Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
FirstTDM
Member

Повідомлення

Checkzp: 21.10.2025 19:46Вопрос в другом был . в 2025 вышли дешевые 26к ( относительно прошлогодних) 27* 2к , 240 герц QD олед мониторы . Чем они хуже кроме герцовки , по сравнению с моделями 24го года , тоже на 3м поколении , которые стоили и стоят 35+ к гривен и имеют 360 герц , и в топах по картинке есть во всех рейтингах которые Вы показали .
Ничем не хуже. Это практически те же самые мониторы - я их много посмотрел в последнее время - если там одна и та же матрица + те же самые настройки = идентичная картинка.

Про цены - без комментариев... имхо, это нормально, если цены на OLED начинают снижаться... значит постепенно приходит время нового лидера среди матриц...

p.s. Герцовка в мониторах стоит где-то в конце первой десятки параметров... всё, что выше 144Гц уже не так принципиально и мало кто на глаз отличит 240Гц и 360Гц... уже много раз это обсуждали...
Свегер
Member

Повідомлення

Точно не знаю, чи ця технологія, дійсно, більш корисна для зору, але ось стаття про монітор AOC Q27G4SL/WS, в якій пишуть, що з'явився вже другий монітор з матрицею від BOE, із якоюсь круговою поляризацією світла , а не лінійною, як у більшості інших моніторів. Першим, начебто, був Philips 27M2N3500UK.
Скоріше за все, ще одна рекламно/маркетингова фішка, але всеодно цікаво, чи дійсно за ним буде комусь комфортніше.
Але про це, дізнаємось вже в наступній серії, коли монітори масово з'являється на ринки. :D
FirstTDM
Member

Повідомлення

Свегер: 21.10.2025 21:59Точно не знаю, чи ця технологія, дійсно, більш корисна для зору, але ось стаття про монітор AOC Q27G4SL/WS, в якій пишуть, що з'явився вже другий монітор з матрицею від BOE, із якоюсь круговою поляризацією , а не лінійною, як у більшості інших моніторів. Першим, начебто був Philips 27M2N3500UK.
Скоріше за все, ще одна рекламно/маркетингова фішка, але всеодно цікаво, чи дійсно за ним буде комусь комфортніше.
Але про це, дізнаємось вже в наступній серії, коли монітори масово з'являється на ринки.
Хм... занятно... имхо, в лучшем случае "круговая поляризация" это что-то типа антибликового покрытия и Low Blue Light... но скорее всего это маркетинг в стиле "специальных компьютерных очков"...
l-m
Member

Повідомлення

Свегер
В QD-Oled взагалі немає поляризаційного шару (через що вони й не мають глибокого чорного при яскравому зовнішньому освітлені).
Так що вони ще "корисніші"/"безпечніші"/тощо?
Свегер
Member

Повідомлення

FirstTDM: 21.10.2025 22:11 Хм... занятно... имхо, в лучшем случае "круговая поляризация" это что-то типа антибликового покрытия и Low Blue Light... но скорее всего это маркетинг в стиле "специальных компьютерных очков"...
Ну, як я зрозумів з описів цих явищ, то в традиційних моніторів, рух світла в основному, відбувається лінійно, або в горизонтальній, або в вертикальній площині, маючи якусь кінцеву точку закінчення. А в круговій поляризації, рух світла відбувається по спіралі імітуючи природнє сонячне освітлення. Чи якось так.
l-m: 21.10.2025 22:15 В QD-Oled взагалі немає поляризаційного шару (через що вони й не мають глибокого чорного при яскравому зовнішньому освітлені).
Так що вони ще "корисніші"/"безпечніші"/тощо?
В теорії так, вони мають бути більш корисніші!
Хоча в Oled-ів є й інші моменти, типу мерехтіння (яке відповідає частоті оновлення екрану), на Rtings про нього вказують десь в розділі про мерехтіння. Та й мабуть є інші моменти, адже, не всім Oled-ди підходять. В декого від них дискомфорт, може бути навіть через високий рівень контрастності, чи ще від чогось.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Свегер: 21.10.2025 22:55Ну, як я зрозумів з описів цих явищ, то в традиційних моніторів, рух світла в основному, відбувається лінійно, або в горизонтальній, або вертикальній, площині, маючи якусь кінцеву точку закінчення. А в круговій поляризації, рух світла відбувається по спіралі імітуючи природнє сонячне освітлення. Чи якось так.
Я читал, но так и не понял.

