О, прокинулись. Випустити раніше, мабуть, жадібність не дозволяла. Тепер будуть випускати, в умовах, коли Інтел скинув ціни на Core Ultra 200 та скоро релізне Xe3. Генії. Дійсно, нащо знімати сливки в умовах відсутності конкуренції, коли можна релізнути в умовах жорсткої конкуренції з рівними по якостям продуктами. 10 АМД стратегій з 10.Ці чипи, нагадаємо, можуть запропонувати до восьми x86-ядер (по чотири Zen 5 і Zen 5c), до 16 МБ L3-кешу, графіку RDNA 3.5 на вісім Compute Units і NPU-блок продуктивністю 50 TOPS.
Новини
Останні статті і огляди
На підході гібридні чипи AMD Krackan Point у конструктивному виконанні AM5
-
1234waltz
Member
Пропоную обговорити На підході гібридні чипи AMD Krackan Point у конструктивному виконанні AM5
-
Mykolay3ack
HWBOT OC Team
Шкода що такий обрізок буде.
червоний текстоліт був би топ, як на мене
червоний текстоліт був би топ, як на мене
-
waryag
Member
Як мінімум, специфічна розводка через 4-канальну пам'ять. Ну і швидкісна ЛПДДР любить пайку.Наразі важко сказати, що саме підштовхнуло AMD випустити чипи Krackan Point у десктопному виконанні AM5, обійшовши стороною десктопний варіант Strix Point, на які напевно чекає багато ПК-ентузіастів.
Тут більше питання, чому вони продовжують випускати нові АПУ на РДНА3,5, яку не хочуть повноцінно підтримувати.
-
yurius_r
Member
О, Ryzen AI 350. Сумно, що не топовый 370-й. Що ж Поки посижу на 8700g
-
alexeygalas
Member
Чого ж вони зажали 12 ядерну графіку в 9700G
-
1234waltz
Member
Так історично склалось, що найлютіший ворог АМД це сама АМД. (А найлютіший ворог інтел це сам Інтел).waryag: ↑ 21.10.2025 09:39 Тут більше питання, чому вони продовжують випускати нові АПУ на РДНА3,5, яку не хочуть повноцінно підтримувати.
Історичний екскурс по їх APU:
1. Згадаємо історію з першим APU, в якому було комбо дропу підтримки - сокет FM1 на один ген проців, вліпили iGPU на TeraScale та ядра K10. Як не важко здогадатись, недовгий життєвий цикл дров складався здебільшого з заплаток, а не оптимізацій.
- спойлер
- З першою ревізією FM2 та Trinity прикол повторився тільки відносно мертвого сокета та одноразових матплат, так що довелось ліпити FM2+.
3. Одночасний випуск ноутбучних чипів з зоопарком ядер та iGPU, коли випускались Zen3 & Vega, Zen2 & RDNA2, Zen3+ & RDNA3, Zen4 & RDNA3.
-
Alekss
Member
Только не таким же барахлом как и 8 серия (Phoenix). Выпустить настолько неинтересную серию процессоров - нужно постараться.
-
yurius_r
Member
alexeygalas
Може є якісь обмеження в AM5. AMD не дуже вміє в кастомні чіпи, в 9700g як я писав вище судячі із чуток буде AI350. А тіпа робити вісім ядер, але із старшою графікою тіпа не хочуть. Я б взагалі був би за 6 великих ядер та найширшу графіку, але це лише мрії.
P.S. Хоча по специфікаціях великої різниці окрім кількості ядер CPU/igpu між strix point та kraken point немає. Коротше дуже дивна історія
Може є якісь обмеження в AM5. AMD не дуже вміє в кастомні чіпи, в 9700g як я писав вище судячі із чуток буде AI350. А тіпа робити вісім ядер, але із старшою графікою тіпа не хочуть. Я б взагалі був би за 6 великих ядер та найширшу графіку, але це лише мрії.
