Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
waryag
Member

Повідомлення

Валерий: 02.11.2025 15:26В ідеальних умовах різницю між СL30 і СL38 все ж можна помітити.
Але в звичайних(в роздільній здатності 2560*1440(+) і з X3D процесором
різниця буде точно меншою(і майже незначною)
В тесті присутні 4 пристойно оптимізованих гри, умови нереалістичні :laugh:
Валерий
Member

Повідомлення

waryag
Під ідеальними умовами мав на увазі 1080p і 5090 ;)
Nouriel
Member

Повідомлення

Selyk_s: 02.11.2025 14:46мені вона сподобалася, але не зрозумів про "класна мамка якшо любиш коли не вмикається експо"?
ну бо було випадків 10 коли не стартує таф з експо , і це найбільше з усіх вендорів, тому я не дуже рекомендую
waryag
Member

Повідомлення

Валерий: 02.11.2025 21:02 Під ідеальними умовами мав на увазі 1080p і 5090 ;)
В гірше оптимізованих іграх профіт від низьких затримок може бути більше.
Валерий
Member

Повідомлення

waryag
Знайшов ще такий
Але
Sapphire pure rx 7900 gre
так що "не айс"
iwojima
Member

Повідомлення

Привіт!
Що зараз можна купити +- зі свіжого дня оновлення ПК ?
Відеокарта, вінти, SSD ще поки норм. Їх не чіпаю.
Відяху трошки пізніше - не горить.
Більше цікавить - Проц/МП + ОЗУ.

Може бути нове так і б.у

Я так розумію зараз еталон це 6/12 + 16 гб озу ?
Дякую.

CPU - i5 4460
COOLING - Gammaxx 200t
M_B - H81M-K
PSU - FSP350-60APN 85+
RAM - 8 GB
GPU - GTX 1060 3gb
SSD - Crucial M550 256GB
HDD - Western Digital Black 500GB 7200rpm 32MB WD5000LPLX 2.5 SATA III
CASE - Asus Vento
shnok
Member

Повідомлення

iwojima
Нічого, ваш комп'ютер застарів на 8 років. Відеокарта 3гб, навіщо під неї щось купувати новіше. Тут 8 вже інколи не вистачає. Зараз багато іграшок не дають запуститися якщо відео менше 6. Який компонент ви б не змінили, інший також потрібно змінювати вже.
iwojima
Member

Повідомлення

shnok: 05.11.2025 11:26 iwojima
Нічого, ваш комп'ютер застарів на 8 років. Відеокарта 3гб, навіщо під неї щось купувати новіше. Тут 8 вже інколи не вистачає. Зараз багато іграшок не дають запуститися якщо відео менше 6. Який компонент ви б не змінили, інший також потрібно змінювати вже.
Я з вами погоджуюсь на всі 100%. Буду робити поступово апгрейд. Перше комплект проц+мамка + ОЗУ.
Відеокарта по факту залишається для виведення зображення, якщо не буде інтегрованого відео.
Навіть думаю одразу SSD NVMe куплю щоб відчути зміну)

І корпус напевно візьму щось з класики FD)
shnok
Member

Повідомлення

iwojima
Найдешевше і актуальне це AMD Ryzen 5 8400F + b650 за 4000 грн можна зараз придбати нову з магазину з гарантією.
Malkav
Member

Повідомлення

iwojima: 05.11.2025 11:06 Привіт!

Може бути нове так і б.у

Дякую.

CPU - i5 4460
COOLING - Gammaxx 200t
M_B - H81M-K
PSU - FSP350-60APN 85+
RAM - 8 GB
GPU - GTX 1060 3gb
SSD - Crucial M550 256GB
CASE - Asus Vento
Поки Вас не почали сварити дам непрохану пораду: вкажіть в запиті бюджет, який Ви готові виділити, призначення ПК (для яких саме ігор чи програмах), роздільну здатність монітора. Нажаль, наразі немає питання поняття "еталону", збірка дуже сильно варіюється залежно від потреб.
Скоріше, як вище правильно зазначили, вхідний рівень комфортного геймінгу в FullHS це ЦП 6/12 (7500 і т.д.), оперативна DDR5 32 ГБ + відеокарта від 8ГБ (4060+).
На моєму прикладі: 12400f + 32 ddr5 + 4070s не в усіх іграх в FullHD дає 60 fps на ультра з промінчиками без dlss (Ох цей індіана...).
iwojima
Member

Повідомлення

Malkav: 05.11.2025 12:21
iwojima: 05.11.2025 11:06 Привіт!

Може бути нове так і б.у

Дякую.

