overnight/
Perfecthd
Junior

Всім привіт, розглядаю для покупки материнки від Сапфір на б850 чіпсеті. Хтось щось може про них сказати плюси та мінуси
Yurius
Member

Perfecthd: 15.11.2025 10:59Всім привіт, розглядаю для покупки материнки від Сапфір на б850 чіпсеті. Хтось щось може про них сказати плюси та мінуси
Нічого гарного в них немає ні технічно ,ні софтверно,біоси ще дуже сирі.Нащо цей мазохізм?
Perfecthd
Junior

Yurius: 15.11.2025 11:05
Perfecthd: 15.11.2025 10:59Всім привіт, розглядаю для покупки материнки від Сапфір на б850 чіпсеті. Хтось щось може про них сказати плюси та мінуси
Нічого гарного в них немає ні технічно ,ні софтверно,біоси ще дуже сирі.Нащо цей мазохізм?
Технічно мені подобається наявність радіаторів майже на всіх елементах і відносно не висока ціна
Але знову таки плата розрахована суто під китайський ринок. Як буде з підтримкою не знаю
Yurius
Member

Perfecthd: 15.11.2025 11:07Технічно мені подобається наявність радіаторів майже на всіх елементах і відносно не висока ціна
Але знову таки плата розрахована суто під китайський ринок. Як буде з підтримкою не знаю
Врм там посередній,вірніше не чим не кращий ніж у брендів А за ТІЖ гроші
vdemeshko
Member

vikpvv
На редите статистика плачевна именно в теме ASRock )) я давно слежу за редит и там есть так же в общей статистике платы других производителей, но там разница на порядок примерно с ASRock..
sensey
Member

Perfecthd: 15.11.2025 10:59 Всім привіт, розглядаю для покупки материнки від Сапфір на б850 чіпсеті. Хтось щось може про них сказати плюси та мінуси
Поки не бачив огляди на них по поелементній базі. Так що рано судити. Тай поради користувачів які не юзали таке собі. Буде пересповідь слухів. По картинкам пресрелізів все як у всіх.
acm_fan
HWBOT OC Team

Perfecthd: 15.11.2025 11:07Технічно мені подобається наявність радіаторів майже на всіх елементах
Это не техничность, а маркетинговый приём, на который успешно попадаются потенциальные покупатели.
Perfecthd: 15.11.2025 11:07і відносно не висока ціна
И Вас ничего не смущает? :gigi:
Денег берут не за куски железок, а за качественные транзисторы / сборки, если Вы уже о "технической" стороне решили подумать.
Perfecthd: 15.11.2025 11:07Але знову таки плата розрахована суто під китайський ринок. Як буде з підтримкою не знаю
Вот всё пан понимает, но всё равно хочет купить котика в мешке, и пришёл получить благословения в темотред :rotate:
sensey
Member

acm_fan
Балабольство.. де факти?
https://www.hardwareluxx.ru/index.php/a ... ml?start=1
Подивившись цей огляд дійшов висновку що плата досить хороша. Зона ВРМ так взагалі по багатому реалізовано на мосфетах alpha & omega semiconductor... Контролер Richtek часто густо перемарковний у асуса на ASP... Чим вони погані? Явно краще бюджетних плат МСІ і гагабайта. Не сподобалась обвязка юсб і переферія не дуже сучасна...але ціна..явно економили хоча місце під розпайку елементів залишено. Ну і біос поки не такий крутий як в Асуса чи Гігабайта але явно краще уг китаю.
shnok
Member

Yurius: 09.11.2025 18:05
Lorichic: 09.11.2025 17:28 Yurius
Угомонить вентиляторы на асус никакак, только резистором, тоже маслают на 100% первые секунды, у асрок с этим лучше
:mad: :mad: :mad: Я б ще зрозумів при вмиканні,але ж воно і при перезавантаженні.

