Выбор звуковой карты

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
leshk
Junior

Повідомлення

В этой теме выбираем звуковые карты

Пофилософствовать на тему звука можно там

Флуд наказуем и преследуется по всей строгости правил
Востаннє редагувалось 02.06.2015 19:00 користувачем gehka3, всього редагувалось 2 разів.
lewerlin
Member

Повідомлення

l-m: 26.10.2025 21:00З електронною музикою може бути хайрез, але з "полкою", якщо використовувались низькоякісні семпли при її створенні.
Хрінь в профіль. До речі, "доріжки" різної якості на спектрі теж чітко видно. І такі бракороби трапляються :facepalm: .
Radio Bay: 26.10.2025 20:56Чим шукати полку
Єдине, що з MQA не працює, показує як для РСМ(хоча з MQA в принципі толку, без апаратної підтримки).
tablestikus
Member

Повідомлення

lewerlin: 26.10.2025 19:59
tablestikus: 26.10.2025 19:46А ще бувають такі лайняві флаки криві що гірші за мп3, не раз зустрічав.
Частіше всього - апконверт з мр3. І дуже рідко воно криве зі студії. Апконверт моментально палиться по спектру рівним зрізом на 20кгц і нижче. Тру 44.1 вже матиме зріз на 22кгц. Фейковий хай-рез також так визначається, зріз завжди на половині початкової частоти дискретизації(все по Найквісту), скільки його конвертером потім не апскейли.
Там ще є саморобні ріпи в домашніх умовах.
Z440_User
Member

Повідомлення

Трошки з "типу студійного минулого":
Стосовно електронної музики (повністю електронної):
1.) Апаратні синтезатори, генератори, семплери мають 16...24/44...48кГц формат звуку який вони створюють.
2.) Програмні синтезатори, генератори, семплери, інші VST інструменти мають 32/44...48кГц формат звуку який вони створюють.
Тобто електронний музичний матеріал створений цими інструментами має 32/48 в найкращому випадку.
3.) Проект в DAW-студіі створюється в 24/96, бо по перше це стандарт сьогодення в аудіопродакшені, по друге вища якість та точність мікшування, більший динамічний діапазон, більш точна обробка ефектами, та інші плюшки.
Тобто ваш згенерований електроний звук з 16...32/44...48 ресемплюється в проекті до 24/96.
4.) Зміксований проект з DAW-студії виводиться в стереомікс PCM 24/96 і далі йому виконується постпродакшн. Компресором+лімітером зменшується динамічний діапазон щоб воно гучно та потужно звучало навіть з динаміку мобілки, обробка еквалайзером та інше.
5.) Готовий PCM 24/96 конвертується в 16/44 для подальшого мр3/CD/stream/radio ну ще можна Hi-Res lossless викласти той готовий PCM 24/96 зробивши з нього flac/dsd/інше.
Якось так відбувається з електронною музикою, тому не шукайте там щось після 20кГц, якщо при запису не використовували щось із живих інструментів або живий вокал.

Запис живого гурту:
1.) теж саме, тільки там реально звук формується АЦП в 24/96 і частотний діапазон обмежений лише якістю електроніки та "елементом" який собсна створює звук.
Все інше теж саме що і при електронній музиці.
Radio Bay
Member

Повідомлення

tablestikus: 26.10.2025 22:32Там ще є саморобні ріпи в домашніх умовах
Це які? СД та ванілові ріпи і є саморобні. З СД там все просто, якщо руки не з дупи, інструкцій для EAC вистачає, вініл складніше
tablestikus
Member

Повідомлення

Radio Bay: 26.10.2025 22:41
tablestikus: 26.10.2025 22:32Там ще є саморобні ріпи в домашніх умовах
Це які? СД та ванілові ріпи і є саморобні. З СД там все просто, якщо руки не з дупи, інструкцій для EAC вистачає, вініл складніше
я і з сд зустрічав страшне
Scoffer
Member

Повідомлення

Ви таку увагу приділяєте 20кГц наче у вас вдома стоять якісь омніполяри.
На звичайній колонці 30 градусів в сторону від осі ВЧ і там одразу -20дБ. Або в сто раз, якщо в разах. Не кажучи вже про те що на умовних шовкових купольниках і по центральній осі такий же спад після 15кГц, а по бокам доходить до всіх 30-35.

