Выбор звуковой карты

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
leshk
Junior

Повідомлення

В этой теме выбираем звуковые карты

Пофилософствовать на тему звука можно там

Флуд наказуем и преследуется по всей строгости правил
Востаннє редагувалось 02.06.2015 19:00 користувачем gehka3, всього редагувалось 2 разів.
corruptedflesh
Member

Повідомлення

lewerlin: 22.10.2025 22:01
corruptedflesh: 22.10.2025 21:44Ти оце обережно, бо зараз призвеш адептів різних мега_саунд_5д_нагібатор_666_технолоджі які розкажуть шо ти не пробував справжню геймерську гарнітуру з супер точним позиціонуввнням у просторі!
Ну до речі: є DTS Headphone:X - по суті дсп фільтрів накидує.
В реальному житті, ми визначаємо положення джерела звуку через різницю у відстані до різних вух. Стерео просто імітує цю різницю. Але якщо тракт ширпотребний, з великими допусками, котрі фактично вирівнюють обидва канали, то і виходить "звук посередині". Геймерські гарнітури такі от їм і треба всі ці сурраунди.
Для "сцени", достатньо притомних вух з більш менш рівною АЧХ("студійною"), підсилення для них і адекватного джерела, часто і вбудованого ріалтеку вистачить, якщо він притомно реалізований. Мені свого часу, для "масового випуску цегли", вистачило офісної мами, вушної дірки в дешевих свенах(колонках, їх підсилювач на вуха працював) і Шурів за 60$(SRH240). Бісові павуки з Метро в мене по кімнаті бігали і по стелі лазили. І ні, я нічого не вживав, крім чаю :gigi:
Ми ж трошки про різні речі.
Сцена яку генерує гра (і знає що мікшувати в стерео і під навушники - підкрутить якісь частоти).
І сцена яку розкривають колонки при прослуховуванні музики, яку в свою чергу намагаються імітувати обробкою. Але звук все одно "в голові", просто здається не по центру між вухами, а десь лобі, чи навпаки в потилиці
Radio Bay
Member

Повідомлення

lewerlin: 22.10.2025 22:01Стерео просто імітує цю різницю.
От зараз слухаю Gare du Nord - Marniv & Miles
Вокал на годину на першому плані, але є ж і другий план, тут відстань не вирішує, а ще "клац", не знаю, що то за звук, але він позаду і не з точки, а широким планом. Щось тут не тільки відстань. Тим більш, що є тракти, які гірше/ліпше промальовують, як глибину, так і ширину сцені. То звісна тема, змінив кабель сцена захлопнулася
Gare du Nord Marniv & Miles
Тільки за одну обкладинку переслушаю, Ютьюб підкидає, він мої смаки знає )
lewerlin
Member

Повідомлення

corruptedflesh: 22.10.2025 22:59Але звук все одно "в голові", просто здається не по центру між вухами, а десь лобі, чи навпаки в потилиці
Це від навушників і підсилення залежить. Причому "винести звук з голови" можуть і не самі дорогі вуха, навіть "закриті". У хороших "відкритих" це взагалі база.
Ще нюанс, що як правило у таких вух виражений і детальний "верх"(на верхах, та сама різниця між каналами дається набагато легше) і при рівних "низу" та "середині" вони сприймаються як "яскраві", "пиляючі". Народ таке не любить, народу подавай БАСИ. І от щоб у вас зійшлись БАСИ і винесена з голови сцена, таки так, треба дивитись в дуже "аудіофільський" сегмент, бо допуски у такого драконівські.
Вищезгадані Шури - "яскраві", а без підсилення в них не дуже з низами, тобто мінімальні вимоги до джерела присутні. От народ такі і не бере. І тиняється за абсурдним 7.1 в навушниках, наче в них самих чотири пари вух.

