Выбор клавиатуры под все нужды и направления

Клавиатуры, мыши и прочая периферия
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

Барбарис
А що саме зацікавило?

Mode фірма непогана, якщо сподобалось і пропонують гарну ціну можна сміливо брати. Я все хочу до їхніх обскур дістатись (алексотос шо дарма розрекламував :gigi: ) але поки щось не дійшла черга
Барбарис
Member

Повідомлення

leif, Anthracite Silent Tactile, якщо я правильно розумію. Важчі за мої, змащені з заводу, пружини. Тепер ще до них нові кейкапи треба :D . За 1300 90 шт. норм ціна, я думаю.
leif
Member

Повідомлення

Барбарис: 11.11.2025 22:42Важчі за мої, змащені з заводу, пружини.
достатні приводи і 1300 за 90 справді норм. але, якщо це мова про світчі, якими користувались (судячи з ціни), то варто пам'ятати, що заводське змащення, як і ручне -- не вічне. в залежності від того як вони були насамперед змащені на заводі, чим змащені, як зберігались і користувались -- мастила там може залишитись більше чи менше. просто FYI
Барбарис
Member

Повідомлення

leif, продавець стверджує, що з годинку лише поставив і без слідів, тому можна спробувати. Огляд і повернення ніхто не відміняв.
leif
Member

Повідомлення

Барбарис: 12.11.2025 18:12тому можна спробувати. Огляд і повернення ніхто не відміняв.
відкрити кілька світчів -- подивитись, що там всередині і одразу стане ясно що там по залишках мастила і де вони знаходяться

//

тим часом я випаяв один світч з пцб-шки від друкарської машинки олімпія carrera si аби роздивитись, що за звір:
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
тут на фотках він поруч з вінтажним черрі блеком того ж періоду виробництва (самого початку 90х років, можливо, самого кінця 80х)

світч досить оригінальний. по перше, він розрахований на відстань від пцб до плейта 5мм, що було стандартом саме для друкарських машинок олімпія, тоді, коли стандартом в комп'ютерних клавіатурах і було 40років тому і залишається сьогодні -- 4мм. відповідно, тут змінені розміри як ботом хаузінгу так і стему. я не можу до кінця це з'ясувати і підтвердити, але мені чомусь взагалі здається, що це не рейл боттом-аут світч (як усі черрі світчі аж до цього ЛП фалкону, про який я згадував трохи вище в топіку), а при боттом-ауті стем впирається в нижній хаузінг він саме pole`ом, тобто центральною товстою ніжкою. можливо, це здається через те, що тут використовується інший матеріал стему, чи за рахунок зміни габаритів світча в цілому, не можу точно сказати, але скільки тицяв -- ботом аут акцентованіше і твердіше, відрізняється від блеків/браунів/ніксі, хоч вінтажних хоч сучасних. шо воно таке --- фіг його знає :)

окрім цього. оскільки відстань від плейта на 1мм вище з цими олімпія кліарами, це ще й означає, що з міксуванням цих світчів зі стандартними світчами в одному білді буде непросто, адже цей додатковий 1мм від плейта до пцб нікуди не дінеться навіть в плейтлес білді (одні клавіші будуть вище, інші нижче) тож для того, щоб зібрати принаймні ТКЛ дошку потрібно десь добрати трохи світчів, адже в одній машинці їх щось біля 64шт, якщо я правильно порахував. швидкий пошук виявив один варіант не за всі гроші світу і я вирішив ризикнути і купити ось цей лот -- https://skylots.org/6596514970/
продавець надсилає апарат аж з німеччини (доставка звідти за його рахунок), тому треба трохи зачекати поки доїде, але рейтинг у людини ніби норм, мало б бути все ок.