Відправлено через 5 хвилин 8 секунд:
З усякими стрічковими чи компресійними все ще гірше з направленістю.
Знайшли про що паритись коротше. Це не далеко відійшло від прослуховування проводів :D
Z440_User
Member

Повідомлення

Ось пара спектрограм з вініл-ріпів що я робив за допомогою Focusrite Saffire Pro 24:
1. Платівка із оркестровим записом, великого оркестру з багатою духовою секцією:
спойлер
Оркестровий запис 1979-1981рр.
Оркестровий запис 1979-1981рр.
2. Платівка з електронною музикою Eternal Life (гурт чи dj, щось із клубного, я не знаю, не розбираюся в жанрі, приносили оцифрувати, залишив оцифровку бо сподобалося):
спойлер
Eternal Life (не знаю який рік, щось клубне)
Eternal Life (не знаю який рік, щось клубне)
3. Платівка Avantasia "Moonglow" (p)2019р. Наочний приклад того, як не треба робити. В усьому, включаючи мастеринг. Хоч цифровий варіант випустили притомний:
спойлер
Avantasia Moonglow 2019р.
Avantasia Moonglow 2019р.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Scoffer: 26.10.2025 23:06Ви таку увагу приділяєте 20кГц наче у вас вдома стоять якісь омніполяри
Річ у тому, що завуженій частотний діапазон - показаник компресії та втрати якості у всьому спектрі
Scoffer
Member

Повідомлення

Radio Bay
Нічого подібного. Конпресія і інші артефакти мп3 це зовсім інша тема, котра ніяк не стосується до частотного діапазону. Абсолютно незалежні величини.
lewerlin
Member

Повідомлення

Z440_User: 26.10.2025 22:39Якось так відбувається з електронною музикою, тому не шукайте там щось після 20кГц, якщо при запису не використовували щось із живих інструментів або живий вокал.
Після 22-24. І то всякі фріки-електронщики люблять вживу записати струмінь води, бите скло і тому подібне.
Daft Punk приміром
спойлер
{9004DEDE-1C06-47A5-8E3F-57E5FAE979BA}.png
Фейк хайрез
спойлер
{7A609843-EE01-494C-AA14-F774B18A7C76}.png
І той "дефолт", про який ви говорите.
спойлер
{6A4F8D7F-DF3E-483A-9050-18160B1AD2A4}.png
Завжди оригінальний CD має 22кгц(44.1), DVD і більшість "офіційної" цифри - 24кгц(48). Ніхто не працює нижче 44.1, отже все, що на спектрі чітко зрізано на 20 - зрізано лоззі кодеком.
Z440_User
Member

Повідомлення

А що шановні знавці скажуть про наступні мікросхеми?
ESS 9822, ES9028, AK5572 and AK4490 :spy:
Radio Bay
Member

Повідомлення

Scoffer: 26.10.2025 23:47Абсолютно незалежні величини
Теоретично так, аде коли бачиш "полку", то 99.9% апсемплінг
lewerlin
Member

Повідомлення

Scoffer: 26.10.2025 23:47Нічого подібного. Конпресія і інші артефакти мп3 це зовсім інша тема, котра ніяк не стосується до частотного діапазону. Абсолютно незалежні величини.
Якщо запис зарізаний на 20ти і нижче - по ньому пройшлися лоззі кодеком, з усіма витікаючими. Якщо він при цьому ще й апковертнутий в лозлесс... :puke:
Z440_User
Member

Повідомлення

lewerlin: 26.10.2025 23:48 Після 22-24. І то всякі фріки-електронщики люблять вживу записати струмінь води, бите скло і тому подібне.
Ну так я це і мав на увазі, живий істочник звуку.
спойлер
Якщо ось це у мене поряд стоїть, то мабуть я трошки в темі та трохи знаю про що пишу? :rotate:
IMG20251026235526.jpg
Scoffer
Member

Повідомлення

Radio Bay: 26.10.2025 23:5299.9% апсемплінг
lewerlin: 26.10.2025 23:54Якщо запис зарізаний на 20ти і нижче - по ньому пройшлися лоззі кодеком, з усіма витікаючими.
Та ну нє. Багато студійних записів навмисно коцнуті десь між 16 і 18кГц з цілого ряду причин, починаючи з тої що більшість дорослих оте все не чує, і закінчуючи тою що ВЧ динаміки оте все ще й нормально не грають, а студії треба зробити так щоб звучало на будь-якій колонці, в міру її можливостей звісно, а не на улюлюпер унікальній.
Це тільки щодо лайв-записів можна юзати як маркер що лоззі, хоча зазвичай там це також не проблема через низьку якість джерела запису.