Отправлено спустя 2 минуты 33 секунды:
Radio Bay: 22.10.2025 23:18не тільки відстань
Там багато чого. Важливо розуміти принцип - різниця між каналами. І вона достатньо маленька, щоб стертись на барахлі.
Radio Bay
Member

Повідомлення

lewerlin: 22.10.2025 23:32Там багато чого. Важливо розуміти принцип - різниця між каналами
Так, базову теорію про різницю я знаю, але як раз слухав цю річ і вникло багато багато питань, ешелонування по глибині на широкий фронт на другому плані, наприклад.
Пішов поповняти колекцію, маст хев
Ще й на Blue Note пишуться
lewerlin
Member

Повідомлення

Radio Bay: 22.10.2025 23:41але як раз слухав цю річ
спойлер
Азаза :gigi:
Scoffer
Member

Повідомлення

l-m: 22.10.2025 16:28Воно ж завжди грає неначе всередині голови або в кращому випадку трохи по за її межами.
corruptedflesh: 22.10.2025 22:59Але звук все одно "в голові", просто здається не по центру між вухами, а десь лобі, чи навпаки в потилиці
crossfeed-фільтри в допомогу, десятки їх для кожного плеєра на вибір
чи є для браузера я не знаю, не задавався таким питанням, мабуть є, а чо ні
існують також підсилювачі з апаратним кроссфідом

Відправлено через 11 хвилин 2 секунди:
Оно через Altitude Audio Crossfeed + VB-CABLE схоже що можна завернути увесь звук в вінді. Не пробував, мене і так все влаштовує в навушниках, але рекламка красива, і безкоштовно.
feson
Member

Повідомлення

MSiAventador: 22.10.2025 20:23
Суть дискусії що тільки АЕ-9 не дно. Чи теж дно ?
То що не дно? Все на що посилались вище - дно дніщенське проти АЕ-5.
AE-5 це карта для стерео. З гарним навушниковим підсилювачем. Все.....
Все інше там - на сдачу...в тому числі і 5.1 та мікрофон.....якість якого просто жах..... :lol:

І ніколи кодеки в 1032 не будуть кращі бурбрауна 1794-96......

Отправлено спустя 3 минуты 25 секунд:
Якщо потрібно 5.1 7.1 - то D2X потрібно купувати а не АЕ-5.........

Отправлено спустя 1 минуту 9 секунд:
Або STX з доп. платою......
Radio Bay
Member

Повідомлення

MSiAventador
Member

Повідомлення

feson: 23.10.2025 01:22

І ніколи кодеки в 1032 не будуть кращі бурбрауна 1794-96......
Люди ви подуріли? Той бурбраун на 5.1 не задіюється!
Тільки 2.0

Відправлено через 41 секунду:
feson: 23.10.2025 01:22
Якщо потрібно 5.1 7.1 - то D2X потрібно купувати а не АЕ-5.........

Отправлено спустя 1 минуту 9 секунд:
Або STX з доп. платою......
:lol:
lewerlin
Member

Повідомлення

MSiAventador: 23.10.2025 09:06Той бурбраун на 5.1 не задіюється!
Кожна пара каналів має виділений ЦАП. Чотири виходи - чотири ЦАпи, всі виходи повністю симетричні по виконанню.
l-m
Member

Повідомлення

lewerlin: 22.10.2025 23:32Це від навушників і підсилення залежить.
Ні.
Ніякі навушники та підсилення не будують правильну сцену, як це робить якісна акустика.
Далі була більш коректна відповідь:
Scoffer: 23.10.2025 00:19crossfeed-фільтри в допомогу, десятки їх для кожного плеєра на вибір
Пробував декілька, бажаного ефекту не отримав. Ну тобто щось воно намагається, але все одно не те.
Можливо ці фільтри занадто примітивні, можливо впливає те, що голови та вуха у всіх різні, тому звук протилежного каналу в кожної людини по різному "фільтрується".
Крім того ефект сильно залежить від навушників.
Scoffer: 23.10.2025 00:19 існують також підсилювачі з апаратним кроссфідом
І таке пробував. S-audio Focus 2. З одною парою навушників навіть +/- сподобався його "бінауральний" режим (не колонки, але з ним краще ніж без нього). Але сам цап+підсилювач не підійшли загальним звучанням (занадто сухе та нудне). Та цей режим ще й якість псував дещо.
MSiAventador
Member

Повідомлення

lewerlin: 23.10.2025 15:02
MSiAventador: 23.10.2025 09:06Той бурбраун на 5.1 не задіюється!
Кожна пара каналів має виділений ЦАП. Чотири виходи - чотири ЦАпи, всі виходи повністю симетричні по виконанню.
Це де таке ? Назву моделі - в студію !
l-m
Member