інші варіанти з усіляких ібеїв будуть подорожче по сумарній ціні, враховуючи доставку з-за кордону немаленької машинки, та і не так вже багато в продажу їх можна знайти. використовувались ці дивні черрі буквально в двох моделях олімпій, якщо інфа, яку я знаходив по сабжу, корректна -- carrera si та ES72. других, тобто ЕС72 я щось взагалі не побачив в продажу, а carrer si буквально трохи є, включно з цією, що я викупив. ну, подивимось :kbd:

Відправлено через 4 хвилини 36 секунд:
а, до речі. хоч хрестик стему і тонший на якісь долі міліметру в цих олімпія кліарах і це навіть візуально помітно, я потестив гмк капи на них і вони сидять дуже плотно і без жодних нарікань, тому принаймні з цим питанням все окей)

Відправлено через 10 хвилин 35 секунд:
поки сів писати пост в свій клавіатурний бложек, запишу також, що змастив за останні пару днів нарешті алексотовські світчі, які купив сухими ще влітку і вони чекали свого часу. світчів аж 108шт, тому розтягнув задоволення на 2 дні
спойлер
Зображення
Зображення
в клавіатуру ще ніяку їх не ставив, але враження від самого світча доволі цікаві. перш за все, виготовлено їх реально якісно (репутація typeplus росте потужно в моїх очах, нагадаю що стаби YiKB це теж typeplus і вони офігєнно зроблені), пластик незвичний, відрізняється від черрі нейлону, гатівскього нейлону і т.п., щось інше. зазори всюди мінімальні, відчуття топово зробленого світча. навіть філмити не став. пружина також якісна і цілком непогана (пружини змащував 105м, я про це навіть на наліпках не пишу, бо якщо я роблю щось зі світчами вручну, змащення пружин 105м мастилом goes without saying, просто стандартна процедура, тому кожен раз про це не зазначаю собі). на свої 47 центів за світч це цілком тягне, як на мене. по звуку і тактильних відчуттях напишу ще додатково :write:
Барбарис
Member

Повідомлення

leif: 13.11.2025 10:29 відкрити кілька світчів -- подивитись, що там всередині і одразу стане ясно що там по залишках мастила і де вони знаходяться
Розбирати нп не дає, але судячи по звуку та руху все ок: дуже плавні та більш тихі, ніж в оглядах. Слідів використання, розбирання не знайшов. Ввечері, як доберусь до клавіатури, спробую установлені.
leif
Member

Повідомлення

Барбарис
Якщо будешь розбирати пару світчів і буде не в облом — скинь фотку що там всередині: стем, боттом хаузінг. з гарним світлом або зі спалахом
leif
Member

Повідомлення

спойлер
Зображення
Ситуація:
На моєму гамінг контролері, а саме акко фан60 ультра, заглючила раптом клавіша left win: не реагує на натискання і горить світлодіод постійно. Заміна світча, резет до заводських налаштувань і т.д. не допомагають. Розібрав подивився шо там всередині — нічого не побачив, все як і було. Ну, і тут я думаю -- :censoured: з нею з тією клавішею, все одно не потрібна, лише світлодіод дратує трохи. Смекалочка підказала, що випаювати його то вже занадто радикаль і замість цього я поклав прям на нього зверху крихітний кавалочок порон-фоаму і притиснув встановленням світча.

І що ви думаєте? Клавіша знову працює як і до глюку :think: тобто світлодіод не світить постійно, натискання реєструється.

Що тут сталось? :insane:
leif
Member

Повідомлення

якщо вже я сьогодні поліз в нутрощі свого гамінг контролера, вирішив заодно зробити ще одну штуку, яку давно хотів: спробувати ручне змащення магнітних світчів і подивитись, що з цього вийде. нагадаю, що в цій клавіатурі я використовую отакі магнітні сайленти

вони мають заводське змащення (про що зазначено в описі по посиланню вище), але, забігаючи наперед, його можна суттєво левелапнути руками. в цьому випадку я озброївся крайтоксом 205g0, тому що на меті у мене було мінімізувати усе дрєбєзжання, яке можливо, і взагалі додати тієї самої сайлентності :) відповідно, треба змастити досить в'язким мастилом усі місця в яких складові частини перемикачів контактують між собою. звісно, не допускаючи анінайменшого оверлубу :nunu:

як я змащував:

- стем -- з усіх чотирьох боків включно з полл-ом (ніжкою). ну, офк, без самого магніту знизу :)
- в боттом хаузінгу -- рейли по яких їздить стем
- в топ-хаузінгу -- теж по колу: місця куди відбивається стем при апстроуці + передню і задню стінки, які також контактують зі стемом
- пружини -- бег лубінгом gpl 105м мастилом, як завжди
- мастити отвір в боттом хаузінгу, в який входить полл з магнітом, я не став. щоб уникнути ризику отримати ефект шприцу і щоб не було ватності в русі і щоб не з'явились якісь додаткові бісячі призвуки. вистачає того мастила, яке я наніс на сам полл.

змастив я не всі клавіші, а десь 15 шт, які використовую в гамінгу. з одного боку -- для тесту, з іншого -- тому що можна було виправдати свою лінь вагомим аргументом, що я більше клавіш на цій клавіатурі і не використовую :D якщо що, можливо, і доб'ю решту, хоч в цьому і не дуже багато сенсу, але це не точно.

додаткові зауваження:

- сам борд напакований мною шумкою по самі помідори, більше туди просто не залізе :) шумка хароша і потужна.
- кейкапи використовую даблшот пбт від WS, вони сидять на стемі щільно, знімаються не дуже просто, тому в цьому з'єднанні ніякого додаткового дрєбєзгу точно не виникає
- звичайно, стаби відтюнені + під стабом пробілу проклеєні дві смужки прокладочок в які він ботом-аутиться

ітого: стало сильно покраще, це одразу чутно і відчутно. хоча, все одно, це не рівень топових механічних сайлентів, навіть, якщо їх взяти без ручного тюнінгу.

нехай, я граю лише в навушниках, коли граю з цією клавіатурою, але все одно після ручного модінгу буде категорично приємніше і значною мірою я таки зменшив обсяги дрєбєзжання, хоч на 100% ліквідувати небажані для мене звучки ручним змащенням не вдалось.

можливо, якби виробник використав якісь трохи більш вдалі матеріали в конструкції або якось допиляв її, скажімо, кріплення магніту в стемі (що тут недавно обговорювали в топіку), або ще щось, то можна було б говорити навіть про дуже гарний результат, як для сайлент білду, але з цими світчами, навіть змащеними вручну, до "дуже добре" і "відмінно" ще є певна відстань чисто на моє імхо.

ітого 2.0:

- чи вартують ці Haimu Dove HE того щоб їх купити саме як тихий магнітний світч? на мій погляд -- так, світч гарний
- чи потрібно їх допилювати вручну? однозначно, без жодних роздумів, це зовсім інший рівень в результаті
- чи можна зробити сайлент магнітний білд ще краще і тихіше? поза сумнівом. тут можна взяти і більш підходящий/якісний кейс і фр4 плейт і, самі світчі можна зробити краще. можливо навіть якийсь інший виробник вже зробив, але у мене на руках тільки ці :kbd:
feniks_tm
Member

Повідомлення

leif
Тим часом поюзав я SU75PRO 3 дні і одразу замовив FR4 плейт :lol: Так сказати для об'єктивного порівняння з K-ONE 80. Загалом подобається, але є деякі бісячі моменти по звучанню, які можливо (я сподіваюсь) також пов'язані з використанням алюм плейту. Backspace звучить більш "скляно" ніж інші стабнуті кніпки, заміна стабів на це практично не впливає. Укорочений shift теж сильно виділяється, але то таке, я його не юзаю. Звуковий профіль з Unionwell Polar PRO+ я б сказав уходить в яскравий мікс Creamy+Poppy. Для мене можливо навіть занадто яскраво, спробую UR Pink ICE V2 ще на ній. Напрочуд, навіть з алюм плейтом трошки тихіше за K-ONE.
Мені не подобається як виглядає срібляста люмінь у якості плейта, з підсвіткою воно доволі дивно поєднується. Чисто білий FR4 має бути значно цікавіше :rotate:
спойлер
Зображення
leif
Member

Повідомлення

feniks_tm
напиши потім, що вийшло в порівнянні алю vs фр4 на цій клавіатурі, цікаво які будуть враження.