P.S. Хоча по специфікаціях великої різниці окрім кількості ядер CPU/igpu між strix point та kraken point немає. Коротше дуже дивна історія
-
alexeygalas
Member
yurius_r
В скарбничці мого досвіду SFF зіброк досі бракує 1л Thin MiniITX збірки на турбіні в корпусі 18х18х4.5. Колись давно збирав FM2+ але тоді не aliexpress ще тоді у нас був недоступний та стільки різних кульків купити не було як. І замість лежачої турбіни був Zalman CNPS2X, який буквально своєю висотою 27мм впирався в кришку. І через турбулентність це було дуже голосно і гидко. Хочу тепер по правильному зібрати на турбінці, благо вже такі є
https://www.aliexpress.com/item/1005006779778321.html
в такому корпусі https://www.aliexpress.com/item/1005007225492573.html
І тут на вибір asrock h810tm-itx і CU5 235 або Asrock X600TM-itx на AM5. І от цей проц якраз би був ідеальним кандидатом. І на цей раз я більше схиляюсь до збірки на AM5, так як на h810 дуже обмежені можливості андервольту та налаштування пам*яті.
В скарбничці мого досвіду SFF зіброк досі бракує 1л Thin MiniITX збірки на турбіні в корпусі 18х18х4.5. Колись давно збирав FM2+ але тоді не aliexpress ще тоді у нас був недоступний та стільки різних кульків купити не було як. І замість лежачої турбіни був Zalman CNPS2X, який буквально своєю висотою 27мм впирався в кришку. І через турбулентність це було дуже голосно і гидко. Хочу тепер по правильному зібрати на турбінці, благо вже такі є
І тут на вибір asrock h810tm-itx і CU5 235 або Asrock X600TM-itx на AM5. І от цей проц якраз би був ідеальним кандидатом. І на цей раз я більше схиляюсь до збірки на AM5, так як на h810 дуже обмежені можливості андервольту та налаштування пам*яті.
-
CnC_General
Member
А чому всі думають що це якась нова окрема розробка від АМД?
А якщо порівняти з даними соснолей? Яка компанія не викупила свою партію чипів? А тепер неліквід підшаманили та випустили на світовий ринок.
(В цю користь каже чотирьохканальна пам'ять, ЛПДР що любить розпайку, ядра РДНА3.5 тощо)
А якщо порівняти з даними соснолей? Яка компанія не викупила свою партію чипів? А тепер неліквід підшаманили та випустили на світовий ринок.
(В цю користь каже чотирьохканальна пам'ять, ЛПДР що любить розпайку, ядра РДНА3.5 тощо)
-
unique-neon
Member
В ноутах, якщо вірити timespy, 880m має незначну перевагу над 780m. Але в першої наче як ширший інтерфейс і на десктопі такої переваги не буде
-
Piter Cantrope
Member
Вони добряче обкакaлись з Strix Point. Спочатку дуже хотіли зробити їх чиплетними, витратили купу часу, і все одно зробили моноліт, як і Phoenix. Випустили десь на рік пізніше, втративши величезну нагоду відкусити частину ринку в гарячих інтелів, немічного Meteor Lake, і розізлили багатьох вендорів ноутбуків.
Ну і вони щось там наламали дров з пам'яттю і графічною частиною, і з їх випуском на десктоп вийшли отакі проблеми, що вони мусіли обрізати.
Якби вони нормально розрахували попит щоб замовити в TSMC, і не займались дурницями, то Phoenix 8700G був би на AM5 ще в 2023 році, а десь на початку-всередині 2024 був би Strix Point з 16 CU. Який би себе дуже добре показував на фоні всяких 3050, які по $200 доларів продавались і продаються. І з нормальною графікою для LLM. Який би розбирали в хенд-хелди, міні пк і т.д.
Ну і вони щось там наламали дров з пам'яттю і графічною частиною, і з їх випуском на десктоп вийшли отакі проблеми, що вони мусіли обрізати.
Якби вони нормально розрахували попит щоб замовити в TSMC, і не займались дурницями, то Phoenix 8700G був би на AM5 ще в 2023 році, а десь на початку-всередині 2024 був би Strix Point з 16 CU. Який би себе дуже добре показував на фоні всяких 3050, які по $200 доларів продавались і продаються. І з нормальною графікою для LLM. Який би розбирали в хенд-хелди, міні пк і т.д.
