Статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux вперше перевищила 3%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
tablestikus
Member

Повідомлення

1234waltz: 03.11.2025 14:28 Взагалі, оцей факт ніхто з лінуксойдів визнавати не хоче. Але лінукс-мірок з точки як ігрова система це в букальному сенсі "паразит", що паразитує на кодовій базі Windows NT, реверсячи API та переписуючи підглядуючи бібліотеки (а раніше і втупу використовуючи купу систених dll, які пропонувалось просто ставити в систему). Скільки нативних комерційних ігор за останніх 10 років випустили на лінух? От коли буде бібліотека ігор нативних, хочаб як у MacOS, тоді можно про щось казати. А паразитувати на MS, в сподіванні що Паджит-Нутелі не захочеться завтра завалити розробників судовими справами. Ну таке собі рішення.
Останні років 5 досить сильний прогресс в випусканні натівних під лінукс.
IronWithin
Member

Повідомлення

tablestikus: 03.11.2025 14:14
IronWithin: 03.11.2025 12:23

Мені федора імпонує, й ідея крута, і «червону шляпу» ми поважаємо :D , але мені треба іноді пропрієтарщина та днф повільний шо капець, нам з ним друзями не бути, й деякий софт мій встановлюється на бубунту легше, і гном я б чесно на кеди поміняв, коротше не моє))
А що є в твоєму розумінні "повільний днф"?
А тут може бути двояке трактування? Повільно працював коли я його останній раз займав, секунд по 10-15 на кожну команду це був МІНІМУМ
1234waltz
Member

Повідомлення

Коли людина спочатку по лінух геймінг пише, а потім видає таке
Z440_User: 03.11.2025 15:56 але мені було байдуже, я перейшов на вейланд, різниці не помітив досі, хоча особо і не розглядав. Працює, комфортно, не падає - що ще треба?
То вже ясно, що тут більше сектанства та видачі на загал бажаного. Тут навіть немає бажання щось писати.
1. Оновили щось в ядрі без зворотної сумісності;
Цікаво приклад, бо я поки що з таким не стикався.
Це взагалі топ. Якщо ви з чимось не стикались, це означає тільки те, що розробники лінуксових програм та мейнтейнери дистрибутива до цього встили переписати та перекомпіліювати софт). Лінуксовий Direct Rendering Infrastructure / Direct Rendering Manager приклад чому відбувались різні приколи з драйверами Хуангвідео. Ще можете погуглити ікси та KMS.
vsx
Member

Повідомлення

inquisition
Mandrake, Debian, Ubuntu, Mint, openSuse, KDE neon, Fedora, Arch, Manjaro наверняка что-то забыл
tablestikus
Member

Повідомлення

IronWithin: 03.11.2025 16:50
tablestikus: 03.11.2025 14:14
А що є в твоєму розумінні "повільний днф"?
А тут може бути двояке трактування? Повільно працював коли я його останній раз займав, секунд по 10-15 на кожну команду це був МІНІМУМ
На яку команду?
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux вперше перевищила 3%
усе логічно, Віндовс стає дедалі гірше, але Лінукс стає усе краще з кожним роком :super:
Nobara
PoP!_os
Bazzite
Z440_User
Member