CPU - i5 4460
COOLING - Gammaxx 200t
M_B - H81M-K
PSU - FSP350-60APN 85+
RAM - 8 GB
GPU - GTX 1060 3gb
SSD - Crucial M550 256GB
CASE - Asus Vento
Поки Вас не почали сварити дам непрохану пораду: вкажіть в запиті бюджет, який Ви готові виділити, призначення ПК (для яких саме ігор чи програмах), роздільну здатність монітора. Нажаль, наразі немає питання поняття "еталону", збірка дуже сильно варіюється залежно від потреб.
Скоріше, як вище правильно зазначили, вхідний рівень комфортного геймінгу в FullHS це ЦП 6/12 (7500 і т.д.), оперативна DDR5 32 ГБ + відеокарта від 8ГБ (4060+).
На моєму прикладі: 12400f + 32 ddr5 + 4070s не в усіх іграх в FullHD дає 60 fps на ультра з промінчиками без dlss (Ох цей індіана...).
Точно підмічено)
Нехай буде бюджет 8000 грн +- 1000 грн на мамку + проц + озу. Нове з магазину не принципово, може бути б.у.
Розширення Full HD, ігри важкі не граю. В основному Дота, КС, Wargame.
waryag
Member

Повідомлення

iwojima: 05.11.2025 12:51Точно підмічено)
Нехай буде бюджет 8000 грн +- 1000 грн на мамку + проц + озу. Нове з магазину не принципово, може бути б.у.
Розширення Full HD, ігри важкі не граю. В основному Дота, КС, Wargame.
Для АМ5 треба розширювати бюджет, ігри процесорозалежні, а наступний апгрейд навряд чи буде скоро.
Хоча і на АМ4 буде значно краще, ніж зараз.
iwojima
Member

Повідомлення

waryag
Та не обов'язково АМ5, може бути і АМ4. Також інтел не самий свіжий, але на плаву.
Malkav
Member

Повідомлення

iwojima: 05.11.2025 13:42 waryag
Та не обов'язково АМ5, може бути і АМ4. Також інтел не самий свіжий, але на плаву.
Маленьке зауваження стосовно вибору платформи. Оскільки Ви збираєтесь придбати нову відеокарту в майбутньому, то Вам може бути важливим.
Зверніть увагу на версію роз'єму PCI для підключення відеокарти. Зараз такий час, що можна зустріти версії 3.0, 4.0 та 5.0.
З боку відеокарт це версія 3.0 до 40x0 лінійки Nvidia, версія 4.0 у лінійці 40x0, та версія 5.0 у свіжій лінійці 50x0.
З боку материнок версія 5.0 - це AM5, версія 4.0 - це AM4 від B550 (перевіряйте у спеціфікації МП), та версія 3.0 у AM4 більш ранніх.
Вони між собою сумісні, але при поєднанні різних версій є певна втрата продуктивності. Ознайомтесь у youtube по запиту, наприклад, "5060 pci 3.0 vs 4.0 vs 5.0".
Я сам наразі обираю недорогий б\в ПК і з цим нюансом стикнувся. Як на мене, то буде прикро узяти зараз R5 5600 + B450 з PCI 3.0, а потім прибдати умовну 5050 і втратити 5-15% потенційної продуктивності відеокарти.
Можливо, хтось в темі знайомий з робою різних версій PCI наживо і особисто, то поділиться досвідом як воно працює. Бо хлопцям тут довіри більше ніж рандомним тестам.
Валерий
Member

Повідомлення

iwojima
бюджет 8000 грн +- 1000 грн на мамку + проц + озу
Навіть на AM4 за даний бюджет новий комплект не взяти:
https://hotline.ua/buymatrix/suitable/2 ... -23811886/
AmigoPhoenix
Member

Повідомлення

Планую перехід з АМ4 на АМ5 (МП+ЦП+ОЗП).
Порадьте або дайте посилання, які тести в яких програмах потрібно прогнати, щоб повноцінно перевірити комплектуючі.
Потрібно для обох комплектів, оскільки АМ4 буду продавати.
iwojima
Member

Повідомлення

Валерий
Може бути не нове :up:
Ostin
Member

Повідомлення

iwojima
Райзен від 5600 або інтел від 12400. Краще купувати б\в все разом. Над мамкою-озу можна не сильно заморочуватись для такої купівлі. Тут на форумі часто старе АМ4 розпорошують, то варто читати\шукати у відповідному розділі продажів. З лоха з доставкою може бути норм, але я особисто таких рекомендацій не даю.
Але маєте розуміти, що за вказані 200 баксів ви купуєте не просто б\в, але і вже застаріле. Хоча його може бути і достатньо от прямо зараз для ваших завдань.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

iwojima: 05.11.2025 12:51Нехай буде бюджет 8000 грн +- 1000 грн на мамку + проц + озу. Нове з магазину не принципово, може бути б.у.
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/komp ... ZgmRq.html
Комплект i5 12400f + gigabyte b760m gaming + Kingston ddr4 3200 mhz
Материнская плата на гарантии с чеками
Башня deepcool в подарок
12400F=5600(X).
PCI-E 4.0 "на перспективу" в наличии.
На AM4 тоже можно смотреть, но беглый осмотр OLX показал только китайские (SOYO и т.д.) платы в заданном бюджете.
UPD: про B550 шла речь.
Востаннє редагувалось 05.11.2025 16:43 користувачем acm_fan, всього редагувалось 1 раз.
Nouriel
Member

Повідомлення

acm_fan: 05.11.2025 16:36На AM4 тоже можно смотреть, но беглый осмотр OLX показал только китайские (SOYO и т.д.) платы в заданном бюджете.
я не знаю як ти так дивишся якшо нове виходить в ~10к
Відповісти