А підкажи по ргб,я так не зрозумів,як налаштувати окремі елементи (5 в ргб виходи плати, в моєму випадку їх 3 і я усі задіяв) ,бо воно дає тільки усе разом , я наприклад хотів би може підсвітку нижніх кулерів відключити і глянути як буде,але воно може тільки сінхронізувати усе ,у тій клятій Аурі.
стоит купить один раз нормальный корпус с хабом вентиляторов и подсветкой и не ставить кучу всяких программ. Да и при старте системы также вентиляторы не крутятся на 100%. Мега удобно, моему корпусу уже больше 5 лет, и все ещё тогда было реализовано , не понимаю людей которым важен этот аспект, и продолжают покупать эконом класса корпуса
daesz
Member

Вони на нвідіях 30 серії відлітали на раз-два. Такий собі показник якості..
Топ - це як завжди vishay/monolithic power systems/infineon/renesas та onsemi :rolleyes:
Yurius
Member

shnok: 16.11.2025 04:01стоит купить один раз нормальный корпус с хабом вентиляторов и подсветкой и не ставить кучу всяких программ. Да и при старте системы также вентиляторы не крутятся на 100%.
cpu fan и помпу вы тоже в хаб засунули? :lol:Та і я хочу можливість тонкої підстройки рпм вертушок по зонах , а не 3 швидкості і усе разом.
sensey
Member

daesz: 16.11.2025 04:53
Вони на нвідіях 30 серії відлітали на раз-два. Такий собі показник якості..
Топ - це як завжди vishay/monolithic power systems/infineon/renesas та onsemi :rolleyes:
Всі десь вилітають при не правильному використанні. У Миколи хата згоріла, але це не привід звинувачувати поганих будівельників, може Микола вирішив зекономити на електромережі або забув чайник вимкнути… Тому це знову із розряду десь чув дзвін та не зна де він. Допускаю помилку в проектуванні схемотехніки де на досить дешевий шим навісили 100500фаз без даблерів чи квадлерів от і піймала фаза спайку по живленню дрмоса. Але це ніяк не вказує що дрмос поганий. Тут важливо розібратися. У всіх вами перечислених вердорів є такі випадки. І половина вказаних вами такого ж розряду як Альфа і омега які мають проєктування наприклад в штатах а виробництво і пакування в Китаї інколи в Тайвані. І що тут поганого крім того що вони дарують Китаю свої розробки безкоштовно… а потім дивуються як так що китайські поделки по якості не гірше але дешевше. Нещодавній випадок з Nexperia гарний тому приклад. Доречі Vishay знатний кусок л@йна зараз…серія їх дрмосів SiC спроектована таким чином що верхнє плече пробиває не на землю а на керуючі 5в дрмоса. І виходить так що на лінії 5в або 5vsdual гуляє 12в вбиваючи всіх і вся. Роблячи потім не придатним до ремонту нещасну плату. Але ж їх тикають всюди, а у вас це покажчик надійності… :gigi: :gigi: Texas Instruments вам в поміч ;)
shnok
Member

Yurius: 16.11.2025 08:26
shnok: 16.11.2025 04:01стоит купить один раз нормальный корпус с хабом вентиляторов и подсветкой и не ставить кучу всяких программ. Да и при старте системы также вентиляторы не крутятся на 100%.
cpu fan и помпу вы тоже в хаб засунули? :lol:Та і я хочу можливість тонкої підстройки рпм вертушок по зонах , а не 3 швидкості і усе разом.
Все налаштовується кривими як завгодно. Стосовно помпи ніяких коментарів, але cpu фан обертається наскільки тихо, що я його не чую в відстані 60 см в відкритому стенді. Корпусні вентилятори взагалі стоять. Запустив гру так швидкість конкретно cpu зростає, на мій погляд це зручно.
Lorichic
Member

shnok: 16.11.2025 11:04Все налаштовується кривими як завгодно.
Эти кривые работают до входа в винду? Можно ли с помощь этого реобаса задать кривую для одного вентилятора в зависимости от температуры процессора, для другого в зависимости от температуры МП, а помпе задать постоянные к примеру 50% оборотов?

Отправлено спустя 8 минут 55 секунд:
Для себя вижу выход такой, запитать вентили к плате через резисторы от ноктуа, 4 пиновые, к примеру вентиль на процессоре вместо кривой 20% до 50 градусов и 50% оборотв с 55 градусов прийдётся выставить образно 40% до 50 градусов и 75% с 55 градусов, в винде и биосе получаю те же обороты что и ранее, но при этом после включения кнопки питяния вентили не воют на 100% до инициализации биос, просто асус могли бы стартовое напряжение на разъёмах сделать 7v, как у асрок. а не 12v
Ответить