взагалі, навіщо виробники магнітних дошок беруть алю в якості дефолтного матеріалу плейту мені не зрозуміло, адже фр4 теж досить твердий (особливо якщо його прикрутити кількома гвинтами на стійках до пцб, як це роблять с алю на НЕ-бордах), зовсім недорогий по вартості матеріал, але в той же час, він має би більше пасувати до звуку магнітних світчів, трошки нейтралізуючі неприємні їхні особливості, а не підкреслюючи навпаки, як це робить алюміній. звісно, вибір матеріалу плейту не так щоб повністю перетворює звучання клавіатури, але, тим не менш, чисто в теорії фр4 -- це найкращий вибір для магнітних світчів.

припускаю, що алю беруть щоб не заморачуватись, або ж як найбільш твердий матеріал. в той же час і з фр4 нарікань на точність спрацьовування світчів я не помічав в цих ваших інтернетах :dontknow:

Отправлено спустя 38 минут 50 секунд:
ось вам ще білий норбафорс з BOW капами в стрічку:
спойлер
Зображення
я чомусь думав, що буде так собі, досить скучно, але поєдання кольору + форми самого корпусу з відтінком білого на кейкапах склалось цілком навіть непогано, як на мій смак. вирішив поки так і залишити, цей вигляд пасує до характеру цієї клавіатури, до В А Й Б У, як зараз модно казати, але мене вже починає підкумарювати перевикористання цього слова направо і наліво

*кряхтить по дідівські, пердить і засинає*
MSiAventador
Member

Повідомлення

Вийшов новий бенчмарк клавіатур, називається Assetto Corsa Rally. :gigi:
Хто зможе швидко поїхати на своїй клаві
спойлер
і не розтрощити її об стіл від скаженства
той обрав класну клаву.
feniks_tm
Member

Повідомлення

leif: 15.11.2025 23:22 взагалі, навіщо виробники магнітних дошок беруть алю в якості дефолтного матеріалу плейту мені не зрозуміло, адже фр4 теж досить твердий (особливо якщо його прикрутити кількома гвинтами на стійках до пцб, як це роблять с алю на НЕ-бордах), зовсім недорогий по вартості матеріал, але в той же час, він має би більше пасувати до звуку магнітних світчів, трошки нейтралізуючі неприємні їхні особливості, а не підкреслюючи навпаки, як це робить алюміній. звісно, вибір матеріалу плейту не так щоб повністю перетворює звучання клавіатури, але, тим не менш, чисто в теорії фр4 -- це найкращий вибір для магнітних світчів.

припускаю, що алю беруть щоб не заморачуватись, або ж як найбільш твердий матеріал. в той же час і з фр4 нарікань на точність спрацьовування світчів я не помічав в цих ваших інтернетах :dontknow:
Питав у еверглайдів, чи не планують окремо продавати різні плейти, зокрема FR4. Відповіли, що не розглядають FR4, бо "недостатня точність виробництва" для забезпечення точності і стабільності для магніток. Звучить як банальна їзда по вухам, але може і має місце в їх очах. Той же вутінг взагалі з коробки на PC плейті, а там скільки стійок для жорсткості не розмісти все одно буде досить багато флексу, а тут за FR4 бояться))
спойлер
Зображення
leif
Member

