Буває все, що завгодно, але мова була конкретно за описаний випадок: "с дешевым старющим 500VA упсом (с олх за 400 грн) батарейку лифепо4 на 100-200Ач + блок питания на 20-40А". І це - фігня, бо, якщо ви вже купили ліфепо4 батарею, то марнувати її гівняним ДБЖ і купляти окрему зарядку - марнотратство, коли можна на тому ж алі купити інвертор-ДБЖ, який вже разом із зарядкою іде. Навіть, якщо у вас є гарний ДБЖ, все одно зі 100А*г акумулятора він вам віддасть в кращому випадку 70А*г в корисне навантаження замість 85-90А*г, тобто приблизно 200-250 Вт*год ви просто марнуєте на неефективному інверторі, а це ємність маленької зарядної станції. Вартує воно того щодня недобирати заряд заради економії в 1000 грн?_VlaD_: ↑ 22.10.2025 20:23Ну, БДЖ різні бувають. Наприклад в APC SUA1000i - 3 ампери. А в APC SUA1500i - 5 ампер. А були версії з зовнішньою батарейкою. Там мабуть зарядник ще потужніший.GreenMile: ↑ 21.10.2025 17:21в ДБЖ струм заряду 1-1,5А максимум.
Хоча, звичайно, якщо навісити зовнішній акум 100А+, то без додаткового зарядного не обійтись.
Цей колгосп виправданий лише в двох випадках: коли вам треба от прямо зараз щось зібрати із того, що є під рукою, і коли всі складові у вас вже є і ви це робите умовно "безкоштовно". А якщо мова іде про купівлю того ж зарядника, то будівництво системи навколо інвертора ДБЖ - це вже бездарне марнування і грошей, і енергії.
От у мене основна система як раз зібрана в 2022 із гівна і палок, які в мене вже були в наявності, бо я готував її на дачу як СЕС, а по факту вона 3 роки в квартирі стоїть: 2 АГМ акума по 200А*г, балансир, сонячний МРРТ-контроллер і замість зарядника - мій лабораторний БЖ на 30В 10А, якій підключений на вхід сонячних панелей. Якби я збирав "з нуля" все - взяв би одразу гібридний інвертор, а не оці милиці.
До речі лабораторний БЖ вже довелось ремонтувати і допрацьовувати, бо режим роботи "включений 24/7" йому не сподобався і він уже виходив з ладу, це до того, що далеко не всі складові можуть витягнути такий режим роботи.
Відправлено через 9 хвилин 41 секунду:
Я в курсі як працювати з і свинцевою системою, у мене вона з 2022 року, мені її вистачає для юзання чайника, мікрохивльовки і кавомашини. Влітку холодильник висів 24/7.Alexsandr: ↑ 21.10.2025 23:34Звичайний свинец процентів на 30% краще тільки саджати, а це вже меньше часу на заряджання потім. Холодильник, ну совсім у крайньому випадку підключати. Світло, ноутбук, зарядка гаджетів. Для ПК дограти онлайн і все. Якщо світла немає кілька днів не має різниці яка швидкість заряджання. Це не повноцінна зарядна станція. Це резервне живлення по мінімуму. Якщо є графіки можно вичавити і більше, але потрібно рахувати.GreenMile: ↑ 21.10.2025 17:21 Вміє, так, але в ДБЖ струм заряду 1-1,5А максимум. Ви свій зовнішній АКБ на 100А*г будете ним заряджати щонайменше 100+ годин. Не дуже як для блекаутів тема, еге ж?
Питання в тому, що купляти батрею до ДБЖ "який вже є" - нічого не дасть, бо цей ДБЖ вам її не зарядить, треба ще думати над зарядним пристроєм.
Навіть якщо так, окрема зарядка хоча б на 10А все одно грошей коштує, і немаленьких.Alexsandr: ↑ 21.10.2025 23:34ДБЖ вже є. "Безкоштовно" з якихось років.GreenMile: ↑ 21.10.2025 17:21 Не краще ні разу. Яка ціна? Ви там зважаєте взагалі на потужність, чи як? Звичайний 1000В*А ДБЖ - це всього-навсього 600-700Вт. Ну ось 800Вт за 1600 грн, все ще ціна не така?![]()
Так я про це від самого початку і писав, що ДБЖ - це дати можливість зберігти/завершити роботу, а робити з нього зарядну станцію - дурна ідея.Alexsandr: ↑ 21.10.2025 23:34Разова економія десь так 4000грн. Ми про різне трохи можливо. У ДБЖ своя робота, ПК/ноутбук... дати ті 15-30 хвилин дограти чи підтримати ноутбук періодично заряджаючи останній. Навіть заряджати пристрої краще просто поставивши на вихід акумулятора окрему плату, або мати ще один невеличкий акум заміть повербанку, е так на 60000+GreenMile: ↑ 21.10.2025 17:21 Я не розумію про що ми взагалі говоримо зараз. Якщо мова як із гівна і підніжних жолудів зліпити якусь подобу зарядної станції - то так, можна вигадати все, що завгодно. А якщо ви вже вклались в ліфепо4 АКБ, який не 3 копійки коштує, то марнувати до третини його енергії заради разової економії тисячі гривень - це дуже і дуже дивний підхід
Нормальний інвертор - це таке саме "вкладення в ємність", як і банальне нарощування АКБ.