Ну якщо героїня сьогоднішньої статті коштує 11K, то ніби виходить, що 6K-7K за лохотек, ще норм ціна.

Піди знай, скільки там ці магнітки мають коштувати, про які я ніколи не чув. Я просто оцінив нормальність з точки зору набору клавіш та їх місцеположення.
Увів у Е-каталогу фільтри "з додатковими клавішами" та "механічні"+"оптико-механічні"+"магнітні" і мені першою ж видало цю модель серед списку на 99 моделей клавіатур.
feniks_tm: ↑
27.10.2025 15:08З людським web-based програмним забезпеченням, а не тими захламленими комбайнами, що вас досі продовжують кормити "провідні геймерські бренди" типу Razer, Logitech та Steelseries.
Не знаю просто, про яке ПЗ йде мова, бо я ніколи не встановлював фірмового ПЗ до жодної з клавіатур, якими користувався. Усі ті мої улюблені додаткові клавіші: мультимедійні, браузерні, калькулятор, провідник чудово працюють у будь-якій Windows без усякого додаткового софту.
Заважає саме
Я роками звик до стандартної повнорозмірної клавіатури і ця звичка працює, яку б стандартну клаву я б не взяв. Клавіші "Pause/Break", "Ins", "Del", "Home", "End", "PgUp", "PgDn", стрілки вверх-вниз-вліво-вправо мають бути стандартного розміру на стандартних місцях. А то я певний час на ретро компі мав клаву, де навіть не прибрали жодної клавіші, а навпаки додали три додаткових, але внаслідок клавіші "Ins", "Del", "Home", "End", "PgUp", "PgDn" змістилися на одну клавішу нижче і для мене вже затик і звички не працюють. А стандартні "Ins", "Del" для мене це прямо позаріз важливо, бо я привчився копіпастити саме через Ctrl+Ins, Shift+Del, Shift+Ins, а зовсім не через Ctrl+C/Ctrl+V. Одна справа, коли ти раніше ніколи не мав справу з компом і купуєш переважно для геймінгу, можна звикнути до будь-якої нестандартної клави. А інша справа коли звик до стандартного десятиліттями, на десктопі одна клава, на роботі друга і третя, на ноуті четверта і хочеться, щоб все це працювало звично і однаково.
На ноуті у мене нестандартно розміщені клавіші, Ins та Del суміщені в одну, то я можу використовувати клавіші "Ins", "Del", "Home", "End", "PgUp", "PgDn" з цифрового блоку або ж юзати комбінацію з Fn, але я взяв цю модель бо хоча б клавіша Pause/Break присутня і підписана, а без неї в іграх ніяк. Але можна перетерпіти, бо то лише трохи пересидіти, коли світла нема, для ігор мало що потрібно, окрім Pause/Break, і я не стану на цьому ноуті активно редагувати текст або просто підключу нормальну зовнішню повнорозмірну клавіатуру через USB.
Ну теж норм.

Навіть краще за дизайном, бо колір букв однаковий і їх добре видно, а не оця ось непотрібна різнокольоровість. А без мультимедійних клавіш можна спокійно обійтися, у WinAmp наприклад є налаштовувані глобальні хоткеї, якими можна перемикати трек, навіть поки сидиш і іншій програмі. Я так неодноразово робив на стандартних клавіатурах без додаткових мультимедійних клавіш. От без Ins/Del на стандартних місцях просто не життя при редагуванні тексту.
Та то я просто перегнув, вживши слово "мультимедійні". Просто на Hotline клавіатури з додатковими клавішами раніше треба було шукати за фільтром "мультимедійна клавіатура", і я тільки з цим фільтром клави собі і шукав. Але насправді там зазвичай маються на увазі додаткові клавіші не лише мультимедійні, а й браузерні, для швидкого запуску певних програм для сну та інші. Мені особисто потрібні лише чотири додаткові клавіші - перемикання треку, головним чином наступний трек, та клавіша калькулятор, бо я тупо до неї звик.
А ви не применшуйте проблему. У мене як завжди виходить, що мої смаки не в тренді й тому вибір дуже бідний або ж його зовсім нема в тих комбінаціях, які б хотілося.
Це так, як зараз випускають силу-силенну WASD ігор від першої/третьої особи, в які я грати в принципі не вмію, а хороших AAA-ігор мого улюбленого жанру RTS майже нема, а ті що виходять по штуці-два в рік найчастіше дуже орієнтовані на мультиплеєр, а не на гру з ботами.
Або ж випускають купу високогерцових моніторів нікчемно малих діагоналей. Серед телевізорів же топові характеристики віднині лише в OLED, а 8K-телевізори припинили випускати навіть в 55" діагоналі. І зовсім нема в природі жодного 50-дюймового 8K-дисплея ні серед телевізорів, ні серед моніторів.
Так і тут, якщо для мене в клавіатурі головне, щоб була повнорозмірна з десятком-півтора додаткових клавіш, то вибір поки є лише серед мембранок, а якби я раптом захотів механічну, чи от як в цій статті магнітну, то тут вибір катма.
На E-каталогу 491 модель механічних клавіатур, з них 83 з додатковими клавішами. Магнітних 32 штуки, з них 6 з додатковими клавішами. Здавалось би норм, вибір все рівно є, але якщо до них придивитися, то і додаткових клавіш максимум 5 і неповнорозмірна при цьому зазвичай. Так як я обожнюю - повнорозмірна з усіма 102 стандартними клавішами, а вгорі цілий ряд додаткових клавіш кільканадцять штук - НЕМА ЖОДНОЇ. Тому й виходить, що для мене вибір обмежується лише серед мембранок.
Останній момент. Раніше на Hotline миші й клави були разом і був чудовий фільтр "мультимедійна клавіатура", який я завжди використовував при купівлі клавіатур (хоча в половині випадків це означало мультимедійні клавіші на F1-F12 через Fn, що для мене некомільфо). А зараз на Hotline переробили, миші і клави розділили. Ну то й нехай, може й на краще, але під шумок фільтр "мультимедійна клавіатура" зник з сайту.
І що мені тепер тупо всі повнорозмірні клави в ціновому діапазоні переглядати, щоб візуально по фото обрати з них ті, де багато додаткових клавіш?
Добре, що хоча б на Е-каталогу є фільтр "додаткові клавіші", який теж дозволяє зменшити видачу результатів у кілька разів. На цей раз тут не зручно, що видає в результат навіть якщо таких додаткових клавіш дві-три і з них жодної мультимедійної (перемикання треку), але все рівно дуже корисно.
Тож раніше я шукав клави на Хотлайні, а тепер мене змусили перейти на Е-каталог. А Хотлайн виходить зовсім не враховує інтереси таких користувачів, як я.