Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

fludimir
Я собі "феншуйно" зробив ще у 2019р. Тоді я аж ніяк не розраховував на блекаути і розводив мережу в будинку із розрахунку що буду "відокремлений" від хаосу лінії стабілізатором...
спойлер
Тиць
Тиць
... і аж ніяк не розраховував що доведеться потім в систему колхозити ДБЖ :-/
спойлер
Тиць_знову
Тиць_знову
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 17.10.2025 00:22і аж ніяк не розраховував що доведеться потім в систему колхозити ДБЖ
згоден, до 2022 я переймався лише стабілізаторами

Відправлено через 3 години 3 хвилини 57 секунд:

FCHAO самі якісні, DATOUBOSS та HOULI нормальні але гірше
_VlaD_
Member

Повідомлення

fludimir: 16.10.2025 23:38Но я смотрю что большинство АВР реально огромные, на 6 или больше модулей, есть ли надежные устройства меньшего размера?
viewtopic.php?t=291373

Есть на 3 модуля.
Те АВР которые большие, быстрей отрабатывают чем маленькие. По крайней мере тот который я тестировал. Комп не успевает отключиться при переключении с основного питания на резервное и обратно. Но, их никто не покупает. Наверно места в щитке нет. Хотя они на мой взгляд лучше.
3-диновые дольше переключаются с основного на резервное. Комп тухнет. Да и холодильнику такое не понравится. Обратно переключаются быстро. Комп не тухнет.

Зображення
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur: 17.10.2025 03:50 FCHAO самі якісні, DATOUBOSS та HOULI нормальні але гірше
То інвертори чи дбж? До них ще треба зарядне, чи вони як комп'ютерний ups працюють (зарядне вбудоване) ?
_VlaD_
Member

Повідомлення

Z440_User: 17.10.2025 09:22То інвертори чи дбж? До них ще треба зарядне, чи вони як комп'ютерний ups працюють (зарядне вбудоване) ?
То просто інвертори.
Z440_User
Member

Повідомлення

_VlaD_: 17.10.2025 09:33 То просто інвертори.
Ясно, фігня з автомобільного світу джиперів/кемперів, бо в побуті поза межами авто треба ще зарядне, комутація на заряд/розряд та інші радощі.

ІМХО: UPS для побуту зручніший, цікавіший та безпечніший. Є вилка для мережі, є розетка виходу, є клеми для АКБ.
Самий примітивний варіант для хом'ячка: Під'єднав АКБ (+ до червоного, - до чорного/синього/того дроту що залишився), вилку в розетку, подовжувач з трійником в розетку на корпусі, вкл кнопкою на морді і користуйся.
Більш просунуті вже можуть щось мудрити.
Головне що воно безпечне, автоматичне та прибирає суєту із зарядними для акб та возню комутацію коли АКБ треба заряджати.
Або гібридник.

Наприклад:
Fchao PSC-1800W, 14тис.грн на розетці, до нього треба акум, до нього треба зарядне. Підключив-розрядив аккум, комутуй-заряджай, комутуй-розряджай. Можна щось наколхозити для автоматизації комутації АКБ між інвертором та зарядним.
VS
Той самий Кулон q-1000 на 1кВт за 13тис.грн на розетці, до нього треба акум. Підключив АКБ, підключив в розетку мережі, підключив навантаження, включив, виставив ліміт максимального струму заряду в залежності від АКБ і забув про його існування. Він сам все робить. Зарядне адекватно взаємодіє навіть з автомобільними АКБ, та й взагалі сам ДБЖ з ними адекватно працює.

Про кіловати я вже писав. Якщо вам треба запустити пралку і виконати цикл прання від АКБ (1-3години), або посудомийку (~2годин) то це вже явно питання не 100-200А*г АКБ і так щоб потім ще на декілька годин лишилося заряду для інших потреб. А відповідно що це територія не цих пристроїв, а вже генераторів та гібридників.
_VlaD_
Member

Повідомлення

Z440_User: 17.10.2025 11:04 Ясно, фігня з автомобільного світу джиперів/кемперів, бо в побуті поза межами авто треба ще зарядне, комутація на заряд/розряд та інші радощі.

