Статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux вперше перевищила 3%

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Dee_q3
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux вперше перевищила 3%
З десятки люди мігрують на лінукс. Good job Microsoft.
mr-enic
Member

Повідомлення

SteamOS якраз на основі Arch. все логічно
mult
Member

Повідомлення

Аби була якась нормальна операційка суто для геймерів, типу steamos чи щось таке.
Я б перейшов.
У мене ПК суто для розваг, ігри, інтернет.
А віндовс це по факту універсальний, та ще й глючний комбайн, більшість можливостей якого звичайному геймеру не потрібні.
dfcz
Member

Повідомлення

Dee_q3: 03.11.2025 09:12 З десятки люди мігрують на лінукс. Good job Microsoft.
Я так и сделаю, когда 10 совсем загнётся – функционально (несовместимость с железом / новыми играми), а не потому что Microsoft поддержку закончили.
DDt
Member

Повідомлення

mult: 03.11.2025 09:26Аби була якась нормальна операційка суто для геймерів, типу steamos чи щось таке.
Bazzite попробуй, там уже всё из коробки поставлено, есть сборки под нвидию и под радеон
bigmonstr666
Member

Повідомлення

mult: 03.11.2025 09:26 Аби була якась нормальна операційка суто для геймерів, типу steamos чи щось таке.
Я б перейшов.
А віндовс це по факту універсальний, та ще й глючний комбайн, більшість можливостей якого звичайному геймеру не потрібні.
навіть стало цікаво, якщо у вас пк суто під стандратні задачі, чим не підходить вінда?) ну так, у вінді є свої приколи, для мене це суто юай для налаштування на новій версії, але по суті після налаштувань, ніяких проблем чи гемору не має, якщо епред вами стандартні задачі пограти, посьорчити в інеті. і чим вам вінда не угодила?))де він глючить?
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

bigmonstr666: 03.11.2025 09:56
mult: 03.11.2025 09:26 Аби була якась нормальна операційка суто для геймерів, типу steamos чи щось таке.
Я б перейшов.
навіть стало цікаво, якщо у вас пк суто під стандратні задачі, чим не підходить вінда?) ну так, у вінді є свої приколи, для мене це суто юай для налаштування на новій версії, але по суті після налаштувань, ніяких проблем чи гемору не має, якщо епред вами стандартні задачі пограти, посьорчити в інеті. і чим вам вінда не угодила?))де він глючить?
Ну ти на тому самому залізі інші ОС спробуй.
mult
Member

Повідомлення

bigmonstr666
Малось на увазі, що для геймера той комбайн не потрібний і занадто перегружений.
Вінда мені підходить, бо немає нормальних альтернатив, вже давно на 11.
А по глючності, майже кожне оновлення віндовс щось ламає.
І постійно є ризик на щось попасти, останнє, поламаний диспетчер задач.
Тут на форумі навіть перевіряли і він поламаний.
У мене вимкнені оновлення, чекаю поки поправлять.
Отак і живем на чудовій віндовс, чекаючи що з новим оновленням або з дисками будуть проблеми, або цент відновлення не працюватиме або ще щось :)
А своїм постом я мав на увазі, що можливо геймеру, підійшло б щось простіше і стабільніше.
Де немає купи офісних і корпоративних функцій.
Свій віндовс я теж налаштував, але суто силами віндовс, без вирізання типу не потрібних фунцій через реєстр.
Востаннє редагувалось 03.11.2025 10:10 користувачем mult, всього редагувалось 1 раз.
Yalg
Member

Повідомлення

bigmonstr666: 03.11.2025 09:56чим не підходить вінда?)
Жрёт все больше, я ноут врубаю, а там 10 из 16 гиг забито сходу. Напомню что чистая xp жрала около 80мб.
Остальные 9920 мб куда наоптимизировали?
И слежка буквально во всем. Вырубаешь приложение а оно тебе дай подсмотреть за тобой. Безопасность на уровне.
Обновы убивающие что-то постоянно в новостях.
mult
Member

Повідомлення

DDt
Треба почитати за ту bazzite :)
waryag
Member

Повідомлення

Yalg: 03.11.2025 10:08Жрёт все больше, я ноут врубаю, а там 10 из 16 гиг забито сходу. Напомню что чистая xp жрала около 80мб.
Остальные 9920 мб куда наоптимизировали?
Кеширование, чтоб как на мак/андроид.
Z440_User
Member

Повідомлення

Пінгвін теж не святий, факапи там теж трапляються, ну це з мого суто десктоп досвіду.