Повідомлення

Оце ви смішні. Знаєте чому немає звукових карт з гарними ЦАП на всі канали?
Тому що це непотрібно нікому.
По перше, не ясно що ви взагалі зібралися вислуховувати на тилових каналах наприклад.
По друге, якщо навіть є відповідне приміщення (оброблені 30+ м2) та акустика ($500+ за тилову пару) щоб дійсно щось вислуховувати, то ніхто не буде це будувати на базі ПК, коли є AV-ресивери та AV-процесори.
Тобто, ринок таких рішень це 1.5 відсталих пк-задрота, які туди підключать 5.1 свен, який дешевший за одну будь-яку колонку для нормального 5.1, та будуть тішити себе думкою що це сильно краще за вбудований звук в МП.
lewerlin
Member

Повідомлення

MSiAventador: 23.10.2025 16:10Це де таке ? Назву моделі - в студію !
D2
MSiAventador
Member

Повідомлення

lewerlin: 23.10.2025 16:26
MSiAventador: 23.10.2025 16:10Це де таке ? Назву моделі - в студію !
D2
Я вже написав вам що в Д2 за 5.1 відповідає АС кодек С-Медія 8788 B-)
MSiAventador: 22.10.2025 18:23
lewerlin: 22.10.2025 17:02
А я шось казав, що воно рве? Річ про те, що воно там таки є, з повноцінною об'язкою. Хоч і дешеві та старі, але виділені ЦАПи.
От бюрбрауни в D2, дай їм готову РСМку, від креатіву мокрого місця не лишать.
Ну давайте глянемо цю ASUS Xonar D2
https://itc.ua/articles/asus_xonar_d2_p ... -fi_29179/
2.0 дірект - TI BB PCM1796 , це добре, але ж ми ведемо мову про 5.1 і безшовну панораму в іграх.
Наконец, наиболее интересный момент – сигнальный процессор. На плате установлен чип, на ко-тором нанесена маркировка ASUS AV200, однако уже изначально было очевидно, что вероятность самостоятельной разработки такого устройства силами самой компании весьма сомнительна, ввиду большой ее сложности. Поэтому не удивительно, что на самом деле перед нами – Oxygen HD CMI8788 производства C-Media, в чем легко убедиться по Device Instance Id.
C-Mediа CMI8788 2005-2009 рік SNR чипа до 118.
Нічого видатно про ігровий 7.1 у оглядах не писали.
lewerlin
Member

Повідомлення

MSiAventador: 23.10.2025 16:55Д2 за 5.1 відповідає АС кодек С-Медія 8788 B-)
За цифрову частину там відповідає голий софт. 8788 - чистий DSP, ніякого code-decode він немає, окрім обслуговування оптики, лише РСМ розкидає по ЦАПах за вказівкою драйвера. Декодять чотири 1796 на всіх виходах, кодить CS5381 на лінійному/мікрофоні.
DSP робить роботу DSP. Роботу DAC роблять DAC. Роботу ADC робить ADC. Вся цифрова обробка - софт в ОС. А не пропрієтарний салат в одній мікрусі.
Можна було аналогову частину зробити краще? Само собою, це дешман залізяка по міркам аудіо, там вистачає косяків. Але воно скомпоновано по людські.
Софт верти як хочеш, з'явиться через кілька років супер-дупер софтина - воно буде працювати, аби тільки РСМку давало на вихід.
Практично всі багатоканальні ЗК мають окремий/окремі DAC на всіх виходах. Десь пачка двоканальних, десь один багатоканальний, десь один дво і один шестиканальний. І тільки креатив у нас дає чудо-юдо в комплекті до софту.
Я розумію АЕ-5 для вух, тут до неї немає питань, в рамках сегменту. Розумію сенс софту креативу. Але дефати її залізо в багатоканалі - чиста релігія.