Відправлено через 4 хвилини 46 секунд:
Ну типу м'які купольники тупо не вивозять по частоті. у них завал, тверді купольники звенять, імпульсна характеристика розтягнута, компресійники з горном просто глушать на осі, і т.п. Під який з них зводити запис? Отож-бо. Реально простіше коцнути і не мати проблем.
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer ніхто в студії нічого не коцає, що записалося/згенерувалося - з тим і працюють.

"Синтезаторну тему" та її формат звуку я описав вище.
"Живий звук" - дивлячись на склад музикантів. Від за 30кГц при великому оркестрі, до "хоч би 10кГц" запису акустичної гітари з нейлоновими струнами.
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User
У мене колись був час і натхнення і я дивився що там в моїй колекції лослесс-ріпів. В, не побоюсь того слова, більшості і близько немає нічо на 20кГц, а значить коцали.

Відправлено через 3 хвилини 34 секунди:
Деякі з тих ріпів знімав я сам, як-от айрон мейден, котрий був в оригінальних виданнях у одного знайомого. Там взагалі таке відчуття що спочатку записували на касетник, а потім цифрували :laugh: У вас занадто оптимістичні уявлення щодо якості запису.
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer який матеріал? Який жанр?
Ще раз кажу, ніхто нічого не ріже. При тої кількості роботи від запису потреково кожної партії до виходу pcm з постпродакшену від пісні аж тошнити починає. Причому всіх, від музикантів до звукорежисера. Не ріжуть запис по частотах, окрім якщо це не задум музикантів навмисно.

Найулюбленіша музика звукорежисера після сесії - тиша.
Я писав і свій гурт і декілька демок іншим. Знаю що це таке безпосередньо.

Відправлено через 11 хвилин 58 секунд:
Scoffer: 27.10.2025 00:29 Деякі з тих ріпів знімав я сам, як-от айрон мейден, котрий був в оригінальних виданнях у одного знайомого. Там взагалі таке відчуття що спочатку записували на касетник, а потім цифрували :laugh: У вас занадто оптимістичні уявлення щодо якості запису.
У мене примха, якщо альбом мені сподобався, я шукаю та купую вініл видання того року, коли вийшов альбом. Мейдена у мене на британському вінілі з 1982 по 1990 + 2010 (picture disc, тупо було цікаво що воно таке, купив на барахолці). Можу глянути на діапазон запису.

Виключення примхи зроблено лише для Pink Floyd 1994р. По-перше вініл не знайти, по друге - дорого, по третє - покоцано деякі треки аби влізло в 60хв, по четверте - корейський двійник (альбом рознесено на 2 платівки) цього альбому - реліквія нереальна. Тому цей альбом у мене перевидання з оригінальних мастер-стрічок на двійнику до 20річчя альбому.
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User
На жаль у мене зараз немає доступу до всієї моєї колекції, але візьмемо на вскидку дядю Оззі параноїд 90го року. Це теж з диску знято.
спойлер
Зображення
Тут на 20 коцнуто, у мейденів точно менше було, на 18 здається така ж сама картинка.
lewerlin
Member

Повідомлення

Scoffer: 27.10.2025 00:23Багато студійних записів навмисно коцнуті десь між 16 і 18кГц з цілого ряду причин,
Відтворювана частота - 1/2 частоти дискретизації. Вона теоретично може бути менша і це теоретично навіть добре, але всі реалізації оцифровки працюють чітко з 1/2. Нижче 44.1 ніхто не працює, отже зі студії завжди буде мінімум 22кгц. ВЧ можуть загнати в -дб, якщо притиряні, але на спектрі їх все одно буде видно.
Scoffer: 27.10.2025 00:23а студії треба зробити так щоб звучало на будь-якій колонці, в міру її можливостей звісно, а не на улюлюпер унікальній
Для цього потрібно грамотно звести, а не різати діапазон( з цим лоззі кодеки самі справляться). Дешману зайві герци в записі не заважатимуть, на відміну від кривого мастерингу, аля K-POP.
Відповісти