Смотрим определение поляризации:

Поляризация — это фильтрация света (бликов), отраженного от любых горизонтальных поверхностей, например, воды или льда, Когда луч света отражается от гладкой поверхности, он становится поляризационным и колеблется только в горизонтальном направлении. Дневной свет распространяется во всех направлениях. Поляризованный свет - только в двух: горизонтально и вертикально.

Как-то всё еще непонятно - что такое "круговая поляризация"?
l-m
Member

Повідомлення

Свегер: 21.10.2025 22:55А в круговій поляризації, рух світла відбувається по спіралі імітуючи природнє сонячне освітлення.
У природного світла поляризація відсутня.
Вона виникає при відбитті від поверхонь. Саме тому існують поляризаційні фільтри для об'єктивів та лінзи з ним для окулярів, що зменшують відблиски від поверхонь.
Свегер
Member

Повідомлення

FirstTDM
l-m
По ходу, цією круговою поляризацією, вони пробують імітувати більш хаотичний, розсіяний рух світла (направлений в різних напрямках), щоб було більш подібно до не поляризованого руху, а не так, як при звичайному відбиванні світла від гладких та рівних поверхонь (чи поляризації), коли рух світлових променів, після віддзеркалення, відбувається в якійсь площині, більш вертикальній чи горизонтальній
l-m
Member

Повідомлення

Свегер
кругова поляризація немає відношення до "хаотичного, розсіяного руху світла".
Якщо так розсудити, то вона більш неприродна ніж вертикальна/вертикальна.
ASTON
Member

Повідомлення

Отримав сьогодні Gigabyte MO27Q28G.
Ну після TFT 10-річного різниця дуже вагома.
Ще налаштування треба поганяти, бо ніфіга не розумію як вірно налаштувати його.
artBOMB
Member

Повідомлення

FirstTDM: 21.10.2025 23:01
Свегер: 21.10.2025 22:55Ну, як я зрозумів з описів цих явищ, то в традиційних моніторів, рух світла в основному, відбувається лінійно, або в горизонтальній, або вертикальній, площині, маючи якусь кінцеву точку закінчення. А в круговій поляризації, рух світла відбувається по спіралі імітуючи природнє сонячне освітлення. Чи якось так.
Я читал, но так и не понял.

Смотрим определение поляризации:

Поляризация — это фильтрация света (бликов), отраженного от любых горизонтальных поверхностей, например, воды или льда, Когда луч света отражается от гладкой поверхности, он становится поляризационным и колеблется только в горизонтальном направлении. Дневной свет распространяется во всех направлениях. Поляризованный свет - только в двух: горизонтально и вертикально.

Как-то всё еще непонятно - что такое "круговая поляризация"?
Підозрюю, що це та сама технологія як woled - мікро лінзи на кожен піксель, щоб уникати відбиття світла
feniks_tm
Member

Повідомлення

ASTON: 24.10.2025 13:20 Отримав сьогодні Gigabyte MO27Q28G.
Це як ви так всіх обскакали ) ?
ASTON: 24.10.2025 13:20 Ще налаштування треба поганяти, бо ніфіга не розумію як вірно налаштувати його.
ASTON
Member

Повідомлення

Позавчора з'явилися майже в усіх рітейлерах ЄС, тож одразу замовив. За півдня знов було пусто.
І от за 2 дні прислали.
Та я відео бачив, але вони там по суті просто перелічують опції.
Мені на реддіт порекомендували не морочити голову, і для офісної роботи обрати sRGB режим, а для ігр Custom.
Тож поки так.
Чорний нарешті дійсно чорний.
Після 10-річного TFT ігрового, де все сіре.

