Японські магазини почали обмежувати продажі пам’яті, SSD і жорстких дисків через дефіцит товарів

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
stnl79
Member

Повідомлення

Якось пофіг на ціни. 32 гб вистачить ще на років 5-7. Що далі буде взагалі можливо змінить світ
Huanantop
Member

Повідомлення

stnl79: 10.11.2025 09:37 Якось пофіг на ціни. 32 гб вистачить ще на років 5-7. Що далі буде взагалі можливо змінить світ
Я думаю буде новий виток цін і як ддр4, в свій час, почнуть теж на вагу продавати.
Prescott
Member

Повідомлення

Ну значит моя платформа со мной надолго, уже не до апгрейдов точно. Буду менять уже в случае РЕАЛЬНОЙ необходимости.
maxud_b
Member

Повідомлення

Prescott: 10.11.2025 12:13 Ну значит моя платформа со мной надолго, уже не до апгрейдов точно. Буду менять уже в случае РЕАЛЬНОЙ необходимости.
100% згоден. Максимум Райзен 5600 докуплю. На всякі онлайн сервіси і іграшки не зав'язаний, мої програми працюють - що ще треба? Ну уб'ють ігрову ігрову індустрію і половину виробників комплектуючих - не буде покупок бо немає що купляти. Ну продадуть вони ЦОД, а хто ними буде користуватися, якщо меньше попит на їх сервіси, через падіння якості обслуговування і засилля АІ відповідачів. Меньше постійно оновлюючих компютери ентузіастів, меньше попит, меньше грошей бо люди відвикнуть купляти як тільки вийшло оновлення модельного ряду, меньше доцільність вкладання грошей в розробку нових рішень, сповільнення розвитку і так по колу... ІМХО.
waryag
Member

Повідомлення

Yalg: 09.11.2025 16:53
Earanak: 09.11.2025 15:45 Ничо так ценники взлетели. Я 192гб 6400Mhz Жискиллов брал за 30к грн, теперь 74к :lol:
Китай нас спаси!
А что говорят TPU и прочие зарубежные новостники?
А они помалкивают, а вот народ говорит правду-матку https://www.techpowerup.com/forums/thre ... st-5615294

Отправлено спустя 4 минуты 7 секунд:
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme ... _with_ram/
Или готовят материал. И да, как только о проблеме начнут говорить публично - цены взлетят ещё больше
kairo
Member

Повідомлення

stnl79: 10.11.2025 09:37Якось пофіг на ціни. 32 гб вистачить ще на років 5-7. Що далі буде взагалі можливо змінить світ
На 5-7 років, то може занадто оптимістично, але найближчі роки три точно.
vmsolver
Member

Повідомлення

stnl79: 10.11.2025 09:37 Якось пофіг на ціни. 32 гб вистачить ще на років 5-7. Що далі буде взагалі можливо змінить світ
Я бы уже в средний ПК ставил 48 ГБ, 32 ГБ ещё хватает, но частенько было впритык. Летом апгрейднул до 64 ГБ, вот это другое дело, свобода.. на какое-то время)
"Рендерщикам" это конечно смешно, у них другие требования к объёмам.

Відправлено через 44 хвилини 11 секунд:
По поводу пузыря, выходят новости о увеличении производства Blackwell, а в академических кругах к пузырям относятся как к противоречащей реальности выдумке. Правительственные усилия разных стран в этой отрасли тоже, наверное, выдумка :D
Scoffer
Member

Повідомлення

vmsolver
Не знаю в яких ти академічних колах тусуєшся, а от МІТ каже, цитую: "Despite $30–40 billion in enterprise investment into GenAI, this report uncovers a surprising
result in that 95% of organizations are getting zero return."
https://mlq.ai/media/quarterly_decks/v0 ... Report.pdf
Та у типового ммм покраще відсоток віддачі був. І це ще не репнуло.
vmsolver
Member