Повідомлення

1234waltz: 03.11.2025 17:04 Коли людина спочатку по лінух геймінг пише, а потім видає таке
спойлер
Z440_User: 03.11.2025 15:56 але мені було байдуже, я перейшов на вейланд, різниці не помітив досі, хоча особо і не розглядав. Працює, комфортно, не падає - що ще треба?
То вже ясно, що тут більше сектанства та видачі на загал бажаного. Тут навіть немає бажання щось писати.
1. Оновили щось в ядрі без зворотної сумісності;
Цікаво приклад, бо я поки що з таким не стикався.
Це взагалі топ. Якщо ви з чимось не стикались, це означає тільки те, що розробники лінуксових програм та мейнтейнери дистрибутива до цього встили переписати та перекомпіліювати софт). Лінуксовий Direct Rendering Infrastructure / Direct Rendering Manager приклад чому відбувались різні приколи з драйверами Хуангвідео. Ще можете погуглити ікси та KMS.
А я і є той "default user" чи "end user".
Я за складом розуму "тєхнарь", за освітою та фахом роботи інженер-механік у сфері важкого машинобудування (кар'єрне, шахтне, металургійне та інше великогабаритне обладнання). Моя IT освіта почалася та закінчилася в універі на першому курсі механіко-машинобудівного факультету тим що я добре пофарбував стелю за залік, бо я комп перший раз в житті побачив саме в універі, до цього я бачив його лише по тєліку, гроби по типу Корвет-86 на 5.25" дискетах не рахуються, як він працює я бачив 3 пари, на одній з яких навіть кнопки понажимав, проте мене навчили рахувати на калькуляторі Електроніка МК61.
Я взагалі не тямлю в програмуванні та більшій частині того що відбувається в ПК. Але я вмію читати логи, приблизно розумію що спитати в гугла та виконати знайдену пораду. Саме таким чином я освоїв ПК до рівня домашнього звичайного юзера.
Я все теж саме перед цим зробив у ХР, потім у 7, потім у 10. Щось не працює - питання в гугл - вирішуємо проблему по знайденому у гуглі - запрацювало - питання закрите, користуємось поки знову щось не вилізе.

При чому на цьому шляху вирішувати доводилося не тільки софтові питання, а й нестандартні апаратні, як то організація мультируму у звуці та як подовжити USB на 15м пасивом, чи прокинути USB2.0 на 8 метрів ;) .

Так що я саме той default user як є і тому мені байдуже на Х11 чи Вейланд. Я користувач, а не айтішник, я зовсім не розуміюся на програмуванні, але вмію читати howto та виконувати покроково що там написано. Тому для мене немає різниці, андроїд, лінукс, beos, solaris, macos чи windows. Поки воно задовольняє мої потреби - я цим користуюсь. Якщо вейланд не працює або не дає комфорту - нафіг, назад в Х11, якщо питань немає - чому б ні. Якщо взагалі до Лінукса виникне купа питань - є альтернативи.
Повторюю, у мене вдома від ПК суто розважальні вимоги, а саме кіно-музика-ігри-браузер.
Можу навіть перелічити ПО яке встановлено, навіть з розкладкою офисний робочий комп та домашній. Його зовсім не багато.
спойлер
Знімок_20251103_185914.png
П.С. Встановлений у вінді ворд з пакету офіса 2019 не схотів запускатись, сказав що треба перевстановити, а інсталятор репака на щось там ругнувся, але я не вникав що там йому треба.
Востаннє редагувалось 03.11.2025 19:36 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
inquisition
Member

Повідомлення

vsx: 03.11.2025 17:05 inquisition
Mandrake, Debian, Ubuntu, Mint, openSuse, KDE neon, Fedora, Arch, Manjaro наверняка что-то забыл
Наверное, очень непродолжительное время. Я не просто так спросил про цикл тестирования. У арча через 2 недели пакеты попадают в реп. У дубины 1 - 2 года маринуются на тестах. У шапки и производных не помню, но тоже не мало - от пол года до года могут мариноваться 0 приоритета пакеты. За Убунту не помню уже. Это к тому, что кто-то там говорил про отсутствие даже в теории большей стабильности Арча после обновлений относительно других дистрибутивов. Её в теории и не может быть с циклом тестирования в 2 недели. И я добряче боков нахватался с арчем за годы его использования дома после обнов. Во всех конторах, в которых работал, на локалхостах у юзеров, а это многие тысячи хостов, исключительно дубины, убунты и краснашапко производные. Арч - это системка исключительно для тех, кто хочет всё самое актуальное, включая самые актуальные баги также :D . Может ли он работать стабильно и не ломать ничего после апдейтов? Конечно, может, но я пример того, что не может. Чистый Арч, Бамжару, Эндэвор, ... всякое поюзал за несколько лет.
DDt
Member

Повідомлення

inquisition: 03.11.2025 19:25системка исключительно для тех, кто хочет всё самое актуальное
вот не понимаю почему не юзать дебиан сид если так хочется новые пакеты, в нём хоть и не самые свежие пакеты но и не 1-2 года давности как в стабильной ветке :/
Mozdev
Member