ІМХО: UPS для побуту зручніший, цікавіший та безпечніший.
Це на перший погляд.
От я теж упс на квартиру поставив. APC Smart-UPS 1500VA. Ніби зручно. Але зовнішній акумулятор 200А*ч а зарядне в упсі на 5А. Заряджати акум треба 40 годин.
Тому теж треба зовнішнє зарядне. Якщо взяти інвертор + АВР, то отримуємо той самий упс.
При цьому той упс що у мене б/у на 1 кВт 20-ти річний після купи ремонтів на OLX коштує стількиж як новий інвертор з вдвічі більшою потужністю.
Ток холостого ходу у інвертора у кілька разів нижчій.

Отправлено спустя 6 минут 14 секунд:
Z440_User: 17.10.2025 11:04 Наприклад:
Fchao PSC-1800W, 14тис.грн на розетці, до нього треба акум, до нього треба зарядне. Підключив-розрядив аккум, комутуй-заряджай, комутуй-розряджай.
Z440_User: 17.10.2025 11:04 Той самий Кулон q-1000 на 1кВт за 13тис.грн на розетці
Можна взяти вдвічі дешевше.
Я он продаю за 6500 інвертор на 2000W.
viewtopic.php?t=291377

Тобто за ціну Кулона можна взяти Інвертор, АВР, і потужне зарядне. При цьому потужність буде вдвічі більша ніж у Кулона.
Востаннє редагувалось 17.10.2025 11:25 користувачем _VlaD_, всього редагувалось 1 раз.
tablestikus
Member

Повідомлення

fludimir: 16.10.2025 23:38
Z440_User: 15.10.2025 00:27 Ну і такий момент що наприклад працює електродуховка та пралка, зникає світло і цей автоматичний перемикач переходить на ДБЖ, який офігіває від 5кВт що на нього упали раптово...
Вот чтобы такого не случалось я себе зарезервировал только необходимые линии - весь свет и те линии/розетки в которые подключены пк, роутер итп, когда собирал щиток специально повесил всех этих потребителей на одно УЗО, которое получает фазу и ноль от переключателя 1-0-2 (сеть / инвертор), получилось и красиво и удобно.

Попутно вопрос - поскольку 12V гибридник Easun отвратно работает в байпас-режиме возникла мысль заменить инвертор переключатель 1-0-2 на АВР, держать инвертор постоянно включенным но без нагрузки, а при пропадании сети АВР будет переключаться на инвертор. Но я смотрю что большинство АВР реально огромные, на 6 или больше модулей, есть ли надежные устройства меньшего размера?
Ну це класичний підхід до АРВ - дивишся що в тебе буде живити як не буде світла, потім його потужність проєцюєш на те що в тебе є і тіки що треба заживлюєш. У мене все тяжке не заживлене бо воно і не треба в блекаути мені.

Я не знаю що за авр ти дивишься такі здорові, ось самий популярний і досить надійний:
https://rozetka.com.ua/ua/436818548/p436818548/

Відправлено через 6 хвилин 11 секунд:
_VlaD_: 17.10.2025 08:36
fludimir: 16.10.2025 23:38Но я смотрю что большинство АВР реально огромные, на 6 или больше модулей, есть ли надежные устройства меньшего размера?
viewtopic.php?t=291373

Есть на 3 модуля.
Комп не успевает отключиться при переключении с основного питания на резервное и обратно. Но, их никто не покупает. Наверно места в щитке нет. Хотя они на мой взгляд лучше.
Тут залежить не тільки від АВР, але і від БЖ. Бо наприклад якщо тримати через авр - то окрім часу спрацювання авр додається ще час поки інвертор вийде на потужність. У мене на минулому БЖ сісоніка все ок проходило, а на новий комп взяв ліан-лі і він не встига, то на системник прийшлося ставити додакове резервування.