Спочатку якийсь дуже глянцевий здався, на всіх фотках як дзеркало.
А потім згадав, що на час тестування плівку ж не зняв.
В підсумку - класний матовий.
feniks_tm
Member

Повідомлення

ASTON: 24.10.2025 20:19 В підсумку - класний матовий.
Тут більшість оледоводів сидять на глянцевих qd-шках, зараз заплюють :gigi:
Невеличка порада з приводу рендерингу тексту, якщо раніше не бачили: якщо використовуєте Chrome у якості браузера чи щось інше на базі Chromium - встановіть параметр запуску "--disable-lcd-text". Єдине, доведеться запускати саме з ярлика, закріплений на панелі задач ігнорує :weep:
спойлер
Зображення
ASTON
Member

Повідомлення

feniks_tm
Дякую, спробую
FirstTDM
Member

Повідомлення

feniks_tm: 24.10.2025 20:29Тут більшість оледоводів сидять на глянцевих qd-шках, зараз заплюють
Да ладно... кому что нравится - это же без проблем: всю жизнь были глянцевые и матовые мониторы... ну и что из этого?
feniks_tm: 24.10.2025 20:29Невеличка порада з приводу рендерингу тексту, якщо раніше не бачили: якщо використовуєте Chrome у якості браузера чи щось інше на базі Chromium - встановіть параметр запуску "--disable-lcd-text"
Зачем? Что это дает, когда и так всё идеально со шрифтами

Отправлено спустя 2 минуты 15 секунд:
ASTON: 24.10.2025 20:19Мені на реддіт порекомендували не морочити голову, і для офісної роботи обрати sRGB режим, а для ігр Custom.
Странные советы - кто мешает настроить цветовое пространство сразу под каноничную классику?

А для игр - однозначно HDR :up:

Отправлено спустя 33 секунды:
ASTON: 24.10.2025 20:19Чорний нарешті дійсно чорний.
Після 10-річного TFT ігрового, де все сіре.
Поздравляю с обновкой! :super:
feniks_tm
Member

Повідомлення

FirstTDM: 24.10.2025 21:53 Зачем? Что это дает, когда и так всё идеально со шрифтами
З яких пір :rotate: ? Звісно, на 4к значно краще, але на WQHD більш ніж помітно, особливо на білому фоні :-/
FirstTDM
Member

Повідомлення

feniks_tm: 24.10.2025 22:18З яких пір ? Звісно, на 4к значно краще, але на WQHD більш ніж помітно, особливо на білому фоні
Ну у меня опрос скромный - около 10 юзеров и никто не видит проблем со шрифтами на 3-м поколении QD-OLED... спорить ни с чем не буду - у всех разное зрение и внимательность, кто-то лупу использует чтобы разглядеть некие проблемы... бывает и так... :)
Vpupkin
Member

Повідомлення

feniks_tm: 24.10.2025 22:18З яких пір ? Звісно, на 4к значно краще, але на WQHD більш ніж помітно, особливо на білому фоні
На останніх woled панелях ніби набагато краще стало, та мене і на старій не дратувало, але це вже дуже суб'єктивно.
feniks_tm
Member

Повідомлення

Vpupkin: 24.10.2025 22:29
На останніх woled панелях ніби набагато краще стало, та мене і на старій не дратувало, але це вже дуже суб'єктивно.
Ну, там все ще ті ж RGWB, що і у мене, тому по факту нічого не змінилось на тандемах. Чекаємо повноцінні RGB :shuffle: У браузері воно якраз мені найбільше в очі і кидалось, тому це швидкий і безболісний фікс.
Відповісти