Повідомлення

Scoffer
То что кто-то не смог освоить новый инструмент с заметным повышением фин.отдачи, не означает, что новый инструмент не имеет перспектив, в видео прямо об этом говорится, что это только начало.
Если 5% смогли, значит инструмент перспективен. Вот если бы никто не смог повысить прибыль, вот это пузырь.
Scoffer
Member

Повідомлення

vmsolver
В ммм також 5% змогли. Перспективно?
vmsolver
Member

Повідомлення

Scoffer: 10.11.2025 15:08В ммм також 5% змогли. Перспективно?
Вот только это не ммм, а перспективы такие, что мир никогда не будет прежним, поэтому и вкладывают кучу денег.
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver: 10.11.2025 19:56
Scoffer: 10.11.2025 15:08В ммм також 5% змогли. Перспективно?
Вот только это не ммм, а перспективы такие, что мир никогда не будет прежним, поэтому и вкладывают кучу денег.
А можна поцікавитися, що ж там таке неймовірне зміниться у світі? Ну окей, замість Гугла буде ГПТ.
Ну картинки/відяшки генеряться якісь, можна зекономити на дизайнерах, ну прорідити кількість погроміздів по кодінгу.

Не тягне на «мир не будет прежним», в нас досі нема навіть автопілоту в авто(хоча якийсь прогрес там наче є)
Ostin
Member

Повідомлення

dead_rat
Всі очевидні переваги гарної обчислювальної моделі впираються в те, що вони будуть фігово монетизуватись. Вилікувати людей, розробити безпечну їжу, розвинути інженерію і техніку та позбавити людей монотонної чи небезпечної праці - все це погано лягає на сучасне "всі в економічному рабстві і мають зубожіти за відмову платити".
Всі неочевидні принесли профіт 5 відсоткам) Якщо це дійсно правда.
От такий от прогрес виходить)
dead_rat
Member

Повідомлення

Ostin: 10.11.2025 21:21
Вилікувати людей, розробити безпечну їжу, розвинути інженерію і техніку та позбавити людей монотонної чи небезпечної праці -
Ціль скоріше отака, але воно не дуже робе.

10+ років роботи в корпораціях впевнили мене, що якщо половину людей замінити на ніщо, то вже бізнес починає рухатися. Просто стає менше менеджерів, що по кругу назначають один одному мітинги, 1:1 та алайменти.
Тут навіть ейая не треба.

Секрет у тому, що з 2010 по 2020 компанії оцінювалися по кількості хомʼяків і швидкості іх найму, тому штат роздули до ідіотизму.
Зараз маховик повернувся і ціль буде звільняти якумога більше, поки не лишаться лише віцепрезиденти і горстка рабойобів.
Сполоснути і повторити.
vmsolver
Member

Повідомлення

dead_rat: 10.11.2025 21:10 А можна поцікавитися, що ж там таке неймовірне зміниться у світі? Ну окей, замість Гугла буде ГПТ.
Ну картинки/відяшки генеряться якісь, можна зекономити на дизайнерах, ну прорідити кількість погроміздів по кодінгу.

Не тягне на «мир не будет прежним», в нас досі нема навіть автопілоту в авто(хоча якийсь прогрес там наче є)
Вспоминается анекдот про "татко, а де море?" :D

Любая работа с информацией изменится.
Вы лучше почитайте отчет, на который Скоффер дал ссылку, он его приводит в пример как никому не удалось, а если его открыть, то оказывается 40% сотрудников уже используют LLM за свои деньги, потому что это облегчает их работу, в то время как компания не спешит покупать подписку.

"Во многих случаях пользователи теневого ИИ сообщали об использовании LLM несколько раз в день каждый день своей рабочей недели через личные инструменты, в то время как официальные инициативы их компаний в области ИИ оставались застрявшими на стадии пилотного проекта."
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver: 10.11.2025 21:43
Любая работа с информацией изменится.
Вы лучше почитайте отчет, на который Скоффер дал ссылку, он его приводит в пример как никому не удалось, а если его открыть, то оказывается 40% сотрудников уже используют LLM за свои деньги, потому что это облегчает их работу, в то время как компания не спешит покупать подписку.
Вже три роки юзаємо гпт(всім світом).
Що змінилося? Все що він міг вже юзає кожен. Емейзінг не настав.

