Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор теми: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Бумик
Member

Повідомлення

Prescot478
Хіба це ретро?Ще зарано 1156 обзивати *ретро*.Я зараз довбуся з конфігом 486 проц 66 мГц ,перед цим зібрав до купи сокет 3 з процом 100 мГц.Оце ретро. :gigi:
Mykolay3ack
HWBOT OC Team

Повідомлення

Бумик
Це вже артефакти)))
Бумик
Member

Повідомлення

Mykolay3ack
Але ж робочі.
Зара шаманю з чіпами кешу на материнці,щось при відключенному кешу робить,але повільно,то зрозуміло.А при вмиканнні робить через раз,міняю чипи по одному,є з десяток у запасі.
Z440_User
Member

Повідомлення

Prescot478: 01.11.2025 14:17 Доброго дня, даруйте, можливо не тут питаю хоча залізо вже не першої свіжості, так от,
є материнка ASUS P7H55M-PRO на 1156 сокеті, до неї придбаю процесор i7-870 або i7-860, і память.
Інтел вказує що контролер памяті в даних процесорах підтримує частоту лиш (DDR3-1066, DDR3-1333),
а материнка підтримує частоту (DDR3 2133(O.C.)*/1333/1066),
питання: яку взяти оптимальну память, з якою частотою, не переплачувати і брати на 1333мгц, чи з запасом на 1600мгц !??
Планую взяти 4-планки по 2гігабайти щоб було 8-гіг в двоканалі. Дякую.
У мене офісна машинка (до лютого 2025р. була домашньою) на H55 з Xeon X3470 (аналог i7-870) з 2х8GB DDR3-1600.
Раніше була на ESC H55H-M, два слоти під пам'ять, максимальний об'єм 8гб, але так як контролер ОЗУ знаходиться в проці, тому замість 8гб було 16гб. Пам'ять робила на 1600МГц.
Потім було КЗ дякуючи китайському перехіднику Molex-PCIe 6pin, було "зеркально" сплутано дроти на Molex. Там де +5В було +12, ну і центральні теж відзеркалені. Підключав GTX 460, їй потрібно 2шт*6pin PCIe, а в БП лише один. Коротше, відео вижило, БП оплавився по дроту 5В від Molex до плати де він припаяний в БП, сдох VRM на мамці, підгорів проц трохи.
Зараз ASRock H55M-LE, теж тільки два слоти, а відповідно лише 8ГБ DDR3-2600+(OC) / 2133(OC) / 1866(OC) / 1600 / 1333/1066 non-ECC.
Стоять попередні 2х8GB DDR3-1600, але підпалений проц тепер не тримає цю частоту, нормально робить тільки на 1333МГц (це найменша його біда після КЗ :laugh: )
Так що і7-870 та Xeon X3470 можуть тримати 1600МГц, але і7-870 обмежений 16ГБ RAM, а Xeon X3470 тримає 32ГБ (головне щоб слотів на 8ГБ модулі вистачило на мамці).
спойлер
Безіменний.png
spoglyadach
Member

Повідомлення

Prescot478: 02.11.2025 20:58 Я виходив з того що контролер памяті і7-проців на 1156-сокеті впирається в 1333Мгц. !???
Поки збираю систему неспішно, материнка є, шукаю память і проц, з процом все зрозуміло, память буду брати вже з запасом по частотам щоб трохи підрозігнати, память 1333мгц вже не розглядаю, моніторю швидку память вже на 16 гіг як тут вище радили.
Дивно що сидите на такому форумі і не знаєте такі базові речі які вже розжовані роками, в специфікаціях інтола вказано базові параметри роботи на стокових частотах. Це працює по принципу вставив і забув точно та гарантовано, так само можна опиратись на листочок з 20-30 позицій де вказано рекомендовані партнамбери конкретних планок і шукати саме їх безсонними ночами. Це типу як наприклад до AMD Ryzen першого покоління Zen було вказано частоту 2666, але всі чогось сиділи на 3000 та 3200 з виходом апдейтів АГЕСА.
Бо виявляється чим швидше прцює ця шина тим швидше система взагалі, бо все проходить через оперативку, поки проц не дочекається звідти даних, буде простоювати, ізі

На 1156 у 2025 я б менше ніж 1866 точно не ставив, це навіть не розгін це так, тренування просто і камінчик що ви хочете ставити його легко переносить без підняття напруги з кулером на 3 трубки типу гамакс 300, плашки як вже вище писали коштують 3 копійки
Prescot478
Member

Повідомлення

spoglyadach: 03.11.2025 13:04
Дивно що сидите на такому форумі і не знаєте такі базові речі які вже розжовані роками, в специфікаціях інтола вказано базові параметри роботи на стокових частотах.
Просто я вірю інтолу і ніскілечки непіддаю сумніву його заявочки :D
spoglyadach: 03.11.2025 13:04 На 1156 у 2025 я б менше ніж 1866 точно не ставив, це навіть не розгін це так, тренування просто і камінчик що ви хочете ставити його легко переносить без підняття напруги з кулером на 3 трубки типу гамакс 300, плашки як вже вище писали коштують 3 копійки
Так, буду такі ставити плашки, доречі гамакс 300 також є і знетерпінням чекає щоб вгамувати пилкий і7 :)
Бумик
Member

Повідомлення

Хто може виручити,потрібен чіп вставний на 64 кБ (це фрагмент фото такої ж мамки на Ретровебі,то стоїть чіп з правильним обсягом)на фото відмітив ,який має бути.Не обовязково,щоб маркування повністю співпадало.Головне,це кількість виводів.та щоб були цифри 64 в маркуванні.Бо на материнці,що прикупив нещодавно,хтось встановив цей чіп *TAG* на 256 кБ,а повинен бути 64 кБ.
спойлер
кеш.jpg
nummus777
Junior