Але так, відносно Windows геморою значно менше. Типу андроїд телефону без реклами, шлюх та блекджеку.
Мова суто про розважальний десктоп, тобто кіношечка-музичка-ігри-стім-браузер-торент. Все. Крапка.

Ну у мене ще піднято ftp, dlna, smb (віндова шара) для домашнього файлообміну з телефонами, планшетами, ТВ, фоторамка...

Правда я на Gentoo з 2008р, і треба врахувати специфіку цього дістру, цей пінгвін птах гордий, поки не пнеш - не полетить. Сам нічого не робить, при ручному запуску оновлення може лише повідомити які системні зміни та нововведення відбулися і що треба зробити щоб не було факапу, але ж хто ці новини читає? Читають коли воно вже зламалося...
DDt
Member

Повідомлення

mult: 03.11.2025 10:07І постійно є ризик на щось попасти, останнє, поламаний диспетчер задач.
ну, справедливости ради, в линуксах тоже не всё так радужно, из недавнего - чуть ламалась файловая система btrfs, но там не критично, парой команд чинилось

в целом - линукс это другой мир, надо будет переучиваться многому, но с каждым годом оно становиться дружелюбнее к юзерам, и многое уже работает из коробки
Scoffer
Member

Повідомлення

DDt: 03.11.2025 10:37чуть ламалась файловая система btrfs
Це не баг, а фіча btrfs. Вона вже 15 років регулярно трішки ламається. Юзай xfs :rotate:
item2
Member

Повідомлення

mult
Якщо у вас Nvidia і сучасний проц, рекомендую саме CachyOS, яка має додаткові оптимізації, що дає приріст 1% Low +20%, середнього FPS +2%. В кінці відео вказано середній fps по 16 іграм:
спойлер
bigmonstr666
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 03.11.2025 10:01

вимоги до ОС це не баг.

Отправлено спустя 2 минуты 35 секунд:
mult: 03.11.2025 10:07 bigmonstr666
Малось на увазі, що для геймера той комбайн не потрібний і занадто перегружений.
Вінда мені підходить, бо немає нормальних альтернатив, вже давно на 11.
А по глючності, майже кожне оновлення віндовс щось ламає.
І постійно є ризик на щось попасти, останнє, поламаний диспетчер задач.
Тут на форумі навіть перевіряли і він поламаний.
У мене вимкнені оновлення, чекаю поки поправлять.
Отак і живем на чудовій віндовс, чекаючи що з новим оновленням або з дисками будуть проблеми, або цент відновлення не працюватиме або ще щось :)
А своїм постом я мав на увазі, що можливо геймеру, підійшло б щось простіше і стабільніше.
Де немає купи офісних і корпоративних функцій.
Свій віндовс я теж налаштував, але суто силами віндовс, без вирізання типу не потрібних фунцій через реєстр.
ну не знаю, на 11й вінді більше року, ніяких таких проблем не бачив, комп по суті під ваші задачі.
у мене викликаює питання ЮАй налаштувань. просто всрато зроблено.
я не захищаю вінду, але з чого ви вирішили що якась інша ось буде краща?) з лінуксом ще той геморой якщо з ним не на 'Ти')
DDt
Member

Повідомлення

а снапшоты?? )))
btrfs рекомендуют же как раз из-за прозрачных снапшотов и всякого такого, ну то такое

item2
если чесно, лично меня немного кумарят такие видосы ))) в них рассказывают как всё замечательно и фпс выше чем в винде, на практике в 95% случаев с картой нвидиа - он меньше, а если говорить про ДХ12 игры - просадка 15-20% по сравнению с виндой .... но вроде как есть сподвижки к исправлению
но это такое, чисто побубнеть
hohlid19
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 03.11.2025 10:01

Спасибо, по малолетке настрадался уже пингвинами
Scoffer
Member

Повідомлення

DDt: 03.11.2025 10:49а снапшоты?? )))
А нашо вони тобі вдома? :rotate:
DDt
Member

Повідомлення

Scoffer
шоб було ©
Відповісти