Rucha
Про цикли.
1. 4000+ пишуть в даташитах на сучасні призматики, яких я в зарадних станціях поки не зустрічав.
2. Циліндричні, що я бачив в зарядних станціях, в даташитах пишуть скромно про 2000 циклів і то при 0.5С, а станціїї допускають більш інтенсивний заряд/розяд.
3. Цикли вони такі цикли - у мене в селі пряцює СЕС з батарейкою на 280а елементах. Кожної доби цикл - зранку заряд, звечора розряд, від мережі вхідний автомат вимкнено. Експлуавтація з перших чисел березня, щойно глянув в JK BMS - кількість циклів що вона нарахувала за цей період - 38
А "особливсті" експлуатації хімічних акумуляторів - то окрема тема. Передовики в цій темі - автовиробники, і об'єм ринку колосальний і досвід більше 10 років, але всеодно "показометр" бреше. Складне питання для вимірювання і вирішення залишкової емності, коли ти знаєш тільки напругу. Додавання кулонометра радикально не змінює цю картну.
Слухав колись спеца по свинцю що казав - для розуміння наскільки заряджений свинець мені вольти мало що скажуть - треба поміряти густину електроліту.
Відправлено через 5 хвилин 8 секунд:
LiquidStorm: ↑
30.10.2025 13:39
Китайці отримали нахаляву море досвіду на випадках роботи та виходу з ладу станцій в Україні, але, як і притаманно китайцям, вони не паряться щодо гарантії, бо те, що за кордоном "залізні 5 років", в нас - лише 12 місяців, плюс сервісні центри дуже полюбляють визнавати ремонт негарантійним, бо профіту тоді мають більше.
Наша провладні блатні сервісцентри додали в правила зберігання - раз в квартал повний цикл розряд/заряд і потім залишити в приблизно 60%. Вони це можуть прочитати в логах і радісно закричати порушення умов експлуатації, платний ремонт!
Цікаво, в тих же штатах - хтось в сервісі може пред'явити що ти не робив цикл кожні 90 днів зберігання?