Повідомлення

Добрий вечір.
Є блок живлення з підключенням 20 pin, без живлення процесору 4 pin. При підключенні в материнську плату з живленням материнської 20 pin і живленням процесору 4 pin тестовий стенд стартує, але не виводить зображення. В мене цілком закономірне запитання: справа в тому, що не підключено живлення процесору 4 pin і тому нема зображення чи справа в блоці живлення? Просто раніше з блоками живлення без живлення процесору 4 pin справи не мав.
OldGoodGames
Member

Повідомлення

nummus777: 07.11.2025 00:33 Добрий вечір.
Є блок живлення з підключенням 20 pin, без живлення процесору 4 pin. При підключенні в материнську плату з живленням материнської 20 pin і живленням процесору 4 pin тестовий стенд стартує, але не виводить зображення. В мене цілком закономірне запитання: справа в тому, що не підключено живлення процесору 4 pin і тому нема зображення чи справа в блоці живлення? Просто раніше з блоками живлення без живлення процесору 4 pin справи не мав.
Скоріш за все, що немає живлення на цпу через 4пін
Бумик
Member

Повідомлення

nummus777: 07.11.2025 00:33 справа в тому, що не підключено живлення процесору 4 pin і тому нема зображення
Відповідь знаходиться в самому запитанні.Звісно,що без додаткового живлення процу воно не стартоне.Підключайте БЖ ,де є ці 4 пін.
nummus777
Junior

Повідомлення

OldGoodGames, Бумик
Дякую за відповідь.
Death
Member

Повідомлення

бен ай нид хелп, десь пролюбили 4 миші ACER з хвостами та 4 флешкі KINGSTON 64гб , може в кого е дохляки , зрозуміло що купити можна але можливо валяеться барахло, краще копійку в машину закинемо бо за місяць друга L200 в мінусі, не доїхали до посадки.
ApostolCV
Member

Повідомлення

Привіт!
Давно мене тут не було. Тому , ловіть лайфхак як в 2025 отримати оригінальну (не обрізану) флешку на 128MB.
1. Йдемо на базар ( в жодному разі не купляти в офіційних магазинах , вам може попастися не ліквідний продукт з заявленими характеристиками :gigi: ).
2.Купляємо флешку всесвітньовідомого (я ж не помиляюся?)) бренду SmartBuy на 4 GB.
3.Приходимо додому і тицяємо на флешку потрібний для старих систем софт.
Бажано раз чи два упустити до землі.(так флешка набирає швидкості від земного прискорення) (не точно)
4. Робимо здивований вигляд коли флешка читається в ПК та не бажає форматуватися. Це добрий знак!
5.Беремо паяльник станцію тонке жало, йдемо паяти.
Розбираємо:
спойлер
Зображення
Зображення
Ес, старий пошрябаний чип, схоже на успіх, але про всяк випадок Гуглимо маркування.
спойлер
Зображення
6. Дурний мікро контролер не знає з яким потужним раритетом він працює! :mad: Тому ліземо в інтернет і перешиваємо його.
7. Тепер ми щасливі володарі флешки на яку можна записати весь софт епохи i8088, або з десяток пісень у форматі MP3
8. ...
9. PROFIT!!1
Васильович
Member

Повідомлення

Death: 15.11.2025 20:46флешкі KINGSTON 64гб , може в кого е дохляки
Треба неробоча флешка KINGSTON 64гб, я вірно зрозумів?
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Вітаю шановані!
Підкажіть будь-ласка де можна не дорого придбати
односторонній модуль DDR2 1Gb PC2-5300 667 Mhz 1.8v

матплата, 4гб односторінної максимум,
https://www.gigabyte.com/ua/Motherboard ... v-1x/sp#sp
Because of chipset limitations, do not populate both DIMM sockets of the same channel (e.g. DDRII1 and DDRII2), or populate 4 DIMM sockets with double-sided memory modules to prevent system's failure to start or incorrect detection of memory modules. Please refer to the user manual for the memory configurations table.
було 4 модулі по 1гб, один вийшов з ладу
Anifix
Junior

Повідомлення

OldGoodGames
в мене такі є. Напишіть в ЛС чи тут якої фірми, таймінги чи які чипи
чи пришліть фото тих що є я підберу масимально похожий
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Anifix: 18.11.2025 08:45 OldGoodGames
в мене такі є. Напишіть в ЛС чи тут якої фірми, таймінги чи які чипи
чи пришліть фото тих що є я підберу масимально похожий
мені потрібен один модуль 1гб, 667, cl5, 1.8v одностороння
Бумик
Member

Повідомлення

Доброго вечора усім.
Хто підкаже по памяті SIMM 30 ,що це за плашки з двома чипами всього.Начебто повинен бути й третій чіп,котрий є чіпом контроля парності.
Бо при заватнаженні компа з цими плашками видає як раз помилку контролю парності.
З іншим кітом з чотирьох плашок робить все норм.
А ось з цим кітом ніяк.
спойлер
IMG_20251118_200343.jpg
Та що це за плашка SIMM 32,часом не з Амігі?Вона верхня на фото,знизу звичайна SIMM 30.
спойлер
IMG_20251118_193641.jpg
radical
Member

Повідомлення

OldGoodGames
Можна замінити дві 1гб плашки в каналі одною 2гб плашкою, буде працювати.
Обмеження стосується не більше 16 чіпів на канал, 2х2гб будуть працювати, це у випадку встановлення двох плашок на канал треба, щоб на них було 8 чіпів.
Бумик
Member

Повідомлення

Може в кого є зайві плашки SIMM 30 Pin чотири штучки по 1 Мб,то купив би.
Відповісти