Я теж пишу листи в держ інстанції чатом, теж починаю пошуки часто з чату, а не з гугла, граматику ним перевіряю. Це економить трохи часу, згоден. Вже три роки як.

Які неймовірні зміни мають настати?
vmsolver
Member

Повідомлення

dead_rat: 10.11.2025 21:56 Вже три роки юзаємо гпт(всім світом).

Я теж пишу листи в держ інстанції чатом, теж починаю пошуки часто з чату, а не з гугла, граматику ним перевіряю. Це економить трохи часу, згоден. Вже три роки як.

Очевидно какие, такие, что отказываться от такого инструмента уже никто не захочет. А компании предоставляющие такие инструменты уже давно прикинули перспективы и были настолько убедительными с инвесторами, что без напряга нашли инвестиции на сотни млрд долларов на создание инфраструктуры. Ничего не поменялось, да? (Поменялось.)
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver: 10.11.2025 22:28
dead_rat: 10.11.2025 21:56 Вже три роки юзаємо гпт(всім світом).

Очевидно какие, такие, что отказываться от такого инструмента уже никто не захочет. А компании предоставляющие такие инструменты уже давно прикинули перспективы и были настолько убедительными с инвесторами, что без напряга нашли инвестиции на сотни млрд долларов на создание инфраструктуры. Ничего не поменялось, да? (Поменялось.)
Що змінилося для пересічного?

Ви кажете що світ не буде прєжнім.

Ну от, ви вже три роки в цьому світі, він так сильно змінився?

Напам,ятаю що попередніми великими інвестиціями були Beyond Meat, вертикальні теплиці, nft - туди теж влили, але не вистрілило і на 1%.
Чи той же убер? Світ не став прєжнім, бо раніше таксі замовляли телефоном, а тепер в аплікушці. Так, я не захочу переходити назад, це зручніше, але не настільки щоб волати що це новий світ
vmsolver
Member

Повідомлення

dead_rat: 10.11.2025 22:42 Що змінилося для пересічного?
Мне совершенно безразличны эти "пересічні", кто их знает что у них там поменялось, может им и интернет не нужен (с)
dead_rat: 10.11.2025 22:42 Ви кажете що світ не буде прєжнім.
Ну от, ви вже три роки в цьому світі, він так сильно змінився?
Изменения есть и от них никто уже отказываться не будет, мало того, есть ещё и перспективы, поэтому в сферу закачали кучу денег и работают над проблемами текущей технологии.
dead_rat: 10.11.2025 22:42Напам,ятаю що попередніми великими інвестиціями були Beyond Meat, вертикальні теплиці, nft - туди теж влили, але не вистрілило і на 1%.
Чи той же убер? Світ не став прєжнім, бо раніше таксі замовляли телефоном, а тепер в аплікушці. Так, я не захочу переходити назад, це зручніше, але не настільки щоб волати що це новий світ
У вас просто стадия торга.
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver: 10.11.2025 23:11 У вас просто стадия торга.
У мене стадія коли другий рік поспіль необхідно по роботі совати LLM і GenerativeAI в кожну дірку. І от дірки де воно працювало закінчилися десь півтора роки тому, ще трохи знайшли:
- UI браузерні тести, коли замість коду можна описувати тест простішою мовою і агент по MCP намагається тикатися по сайту.
- Дуже проста обробка якихось даних, типу от тобі масив, проаналізуй. Щось воно показало, але ніхто рнально не перевіряв. Ініціатива підзастрягла.
- ллм непогано прискорила переписування сайту на реакт нейтів. Але там більше питання, на кой для розробки сайту було протрібно 160 (сто шістдесят!) фронтендерів.
- А! Додали чат бота, щоб клієнти скаржилися йому, а не людині B-)
Оце в сумі більша частина АІ успіхів організаціі з іт відділом на 1100 людей.
Відповісти