А щиток коли взявся за авр прийшлося з двох блоків розширювати до трьох блоків, але зато вийшло просторо і з запасом на майбутнє. Бо я ще хотів поставити на вході ваттметр моніторити споживання, але забув купити до монтажа)

Був такий щиток
спойлер
Зображення
А став отакий
спойлер
Зображення

Зображення
_VlaD_
Member

Повідомлення

tablestikus: 17.10.2025 11:24 Я не знаю що за авр ти дивишься такі здорові, ось самий популярний і досить надійний:

А от і ні. Найпопулярніший цей:
спойлер
Зображення
Продав їх кілька десятків. А великих не продав ще жодного.
Востаннє редагувалось 17.10.2025 11:49 користувачем _VlaD_, всього редагувалось 1 раз.
tablestikus
Member

Повідомлення

_VlaD_: 17.10.2025 11:30
tablestikus: 17.10.2025 11:24 Я не знаю що за авр ти дивишься такі здорові, ось самий популярний і досить надійний:

А от і ні. Найпопулярніший цей:
спойлер
Зображення
Продав їх кілька десятків. А велих не продав ще жодного.
Ну всяке може, бо коли я в минулому році влітку робив - погуглив та попитав знайомих що собі робили - всі цей toq радили
_VlaD_
Member

Повідомлення

tablestikus: 17.10.2025 11:30 Тут залежить не тільки від АВР, але і від БЖ. Бо наприклад якщо тримати через авр - то окрім часу спрацювання авр додається ще час поки інвертор вийде на потужність.
Ну так ясне діло. Експеременти проводилися з увімкненим інвертором.
Більше того. Коли інвертор набирає потужність, то перемикачу не вистачає напруги щоб перекинути контакти і він кілька десятків разив клацає щоб перемкнутись.
Це аварійний нештатний режим роботи. Якщо інвертор довго вмикається, то по уму треба ставити реле затримки. Щоб АВР спрацьовував тоді, коли інвертор повністю набрав напругу. Тому, або інвертор треба тримати постійно увімкненим і готовим, або ставити реле затримки часу.
Крім того в інструкції до АВР вказано що при недостатній напрузі перемикачу не вистачає потужності і пристрій може сгоріти.
Тобто, у випадку якщо з'явилась міська мережа і там 180-190В, то АВР теж може згоріти.
Востаннє редагувалось 17.10.2025 11:40 користувачем _VlaD_, всього редагувалось 1 раз.
tablestikus
Member

Повідомлення

_VlaD_
Я за свій випадок казав з постійно увімкнутим інвертором.
_VlaD_
Member

Повідомлення

tablestikus: 17.10.2025 11:39 _VlaD_
Так. Але при переході з інвертора на міську мережу теж можуть бути проблеми, якщо там низька напруга.

Отправлено спустя 1 минуту 53 секунды:
Наприклад про АВР Geya 3-діновий пишуть що він згорить якщо напруга нижча за 185В.
tablestikus
Member

Повідомлення

_VlaD_: 17.10.2025 11:44
tablestikus: 17.10.2025 11:39 _VlaD_
Так. Але при переході з інвертора на міську мережу теж можуть бути проблеми, якщо там низька напруга.