Повідомлення

Як приклад MX Linux вже майже 5 років користуюсь і лише один раз мені довелося у терміналі щось лагодити коли разом з апдейтом я нове ядро поставив, і в мене виникли проблеми з пропрієтарним драйвером nvidia, довелося заново ставити його( збирати модулі під нове ядро за допомогою DKMS та переробляти initramfs, та оновити Grub ( в мене були самописні конфіги) декілька команд які дуже легко гугляться якщо хто не знає як B-) ).
І все знов запрацювало як годинник :gigi:
artko
Member

Повідомлення

DDt: 03.11.2025 20:31вот не понимаю почему не юзать дебиан сид если так хочется новые пакеты, в нём хоть и не самые свежие пакеты но и не 1-2 года давности как в стабильной ветке :/
от не розумію, навіщо юзати дебіан сід, якщо є арч :) на смак та кольор усі фломастері різні.
CADR
Member

Повідомлення

Пользуюсь не только для игр. На рабочей машине висит Vider, Whatsapp, Telegram, Signal, Teems и еще куча всякой фигни, все крутиться бибикает и хорошо себя чувствует.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

artko
DDt
Бо душа хоче спокою, а дупа пригоди. ;) Так і живемо.
IronWithin
Member

Повідомлення

tablestikus: 03.11.2025 18:03
IronWithin: 03.11.2025 16:50

На яку команду?
на всі/будь яку
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

IronWithin
dnf ніколи не вирізнявся рекордною швидкістю, але нові вірсії прийнятно працюють. Ну принаймні та що в fedora 42 workstation то без особливих претензій, там ніби як dnf5.
artko
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 04.11.2025 03:32dnf ніколи не вирізнявся рекордною швидкістю,
от, зокрема, що подобається у пакмані - оновлює все реактивно просто, якщо порівнювати з тим же apt у дебіан-based
Voozy
Member

Повідомлення

А новостей и общей болтовни о Linux - как буд-то 1/3. :rolleyes:
Вкладення
5qv12p385b591 (1).png
DDt
Member

Повідомлення

Voozy
предлагаешь обсудить китайский автопром и битки из США ?
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Voozy
Можемо здалеку зайти, спочатку поговоримо про погоду. :)
inquisition
Member

Повідомлення

artko: 04.11.2025 10:20
Ekz0rcyst: 04.11.2025 03:32dnf ніколи не вирізнявся рекордною швидкістю,
от, зокрема, що подобається у пакмані - оновлює все реактивно просто, якщо порівнювати з тим же apt у дебіан-based
Рач во многом ярче других дистров, но это понимает только тот, кто к нему пришёл уже с нормальным багажом администрирования и фанатеет от консолек, дебага, широчайшего выбора всевозможной лабуды, посидеть пооптимизировать, .... "Подоконник", всю жизнь на дабл кликах просидевший, туда не зайдёт, даже не просетапится. Очень медленно распространяется линух и даже такие юзерфрэндли поделки, как Mint, MX, Pop и подобные не могут сильно повлиять. И, продолжая тему самого сабжа, ничё не изменится, не будет он шагать по планете, пока не надо будет думать перед тисканьем кнопок - диаметрально противоположная философия и подход к управлению относительно Винды. В той богодельне всё стандартизировано, нахезано в 3 этажа правда за каждым углом никому не нужного дефолтного барахла, весит как танк (штук 6 дистров линуха можно припарковать на этом месте со всеми свистоперделками), максимально тупое как ведро с крабами, лагает на любом железе в самых обычных местах ГУЯ, ни в одной серьёзной ситуации дебагу не поддающееся (гуманоидом надо быть или на саппорте сидеть), но при этом все игрульки крутятся, кинчики смотрятся, хошь тебе эйчдиары, хошь долбивижины, хошь атмосы, хошь чё хошь - гамнитофон полностью покрывает все потребности обычного человека, за компом отдыхающего, и совершенно резонно стоит бабла и не малого.
Так что 3% - печальный край на следующие еще много лет и будет расти только за счёт игровых консолек, где за тебя уже всё сделал вендор. Как только эта система станет примером чилаута на десктопах, в которой все актуальные технологии будут работать нативно и просто, домохозяйка сама поставит себе Супер Марио и не полезет в /опт или /хомяк конфиги ему править, то всем известному на сегодня индусу придётся напрячь очко.
Відповісти