Чутки: Windows 11 26H1 готова до роботи на платформах Snapdragon X2 та NVIDIA N1X

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Dremjke: 10.11.2025 19:42 На який дистрибутив, якщо не секрет?
Майже всюди Linux Mint Cinnamon. На старий нетбук (якщо пам'ятаєте, були такі Asus EEE PC) Linux Mint Xfce - він менше ресурсів споживає. На новому ноуті стоїть Manjaro - чисто щоб відчути різницю, якщо немає досвіду, то не рекомендую його.

Відправлено через 8 хвилин 2 секунди:
Геральт: 11.11.2025 07:54 Щоб обмежити собі аудиторію? Навряд
Ну от я Autodesk Fusion ставив нещодавно, то він видає попередження, що Windows 10 не підтримуєтся. Поки це тільки попередження, його можна пропустити, і наче все навіть працює. Але в наступних релізах щось може відвалитися, бо їх тестувати на Windows 10 не будуть. Так що є ті, хто обирають обмежити аудиторію, щоб зменшити витрати на розробку та тестування. І далі такого буде більше.

Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
Ekz0rcyst: 11.11.2025 00:02 В меню де масштабування налаштовується, буквально в сусідній вкладці активується дробне масштабування, одним повзунком ну а потім стає доступним і 125% і 150%, і ... ну ви зрозуміли, власне як і в windows.
Так, підтверджую. Дробне масштабування треба спочатку увімкнути, воно позначено як experimental. Я потестив його та тому, чим користуюся - проблем не помітив.
Dremjke
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 11.11.2025 00:02В меню де масштабування налаштовується, буквально в сусідній вкладці активується дробне масштабування, одним повзунком ну а потім стає доступним і 125% і 150%, і ... ну ви зрозуміли, власне як і в windows.
Я точно сліпошарий став :D
Дякую за підказку, подивлюсь. Так-то система подобається, серед усіх десктопних лінуксів саме Mint з Cinnamon до душі запав.
tornadox
Member

Повідомлення

Геральт: 11.11.2025 07:54 Щоб обмежити собі аудиторію? Навряд
і ще раз, мова про популярні (топ 20 нехай) мережеві шутери, наприклад COD чи інші, вимагають мати останню збірку він 10. Наприклад в кого 1903 не пограють вже багато ігор.
Ось https://www.reddit.com/r/ModernWarfareI ... ted_error/
Офіційно він 10 оновлень вже не буде отримувати, тому цілком реально що в якийсь моменті 22h2 вже буде "застарілою" для таких ігор.

Відправлено через 7 хвилин 13 секунд:
Васильович: 10.11.2025 20:38 Я дуже люблю Cinnamon за продуманість та лаконічність, але зараз би для сучасного ПК вибрав KDE, без варіантів.
+1, або Гном якщо хочеться вигляд макосі.
Ну і не радив би мінт якщо ПК більш менш сучасний, бо як зʼявиться бажання пограти в якісь ігри, на мінті буде сама гірша продуктивність. Краще вже вибрати Федору, OpenSuse або щось на базі Арча.

В самого федора з КДЕ, жодних проблем, вже років 5 на ноуті живе і оновлюється. Пакети там завжди свіжі, і доволі свіже ядро. З іграми проблем нема (в міру заліза звісно, це i3 B-) )
Єдине що з федорою треба повозитися після встановлення, так як це дистрибутив за яким стоїть велика компанія (Red Hat) то в ньому будуть відсутні сторонні репозиторії, та кодеки, але в інтернеті є гайди, гуглять типу "Fedora 42 post install". Ось наприклад https://paulsorensen.io/fedora-kde-plas ... ion-guide/
Зараз якщо би ставив щось нове, спробував би щось на базі арча, типу манжаро.

Відправлено через 12 хвилин 25 секунд:
SergiusTheBest: 11.11.2025 10:33Ну от я Autodesk Fusion ставив нещодавно, то він видає попередження, що Windows 10 не підтримуєтся. Поки це тільки попередження, його можна пропустити, і наче все навіть працює. Але в наступних релізах щось може відвалитися, бо їх тестувати на Windows 10 не будуть. Так що є ті, хто обирають обмежити аудиторію, щоб зменшити витрати на розробку та тестування. І далі такого буде більше.
підтверджую, була встановлена він 10 1903 на двох пк старіших пк в родичів, але зараз практично нічого там не працює, видає помилку що треба оновити віндовс. А 1903 була доволі невибаглива до заліза. Питання часу коли win 10 22h2 (яка вже out-of-date) почнуть вносити в список застарілих і софт буде вимагати він 11.
Васильович
Member

Повідомлення

tornadox: 11.11.2025 12:58Зараз якщо би ставив щось нове, спробував би щось на базі арча, типу манжаро.
Цікавим дистрибутивом на базі Arch зараз є CachyOS.
Polaris
Member

Повідомлення

dfcz: 10.11.2025 09:59 Предлагаю обсудить Чутки: Windows 11 26H1 готова до роботи на платформах Snapdragon X2 та NVIDIA N1X

Лучше бы она была готова к тому что следующей моей системой после 10 будет Linux, скорее всего Mint, когда десятка устареет настолько, что на ней перестанут запускаться новые приложения.
російська ОС, ммм, шик
Dremjke
Member

Повідомлення

Polaris: 11.11.2025 14:50російська ОС, ммм, шик
З яких пір Mint став російською ОС?
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Polaris: 11.11.2025 14:50 російська ОС, ммм, шик
Ви щось плутаєте.
tornadox
Member

Повідомлення

Polaris: 11.11.2025 14:50російська ОС, ммм, шик
аргументуй троляко
DDt
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 11.11.2025 10:33Так, підтверджую. Дробне масштабування треба спочатку увімкнути, воно позначено як experimental. Я потестив його та тому, чим користуюся - проблем не помітив.
я пробовал дробное масштабирование (125%/150%) в Debian 13 KDE и оно под Wayland в приложениях "мылило" картинку, особенно заметно в flatpack приложениях типа телеги, под Х11 такого не замечал
Polaris
Member

Повідомлення

Dremjke
Dremjke
tornadox
Перепрошую, с Red OS переплутав :rolleyes:
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

DDt: 11.11.2025 15:32 я пробовал дробное масштабирование (125%/150%) в Debian 13 KDE и оно под Wayland в приложениях "мылило" картинку, особенно заметно в flatpack приложениях типа телеги, под Х11 такого не замечал
Не скажу за KDE, в Gnome 47 є виправлення для цього, ну а Cinnamon працює під X11, тому там все ок.
Відповісти