Повідомлення

feniks_tm: 16.11.2025 09:24Той же вутінг взагалі з коробки на PC плейті
та при їхньому підході:
спойлер
Зображення
взагалі байдуже з чого той плейт зроблений :)

Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
при такій тількості гвинтів що скріплюють пцб і плейт там без шансів. у вутінга що ПЦ плейт, що гаскет маунт суто для покращення звучання
feniks_tm
Member

Повідомлення

leif
Скоріше маскування його посередньості :rotate:
leif
Member

Повідомлення

власне, у вутінга в цьому плані підхід я одобряю. це те, про що я і кажу. якщо ви все одно берете купу гвинтів щоб скріпити плейт і пцб, ну візьміть вже якийсь більш підходящий під характер магнітних світчів матеріал, все одно ніякого флексу не буде. але ні, беруть люміній :spy:
feniks_tm
Member

Повідомлення

leif: 16.11.2025 12:46 власне, у вутінга в цьому плані підхід я одобряю. це те, про що я і кажу. якщо ви все одно берете купу гвинтів щоб скріпити плейт і пцб, ну візьміть вже якийсь більш підходящий під характер магнітних світчів матеріал, все одно ніякого флексу не буде. але ні, беруть люміній :spy:
Я щось думав чи може ще докинути POM пощупати, але мені подобається коли свіч намертво сидить в плейті, з пластиковими це певно не варіант.
leif
Member

Повідомлення

взагалі алю і фоами це непотрібне комбо, навіть не згадуючи про НЕ світчі, хоча для них особливо. пакуєш в клавіатуру фоами -- бери ПЦ, ПП, ПОМ, ПЕІ, фр4, карбон, здається це вже всі виробники класичної механіки зрозуміли, піди ще пошукай алю плейт в усіляких вомієрах і рейні, але виробники магнітних клавіатур так упоролось жорсткістю плейта, що забули, що якщо ти його прикручуєш двома десятками гвинтів, ніякий алюміній не потрібен. добре що вони про нержавійку, латунь чи мідь не згадали, вони ще жосткіше :lol:

Відправлено через 46 секунд:
feniks_tm: 16.11.2025 12:52Я щось думав чи може ще докинути POM пощупати, але мені подобається коли свіч намертво сидить в плейті
це не залежить від матеріалу, з якого виготовлений плейт від слова геть
feniks_tm
Member

Повідомлення

leif: 16.11.2025 12:54
Відправлено через 46 секунд:
feniks_tm: 16.11.2025 12:52Я щось думав чи може ще докинути POM пощупати, але мені подобається коли свіч намертво сидить в плейті
це не залежить від матеріалу, з якого виготовлений плейт від слова геть
Чому? Мʼякий пластик по ідеї ж більш піддатливий до деформації, коли (сильно) тиснеш свіч під кутом до прикладу. Звісно ж залежить безпосередньо від допусків самих отворів, але думаю все ж таки свою роль матеріал точно має грати. Механіка ще додатково фіксується у пцб, а от у магніток практично вся жорсткість лежить на плейті
leif
Member

Повідомлення

feniks_tm: 16.11.2025 13:01Чому? Мʼякий пластик по ідеї ж більш піддатливий до деформації, коли тиснеш свіч під кутом до прикладу. Звісно ж залежить безпосередньо від допусків самих отворів, але думаю все ж таки свою роль матеріал точно має грати.
у мене не для однієї, не для двох і не для трьох клавіатур є плейти з різних матеріалів, включно з POM -- немає ніякої різниці. легкість діставання залежить від світча і від того як зроблені отвори в плейті, а не від матеріалу.

Відправлено через 1 хвилину 37 секунд:
feniks_tm: 16.11.2025 13:01Механіка ще додатково фіксується у пцб
магнітні світчі також мають дві ноги які втикаються в пцб, це теж значною мірою впливає на те, наскільки легко світч встановлюється і дістається. якщо в пцб отвори вузькі а ноги товсті - буде досить серйозна додаткова фіксація
Відповісти