Отправлено спустя 8 минут 34 секунды:
l-m: 23.10.2025 15:59Ніякі навушники та підсилення не будують правильну сцену
Коли неможливо сходу відрізнити, чи звук з гри, чи по кімнаті хтось ходить, це "неправильна сцена" :spy: ? (риторичне питання)
Scoffer
Member

Повідомлення

l-m: 23.10.2025 15:59можливо впливає те, що голови та вуха у всіх різні, тому звук протилежного каналу в кожної людини по різному "фільтрується".
Саме так. Кроссфід фільтри доводиться налаштовувати під кожну голову окремо, інакше вже б давно була тицалка "зробити зашибісь".
Існують також більш комплексні симулятори кімнати, котрі ще й ревебрацію від стін додають.

Я колись грався з цією темою, і мені вдавалось викручувати сцену наче в концертній залі. Потім забив бо не знаю як в інших жанрах, а в мітолі в студії клали на цю сцену і вона добре якщо присутня в одній з десяти композицій. Так і живемо :rotate:

Відправлено через 3 хвилини 28 секунд:
l-m: 23.10.2025 16:26Знаєте чому немає звукових карт з гарними ЦАП на всі канали?
Тому що це непотрібно нікому.
По перше, не ясно що ви взагалі зібралися вислуховувати на тилових каналах наприклад.
Та біс з тими тиловими. В умовній АЕ-5 і фронтальний гівняний. От в чому проблема.
Radio Bay
Member

Повідомлення

lewerlin: 23.10.2025 17:41це "неправильна сцена" ?
Для мене правильна перед тобою
corruptedflesh
Member

Повідомлення

lewerlin: 23.10.2025 17:41
Коли неможливо сходу відрізнити, чи звук з гри, чи по кімнаті хтось ходить, це "неправильна сцена" :spy: ? (риторичне питання)
та йомайо, ну знову ж не про ту сцену

Відправлено через 12 хвилин 42 секунди:
lewerlin: 22.10.2025 23:32
Це від навушників і підсилення залежить. Причому "винести звук з голови" можуть і не самі дорогі вуха, навіть "закриті". У хороших "відкритих" це взагалі база.
ще раз. ми про музику, в стерео, а не про звук з гри генераований і мікшований грою.
ніякі навушники не дадуть прослуховування музики де умовно сцена в півтора метрах перед тобою, а не між вух в голові.

я вже й забув як ті фільтри називаються, тут нагадали - кроссфід фільтри і оцей dts x це одна з їх імплементацій. і я навіть згадав що бавився з ним. але погрався і забув за його існування, бо толку мало...
сприймаються як "яскраві", "пиляючі"
а це ще одна окрема цікава тема)
я раніше був басфофоб на навушниках, та в принципі і зараз. але на колонках тепер яскравофоб
MSiAventador
Member

Повідомлення

lewerlin: 23.10.2025 17:41
MSiAventador: 23.10.2025 16:55Д2 за 5.1 відповідає АС кодек С-Медія 8788 B-)
За цифрову частину там відповідає голий софт. 8788 - чистий DSP, ніякого code-decode він немає, окрім обслуговування оптики, лише РСМ розкидає по ЦАПах за вказівкою драйвера. Декодять чотири 1796 на всіх виходах, кодить CS5381 на лінійному/мікрофоні.
DSP робить роботу DSP. Роботу DAC роблять DAC. Роботу ADC робить ADC. Вся цифрова обробка - софт в ОС. А не пропрієтарний салат в одній мікрусі.
Можна було аналогову частину зробити краще? Само собою, це дешман залізяка по міркам аудіо, там вистачає косяків. Але воно скомпоновано по людські.
Софт верти як хочеш, з'явиться через кілька років супер-дупер софтина - воно буде працювати, аби тільки РСМку давало на вихід.
Практично всі багатоканальні ЗК мають окремий/окремі DAC на всіх виходах. Десь пачка двоканальних, десь один багатоканальний, десь один дво і один шестиканальний. І тільки креатив у нас дає чудо-юдо в комплекті до софту.
Я розумію АЕ-5 для вух, тут до неї немає питань, в рамках сегменту. Розумію сенс софту креативу. Але дефати її залізо в багатоканалі - чиста релігія.

Отправлено спустя 8 минут 34 секунды:
Так, 2 х 4 але скільки цапів з цих 4-х отримують HRTF дані якщо 8788 не підтримує HRTF ? Максимум один, інші 3-и отримують DSP дичину. :laugh:
Відповісти