Отправлено спустя 1 минуту 53 секунды:
Наприклад про АВР Geya 3-діновий пишуть що він згорить якщо напруга нижча за 185В.
Мій TOQ переживав здається 170-180В при перемиканні назад на мережу.
_VlaD_
Member

Повідомлення

Z440_User: 17.10.2025 11:04Якщо вам треба запустити пралку і виконати цикл прання від АКБ (1-3години), або посудомийку (~2годин) то це вже явно питання не 100-200А*г АКБ і так щоб потім ще на декілька годин лишилося заряду для інших потреб. А відповідно що це територія не цих пристроїв, а вже генераторів та гібридників.
Доречі, якщо електроенергію вимкнули під час прання, але той момент коли праска гріє воду минув, то допрати можна на інверторі.
Більше того. Можна навіть виконати повний цикл прання, якщо робити це на режимі з холодною водою. Так один раз ми робили. Просто порошка трохи більше кинути і можна прати. Інвертор ясне діло потрібен з чистим сінусом. Потужність велика не потрібна. Якщо тени не задіювати, то мабуть менше 500Вт буде споживання. У мене 980 Вт комп'ютерний упс тягне пралку (холодне прання), холодильник, котел, комп'ютер, освітлення.
Z440_User
Member

Повідомлення

_VlaD_: 17.10.2025 11:23 Це на перший погляд.
От я теж упс на квартиру поставив. APC Smart-UPS 1500VA. Ніби зручно. Але зовнішній акумулятор 200А*ч а зарядне в упсі на 5А. Заряджати акум треба 40 годин.
Тому теж треба зовнішнє зарядне. Якщо взяти інвертор + АВР, то отримуємо той самий упс.
При цьому той упс що у мене б/у на 1 кВт 20-ти річний після купи ремонтів на OLX коштує стількиж як новий інвертор з вдвічі більшою потужністю.
Ток холостого ходу у інвертора у кілька разів нижчій.
Ну UPS-и бувають різні...
Ваш суто комп'ютерний, мій більш промисловий бо має купу всього що необхідно для запуску електродвигунів обладнання (насоси, верстати, котельне обладнання, інше).
Компьютерні UPS (не промислові рекові) зазвичай мають щось біля 5А струм заряду. Мій максимально може 30А.
_VlaD_: 17.10.2025 11:23
спойлер
Z440_User: 17.10.2025 11:04 Наприклад:
Fchao PSC-1800W, 14тис.грн на розетці, до нього треба акум, до нього треба зарядне. Підключив-розрядив аккум, комутуй-заряджай, комутуй-розряджай.
Z440_User: 17.10.2025 11:04 Той самий Кулон q-1000 на 1кВт за 13тис.грн на розетці
Можна взяти вдвічі дешевше.
Я он продаю за 6500 інвертор на 2000W.
viewtopic.php?t=291377
Тобто за ціну Кулона можна взяти Інвертор, АВР, і потужне зарядне. При цьому потужність буде вдвічі більша ніж у Кулона.
Тобто по Вашому зручніше возитися: "світла немає - працюєш від інвертора, світло дали - йдеш до інвертора, перепідключаєш АКБ до зарядного, зникло світло - йдеш до АКБ, перепідключаєш від зарядного до інвертора".
А якщо уходив з дому "на інверторі" прийшов ввечері і треба знову "на інверторі", а в тебе АКБ пустий, бо вдома нікого не було цілий день, або тільки діти з жінкою були?

І взагалі, Ви порівнююте обладнання "із сквозним нулем, всякими алгоритмами для пускових токів електродвигунів (в тому числі асинхронних), чистою синусоїдою, стабілізатором в межах 140-280В, автоматичним зарядним" VS "ота вся суєта між інвертором та зарядним без всього іншого"

Альтернативи моєму Кулону то гібридники або пристрої інших виробників ціною від 13тис.грн. Тож Ви порівнюєте "тепле з м'яким"

І знову потужність, 1кВт ДБЖ цілком достатньо як для аварійного живлення.
1,5кВт від 12В це 125А струм, це кабелі під 30-40мм.кв перерізом = 4 години роботи = десь під 1000А*г LFP акума або під 2000А*г AGM

Тож якщо вам потрібні кВти від аккума то тема генераторів та гібридників, а не ДБЖ та інверторів. Там вже грають 24В, а краще 48В.