-
StingerYar
HWBOT OC Team
Щиро хотілось би побачити диверсифікації платформ від AMD, як в часи FMx & AMx. От зробили би файну базу ITX з 256-bit CAMM2, чи просто чотирма каналами по класиці й обізвали це FM5, бо на фоні Strix Halo цей Krackan/Strix Point виглядають як реліз Intel Core i5 120 в 2025, хоча ні, трошки краще бо все ж є NPU

Особисто не можу їх сприймати якось інакше як Phoenix++
Особисто не можу їх сприймати якось інакше як Phoenix++
-
VovaVMS
Member
Конфігурація в зрівнянні із мобільними викликає питання звісно.
Але реальність покаже тести.
І тут знову виникає питання - якого біса в Топ версії TDP знову 65W. Чому не обкатали 85-95W для топового процессора в лінійці?
Ні я прекрасно бачив як мій 5750G може з'їсти 120W - але то якісь мої кастомні незбалансовані налаштування із за того що мені мало що говорять ті 50-150 налаштувань в BIOS. Але видно що по замовчанню 5750 (адо цього були 4700 і т.п.) впираються в TDP.
Але реальність покаже тести.
І тут знову виникає питання - якого біса в Топ версії TDP знову 65W. Чому не обкатали 85-95W для топового процессора в лінійці?
Ні я прекрасно бачив як мій 5750G може з'їсти 120W - але то якісь мої кастомні незбалансовані налаштування із за того що мені мало що говорять ті 50-150 налаштувань в BIOS. Але видно що по замовчанню 5750 (адо цього були 4700 і т.п.) впираються в TDP.
-
Piter Cantrope
Member
Ми всі цього хочемо, і всі знаємо, що 4 каналів на мейнстрім десктопній платформі не будеStingerYar: ↑ 21.10.2025 12:29 чи просто чотирма каналами по класиці й обізвали це FM5
-
Kyro
Member
Это ты хочешь Asrock Jupiter X600 изобрести.alexeygalas: ↑ 21.10.2025 11:28 yurius_r
-
alexeygalas
Member
Kyro
По суті так. А ще різні Lenovo ThinkCentre (але у них козир у вигляді кастомних плат і кастомних турбін, які мають вищий профіль і більше можуть прогнати через себе повітря.
Відправлено через 11 хвилин 47 секунд:
По суті так. А ще різні Lenovo ThinkCentre (але у них козир у вигляді кастомних плат і кастомних турбін, які мають вищий профіль і більше можуть прогнати через себе повітря.
Відправлено через 11 хвилин 47 секунд:
в бустову частоту, яка напряму залежить від бінінгу. Он 9800X3D має середній TDP 120W а базова частота 4700. Хоч вона і в вінді павер стейтом вміє половинитись, десктопно-браузерне споживання всеодно занадто високе. Тому краще нехай будуть такими. Це всетаки гнучкіше.VovaVMS: ↑ 21.10.2025 12:35впираються в TDP
-
Kyro
Member
Так може не вигадувати велосипед та й взяти його або deskmini який товстіший але в нього можна нормальний горизонтальний кулер запхати.alexeygalas: ↑ 21.10.2025 13:11 Kyro
-
alexeygalas
Member
Так це ж заради досвіду так би мовити. Попхати туди різні проци, покрутити ліміти, потестити в бенчах, порівняти результати. Мені це цікаво. В вендорських коробках біоси максимально залочені, сильно не розгуляєшся.Kyro: ↑ 21.10.2025 14:50Так може не вигадувати велосипед та й взяти його або deskmini який товстіший але в нього можна нормальний горизонтальний кулер запхати.
-
Rolexandr
Member
Перш ніж писати всяку муйню, потрібно зайти на сайт самої AMD, де чорним по білому в специфікаціях чипів Strix Point, на основі яких і буде створений Krackan Point, прописано, що вони повністю сумісні з типом пам'яті DDR5 і працюють в двоканальному режимі навіть з LPDDR.waryag: ↑ 21.10.2025 09:39Як мінімум, специфічна розводка через 4-канальну пам'ять. Ну і швидкісна ЛПДДР любить пайку.Наразі важко сказати, що саме підштовхнуло AMD випустити чипи Krackan Point у десктопному виконанні AM5, обійшовши стороною десктопний варіант Strix Point, на які напевно чекає багато ПК-ентузіастів.
Тут більше питання, чому вони продовжують випускати нові АПУ на РДНА3,5, яку не хочуть повноцінно підтримувати.