Відправлено через 11 хвилин 25 секунд:
_VlaD_: 17.10.2025 11:59 Доречі, якщо електроенергію вимкнули під час прання, але той момент коли праска гріє воду минув, то допрати можна на інверторі.
....
Знаю, робили таке. ;)
_VlaD_
Member

Повідомлення

Z440_User: 17.10.2025 12:59 Тобто по Вашому зручніше возитися: "світла немає - працюєш від інвертора, світло дали - йдеш до інвертора, перепідключаєш АКБ до зарядного, зникло світло - йдеш до АКБ, перепідключаєш від зарядного до інвертора".
Навіщо це робити? Я зарядне підключив два роки тому і не чіпаю. Коли акум заряджений, то зовнішнє зарядне відключається саме. А упсовий зарядник просто підтримує акуми зарядженими.

Отправлено спустя 2 минуты 28 секунд:
Z440_User: 17.10.2025 12:591,5кВт від 12В це 125А струм
А при чому тут 12В?
У мене наприклад 24В.

Отправлено спустя 17 минут 36 секунд:
Z440_User: 17.10.2025 12:59 Тож якщо вам потрібні кВти від аккума то тема генераторів та гібридників, а не ДБЖ та інверторів. Там вже грають 24В, а краще 48В.
ДБЖ та інвертори теж бувають на 48В та навіть на значно більшу напругу.
Z440_User
Member

Повідомлення

_VlaD_: 17.10.2025 13:32 Навіщо це робити? Я зарядне підключив два роки тому і не чіпаю. Коли акум заряджений, то зовнішнє зарядне відключається саме. А упсовий зарядник просто підтримує акуми зарядженими.
Тобто зникло світло, ви включили котел та холодильник від свого інвертора, та пішли з хати, за цей час АКБ розрядився, дали світло, у вас АКБ автоматично почав заряджатися без вашої участі? Тобто зарядне та інвертор одночасно під'єднані до клем АКБ?
Ми залишали будинок на ДБЖ і їздили на тиждень в гості, ДБЖ само все робило. Навіть коли АКБ розрядився і ДБЖ вимкнувся, при появі світла ДБЖ сам вмикався і починав зарядку, живлячи будинок своїм стабом.
_VlaD_: 17.10.2025 13:32 А при чому тут 12В?
У мене наприклад 24В.
То я в розрізі того що таке 1 кВт і більше на 12В.
Звісно що на 24В, а тим паче на 48В ситуація значно краща.

Відправлено через 2 хвилини 12 секунд:
ДБЖ та інвертори теж бувають на 48В та навіть на значно більшу напругу.
Любий каприз за ваші гроші, хоч власну атомну станцію ;)
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 17.10.2025 09:22То інвертори чи дбж? До них ще треба зарядне, чи вони як комп'ютерний ups працюють (зарядне вбудоване) ?
інвертори

Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:
Z440_User: 17.10.2025 11:04Той самий Кулон q-1000 на 1кВт за 13тис.грн на розетці, до нього треба акум. Підключив АКБ, підключив в розетку мережі, підключив навантаження, включив, виставив ліміт максимального струму заряду в залежності від АКБ і забув про його існування. Він сам все робить. Зарядне адекватно взаємодіє навіть з автомобільними АКБ, та й взагалі сам ДБЖ з ними адекватно працює.
адекватний ДБЖ це 400-800 доларів
_VlaD_
Member

Повідомлення

Z440_User: 17.10.2025 13:57 Тобто зникло світло, ви включили котел та холодильник від свого інвертора, та пішли з хати, за цей час АКБ розрядився, дали світло, у вас АКБ автоматично почав заряджатися без вашої участі?
Саме так.
Z440_User: 17.10.2025 13:57Тобто зарядне та інвертор одночасно під'єднані до клем АКБ?
А навіщо від'єднувати дроти зарядного від АКБ коли нема світла?
Відповісти